Slovenija

ZSSS: Rešitev za pokojninsko blagajno je v zaposlovanju

Ljubljana, 20. 05. 2011 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na ministrstvu za delo odgovarjajo, da bi s tem povečali delež delovno aktivnih za 12,8 odstotka, še vedno pa bi v pokojninski blagajni zmanjkalo 400 milijonov evrov.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Združenje Manager podpirata pokojninsko reformo, so pa tudi kritični, ker "se hkrati z zakonom o minimalni plači ni sprejelo reforme trga dela, reforme zdravstvenega sistema, ker se ni učinkoviteje zarezalo na davčnem področju in ne nazadnje tudi v celotno javno porabo in predvsem v število zaposlenih in plače v javnem sektorju".

Večina meni, da je pokojninska reforma nujna, a mnenja se krešejo pri vprašanju, kakšna naj ta bo. Tako je državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak znova dejala, da so pri oblikovanju reforme poskušali doseči sprejemljiv kompromis za vse strani, a je bilo težko priti do soglasja s sindikati, saj so bila njihova izhodišča po mnenju Kopač Mrakove nesprejemljiva.

Odgovorila je tudi na najbolj pogost argument zoper pokojninsko reformo – ta sploh ne bi bila potrebna, če bi zaposlili vse brezposelne. Kopač Mrakova je pojasnila, da bi s tem povečali delež delovno aktivnih za 12,8 odstotka, še vedno pa bi v pokojninski blagajni zmanjkalo 400 milijonov evrov. S staranjem prebivalstva se, kot pravi, stanje samo poslabšuje.

Kaj s fizičnimi delavci, ki delajo že od mladih let?

O delavcih, ki so se zaposlili pred 20. letom starosti na težkih delovnih mestih in se bodo prisiljeni upokojiti pred 65. letom ter bodo po mnenju sindikatov imeli nižje pokojnine zaradi odbitkov, je državna sekretarka poudarila, da nikomur, ki se je zgodaj zaposlil, ne bo treba delati do 65. leta.

Kaj se bo zgodilo s fizičnimi delavci?
Kaj se bo zgodilo s fizičnimi delavci? FOTO: Reuters

Dodala je, da se bodo na koncu prehodnega obdobja brez odbitkov in z višjo pokojnino kot danes lahko upokojili prej. Pri tem poudarja, da se bodo pri tistih, ki so se zgodaj zaposlili, ti pogoji zaostrovali počasneje. Upoštevani pa bodo tudi časovni bonusi za otroke in za služenje vojaškega roka.

Vodja sektorja za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Nataša Trček je o zavarovancih, ki so pred letom 2000 delali na težkih delovnih mestih in so imeli priznano bonifikacijo ter so jih po tem letu preusmerili v nov sistem, dejala, da pripravljajo nov zakon na tem področju, ki bo poskušal rešiti problematiko teh zavarovancev. Dodala je, da pokojninski zakon ta problem že rešuje, in sicer tako, da bomo vsi zavarovanci solidarno prispevali za tiste, ki delajo na težjih delovnih mestih.

Kakšna je formula usklajevanja pokojnin?

Glede očitka sindikatov o formuli usklajevanja pokojnin, ki naj bi poslabšala razmere med povprečno plačo in starostno pokojnino, je državna sekretarka povedala, da se bodo po novem zakonu pokojnine usklajevale enkrat letno. Rast pokojnin bo vezana na rast plač in rast inflacije. Pokojnine pa ne bodo smele pasti pod realno vrednost, kar je varovalka za ohranjanje realne vrednosti pokojnin, meni Kopač Mrakova.

Banka Slovenija za reformo

Svet Banke Slovenije podpira izvedbo pokojninske reforme. V primeru njene zavrnitve opozarja na nevarnost poglabljanja neravnotežja na področju javnih financ. Ob zavrnitvi pokojninske reforme bi se močno znižala zmožnost države na področju izvajanja potrebnih strukturnih reform in nujne konsolidacije javnih financ. Kot pravijo, bi se verjetno zato poslabšala tudi bonitetna ocena države in s tem zvišale obrestne mere za zadolževanje v tujini. Tako bi se poslabšal dostop do virov financiranja na mednarodnih finančnih trgih za državo, banke, podjetja in posameznike, kar bi znižalo konkurenčnost in gospodarsko rast.

Kaj bo s pokojninami?
Kaj bo s pokojninami? FOTO: Reuters

V Svetu Banke Slovenije opozarjajo, da je Slovenija med bolj izpostavljenimi državami zaradi staranja prebivalstva ter ima visoko pričakovano rast izdatkov za zdravstvo in pokojnine. Brez prilagoditev v pokojninskem sistemu je po njihovih ocenah zato mogoče pričakovati, da bodo v prihodnje potrebni strožji ukrepi, saj drugače ne bo mogoče zagotoviti sredstev za pokojnine v sedanjem obsegu. Če bo do tega scenarija prišlo, bi morali biti ti strožji ukrepi usmerjeni v zajezitev proračunskih izdatkov. Povečevanje davčnih obremenitev in prispevkov bi namreč po prepričanju sveta še dodatno poslabšalo konkurenčnost in možnosti za okrevanje gospodarstva, ki so ga krizne razmere močno oslabile.

ZSSS: Prihajajo po naše pokojnine

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so dejali, da so bili pripravljeni na kompromis, a na takšen, ki bo ljudem prijazen. "Rešitev za pokojninsko blagajno je v zaposlovanju," je dejal sekretar ZSSS Andrej Zorko, ki pravi, da graditi konkurenčnost države na račun ljudi in s pomočjo varčevanja, ni prava rešitev. Potrebujemo nove prilive, pravi.

Sicer pa na poziv predsednika vlade Boruta Pahorja, da sindikati predstavijo svoj predlog pokojninske reforme, pravijo, da se prek medijev z vladno stranjo ne bodo pogovarjali. Predlog sicer imajo, a o njem ne bodo govorili, dokler njihov predsednik Dušan Semolič ni prisoten. Prav tako pa poudarjajo, da so predlogi za urejanje razmer na pokojninskem parketu večinoma tudi že objavljeni na njihovi spletni strani.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

z1v2e3z4dica
21. 05. 2011 08.38
Zaposlite si jih in placujte prispevke in stroske za zaposlene!!! Vse delate,da so podjetja prisiljena odpuscat!! Sploh ne morm verjet,kako inteligentne in razgledane osebe grejejo stolcke in dajejo komentarje-obnasajo se,kot da v zivljenju niso delali..no saj...ce je to delo...dala bi jim za 1 mesec vodenja podjetja,pa bi vsi ti pametnjakovici pripeljali podjetje do stecaja,tako kot so drzavo!
Tonček Balonček
20. 05. 2011 23.31
Tipični piramidni sistem! Ko se bodo pa vsi ti stotisoči novo zaposleni upokojevali,. bomo pa uvozili Kitajce ali kako in iz česa bomo izplačevali penzije? In perdvsem za koga in kaj bodo delae te armade zaposlenih. A bomo torej čez kakšnih 40 let imeli 3 miljone zaposlenih in en miljon upokojencev?
mac4_m
20. 05. 2011 21.03
mac4_m
20. 05. 2011 21.03
nemara bi visoko šolani 'strokovnjaki' pomislili na to prej, ko so začelli krast, uničevat in selit slovensko industrijo v tujino. Je pa zanimivo, da je hrvaška mesec nazaj sprejela ustavni zakon s katerim so vsa lastninjenja po letu 1990 neveljavna. Niti pike, pikice ni slišati od nobenega slovenskega politika o tako preprostem in učinkovitem sredstvu, s katerim bi rešili vse težave proračuna in penzij slovenskega prebivalstva..Sramotne izjave ministra, da je tajkunske škode le za okoli 300 miljonov lahko slovence samo zgrozijo, kakšni ljudje se vse lahko pri nas znajdejo na vodilnih mestih...
Important notice
20. 05. 2011 20.56
Tej se pa vidi, da je študirana! ....državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak ..... pokojninska reforma sploh ne bi bila potrebna, če bi zaposlili vse brezposelne .... PLOSK, PLOSK, PLOSK!!! Dobro jutroooooooo!!!!!
prašek
20. 05. 2011 20.25
Bravo loden, to mi deli !!☺
loden
20. 05. 2011 20.20
Državna administracija lahko bluzi v nedogled... OD KJE BOSTE JEMAL, če ni PRODUKTIVNOSTI?
POVOJ
20. 05. 2011 20.18
se popolnoma strinjam s tabo, sej bo, malo še bomo zobe stisnal pa bo, optimisti ostanemo do zadnjega
POVOJ
20. 05. 2011 20.17
pajtlerblanka 20.05.2011, 20:02
POVOJ
20. 05. 2011 20.16
pajtlerblanka 20.05.2011, 20:02 se popolnoma strinjam s tabo, pa še to bi dodala, da v našem podjetju delamo jaz, mož, sin(dijak) in nekaj študentov, pred krizo pa nas je bilo zaposlenih 6 oseb. Delamo od jutra do večera, a j.b.jo ( dodaj e), nas na vsakem koraku, človek se trudi, pa še tega nam počasi zmanjkuje, delamo le še za osnovne dobrine, resnično stanje.
Buena Vita
20. 05. 2011 20.09
POVOJ KER SI PODJETNICA NIMAŠ NOBENIH POGOJEV ZA ŠPANCIR MED NEZAPOSLENE TAKO JE TO V SLOVENIJI KJER PODJETNIKI,taki ta mali--NE VELJAJO PIŠKAVEGA BOBA,,RAZEN ZA VNAPREJ PLAČEVANJA DRŽAVI IN SKUBEJO JIH VSI S KATERIMI DELAJO, BREZ PRAVIC
Buena Vita
20. 05. 2011 20.04
SEVEDA,,,,;,ODGOVORNOST JE ŠPANSKA VAS ODGOVORNOST BI MORALI VZETI ZA PRORITETNI PREDMET V ŠOLANJU,OSNOVNEM,SREDNJEM IN VIŠJEM
Buena Vita
20. 05. 2011 20.02
AJD SVETLIK NE BLUZI Z DOLOČILI ŽE SPREJETIH ZAKONOV OMOGOČI SLOVENSKIM PODJETJEM DA ZAPOSLIJO LJUDI, NEMARNEŽ MINISTRSKI,POJDI MED PODJETNIKE,OBRTNIKE IN BOŠ VEDEL DA POTREBUJE SIGURNOST IN VARNOST ,NE PA TRIKRAT DNEVNE SPREMEMBE, V TVOJIH SPREMEMBAH SE FOLK DUŠI IN NE ZAUPA NIKOMUR ,NOČE ZAPOSLOVATI,DELAJO TOLIKO DA PREŽIVIJO, SAMO LESNA INDUSTRIJA BI MORALA ŽE VČERAJ ZAPOSLITI VSAJ 6 000 DELOVCEV,IN KDO DELA TA NESPOŠTOVANA DELA, PREDVSEM ESPEJEVCI,Z ENIM ALI DVEMA ZAPOSLENIMA, IN ZAKAJ KER SE BOJIJO ZAPOSLITI TOLIKO DELOVCEV KOT BI JIH LAHKO,ČE POGLEDATE NJIHOVE OBRATE ,;;;V VEČINI SO NAREJENI ZA VSAJ 20 DELOVCEV, IN KDO DELA????,ŠEF-DIREKTOR-SKOBLAR-TESAR ALI LESOREZEC ALI KARSIBODI,SIN ALI HČERKICA IN PO MOŽNOSTI DEDEK IN BABICA TAKI KI PA IMAJO NAROČILA IN STRANKE KI SO ZAHTEVNEJŠE,,,TAKI SO PA ČEZ MEJO TPL
Macyy
20. 05. 2011 18.37
Še polovica ni takih upokojencev moških z 40 in žensk 35 leti delovne dobe. Več je takšnih, ki niso prispevali ničesar razen zaslug, Kulturne, Umetniške, Borčevske, JLA jevske, Državne, Asministrativne ......
nekdo...
20. 05. 2011 18.36
Ukinit socialo za vsakega ko ma dve levi roki drugače mu pa nič ne manka pa nima niti 2leti delovne dobe pri svojih 40ih. Preverit vse invalidske pokojnine (3/4 jih je očitno neupravičenih). V zdravstvo spustit enga ko bo z gajžlo vsakega ki bo med dežurstvom spal po betici, al pa tistega, ki bo "operiral" v bistvo pa ga ne bo v operacijski ker delo zanj opravlja nekdo nižje po lestvici kirurgov. Na upravne enote tud enga ko ma malo smisel za organizacijo pa bo takoj več narejenega. Ukinit te in one komisije katere že leta in leta fojtramo pa ni nič od tega. onemogočit župansko in poslansko funkcijo isto časno. Onemogočit predavanje pa še 10 drugih zaposlitev v javni upravi (dan namreč nima 40ur tako kot majo eni na plačilnih listah, če bi vse seštel). Ukinit neke kvazi pomoči neki kvazi ubogim državam! Nehat reševat NLB. Menjat vlado, sprejet zakon da odgovarjajo s svojim lastnim premoženjem, pobrat vso protipravno pridobljeno bogastvo. U LEJ PA MAMO ŽE TOK DNARJA KO ŠVICA. pA ŠE BI SE DALO NAŠTEVAT KAJ SE DA NARDIT
punke
20. 05. 2011 18.36
nevem več kej nej berem. tam piše da bojo 200 eur.dvignili zavarovanje, tu pa do dvignili zaposlovanje. to bi jih jaz zaprja za večno na zaprt oddelek. zgleda jim so možgani do amena skisale!
Tonček Balonček
20. 05. 2011 18.28
Pri nas itak pol podjetnikov in podjetij dela za državo, le da se imajo za gospodarstvo. Z globalnega vidika je popolnoma vseeno, ali nek pravnik ali računalničar dela kot javni uslužbenec ali pa po pogodbi kot podjetnik. In ali ej snašilka zaposlena v javni upravi ali pa pisarne čisti čistilni servis (kao gospodarstvo). Običajno je druga varianta dražja! Saj je klinični center tudi zmanjšal število zaposlenih, ampak zamolčijo pa, da jim varujeo, perejo itd. zunanje firme, oni s epa tkajo po prsih, kako so zmanjšali režijo!
prašek
20. 05. 2011 17.31
povoj 20.05.2011, 17:08 »Pomedit najprej 1/2 državne uprave, ukinit 1/2 nekih kvazi uradov, ......« Saj bi se strinjal z osnovo, da jih je preveč, vendar pa je treba dobit delovna mesta, kjer se bodo le-ti lahko zaposlili, drugače so na socialnih prejemkih, torej spet na plečih davkoplačevalcev !! Praviš da si podjetnica! Dokler se ne bo steralo JU na kakšno izobraževanje o uporabi interneta, boš morala še kar "šibat" po raznih občinskih službah. Veš, vseeno se pa čisto strinjam z napisanim !!!
POVOJ
20. 05. 2011 17.08
Pomedit najprej 1/2 državne uprave, ukinit 1/2 nekih kvazi uradov, zagotovit ljudem in gospodarstvu kredite, državni denar usmerit v zdravo gospodarstvo, v vlado postavit ljudi iz gospodarstve, ne pa iz šolskih ustanov, intenzivno pobiranje davkov in prispevkov, spodbujat politiko vsak račun šteje, ukinit plačevanje z gotovino, vsak Slovenc mora imeti en osebni račun, z imenom TAXACCAUNT, in delati pošteno. Samo poštenje šteje, imaš čisto vest in se ne bojiš zvečer zaspati. Sama sem podjetnica, manjšega podjetja, vidim kako stvari stojijo, koliko papirologije moraš znositi na različne strani državnih uradov, sami stroški in poti imaš. Enostavno smo v modernem svetu, internet, komunikacija,... vse bi se dalo urejat preko svetovnih spletov. Ah kje pa, ker rabiš podpis direktorja, prokurista, nadzornika,..... Najraje bi vse skupaj zaprla in šla med nezaposlene, baje je njim najbolje, še ne vem kako to zgleda.
prašek
20. 05. 2011 16.22
»"Rešitev za pokojninsko blagajno je v zaposlovanju," je dejal sekretar ZSSS Andrej Zorko, .....« Rešitev za zaposlovanje pa je ????????? Kje naj najdejo delovna mesta ????????? Lepo bi bilo. če pove še to !!!!