Slovenija

FOTO: V Dobrepolju alarmantno stanje: 'Kar so rešili, so rešili'

Ljubljana, 07. 11. 2014 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Razmere na Ljubljanskem barju se po več urah neprestanega dežja znova zaostrujejo. Zaradi padavin je začela ponovno naraščati reka Iška, ki poplavlja od Iške vasi do izliva v Ljubljanico. Težave imajo tudi na Škofljici, v občini Dobrepolje pa velja alarmantno stanje.

MOL prebivalcem nudi omejeno količino vreč s peskom na običajnih lokacijah, in sicer pri cerkvi sv. Mihaela Črni vasi, v Lipah pri Kolišču, na Ižanski cesti 400 in Ižanski cesti 426.

Močan dež je v noči na petek največ težav povzročil na Notranjskem in v osrednji Sloveniji. Iz Agencije RS za okolje (Arso) so ob 22. uri sporočili, da reke Cerkniščica, Iška, Ižica in Borovniščica poplavljajo. Na južnem robu Ljubljanskega barja se voda razliva na območju redkih poplav. Ljubljanica bo danes in jutri še naraščala, na vodomerni postaji Moste bo v noči na soboto presegla pretok 300 m3/s.

Hidrolog Janez Polajnar je na novinarski konferenci ob 17.30 pojasnil, da so problematična porečja Ljubljanice, Iške, Ižice in vseh pritokov, ki se izlivajo na Ljubljansko barje s Krimsko-mokorškega pogorja. Reke tam po njegovih besedah ponovno naraščajo. Dejal je, da se voda kopiči na Ljubljanskem barju, zato je danes ponoči in v soboto pričakovati težave s poplavljanjem tudi ob naseljih na Ljubljanskem barju, kjer se bo voda predvidoma razlila na širšem poplavnem območju. Tudi reka Ljubljanica močno narašča in bo tekom noči presegla pretok 300 kubičnih metrov na sekundo, je povedal Polajnar in dodal, da bo s tem povzročila, da bo voda z Ljubljanskega barja počasneje odtekala. Poplavne površine na barju se bodo zato predvidoma povečevale.

PREBERITE ŠE: V Ilirski Bistrici se je oglasil alarm: reka Reka hitro narašča.

Poplave v občini Ig.
Poplave v občini Ig. FOTO: Damjan Žibert

V vaseh Vrbljene in Strahomer so sprožili sireno

Voda je ponoči že poplavljala na območju Ljubljanskega barja. Kot je zjutraj za 24ur.com dejal župan Iga Janez Cimperman, so tam poplave še bolj obsežne kot leta 2010. Kot je dejal, so bile v tistem trenutku praktično pod vodo skoraj vse vasi. "Iška, Iška vas, Strahomer, Vrbljene, Tomišelj, Brest, Matena in del Iga so pod vodo. Katastrofalno. Škoda bo gotovo ogromna. Ponoči smo morali reševati dojenčka in mamico, poslali smo ju v bolnišnico. Trga plinske cisterne in cisterne kurilnega olja. Aktivirani so vsi gasilci, ki pomagajo ljudem, kolikor pač lahko," je dejal. Na terenu je bilo več kot 200 gasilcev.

Na območju Cerknice in Blok ter v vaseh v občini Ig je potrebno prekuhavanje vode, sporočajo pripadniki tamkajšnje civilne zaščite.

Po besedah poveljnika civilne zaščite Ig Antona Puciharja se razmere na območju ob reki Iška v zadnjih urah znova poslabšujejo, saj je Iška narasla za 35 centimetrov. Težave gasilcem in pripadnikom civilne zaščite delata tudi podtalnica, ki zaliva hiše, in površinska voda, ker je zemlja precej namočena.  Najslabše je trenutno v Iški vasi, kjer je struga Iške najožja, zato se voda razliva. Slabo je tudi v vaseh Vrbljene in Strahomer, kjer so morali sprožiti alarmno sireno, ki opozarja na nevarnost.

Po Puciharjevih besedah je trenutno na terenu 112 pripadnikov civilne zaščite in gasilcev, kmalu pa se jih bo pridružilo še 80. Do zdaj so uporabili 8.000 protipoplavnih vreč, še 2.000 jih imajo na zalogi. Reka Ižica, ki popravlja na delu Iga, ni upadla, prav tako narašča potok Draščica, ki poplavlja v naselju Rastuka.

V občini Ig je sicer po podatkih Puciharja že poplavilo 315 hiš, od tega jih je prostore zalilo pri 85. Še vedno so zaprte ceste Ig-Tomišelj-Jezero in Ig-Škofljica. Svoje občane obveščajo, da je potrebno do nadaljnega vodo prekuhavati. Do poplav je po njegovih besedah prišlo zaradi obilnih padavin ponoči in zožanih korit reke Iške, ki so povzročila, da se je voda začela prelivati preko struge. Iška je sicer pred leti v spodnjem delu presahnila, vendar ob večjem dežju znova pride na plano.

Slovenska karitas pomoč za poplavljene zbira v akciji Poplave Slovenija na računu SI56 0214 0001 5556 761, sklic 00 201, koda namena CHAR. Za poplavljene v Sloveniji lahko prispevate pet evrov tudi z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

Kus: Umaknite avtomobile tja, kjer jih voda ne more doseči

Še najbolj stabilen položaj je v ljubljanskem delu barja, kjer po besedah vodje ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Roberta Kusa trenutno ni poplavljenega ničesar. Se pa razmere poslabšujejo.

Kus glede na napovedi Arso pričakuje, da se bo Ljubljansko barje z vodo polnilo vse do nedelje, pri tem pa bo najverjetneje tudi poplavljalo. Koliko, pa bo odvisno od padavin. Glede na napovedi vremenoslovcev Kus prebivalcem na poplavnih območjih na in ob barju svetuje, naj stvari premaknejo v višja nadstropja hiš, avtomobile pa na mesta, kjer jih voda ne more doseči.

PREBERITE ŠE: V osrednjem in južnem delu države spet rdeči alarm, kar pomeni 'obsežne in silovite poplave'.

Na Škofljici se bojijo noči

Položaj se slabša tudi v občini Škofljica, saj se po besedah tamkajšnjega župana Ivana Jordana poplavne vode znova dvigujejo. Trenutno so največja težava zaledne vode, ki pritečejo iz Šmarja-Sap. V občini imajo sicer povsem na novo zgrajen zadrževalnik, a ker je še nov, ga ne morejo povsem obremeniti. Trenutno je na Škofljici poplavljena ena hiša, še pet pa v Želimljah. Zaenkrat po Jordanovih položaj nadzorujejo, se pa bojijo noči, ker so napovedane nove padavine.

Težave v Grosupljem, Velikih Laščah, Domžalah, na Škofljici in v Ivančni Gorici so sicer že imeli okoli 3. ure zjutraj, a pred hujšimi posledicami so jih po Jordanovih besedah rešili prav pred kratkim zgrajeni zadrževalniki.

Zaradi velikega obsega nesreč v letošnjem letu Rdeči križ Slovenije poziva vse, da prispevajo prostovoljne finančne prispevke in po svojim počeh pomagajo. Prispevke lahko nakažete na Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0310 0111 1122 296, sklic: 00 937061, BIC banke: SKBASI2X, Koda namena: CHAR. Vsakdo, pa lahko prispeva tudi z SMS donacijo, tako da na številko 1919 pošlje ključno besedo POPLAVE za donacijo 1 evro ali POPLAVE5 za donacijo 5 evrov.

Zadrževalnik je preprečil tudi razlitje vode v Grosupljem. Po besedah direktorja občinske uprave Dušana Hočevarja je voda zalila eno vozilo, poplavljen pa je bil tudi travnik med Škofljico in Grosupljem. V gasilskem centru bo celo noč organizirano dežurstvo. Najbolj se bojijo Grosupeljščice, ki je že poplavila bližnjo cesto. Ta je tako že zaprta za promet.

Za zdaj sicer voda objektov še ne poplavlja, jih pa že ogroža, predvsem na območju Rožne doline. Zavarovali so jih s protipoplavnimi vrečami, ki jih gasilci in komunalni delavci sproti polnijo. Pozorni so tudi na morebitne plazove, zato so že priskrbeli zaščitno folijo, če bi jo potrebovali.

Malo pred 5. uro se je sprožil tudi plaz na Črnem vrhu pri Polhovem Gradcu, ki je zasul tamkajšnjo cesto. Ta je do preklica tudi zaprta.

Alarmantno stanje v občini Dobrepolje

V občini Dobrepolje čakajo, kaj bo prinesla noč. Trenutno je na terenu 50 gasilcev, v pripravah na poplave sodelujejo tudi domačini, predvsem v Kompolju, je pojasnil tamkajšnji župan Janez Pavlin in poudaril, da za njihov konec velja alarmantno stanje. Rašica je začela ponovno naraščati in bo imela isti pretok kot zjutraj.

Gasilci in domačini s peskom polnijo vreče, da bi se tako obvarovali pred poplavami. Vse je namreč namočeno in če se bo uresničila napoved meteorologov o količini padavin, ki še bodo padle, "bo vse zdrvelo dol", napoveduje župan. Po teh napovedih bo raven vode višja, kot je bila ob poplavah leta 2010. Če bi se zgodil črni scenarij, da bo deževalo še v nedeljo, pa je po Pavlinovih besedah lahko huje, kot je bilo leta 1933.

Ob 17. uri so se sestali z gasilci in predstavniki civilne zaščite in si razdelili naloge za nadaljnje ukrepanje ter organizirali dežurstva za čez noč. Ponovno se bodo sestali v soboto ob 7. uri zjutraj, je povedal župan, ki meni, da bodo ponovno potrebovali čolne.
Pavlin je tudi pohvalil občane, ki so se sami angažirali in so zelo aktivni pri preventivnih ukrepih ob pričakovanju poplav. "Upam, da ne bo kakšnih žrtev, to bi bilo najbolj tragično. Kar so rešili, so rešili, zdaj pa ni več v naši moči," je dodal župan in poudaril, da trenutno pri njih hudo dežuje.

V Notranjih Goricah v občini Brezovica je ob 13.37 meteorna voda pričela zalivati eno od hiš. Posredovali so gasilci PGD Notranje Gorice. Ob 14.12 se je večja deska zagozdila v potoku pod mostom v bližini Cesta v Log . Posredovali so gasilci PGD Brezovica.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mkultra12
08. 11. 2014 19.10
Pred davnimi časi so ljudje poleti ko je reka Iška usahnila sami nakladali pesek se verjetno še zavedali niso da so si delali medvedjo uslugo,sedaj ko je pa zakonsko to strogo prepovedano je pač reka Iška polna tega "šodra",ter posledično premalo globoka......potem je pa tko kot pač je.Srečno vsem ki živite ob Iški.
danijel73
08. 11. 2014 07.53
kaj te spet zdaj nekaj si gasilci pa gasilci ... pred 2 tedni, pa je minister ja javno upravo rekel, da je gasilec pomemben enako kot njegova tajnica .... pa naj ljudje klučejo njegovo tajnico, sunce mu ....
GODFATHER3
08. 11. 2014 06.51
+6
pa še hočte znižat plačo gasilcem ter pobrat vse kar se da prostovolnim gasilcem grrrrr banda
TITSTILLIDIE
08. 11. 2014 05.53
-2
Jaz upam da ne bodo s temi podarjenimi oklepniki na naslednih poplavah strašili ljudi! Narejeni so za puščavo!Da takoj rešimo to!
jankoslo
08. 11. 2014 04.32
-1
Kaj mislite, bo še veliko dežja? Očitno je napoved čez noč zgrešena, tudi na radarju skoraj prazno. Kdaj naj bi se padavine obnovile?
txoxnxy
08. 11. 2014 04.15
-1
Ma če Ljubljana če večinu dnarja naj ima pa še večino vode !! Ko država zataji narava poskrbi !!!!
24UBRISAN
08. 11. 2014 03.08
+3
Zdaj nam bodo pa Bosanci pomagali!
Primož Trubar 1
08. 11. 2014 02.18
+20
Zlovenistan 07.11.2014 12:35:07 144 147 3 Zanimivo, vlada nameni 300 milijonov za kulturo in kulturnike, za odvodnjavanje pa baje 1000 evrov, vsaj tako sem razumel ministrico za okolje in prostor, baje zato ker smo sedaj že v novembru in je zmanjkalo penezov. Kdo je zdaj tukaj nor???? Ljudje pa naj se znajdejo kakor vedo in znajo, s tem da celo leto plačujejo nehumane davke na vse kar je v tej slovenski greznici možno. Zame to ni nobena država, ampak kup nesposobnih in omejenih pijavk prisesanih na našo kri! J.J. ga je ukinil, je že vedel zakaj, Prešeren, Cankar in ostali so svoja velika dela pisal v pomanjkanju, ne pa teli burek kulturniki, ki se sam pasejo na jaslih in same bedarije od njih, tisti, ki je kaj vreden preživi s svojim delom, jim je dober J.Plestenjak povedu.
LeviGnoji
08. 11. 2014 02.05
+6
Volili ste pač tiste, ki vam škode ne bodo povrnili ... šparanje , pa to ... itaq ... pokočno to prenesite ...
Ardus
08. 11. 2014 06.58
+0
F-5
08. 11. 2014 01.05
+8
Vsi oškodovani skupinska tožba proti državi ne EU sodišču pa da povejo kam so dal dnar za protipoplavno zaščito
EU
08. 11. 2014 00.00
+4
Zgleda ,da to ljudi pri koritu ne zanima .
Voluhar7
07. 11. 2014 23.51
+10
Za to vse je kriva država . Pa kar lepo vsi mirno in tiho gledamo kaj se dogaja nič ne ukrenemo dol z njimi če ne bo sprememb. sramota zmeraj je vse krivo vreme potoki in reke pa neočiščene......
Borut Novak 1
08. 11. 2014 00.23
+14
Obstajale so tako imenovane vodnogospodarske skupnosti ki so skrbele za to. Potem so jih ukinili da so lahko odprli kup agencij kjer so zaposlili odlužene politične kadre.
alko123
07. 11. 2014 23.34
+8
poplave pa so zato,ker razne ribiške družine ,ptičarji in arso ne dovolijo čiščenja in poglobitve vodotokov v sloveniji,pa naj še potem škodo krijejo banda jedna,kaj zdaj bodo ptiči pa ribe imeli prednost pred ljudmi in njihovim premoženjem,ki so ga vse življenje ustvarjali,ukinit bi blo treba take inštitucije,ne pa da nam z veliko močjo po glavi serjejo.
24UBRISAN
07. 11. 2014 23.33
+8
Me zanima, kako dolgo bodo ljudje prenašali, da jim zaradi politikov, ki denarja ne namenjajo za vzdrževanje vodotokov že 25 let, vodotoki redno uničujejo imovino? Res smo ovce....
Borut Novak 1
07. 11. 2014 23.35
+2
Pa saj jih ti isti izvolijo. Naj se sedaj naužijejo rezultatov svojega odgovornega početja. Jaz teh politikov in županov volil nisem!
alko123
07. 11. 2014 23.37
+0
24UBRISAN
07. 11. 2014 23.39
+2
hcaine8
07. 11. 2014 23.32
+3
Kaj pa Vič? Del "najlepšega mesta na svetu, nje" je pod vodo, a ga župan ne vidi, kar mu pogled zastirajo Stožice.
24UBRISAN
07. 11. 2014 23.34
+4
alko123
07. 11. 2014 23.37
+1
saj denar bi bil,celo lokalni strojniki bi kaj naredili brezplačno,treba je ptičarje in ribiče ter arso za dovoljenje prosit,tu je pa največji problem,ne v denarju.
antiXfashizmXeuXgso
07. 11. 2014 23.37
-7
Da bi mu Stožice zastirale pogled na Vič, bi moral stanovati v Domžalah..................................
hcaine8
07. 11. 2014 23.45
+3
antiXfashizmXeuXgso
07. 11. 2014 23.50
-6
Potem moraš drugače pisati, da te ne bomo vzeli "dobesedno"
Ivan Kobal
07. 11. 2014 23.30
+7
ja tisti kromanjonci izpred tisočletij so si postavili hiše na kolih, danes npa gradi človeška neumnost na poplavnem območju trdne hiše
Borut Novak 1
07. 11. 2014 23.32
+1
Saj ne smeš drugače. Urbanisti in župan! Stroka in politika kao. Še ćudež da je tako kot je, glede na to kako dolgo tile uničujejo vse na kar položijo svoje kradljive prste.
antiXfashizmXeuXgso
07. 11. 2014 23.39
-3
a v dolini Drave so si tut postavlal hiše na kolcih?
Borut Novak 1
07. 11. 2014 23.43
+3
Ne ker ni bilo hidroelektrarne s katero se napaja parlament!
antiXfashizmXeuXgso
07. 11. 2014 23.47
-1
parlament in vsi vaši poslanci se ne napajajo iz dravskih hidroelektrarn.
Borut Novak 1
07. 11. 2014 23.55
+1
antiXfashizmXeuXgso
07. 11. 2014 23.58
-1
Če si brezdelen, brezpredmeten, nekoristen, neuporaben,....pol iz tvojh žepov ni nič
Borut Novak 1
08. 11. 2014 00.02
+1
Raje sežgem kot da dovolim da mi plenijo taki tvoje sorte
antiXfashizmXeuXgso
08. 11. 2014 00.10
-2
antiXfashizmXeuXgso
08. 11. 2014 00.10
-2
Borut Novak 1
07. 11. 2014 23.26
+9
Odkar se je zadnji pameten Slovenec obrnil vstran (zaradi pogromov nad podjetniki in sposobnimi zadnjih 22 let), se je država potopila. Še za vodne odtoke na znate sami skrbet. Kaj šele da bi izvolili poštene in sposobne politike. Vsak poštenjak in sposoben je bil žrtev vaših podtikanj, ogrožanj in metanja polen pod noge. Oni so sedaj na suhem, vi se pa potapljate. Je to pravično?!?
24UBRISAN
07. 11. 2014 23.36
+4
Matakokojama
07. 11. 2014 22.58
+4
Kaj se dogaja na slovenskem nebu?
perchy111
07. 11. 2014 22.54
+14
Kdaj se je pri nas tako na dol obrnilo - kdaj so stvari začele iti tako narobe? Kaj se dogaja z mojo državo, kje je denar??? In vedno nastradajo normalni ljudje.
alko123
07. 11. 2014 23.21
-3
dogaja se haarp ameriški program spreminjanja vremena,tako rekoč tiha vojna američanov.
4krogci
07. 11. 2014 23.51
+3
alko123...malo manj alkota bo treba ;) Pred 200 in več leti ni blo raznih haarpou in ostalih neumnosti pa so se vseeno dogajale poplave, dez je tudi padu, zime so ble enkrat mrzle in polne snega, spet drugic tople in zgolj dezevne (obstajajo zapisi kako so lahko shranil hrano na mrzlo, nasledno leto se je pa hrana pokvarila zaradi previsokih temperatur!). To je zgolj normaln zemljin in podnebni ciklus in nič drugega! Je pa res da takrat niso zganjal panike, saj razen v mestu kjer so se poplave zgodile ni noben za nič vedu! pa še hiše so gradil na primernih mestih, ne pa danes ko lahko vsak gradi kjer hoče samo če odsteje primeren denar za parcelo - se za dovoljenja ni vec potrebno podkupovanje!
Beopen
07. 11. 2014 22.45
+17
V davčne oaze so odšle tudi pokradene milijarde, preko kvalitetno postavljenih davčnih blagajn bi lahko pobrali do 2 milijardi letno, vsem, ki ne znajo razložiti obstoj svojega premoženja, bi ga morali odvzeli, Mariborski nadškofiji, ki se je za cerkveno doktrino ukvarjali z nedopustnimi posli, bi za poplačilo dolga, lahko rimokatoliški cerkvi odvzeli določen del premoženja - recimo veliko hektarjev gozdov - npr. na Jelovici, vsem, ki so se neupravičeno okoristili za vsaj milijon evrov in tega denarja niso vrnili, bi morali zaseči vse premoženje in jih poslati v zapor za minimalno 30 let brez možnosti pomilostitve ipd. ZAKAJ O TEM???? Ker ko danes gledam trpljenje ljudi, ki bodisi nimajo služb, ali so na minimalni plači, ali pa očitno ob zadnjih predlogih vlade še bodo, ali pa imajo danes vse poplavljeno in za sanacijo ne bodo dobili od države nič ali pa bore malo, ker "kao" denarja ni, vodi vse skupaj v čas, ko bo potrebno udariti po mizi, vklopiti razum in brez milosti zahtevati spremembe sistema in zakonodaje, ki bo zavrgla neoliberalno politiko in se končno vrnila k poštenemu, delavnemu in pravičnemu človeku, ter mu zagotovila dostojanstveno in normalno življenje.
piko2263
07. 11. 2014 23.45
+5
A potemtakem bi morali vsem borznoposredniškim hišam v Sloveniji odvzeti del premoženja, ker so izgubili na borzah in drugih finančnih igricah??