Slovenija

Županski in svetniški kandidati imajo mesec dni, da prepričajo volivce

Ljubljana, 05. 09. 2014 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začela se je volilna kampanja pred lokalnimi volitvami, ki bodo prvo nedeljo v oktobru. Kandiadti imajo natanko mesec dni časa, da prepričajo volivce, tokrat pa bodo lokalne volitve prvič potekale po novi zakonodaji, ki prepoveduje donacije pravnih oseb.

Volitve - 21
Volitve - 21 FOTO: Miro Majcen

Pred lokalnimi volitvami, ki bodo 5. oktobra, se je danes tudi uradno začela volilna kampanja. Naslednji mesec dni bodo tako zaznamovali številni dogodki, na katerih bodo poskušali županski in svetniški kandidati pridobiti naklonjenost volivk in volivcev. Kampanja se bo sklenila 3. oktobra ob polnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Tokratna lokalna volilna kampanja bo prva po spremenjeni zakonodaji, ki prepoveduje donacije pravnih oseb, povečuje nadzor in sankcije za kršitelje. Organizatorji so morali za financiranje aktivnosti v tem času odpreti poseben račun in bodo morali vse stroške kampanje tudi poravnati izključno s tega računa. Zakon o volilni in referendumski kampanji pa glede na število volivcev v občini določa tudi zgornjo mejo sredstev, ki je stroški kampanje ne smejo preseči.

Za volilno kampanjo lahko poleg političnih strank po novem prispevajo samo fizične osebe. Prispevek fizične osebe ne sme presegati 50 evrov v gotovini ali nakazilo na račun največ 10 povprečnih bruto mesečnih plač za preteklo leto, kar znaša nekaj več kot 15.200 evrov. Organizatorji volilne kampanje bodo morali po poravnavi vseh obveznosti ob zaprtju volilnega računa preostala sredstva nakazati v dobrodelne namene. Enako velja tudi za sredstva, ki jih bodo dobili od pravnih oseb ali sredstva fizičnih oseb nad dovoljenim zneskom posamične donacije.

Še pet dni časa za vložitev kandidatur

Transparency International Slovenia - društvo Integriteta bo z okoli 20 do 30 prostovoljci ter podporo medijev izvajalo neodvisno spremljanje kampanje v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Ajdovščini in Kamniku.

Kljub uradnemu začetku enomesečne volilne kampanje pa čas za vlaganje kandidatur še ni potekel. Tako županske kandidature kot tudi kandidatne liste za občinske svete je namreč pri občinskih volilnih komisijah možno vložiti še do 10. septembra do 19. ure. Do tega dne lahko volivci tudi še podpisujejo obrazce podpore kandidatom.

Kdo vse se poteguje za županske položaje in mesta v občinskih svetih, bo dokončno znano 16. septembra, ki je zadnji rok za izdajo odločb o potrditvi oz. zavrnitvi kandidatur. Tri dni zatem, 19. septembra, pa bodo seznami potrjenih kandidatur in list kandidatov tudi javno objavljeni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zims
05. 09. 2014 12.51
+1
Obeta se nam tokrat pravi reality show Zoran Jankovič proti Zmagu Jelinčiču.
binmister
05. 09. 2014 11.30
+4
Spet bodo imeli kandidati polne usta laži kot vedno
felix58
05. 09. 2014 10.26
koga, spet bojo volitve....
Explainator
05. 09. 2014 09.52
+1
zdaj je pravi trenutek da ne ponovimo napake, ko obtoženec iz zapora sedi v parlamentu. rekli so, da bi bilo pametno preprečiti že kandidaturo...no sedaj jo lahko...prepovejmo kandidaturo kandidatom, ki so v postopkih, to je zoranu jankoviču, da ne bo potem slučajno izvoljen in obtožen sedel na županskem stolčku...ker potem bodo spet debate kaj narediti in bo že prepozno - zdaj je pravi trenutek!
piko2263
05. 09. 2014 09.01
+1
Ne sekirajmo se. Imamo NOVE OBRAZE v SMC in MC, še enkrat jih obkrožimo in NAM BO BOLJE. Imajo odličen načrt, ki je v polni meri argumentiran z številkami in datumi v katerem ni nobenih obljub, zares samo dejstva. MC se je dosedaj izkazal kot trden mož, ki ne popušča in povem vsakomur, kar mu je potrebno!!!! Lepši časi so takoj za ovinkom!!
Roxy79
05. 09. 2014 08.09
+7
Ja........ imajo mesec dni časa da prepričajo ljudi da oni niso nič pokradli.............. (medtem ko so si v teh letih županovanj lepo uredili svoje hiše, okolico hiše.... (sej poznaste..... nekod gradijo kakšen park... pa gre potlej malce materjala v park, malce pa županu na dvorišče..........) Takšen primer imate v Postojni, kjer je Verbič od vsake takšne gradnje si uredil svojo parcelo......(ročno tolčen kamen, kamnit vodnjak, pokrito dvorišče oz pokrit del za avtomobil.... itd itd........
urarr
05. 09. 2014 09.10
-2
Seveda si pozabil povedat da stoji vodnjak pred hišo že 40 let, katerega je zakrivala stara vrba. in seveda si pozabil povedat da je ograjo naredil oče od njegove žene, zidovi so pa res s kamna kar je pa vse plačano po računu in to čez trr. Toliko glede tvojih bučk...
felix59 drugič
05. 09. 2014 09.34
+1
Roxy, izgleda , da si mu ti vozil material s tovornjakom ker si toliko poučen