Slovenija

Župnija sprožila ustavni spor

Ljubljana/Bled, 22. 03. 2006 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./B.P./STA/K.S.
Komentarji
3

Blejska župnija se je zaradi Blejskega otoka, ki ostaja v lasti države, pritožila na ustavno sodišče.

V primeru, da s pritožbo na ustavno sodišče cerkev ne bo uspela, se bo župnija pritožila na evropsko sodišče, pravi odvetnik blejske župnije Danijel Starman
V primeru, da s pritožbo na ustavno sodišče cerkev ne bo uspela, se bo župnija pritožila na evropsko sodišče, pravi odvetnik blejske župnije Danijel Starman FOTO: POP TV

Novico je za 24ur.com potrdil odvetnik blejske župnije Danijel Starman, ki je prepričan, da ima Cerkev veliko možnosti za zmago. V sodbi vrhovnega sodišča, s katerim je denacionalizacijski postopek pravnomočno zaključen, gre po besedah Starmana za korenit preobrat v dosedanji sodniški praksi. Ob tem je Starman dodal, da gre za nevaren precedens, ki pomeni diskriminacijo v denacionalizacijskih postopkih in oteževanje vračanja premoženja denacionalizacijskim upravičencem.

Starman je pritožbo v imenu blejske župnije na ustavno sodišče vložil danes opoldan. Župnija namreč še vedno vztraja, da je upravičena do tega, da otok dobi v last in posest, medtem ko ga kulturno ministrstvo v postopku denacionalizacije cerkvi ni vrnilo, saj gre, po njihovem mnenju, za naravni in kulturni spomenik državnega pomena.

Ministrstvo za kulturo bo kmalu začelo z iskanjem ustreznega upravitelja otoka
Ministrstvo za kulturo bo kmalu začelo z iskanjem ustreznega upravitelja otoka FOTO: POP TV

Kot je pojasnil Starman, v pritožbi ni izrecno predlagal prednostne obravnave primera, pričakuje pa, da se bodo sodniki sami odločili za tovrstno obravnavo. Računa, da bo sodišče izdalo začasno odredbo, s katero bi preprečilo, da bi ministrstvo za kulturo Blejski otok že pred razrešitvijo ustavnega spora dalo v zakup oziroma v upravljanje nekomu drugemu. Tako je Starman predlagal, da se zadržijo vse aktivnosti ministrstva glede priprave javnega razpisa za novega upravljalca otoka, za katerega je do zaključka denacionalizacijskega postopka skrbela blejska župnija. In če s pritožbo na Ustavno sodišče Cerkev ne bo uspela, vidi Starman le še pot v Strasbourg, na sodišče za človekove pravice.

Da se bodo najverjetneje pritožili, je blejski župnik Janez Ambrožič napovedal takoj, ko je bila znana odločitev vrhovnega sodišča, še posebej pa po sestanku s predstavniki ljubljanske nadškofije 13. marca, ki so ga podprli v boju za otok. Ta pa bo, vztraja župnik, nekoč spet cerkvena last.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

esfflight
23. 03. 2006 06.28
Ali je dezela Slovenija ali je to RKC Vatican? Je se kdo normalen v tej dezeli ali ste vsi hlapci Vaticana - prodane duse. Dajte no ze nehajte, kaj je proizvod RKC, pranje mozganov. Saj postajamo bolj papezki kot sam papez.... vremena Kranjcem bodo se zjasnila.......
killy55@hotmail.com
23. 03. 2006 00.40
Niste resni. Kaksna Cerkev neki? Saj je vendar Cerkev tista, ki je iz nic pokradla in si prilastila zemljo - in tako vzemala namesto, da bi dajala v imenu bozjih sluzabnikov. Potem se pa se takole grebejo pa izsekavajo vse vrnjene gozdove - denar gre pa v Vatikan v lepih nakazanih zneskih. Prav gotovo za pomoc ubogim, kaj?
vladimir_gajsek@yahoo.com
22. 03. 2006 15.18
Čigava je cerkev, pod katero je blejski otok? Za Bled je vedno skrbela blejska župnija. Da se bodo najverjetneje pritožili, je blejski župnik Janez Ambrožič napovedal takoj, ko je bila znana odločitev vrhovnega sodišča, še posebej pa po sestanku s predstavniki ljubljanske nadškofije 13. marca 2006, ki so ga podprli v boju za otok, ki je dejansko itak cerkvena last. Ali pa bo upravitelj otoka, kjer je glavni objekt cerkev - kdo med laiki? Kakšen čevapčičar, lahko tudi pokličejo kakega albanskega ključavničarja iz ljubljanskega predmestja in kogarkoli... Bureki, vešalice, čevapi... Bled! Lepote ni večje od teh južnjaško jugoslovanskih stopinj, ko bodo še malo kadili okoli in metali čike vsepovprek...?! VG, IW