Slovenija

Zver: Kriza se vleče zaradi 'zmedenega' volilnega sistema

Izola, 12. 10. 2012 20.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če zmagam, bom predsednik, ki vidi dlje, je ob uradnem začetku predsedniške tekme obljubil Milan Zver. V govoru je okrcal Danila Türka, kritiziral pa je tudi opozicijo in volilni sistem, ki nas lahko po njegovem mnenju vodi v trajno politično krizo.

Predsedniški kandidat Milan Zver je svojo volilno kampanjo uradno začel na današnji konvenciji SDS in NSi v Izoli.

Milan Zver
Milan Zver FOTO: Blaž Garbajs

Zver za krizo krivi tudi "nerodni" volilni sistem

Zver je kar nekaj besed namenil volilnemu sistemu v Sloveniji. Boji se, da bo prav aktualni politični sistem tisti, "ki nas bo trajno vodil ali pa držal v politični krizi". V Sloveniji namreč še ni bilo vlade, z izjemo prve Janševe, kjer ne bi bilo politične krize, je ugotavljal. Krivdo za to je v veliki meri pripisal "nerodnemu" volilnemu sistemu, ki z nizkim volilnim pragom pripelje veliko strank v DZ in v vlado, "in potem seveda vsak kaže svoje mišice, vsak izsiljuje tudi prvega ministra". Zaradi tega "zmedenega" volilnega sistema se ta zmeda in kriza vlečeta skozi celo mandatno obdobje, je dodal.

Janševi vladi gre po Zverovi oceni kljub temu "kar dobro", pri tem pa je Zver okrcal delovanje sedanjega predsednika republike pri iskanju političnega in socialnega konsenza ter pri sprejemanju nujnih reform. Predsednik države je tako po Zverovih besedah "proti vitkejši državi, proti izhodu države iz teh gospodarskih sistemov, proti t. i. slabi banki, proti državnemu holdingu, in potem ga slišimo, da on podpira reforme". 

Predsedniški kandidat okrcal opozicijo

Milan Zver je uradno predsedniško kampanjo začel v Izoli.
Milan Zver je uradno predsedniško kampanjo začel v Izoli. FOTO: Blaž Garbajs

Zver se je dotaknil tudi drugih aktualnih političnih in gospodarskih vprašanj. Tako je izpostavil pomen vpisa zlatega fiskalnega pravila v ustavo in spomnil na prelaganje odločanja s strani opozicije s poletja na jesen. "In kaj se je zgodilo od takrat naprej? Od tri- do štirikrat so nam poslabšali bonitetne ocene," je spomnil predsedniški kandidat. 

Podpredsednik SDS ter minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač pa je poudaril razlike med Zverom in aktualnim predsednikom republike. "Ti isti, ki se nam danes po skoraj petih letih predsedovanja prilizujejo s sloganom Za skupno dobro, niso v petih letih storili ničesar, da bi preprečili neizmerno krajo, ki se je vsem pred očmi dogajala preko državnih bank. Še več, ves čas so s svojimi ravnanji narod delili in poglabljali konflikt," je ocenil Černač.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kozorog65
18. 10. 2012 12.28
Če zmaga, bo predsatvljal glas Mayerja. Ti admin pa ne briši komentarjev - beda bedna
KRena3
13. 10. 2012 23.53
+3
Itak, volilni sistem je tisti, ki je kriv!!! Morali bi imeti sistem, ki bi le eni sami stranki omogočal vladanje oz. upravljanje države...in sds bi zmogel....Slovenija bi se dvignila kot fenix iz pepela.... Itak bo kriza, vse dokler imajo navadni delovni ljudje in upokojenci še kakršnokoli premoženje (stanovanje v kateremu prebivajo, osebni avto, travnik, vrt,...),vse dokler imajo otroci delavnega ljudstva pravico do otroškega dodatka, subvencijo prehrane, štipendije...Kriza bo, dokler nam sds ne zavlada na vseh področjih.... Dragi gospod Zver...kriza je in bo, vse dokler ste v parlamentu ljudje, ki z veliko lahkoto po zelo hitrem postopku spreminjate in sprejemate zakone, ki gredo v škodo ljudstvu. Kriza bo dokler se ne dojame, da sama izobrazba še ni končni produkt z viisoko vrednostjo...sedenje za pisalno mizo ni tržno... Konec koncev pa krize niti ni...ne za navadne ljudi...kriza je za vas na ''stolčkih'', saj ne veste kje še vzeti za svoje visoke osebne dohodke in dodatke...Ma, JA je kriza, dokler še obstajamo ljudje, ki uporabljamo svojo glavo in nismo privrženci sds-a...
Ost1234
13. 10. 2012 22.29
+5
Zver za krizo krivi tudi " nerodni " volilni sistem. Predlog spremembe : predsednik države je lahko le tisti, ki zbere med 15 in 20% glasov. Tistemu, ki zbere več, so pomagali rdečkarji, strici iz ozadja in nelustrirane sile kontinuitete, zato se mu rezultat ne priznava. Dovolj dober?
olyca
13. 10. 2012 20.21
+5
Zver: Kriza se vleče zaradi 'zmedenega' volilnega sistema. PA TO NAJBRŽ NEBO DRŽALO. Kriza se vleče zaradi požrešnih ljudi, ki nas vodijo, po denarju in imetju pridobljenem na 100+10 čudnih načinov. Te agonija se vleče preko 20 let, tako da hvala za trud. Svoj glas bom pa dal Moniki Malešič !!!!
jan4you
13. 10. 2012 19.27
+9
Zver: Kriza se vleče zaradi \'zmedenega\' volilnega sistema ZVER zmeden si ti in tvoji podporniki belogardisti !!!
bukefal
13. 10. 2012 18.28
-4
Dr. Danilo Türk, če ste slučajno spregledali, Prašek bo volil Vas!!!
anonimus23
13. 10. 2012 17.56
+0
hahha kr neki ta model nabija,,krize se vlece zaradi tebe levator en
Kozorog65
18. 10. 2012 11.22
Če misliš, da je Zver levi, pol nimaš pojma o pojmu...
Staropramen
13. 10. 2012 17.31
+7
Prodajalec buč.
nikhrast@yahoo.ca
13. 10. 2012 17.07
+3
Pa toliko pozornosti tej funkciji, potem pa glavna funkcija kdo dobi nagrado, pa kje se prereže trak pri otvoritvi supermarketa..., v parlamentarni demokraciji je predsednik skoraj nula.
Ost1234
13. 10. 2012 16.33
+5
Sem ga zadnjič malo poslušal in gledal na TV3. Bil je popolnoma osamljen. Nitko ga ne šmirgla. Govoril je le o igralcih in akterjih ( menda je to eno in isto ) v slovenski politiki. G. ZVER ! Popolnoma se strinjam, da ste v slovenski politiki le AKTER-IGRALEC, ki se mora držati scenarija in režije velikega vodje! Obstajajo pa za razliko od vas v slovenski politiki tudi ( sicer zelo redki ) ljudje, ki resnično želijo narediti nekaj za ljudstvo, zato jih ne poimenujte igralci- akterji !
prašek
13. 10. 2012 15.49
+13
Čemu se Milan sploh trudi ????? A resnično ne razume , da je zaželen ravno toliko kot njegov šef ????
bukefal
13. 10. 2012 18.30
-1
Umlaut je prav zaželen. Posebej od drugorazrednih državljanov!!!
štajerc komentar
13. 10. 2012 15.41
+10
G. Zver kriza se vleče zaradi vaše politike. Če se ne bi na vse pretege trudili priti na oblast, tudi na škodo slovencev, se kriza ne bi vlekla. G. Zver zgleda, da zelo hitro pozabljate, pred koncem vašega prejšnjega mandata ste slovence prepričevale, da krize sploh ni, potem ste ljudi nahujskali, da naj reforme zrušijo, ker niso potrebne, sedaj se pa sprenevedate zakaj se kriza vleče. ČISTO SPRENEVEDANJE !!!! IN TO NAJ BI IMELI ZA PREDSEDNIKA?????????????????????????????????
AntonLulek
13. 10. 2012 15.09
+8
Eni boste rekli, da to kar bom napisal nima nobene zveze z predsedniškimi volitvami. A res? Dobro premislite! "Črna roka je bila tajna teroristična organizacija belogardistične policije, legije smrti, plave garde in pozneje domobrancev, ki je na najokrutnejše načine tajno po noči pobijala pristaše OF in odpornike partizanske vojske. Ime si je prislužila po črnem odtisu roke, ki ga je puščala na domovih pristašev odpora ali na grozilnih pismih naslovljenih na simpatizerje odpora. Zgledovala se je po Hitlerjevi tajni državni policiji, ki je pod imenom Nacht und Nebel (noč in megla) zavoljo pomanjkanja dokazov skrivno ubijala svoje žrtve. Izginile so brez sledu - požrla jih je noč. Med slovenskimi črnorokci so bili številni duhovniki in bojeviti kaplani v uniformah vojnih kuratov. " Domobranci niso dobili nobene bitke, vendar moramo paziti, v Sloveniji še vedno deluje Nova Slovenska Zaveza, volite previdno vam pravi Foglof Tunek iz haloz! haloze!!! - press
Flenca
13. 10. 2012 15.00
+7
MIslim da je sam ena velika zmeda,pa naj že neha govorit in prazno slamo mlatit saj še nikoli ni nič naredil ,vsaj vidt ni blo.
nenasedaj
13. 10. 2012 14.56
+8
Škoda, da niso dokončlai Zverovega stavka: Kriza se vleče zaradi zmedenega volilnega sistema, od zdaj naprej bodo lahko volili le tisti, ki imajo izkaznico SDS ali NSi!
Tom Jones 1
13. 10. 2012 14.37
+12
''Kriza se vleče zaradi 'zmedenega' volilnega sistema'' Velika večina slovenk in slovencev pa misli da se kriza vleče zaradi zmedenega predsednika vlade......
AntonLulek
13. 10. 2012 14.14
+9
Še enkrat voluharji. Nova porcija. Ljudje se množično izseljujejo iz Slovenije. Danes problem ni več to, da nam gre slabo, ampak da tisti, ki odhajajo, o Sloveniji slabo mislijo. Ne samo oni: vsi o njej slabo mislimo, vse bolj pogosto. Ne mislimo več, da je problem politika, ta država nam ni več všeč. Vtaknite si nekam to deželo na sončni strani Alp. Tudi Alpe si nekam zataknite. To postaja pretežen odnos. A to še ni vse: nikomur se je več ne ljubi braniti, ne te države ne te družbe. Desničarski paraziti bi radi našo deželo poceni prodali tujim kapitalistom. Bom ostal kar v halozah in pil šmarnico naprej. Če bom malo vrezan se mi bo bolj *.. za vse. Smešno, a ne, vas vpraša Foglof Tunek? haloze!!! – press
Tom Jones 1
13. 10. 2012 12.46
+20
Če zmagam....s tem si pa res nerabiš razbijat glave.....takšni skrbi pa res neboš imel....predsednik ki vidi dlje....ja res boš rabil daljnogled da boš videl zmagovalca.....pa tako lepo službo imaš v Bruslju, zdaj te pa Janša izpostavlja posmehu......
Ost1234
13. 10. 2012 12.40
+6
G. Zver v zahvalo za obstoječi volilni sistem po kolenih na Brezje! Če ga ne bi bilo, potem bi lahko sanjali o trenutnem ( slabem) vladanju!!!
donat323
13. 10. 2012 11.58
+18
volilni sitem je res kriv, da gledamo te bedake že 20 let.