Slovenija

Zver o pomembnosti Maistra

Ljubljana/Gornja Radgona, 23. 11. 2007 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob dnevu generala Maistra se spominjamo dogodkov iz leta 1918, ko je Maister s svojimi borci razorožil avstrijsko zeleno gardo.

Maistrov trg v Mariboru
Maistrov trg v Mariboru FOTO: Jani Dolinšek

Ob dnevu Rudolfa Maistra je v Gornji Radgoni potekala osrednja državna proslava v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojimi borci v izteku prve svetovne vojne odločilno utrdil slovensko severovzhodno mejo. Slovesni govornik je bil minister za šolstvo in šport Milan Zver, prireditve pa sta se poleg ostalih visokih gostov udeležila tudi predsednik vlade Janez Janša in predsednik državnega zbora France Cukjati.

Minister Zver se je v govoru dotaknil vloge generala Maistra pri prebujanju slovenskega naroda, kar je v 90-ih letih prejšnjega stoletja prineslo vrhunec z nastankom samostojne države. Kot je dejal, v življenju posameznika in v življenju naroda nastopijo trenutki, ko je treba biti odločen, pogumen in jasen, prav to pa je storil Maister in obranil velik del naše domovine.

Na proslavi tudi o aktualnih dogodkih

Slovenija in še posebej Maribor se z državnim praznikom spominjata časov, ko je ob koncu prve svetovne vojne takratni mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji. Maister je takrat na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 270 častniki in 23. novembra 1918 s svojimi borci razorožil enote nemško - avstrijske mestne varnostne straže oz. t.i. zeleno gardo mariborskih Nemcev ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. S tem so bili odločno ovrženi velikonemški apetiti po ozemlju slovenske Štajerske.
Zver je spregovoril tudi o aktualnih političnih dogodkih, ki so po njegovem mnenju znova prinesli na površje vprašanje spoštovanja domovine. "To, da v Sloveniji ni nesvobode tiska, da ni segregacije etničnih skupin in manjšin, da ni sistematičnega ogrožanja človekovih pravic in svoboščin je najmanj, kar lahko povemo o njej v tujini," je dejal minister.

Poudaril je tudi obdobje slovenskega predsedovanja Evropski uniji, ki Slovenijo čaka v prvem polletju prihodnjega leta, in pozval, naj bo to čas našega nacionalnega ponosa, zgodovinska prelomnica našega bivanja in čas predstavljanja slovenskih dosežkov v Evropi in svetu.

Kdo je bil Rudolf Maister?
Prunk je dejal, da je bil Maister odličen pesnik
Prunk je dejal, da je bil Maister odličen pesnik FOTO: Dare Čekeliš

General in pesnik Rudolf Maister Vojanov se je rodil leta 1874 v Kamniku. Maister je obiskoval vojaško šolo in bil profesionalni vojak. Po njej je kot poročnik nastopil aktivno vojaško službo po raznih krajih Avstrije. Zbolel je na pljučih, za tem pa se je leta 1915 vrnil v vojsko kot častnik vojne rezerve. Leta 1918 je kot general prišel v Maribor in ga razglasil za slovenskega. Kasneje mu je jugoslovanska vojska vzela čin generala in je bil aktiviran vanjo kot polkovnik. Na stara leta je bil demobiliziran in se upokojil. Umrl je leta 1934 na Uncu pri Rakeku, pokopali pa so ga v Mariboru z vsemi častmi.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zavedno.slovenc@email.si
24. 11. 2007 12.01
Mislim, na cilj, da je Maribor slovenski in nič drugega. Težko razumem slovence, ki so mnenja, da bi nam bilo bolje, če bi naše ozemlje pripadalo drugi državi. Eni navijajo za Italijane, drugi za Hrvate, tretji za Avstrijce, četrti pa za Madžare. Človek ima pravico do svojega stališča, vendar tako ni državotvorno, ni vredno poštenega Slovenca.
mindfucker
24. 11. 2007 09.55
zavedno.sloven(e)c. cilj je bil dosežen???
zavedno.slovenc@email.si
24. 11. 2007 09.45
Meni je politična rešitev še bolj všeč, kot to da bi bilo za to potrebno pobiti množico ljudi. Če uporabim zaprašeno parolo: "Ideja je važna." Cilj je bil dosežen.
mindfucker
24. 11. 2007 09.31
ja, štajerci aplaudirajo generalu meistru in veselo hodijo delati v avstrijo! če tega junaka ne bi bilo, bi maribor že 90 let cvetel v oesterreichu.pa še ljubljančani bi hodili v službo v glavnem mestu steiermarka! meister je bil junaški major avstroogrske vojske, ki je par ur pred kapitulacijo centralnih sil, "junaško" pregnal tistih par neoboroženih stražnikov iz marburga in v uniformi avstroogrske vojske vanj tudi vkorakal!čez par dni je dobil nekaj medalj in seveda srbsko šajkačo v zahvalo za "junaško" bojevanje!
zavedno.slovenc@email.si
24. 11. 2007 09.18
Ob dnevu generala Maistra se Slovenci lahko zavemo svojih korenin. Spoznamo, da ena oseba, ki ji v prsih bije slovensko srce lahko zelo vpliva na zgodovino naroda in s tem tudi na prihodnost in razvoj dogodkov. Ni vedno dobro, da si idealist - kamor se štejem. Ti ponavadi ne pridemo daleč. Tisti redki, ki pa s svojimi idejami uspejo, pa za narod naredijo toliko kot množina ostalih. Slovenski izobraževalni sistem nujno potrebuje državljansko vzgojo. Zato, da se bolje izrazijo tisti talenti, za katere sedaj trdimo, da jih slovenski narod nima. Osebno verjamem, da je med nami mnogo ljudi, ki bi lahko korenito posegli in izboljšali položaj vseh Slovencev.
bonsai9@email.si
24. 11. 2007 07.35
parefin, ne vem sicer komu si se ti klanjal in se še vedno klanjaš, boš pa razumel, ko malo odrasteš. Samo ne vem, če tudi ti ne bi rabil skup z vlado it malo v lug, ker busheva rita smrdi, kamor se zatekate.
civitasstain@gmail.com
24. 11. 2007 07.08
parefin Čez nekaj let se bodo klanjali tudi tebi. Pohiti.....!!!!
Krbo?
24. 11. 2007 00.39
Ja ja take ljudi kot so bili Maister ali pa Kramberger bi potrebovali ne pa našo sedanjo podkupljeno smrdljivo politično bando, ki vsem drugim rit liže pa se nekaj hvali za bv.
parefin@yahoo.com
24. 11. 2007 00.10
bonsai9: Danes je trend se v Sloveniji klanjat tistim ki so nam prali mozgane 60 let. in jih kovati v nebo... pateticno!
bonsai9@email.si
23. 11. 2007 23.32
Domoljub: izjasni se npr. kdo je danes, ki se mu klanjamo Slovenci? Bush, kompletni Bruselj, papež... jst ne vidim nobenega Slovenca med njimi. In celotna naša vrhnja klika na kolena pred njih.
DarthRevan
23. 11. 2007 21.58
Imamo kar imamo, razpravljat o "ko bi bilo, če bi bilo..." pa samo ustvarj anove razprtije med Slovenci. Malo skup stopimo pa bomo morda tudi tisto dobili, kar nam je bilo odvzeto. Če se bomo kregali med samo zato ker smo eni levi in drugi desni, zato ker eni prisegamo na nemške, drugi pa na japonske avtomobile in zato ker eni raje poslušamo metal, drugi pa jazz...potem definitvno NIČ ne bomo dosegli.
Domoljub
23. 11. 2007 21.54
Noben pravi patriot se ne more klanjat titu.. Lahko se mu samo tisti ki so bili rojeni v režim v strahu vzgojeni. Rudolf Maister je bil eden največjih slovencev oz še vedno je! Je pa prav patetično kaki vsi pravijo kako je bil pomemben ipd.. Spet neka bedasta manipulacija.. Naj vdarijo po mizi in vzamejo piranski zaliv.. Aja ne to pa ne.. Sami sebi kontrirajo. Smešni kakšni bebčki so danes politiki
parefin@yahoo.com
23. 11. 2007 21.38
Ke se je pa kdo nasel da bi "resil" JZ mejo oz. vec kot 80% PRAVE slovenske obale? In vsi "patrioti" se se vedno klanjaju Titu & co. ki so nam zaj**al to + pobili polovico slovencev...
bonsai9@email.si
23. 11. 2007 21.30
Ja saj zato smo pa izgubili komplet območje slovenskega plebiscitarnega ozemlja na Koroškem. Bil je poveljnik jugoslovanske vojske in ne slovenske. Zakaj smo pa potem popušili slovensko Koroško? In prav zanima me koliko poslancev koalicije pozna kakšno pesmico iz njegove zbirke: "Kitica mojih" ? Roko na srce, jst ne poznam nobenega. Naj ga dr. J. Prunk še tako sedaj omenja, ni imel neke vloge v svojem času. Sicer pa dr. Prunk govori, kar mu plačaš in poje tud, kar mu plačaš. Je imel kako vidnejšo vlogo v boju proti nastajajočem porastu Hitlerjevega Reicha? No prosim...
bema1201
23. 11. 2007 20.47
Vesel sem ,da lahko svojim otrokom povem kdo je bil mož, ki je na žalost šele v samostonji Sloveniji dobil za svoja junaška dejanja svoj spomenik, ko me vprašajo kdo je bil general Maister. Otrokom pa ni logično , da v prestolnici Slovenije stojijo spomeniki tudi ljudem, ki so leta po 2.svetovni vojn dali pobiti na tisoče Slovencev, krivih in nič krivih in si spomenikov vsekakor ne zaslužijo., kvečjemu si zaslužijo obsodbo za svoje zločine.
neznan13@gmail.com
23. 11. 2007 15.00
danes bi imeli še Celovec, če mu to takratna vlada ne bi tega preprečila. Maister je bil redka pozitivna izjema, ki je danes ni videti nikjer. ne smemo pa pozabiti tudi na Malgaja in Lavriča, ki sta prispevala svoj delež za S mejo.
lyinx01@volja.net
23. 11. 2007 13.33
milos.tomc jep žal je to tako...Maister je žal edini, ki je imel jajca in žal še vedno ostaja edini, eh očitno imamo slovenci raje riti oz. kot pravijo narod ima takšne politike kot si jih zasluži
milos.tomc@gov.si
23. 11. 2007 12.52
+1
Absurd, da ravno politiki na veliko proslavljajo. Pravti ti v primeru Maistra niso dojeli glavne poante njegove zgodbe. Tudi takrat se je vlada v Ljubljani hotela zgolj pogajati in sklicevati na mednarodne floskule, pisati "diplomatske papirje" itd., medtem ko je on v ključnih trenutkih tovrstne ukaze ignoriral in slovencem ubranil Maribor. Dejstvo je da se danes Rupel & Co že 15 let obnašajo enako kot se je že takratna vlada, na žalost pa na vidiku ni nobenega Maistra, ki bi slovencem še lahko rešil Piranski zaliv.