Slovenija

Zver: Sedanji sistem diskriminira otroke

Ljubljana, 14. 09. 2007 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Šolski minister Milan Zver pozdravlja odločitev o 100-odstotnem financiranju zasebnega šolstva.

Odbor za šolstvo je končal drugo branje novel dveh šolskih zakonov.
Odbor za šolstvo je končal drugo branje novel dveh šolskih zakonov. FOTO: POP TV

Člani parlamentarnega odbora za kulturo, šolstvo in šport so danes kljub obstrukciji opozicijskih poslancev končali v četrtek začeto razpravo o dopolnilih k novelam zakonov o osnovni šoli ter organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI).

Po pričakovanjih je največ prahu dvignila razprava o financiranju zasebnega šolstva, a dopolnil kljub pomislekom glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Branimirja Štruklja niso izglasovali. Na drugo branje so se ogorčeno odzvali tudi pri Dijaški organizaciji Slovenije. Predsednik odbora in član koalicije Branko Grims (SDS) vse očitke zavrača.

Opozicija obstruirala sejo

Sicer je današnje nadaljevanje seje potekalo brez opozicijskih poslancev, ki nadaljujejo obstrukcijo.

Na vse očitke je Grims danes odgovoril na novinarski konferenci, v največji meri na pisanje vodje nepovezanih poslancev Mateja Lahovnika. Ta je danes na predsednika DZ Franceta Cukjatija naslovil pismo, v katerem ga opozarja na "nesprejemljiv potek". Kot je v pismu spomnil Lahovnik, je opozicija predlagala, da bi se dnevni red seje odbora razširil z javno predstavitvijo mnenj o predlaganih spremembah zakona o osnovni šoli ter ZOVFI. Opozicijski predlog je bil sicer sprejet, vendar pa je Grims to točko dnevnega reda uvrstil za končano drugo obravnavo omenjenih dveh zakonskih novel.

"Ker je bila zakonodaja že predmet obravnave v državnem zboru, smo pričakovali, da se bo vsaj na odboru odprl čas za razpravo o številnih protestih proti zakonu. Zato se nam je v opoziciji zdelo pametno, da bi naredili javno predstavitev mnenj. Ko smo to na odboru predlagali, so točko sicer uvrstili na dnevni red, ampak o njej smo odločali šele, ko je bila opravljena druga obravnava. Po tej je večina zakonov že zaprta za vse, kar bo javnost povedala o predlaganih," je o seji povedal Rudolf Moge (LDS). Dodal je, da je bila sicer razprava polna proceduralnih napak, diskvalifikacij in grobega vmešavanja predsednika odbora Grimsa v govore poslancev.

Razočarana je tudi poslanka SD Majda Potrata. Ostra je bila tudi predstavnica nepovezanih poslancev Majda Širca. "Sicer mislim, da je javna predstavitev mnenj samo še farsa, ker je koalicija s posilstvom, ki se je zgodilo obema šolskima zakonoma, tako rekoč zgodbo zaprla. Ta seja bo šla v zgodovino, ker je vlada na grob način utišala tiste, ki se jih najbolj boji, to pa so sindikati," je prepričana Širca.

100-odstotno financiranje zasebnih šol

Največ prahu med razpravo o noveli ZOFVI je dvignilo vprašanje financiranja zasebnega šolstva. Kljub dopolnilom, da naj bi delež javnega financiranja zasebnih šol ostal takšen kot do sedaj, torej 85-odstoten, so na odboru potrdili 100-odstotno financiranje zasebnih šol.

Zver meni, da sedanji sistem diskriminira otroke.
Zver meni, da sedanji sistem diskriminira otroke. FOTO: POP TV

"Pozdravljamo razumno odločitev ministrstva, da je opustilo financiranje v osnovnih šolah po glavi učenca, sicer pa je bila obravnava zakonov zame zelo razočarajoča izkušnja," je proti koncu razprave dejal Štrukelj.

Štrukelj zahteva ministrovo opravičilo

Minister si je dovolil očitek na račun Štruklja: "Vi ste v resnici predstavnik SD, NP in samostojnega poslanca Slavka Gabra in že ves čas zavestno zastopate le en politični pol." Štrukelj je na ta očitek odgovoril, da zagovarja zgolj stališča, ki so bila sprejeta na glavnem odboru, ob tem pa dodal, da zahteva ministrovo opravičilo.

Za nas je zelo pomembno 100-odstotno financiranje zasebnega šolstva, saj to pomeni, da imajo otroci enako dostopnost, ker šolnin ni. Posledica sistema, ki ga imamo ta hip, je diskriminacija otrok. Milan Zver, minister za šolstvo in šport

"Menim, da je bila obširna razprava na odboru zelo dobrodošla. Mislim, da se je zdaj izkazalo, kaj vse je do zdaj v javni razpravi stalo ob strani. Med drugim se je izkazalo, da se zdaj ukinjajo šolnine v zasebnih šolah in se s tem izenači možnost vseh staršev, da bodo lahko izbirali med vpisom otroka v javno ali zasebno šolo, če bodo ocenili, da je taka možnost bližje tistemu, kar jim daje slovenska ustava: pravica do vzgoje skladno z lastnim prepričanjem," je po razpravi povedal Grims.

Dodal je, da so sprejeli nekaj dopolnil, ki povzemajo ključne pripombe sindikata - iz zakona je v celoti odstranjeno določilo, ki je osrednja pripomba sindikata tudi pri zbiranju podpisov, da bi se financiralo osnovno šolo po glavi učenca. Še naprej bo ostalo financiranje po oddelkih.

Na odboru so sprejeli tudi sklep, da se javna predstavitev mnenj o obeh novelah zakonov opravi v petek, 21. septembra, okvirno med 11. in 15. uro v prostorih DZ. Na javno predstavitev mnenj bo odbor povabil vse zainteresirane in vabilo objavil tudi v vsaj enem slovenskem mediju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravica@gmail.com
17. 09. 2007 15.27
paulinepu, dobra ideja, hahaha!
paulinepu
16. 09. 2007 13.28
G. Zver, že dalj časa razmišljam o zasebnem poučevanju svojih otok doma. Dobim plačo?
5R1-K
16. 09. 2007 13.23
lebdim wrote: " zver je mal čez les ... zver je neumen ... oprostite izrazu" Kaj če bi svoje besede podkrepil z argumenti? pa oprosti na vprašanju....
Zentrum
15. 09. 2007 13.59
Luser, verouk ne bi smel biti del navadnega šolskega programa. Če hočeš h verouku, pejd v prostem času, ne pa da s sabo vlačite še tiste učence, kateri so drugačne vere oz. katerim katoliška usmerjenost ni všeč. Vendar to tebe malo briga, kajne? Glavno, da boš TI zadovoljen. pravica, isto zate. Kako lahko trdiš, da na drugih šolah ni vzdušja? Tudi na javnih šolah je odnos profesor-učenec v mejahi normale (pač ne preveč in ne premal), dijaki pa se med sabo štekajo. Mogoče ne tako kot pri vas (love, love, love.....) a vseeno se imajo fajn, z vsakodnevnimi pogovori, prepiri (ki prijateljstvo na koncu še okrepijo) in "aktivnostmi" v prostih urah. Ne misli si, da je zaradi katoliške usmerjenosti vaša šola najbolj prijazna dijaku.....
Lahka konjenica
15. 09. 2007 13.37
pravica: prav si povedala. Tudi v osnovno katoliško šolo ne bodo vlekli s štrikom. Šel bo tisti, ki ga bodo vpisali starši. Da pa boste vedeli tukaj v Jelšanah imamo gpospod in katehistinja veruki v župnišču kar med šolskim poukom. Se domenijo z učitelji in ravnateljem. So zadovoljni starši in učenci. Starši še posebno, da jih ni treba vozit popoldne. To je zelo dobro. Toliko, da boste vedeil, da se da uskladiti Pa lep dan in samo toliko..
Zakon1
15. 09. 2007 12.11
V pripravi so Srednja šola za levo usmerjeno socialno in demokratsko ozaveščenje, delovanje in politiko, Visoka šola za politično levico ter Fakulteta za antifašizem, antinacizem, antibelogardizem, antiklerikalizem ipd. protičloveške ideologije ter gibanja. Krasno, da jih bo financirala desna vlada.
son6ek
15. 09. 2007 10.13
eastmane, ja taka je logika našega ministra. Dajmo vsi odpret svoja podjetja in zaprositi za 100% financiranje... :)))
Eastman
15. 09. 2007 09.44
Se pravi, če imam jaz zasebno podjetje ma četudi izdeloavo sladoleda, potem lahko pričakujem subvencijo države?
DarthRevan
15. 09. 2007 08.44
Ma saj Škofijska gimnazja je v redu. Je sproducirala nekaj izmed mojih najboljših ateističnih kolegov :)
pravica@gmail.com
15. 09. 2007 08.37
Mirjana.ck, kaj je klerizacija šole? V Škofijski gimnaziji imajo pač verouk uro na teden in duhovni vikend enkrat letno, obravnavajo določene teme, toda ne gre za to, da bi MORALI verovati ali kaj takega ... Med učenci so tudi neverni, je pa res, da se na to šolo pač ne bo vpisal učenec, ki ga bi te stvari motile. Toda tisti, ki ima take ali podobne vrednote, se bo dobro počutil tam, saj je vzdušje dobro, v nekaterih razredih izredno dobro. So stvari, ki naredijo vzdušje v razredu, ki jih morda na drugih šolah ni.
Ana Kos Plestenjak
15. 09. 2007 08.27
Ali kdo ve, ali naj bi to veljalo na vseh stopnjah, tudi v visokem šolstvu, na neki šoli, ki zaenkrat še ni pod Univerzo, je namreč šolnina 3.000 evrov za letnik, tudi za redne študente ....?
mirjana.ck@siol.net
15. 09. 2007 08.20
Sedanji sistem diskrminira otroke? A ni ravno ta minister uvedel ločen šolski sistem za otroke in romske otroke?...spomin pa tak Kar se tiče plačevanja RKC šolstva, predlagam za tiste, ki niso pripravljeni plačevati RKC-ju državljansko nepokorščino, oni vzamejo nam avtomatično, mi ne damo njim v dohodnini avtomatično, pa naj nas tožijo. Za privtaizacijo šol sem, za subvencioniranje tudi, a nikakor za klerizacijo vzgojnega sistema hough!
Zentrum
15. 09. 2007 03.06
o... moj... bog..... Super. Dajmo promovirat snobovizem v Sloveniji. Dajmo spet delat velike razlike med "boljšimi" dijaki v privatnih in "slabšimi" v javnih šolah... dajmo omogočit dijakom, ki obiskujejo privatne šole, boljše možnosti za zaposlitev kot dijakom iz javnih šol. Bravo dr. Zver. Še en dokaz, da živim v državi z najbolj bedno in neizobraženo vlado.
goso
15. 09. 2007 02.51
Po volitvah takoj spremenit! Pa naprej napovedat, de bomo vedl koga volt.
killi-123@hotmail.com
15. 09. 2007 00.38
LUCKY nemislim se razburjati niti prepirati,toda ko bo zakon (ce bo) sprejet,od mene,pa se od veliko drugih,drzava ne dobi niti ficka za solstvo.Potem bodo pa sodisca zapoljena z delom.
lyinx01@volja.net
14. 09. 2007 18.54
Čakaj malo kaj ste čisto poblesavili iz mojih davkov bi vi finacirali šole pod patronatom RKC ki je najbogatejši subjekt v sloveniji in poleg tega ne plačuje davkov !!! halo pa vi si jih iščete!!
Lahka konjenica
14. 09. 2007 18.24
Spoštovani minister dr. Milan Zver! Lepo od vas, da boste plačevali 100 odstotno zasebno šolstvo, v katerega sodijo tudi katoliške zasebne šole. Želel pa bim da se plača tudi veroučitelje, čeprav ne učijo na šolah ampak po župniščih. To so duhovnik, katehisti in katehistinje. Tako je mloje osebno mnenje.
Matej Rojc
14. 09. 2007 18.23
Ta stvar me spominja na tisti umotvor k sreči v komediji - socialistični kulak. Tako ko ti dve besedi ne gresta skupaj, tako tudi 100-financiranje in zasebno podjetje ne gre skupaj. TO JE SLOVENSKA POGRUTAVŠČINA!!! pardon SDS svinarija. Morda so res dijaki enakovredni. SO PA NEENAKOVREDNE SEDAJ javne šole in zasebne šole !!!!! Ta zver opravičuje svoj priimek. IDIOT! Pozivam k splošni stavki vseh razumnih ljudi pred parlamentom! Še sreča, da nismo tako delali v gospodarstvu.