Slovenija

Zver: V 21. stoletju nafta ne bo več glavni politični faktor

Ljubljana, 17. 10. 2012 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsedniški kandidat SDS in NSi vidi napredek evropske ekonomije v manjši odvisnosti od fosilnih goriv. Usoda Slovenije je močno povezana z usodo EU, kjer se veliko razmišlja o tem, v katero smer bo šla, dodaja Zver.

Predsedniški kandidat SDS in NSi Milan Zver je na okrogli mizi z naslovom Evropa zdaj ali nikoli!, ki je potekala včeraj v Mariboru, menil, da v 21. stoletju nafta ne bo več glavni politični faktor. Če Evropa v tem desetletju uspe narediti premik v smeri manjše odvisnosti od fosilnih goriv, potem bo tudi njena ekonomija še bolj suverena, kot je danes, je dejal.

Tudi sicer Zver meni, da ima Evropa močne temelje, njena kulturna produkcija je velika, evropski športniki so prejemniki največ medalj, prednjači na področju knjig.

"Edino, kar je, najti mora neke lastne, drugačne razvojne vire. Ljudje so to lahko, če se bodo demografski trendi obrnili. Bolonjski proces traja, da dobimo malo bolj uspešne šole in univerze, ki bodo bolj usklajene z družbo in trgom. Potem smo na pravi poti," je na okrogli mizi, ki jo je pripravil Zbor za republiko Maribor, menil Zver.

Ob razmišljanju o vlogi Slovenije v EU je Zver dejal, da je usoda Slovenije močno povezana z usodo EU, kjer se veliko razmišlja o tem, v katero smer bo šla. Kot je dejal, se pri tem na konceptualni ravni bijeta dva pristopa, pri čemer je treba po njegovih besedah iskati ravnotežje med tema dvema pristopoma.

Milan Zver na okrogli mizi
Milan Zver na okrogli mizi FOTO: milanzver.si

Poleg Zvera so mnenja izmenjali še predsednik Slovenskega panevropskega gibanja Laris Gaiser, člana Zbora za republiko Maribor Ivan J. Štuhec ter Aleš Maver, sogovornik srečanja pa je bil tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tone Kajzer.

Slovenija se trenutno oddaljuje od evropskih vrednot, na vseh področjih, pa je menil teolog Štuhec. Spomnil je, da je Evropa nastala zato, da je presegla konflikt med Francijo in Nemčijo in da je bil dialog tisti, na katerem se je začela Evropa razvijati. Slovenija pa te paradigme po njegovih besedah ni sprejela kot družbene norme. V zvezi s tem je Zver dodal, da bo Slovenija slej ko prej morala biti sposobna narediti preobrat na področju sprave.

Govorniki so se dotaknili tudi letošnje Nobelove nagrade za mir Evropski uniji. Gaiser meni, da je prišla nagrada v napačnem trenutku. Če bi jo dobila pred 10 leti, ko je imela EU vizijo, bi jo vsi sprejeli resno. Danes pa temu ni tako zaradi pomanjkanja enotnosti, delitve znotraj sistema in neresnosti igralcev, je menil Gaiser.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.