Slovenija
Oglas

Zvočna izolacija med prostori

Ljubljana, 01. 06. 2015 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zvočna izolacija je tisto, kar si večina uporabnikov predstavlja, da bo dobila s postavitvijo predelne stene. Arhitekti pa, ko steno narišejo v načrt. Zakaj so potem v praksi nekateri razočarani? So pričakovali preveč? Je bila slaba izbira materiala ali izvedba?

Tudi pri pravilni izvedbi predelnih sten lahko njihova zvočna izolativnost naročnika razočara. Zakaj? Zvok z druge strani stene se ne prebija samo preko stene, temveč tudi preko stropa, tal in stranskih sten. Kljub temu pa lahko storimo več, da bo sicer tanka predelna stena dobro preprečila širjenje zvoka med prostori. Kako?

Za montažne predelne stene se namesto običajnih gradbenih plošč uporabi plošče, posebej izdelane za izboljšanje zvočno izolacijske lastnosti sten. Take plošče so recimo Rigips DuoTech plošče. Plošče so sestavljene iz treh plasti: dvojne plošče in vmesnega elastičnega sloja, ki je bistven za izboljšane lastnosti plošč, pod plošče pa se vgradi izolacija Isover Akusto. Naslednja možnost je uporaba plošč Akustik gips 2. To so mavčne plošče, na eni strani obložene z zvočno izolacijsko oblogo, debelo vsega 2mm. Zaradi majhne debeline ne povečujejo skupne debeline predelne stene ali stenske obloge, priročne pa so tudi za izdelavo spuščenega stropa ali stropne obloge, ki preprečuje širjenje zvoka med etažami. Uporabljajo se v kombinaciji z vsemi vrstami gradbenih plošč. Še tretja možnost je uporaba mavčnih plošč, ki so bistveno težje kot običajne, vgrajujejo pa se enako enostavno kot navadne mavčne plošče - npr. Fermacell plošče.

Kadar zidana predelna stena (opečni votlak - porolit ali modularec, penjen beton – siporex, ytong) ne izolira dovolj, jo je smiselno dodatno obložiti. Tudi za tako oblogo uporabimo težje gradbene plošče, med oblogo in steno pa dodamo sloj izolacije iz mineralne ali lesne volne. Če hočemo, da je taka obloga učinkovita, mora biti vsaj 8 cm odmaknjena od stene. Kadar za tako izvedbo ni dovolj prostora, lahko izolacijsko oblogo nalepimo na steno. V tak namen se uporabljajo Akustik gips 3  mavčne plošče. Skupna debelina teh plošč je le 33 mm. Zaradi enostavnega postopka vgradnje so še posebej primerne za stanovanjske ali poslovne prostore, ki so že v uporabi, saj je delo hitro končano, prostora pa s to oblogo bistveno ne zmanjšamo.

Kalcer - 3
Kalcer - 3 FOTO: Kalcer

Stene, prevrtane z elektro dozami, zgubijo tudi do polovico svojih zvočno izolativnih lastnosti. Prav tako se poslabša tudi požarna odpornost stene. Z uporabo posebnih zvočno izolacijskih in požarno odpornih elektro doz ohranimo predvidene lastnosti predelne stene, tudi če je takih prebojev v steni več. Zvočno izolacijske doze uporabimo tudi v stenskih ali stropnih oblogah.

Kalcer - 1
Kalcer - 1 FOTO: Kalcer

Zvok se iz prostora v prostor širi tudi preko tal in stropa. Da ta prehod zvoka zmanjšamo, se na stikih sten oziroma stenskih oblog s tlemi, s stropom ali s stranskimi stenami uporablja dilatacijske gumijaste trakove. Enake trakove se uporablja tudi za preprečevanje prenosa zvoka skozi lesene strope. Za zmanjšanje zvočnega mostu preko lesenih stropnikov je obvezna uporaba dobrega zvočno izolacijskega materiala. Podložni trak iz mikrogranulirane gume Ecoroll je dovolj elastičen, da učinkovito ublaži vibracije, obenem pa dovolj debel, da ga morebitne izbokline v podlagi ne predrejo in s tem izničijo učinka.

Kalcer - 2
Kalcer - 2 FOTO: Kalcer

Pri dodatni zvočni izolaciji tal je zelo pomembno, da je ta zasede čim manj prostora. Izolacija iz mikrogranulirane gume, v kombinaciji s Fermacell talnimi ploščami je debela je 23-26 mm in je najtanjša izvedba zvočno izolacijskega plavajočega poda. Na Fermacell plošče se lahko polagajo najrazličnejše talne obloge, od tekstilnih do lesenih ali keramičnih.

Kadar imamo namen delati zvočno izolativne stene, stenske ali stropne obloge ali tla, je potrebno predhodno dobro pregledati tehnične liste in delati točno po navodilih. Če nismo prepričani, kako in kaj, vprašamo za nasvet strokovnjake.

Vsi omenjeni izdelki in materiali so na voljo v trgovinah Kalcer, www.kalcer.si, skupaj z ustreznimi tehničnimi navodili za izvedbo.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni