Slovenija

Zamik plačil iz zdravstvene blagajne bo povzročil težave v likvidnosti več bolnišnic

Ljubljana, 22. 11. 2012 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zavod za zdravstveno zavarovanje zamika plačilo stroškov v višini 73,3 milijona evrov, toliko je namreč nekritega primanjkljaja. Izplačilo decembrskih plač zdravstvenim delavcem po zagotovilih ni ogroženo. Bo pa zamik povzročil težave v likvidnosti več bolnišnic.

ZZZS bo po zadnji projekciji leto končal s 93,7 milijona evrov presežka odhodkov nad prihodki, od tega s 73,3 milijona evrov nekritega primanjkljaja. Ker se za tekoče leto ne smejo zadolževati, bodo plačilo stroškov v višini 73,3 milijona evrov premaknili na prihodnje leto, je na novinarski konferenci pojasnil generalni direktor ZZZS Samo Fakin.

Direktor ZZZS je predstavil način zaključevanja poslovnega leta 2012.
Direktor ZZZS je predstavil način zaključevanja poslovnega leta 2012. FOTO: POP TV

Tiste obveznosti, katerih zamuda pri plačilu bi lahko pomenila poslabšanje položaja zavarovancev, bo ZZZS tekoče poravnaval. Tako ne bodo prenašali plačila za bolniške samostojnim podjetnikom oz. fizičnim osebam, povračila za pogrebnine, posmrtnine, dnevnice, potne stroške in podobno ter predplačila za nujno zdravljenje zavarovancev v tujini.

V prihodnje leto bodo prenesli plačilo 54,2 milijona evrov za zdravstvene storitve, 11,1 milijona evrov za zdravila, medicinske pripomočke ter preskrbo s krvjo in cepivi, osem milijonov evrov za bolniške pravnim osebam, ki zapadejo v plačilo med 19. in 27. decembrom.

Izvajalcem zdravstvenih storitev bodo tako zamaknili plačilo celotnega drugega in tretjega dela decembrskega nakazila. Glede na to, da gre prvo nakazilo praviloma za plače, izplačilo teh decembra ne bo ogroženo, je danes pojasnil Fakin.

Ti prenosi plačil obveznosti pa ne bodo vplivali na finančni rezultat izvajalcev zdravstvenih storitev, je pojasnil direktor področja za finance in računovodstvo na ZZZS Janko Štok. Ob tem je pojasnil, da pa lahko zamik vpliva na likvidnost izvajalcev.

Po besedah direktorja sektorja za informiranje in odnose z javnostjo na ZZZS Damjana Kosa bo zavod vse dobavitelje in izvajalce zdravstvenih storitev o prenosu plačila obveznosti obvestil pisno v prihodnjih dneh.

Če bodo projekcije do konca leta pokazale, da bo primanjkljaj manjši od računovodsko izkazane ocene, bo zdravstvena blagajna ob koncu leta zmanjšala zadržana plačila. Sicer pa nameravajo te stroške, katerih plačila zamikajo, poravnati v januarju prihodnje leto.

Izplačilo plač decembra ne bo ogroženo, zagotavlja Fakin.
Izplačilo plač decembra ne bo ogroženo, zagotavlja Fakin. FOTO: Thinkstock

ZZZS je sicer že s finančnim načrtom načrtoval, da bo 29,9 milijona evrov prenesel na prihodnje leto. Po besedah Fakina bodo prihodki ZZZS za letošnje leto predvidoma za 18,6 milijona evrov manjši od načrtovanih, predvsem zaradi nižjega prihodka od prispevkov zaradi manjšega števila zaposlenih in nižje rasti povprečne bruto plače. Prav tako so po navedbah ZZZS nižji učinki zakona za uravnoteženje javnih financ od prvotno načrtovanih. Odhodki zavoda pa bodo presegli odstotek oz. 24,8 milijona evrov od pričakovanih, predvsem zaradi višjih odhodkov za bolniške brezposelnih.

Težave zaradi zamika v več bolnišnicah

Zamik plačil izvajalcem zdravstvenih storitev iz zdravstvene blagajne bo povzročil težave v likvidnosti več bolnišnic, opozarja direktor združenja zdravstvenih zavodov Metod Mezek. Dodaja, da bodo posledice čutili predvsem poslovni partnerji, gre predvsem za dobavitelje zdravil in medicinskih pripomočkov, katerim se bo zamik plačil še podaljšal.

Stroški v zdravstvu
Stroški v zdravstvu FOTO: Thinkstock

Tako bodo zavodi najverjetneje zamaknili plačila svojim dobaviteljem (za ta korak so se že odločili v največji slovenski bolnišnici - Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana), večinoma gre za dobavitelje zdravil, medicinskih pripomočkov in krvi, ki so že sedaj največji upniki bolnišnic.

Mezek sicer nima podatka, da bi se dobavitelji zaradi zamud pri plačilih že umikali iz poslovnih razmerij z zdravstvenimi zavodi, a dodaja, da je to zagotovo mogoče, predvsem v tistih bolnišnicah, ki so že presegle večmesečne roke.

Predsednik uprave veledrogerista Kemofarmacija Davorin Poherc je dejal, da jih bo zamik prizadel in da bodo skušali s poslovnimi partnerji urediti stvari tako, da bo položaj še vzdržen. "Mi bomo naredili vse, da poslovanje ne bo ustavljeno, da zdravila bodo. Vendar lahko na glas povem: Če bodo zamiki predolgi, bo Kemofarmacija pač ustavila promet, dokler ne bo plačil," je dejal.

Da se zamiki pri plačilih že pojavljajo, vendar ne pri vseh enako, je dejal tudi direktor Sanolaborja Marko Bokal. Pojasnil je še, da se zaradi tega slabša tudi njihova likvidnost, zato so na to tudi že opozorili svoje dobavitelje.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
23. 11. 2012 10.19
+1
Po komentarjih in zanimanju za novico se vidi koliko so slovenci sploh osveščeni in ni prav nič čudnega, da iz krize nikakor ne moremo. Kakšne so posledice Fakonove odločitve? Kdo bo povlekel krajši konec?. V Sloveniji se nekatere uzance in kultura poslovnežev, ki upravljajo finance v državnih in javnih ustanovah nikakor noče spremeniti.. To je tudi glavni razlog, zakaj ne moremo iz težav..Starejši ljudje pomnijo še čase tudi v socializmu, ko je bila plačilna disciplina najprej moralna odgovornost..Če si nekaj naročil, potem si moral imeti pripravljen denar za plačilo. Bila je velika sramota za slovenca, če ni plačal. Novica se je takoj razširila in v družbi je bil takšen človek osramočen. S prihodom vedno večjega števila "drugih kultur" so se stvari spremenile, vedno več je bilo nekakšnih zamud, posebej v obrtništvu in pri dobaviteljih trgovcem, pa še sram ni bilo nikogar..No, ko gremo malce proti severu, še srećamo kulturo, ki smo jo nekoč poznali.. Zanimivo, da se nihče ne pogaja na blagajnah v tgovinah, da bo plačal pozneje tisto kar je zložil iz košarice. In tako se je Fakin odločil, da bodo v zdravstvu plače imeli, medtem ko bodo vsi dobavitelji, ki zdravstvo oskrbujejo "malce počakali" Ali po domače, svoje dolgove je prevalil na obrtnike, trgovce, dobavitelje. In zopet bo krajši konec potegnilo gospodarstvo. Zavarovalnica v rokah politikov bo prelila svojo nelikvidnost v gospodarstvo. Ne pride pa jim na misel, da bi se odpovedali plačam, podobno kot so se že tolikokrat pod nosom obrisali za plače delavci v gospodarstvu..Tudi tokrat ne bo nič drugače. Vsi ki poslujejo z zdravstvom bodo po odločitvi velikega Fakina prej ali slej "izviseli" za kakšno plačo. Upam, da bodo dobavitelji in obrtniki ukrepali enotno in hitro.
mirko53
22. 11. 2012 21.12
+1
Pripravite se na to, da boste zdravila sami kupovali, svojci vam pa bodo nosili hrano v bolnico!
stric iz ozadja
22. 11. 2012 15.29
+6
FAKINU ;; LISICE PA KONC KOMEDIJE:)