Slovenija

ZZZS del stroškov prenaša v leto 2013

Ljubljana, 30. 05. 2012 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je sprejel predlog finančnega načrta ZZZS za letošnje leto. V zavodu tako načrtujejo 20,35 milijona evrov večje odhodke od prihodkov, ki pa bodo pokriti iz lastnih sredstev.

Zavod za zdravstveno<br>zavarovanje Slovenije
Zavod za zdravstveno<br>zavarovanje Slovenije FOTO: POP TV

Načrtovani prihodki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v finančnem načrtu za letošnje leto znašajo 2,33 milijarde evrov, odhodki pa 2,35 milijarde evrov, je razvidno iz gradiva, ki so ga posredovali iz ZZZS po seji upravnega odbora. Ker ima zavod po zaključku lanskega leta še 20,35 milijona evrov sredstev na računu, ki so bila ustvarjena s presežki prihodkov nad odhodki v preteklih letih, lahko načrtuje tekoče poslovanje s primanjkljajem prihodkov nad odhodki največ do te višine.

Kljub pozitivnim učinkom ukrepov zakona za uravnoteženje javnih financ na finančno poslovanje ZZZS pa zavod za vse obveznosti potrebuje 2,38 milijarde evrov. To je za 29,9 milijona evrov več, kot znaša najvišji dopustni znesek za načrtovane odhodke, da zavod letošnjega poslovnega leta ne bi zaključil z zadolžitvijo kljub načrtovani porabi sredstev na računu.

Tudi letos načrtujejo zamik dela decembrske akontacije

Zato, podobno kot je ZZZS finančno zaključeval poslovno leto 2011, s finančnim načrtom predvidevajo zamik plačila tretjega dela mesečne decembrske akontacije izvajalcem zdravstvenih storitev v znesku 29,9 milijona evrov v januar 2013.

Plače v zdravstvu
Plače v zdravstvu FOTO: Thinkstock

S tem prenosom plačila dela obveznosti v prihodnje leto ZZZS zmanjšuje načrtovane odhodke v letošnjem letu in zagotavlja, da tega leta ne bo zaključil z zadolžitvijo, so navedli. Če bi bila realizacija ugodnejša od načrtovane po tem finančnem načrtu, pa bo zavod temu ustrezno zmanjšal predviden zamik plačila obveznosti za leto 2012 v leto 2013. Zavod ob koncu lanskega leta namreč ni plačal 41 milijonov evrov zapadlih obveznosti, da ni prišlo do zadolžitve. Te obveznosti je poravnal 3. in 5. januarja 2012. V skladu z računovodskimi predpisi so zato ta plačila vključena med odhodke v letu 2012.

Načrt vključuje učinke varčevalnega zakona

Finančni načrt ZZZS za leto 2012 sicer vključuje finančne učinke zakona za uravnoteženje javnih financ. Po zadnjih izračunih, ki so jih opravili na zavodu, bo skupni učinek zakona za ZZZS v letošnjem letu znašal 53,22 milijona evrov, v prihodnjem letu pa 98,68 milijonov evrov. Poleg tega finančni načrt predpostavlja ukrep, da naj bi se z aneksom k splošnemu dogovoru za letošnje leto dodatno znižale cene vseh zdravstvenih storitev za tri odstotke od začetka maja dalje, kar zmanjšuje odhodke za zdravstvene storitve v letu 2012 za 29,9 milijona evrov.
Predlog finančnega načrta bo upravni odbor poslal v obravnavo skupščini zavoda, ki bo zasedala predvidoma 7. junija. Finančni načrt mora potem potrditi še vlada.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
30. 05. 2012 18.51
+2
Po domače povedano, letos bodo naredili izgubo, ker ne bodo znižali plač zdravnikom, bodo pa podražili v letu 2013. medtem si bodo manjkajočo razliko izposojali.