Slovenija

ZZZS: Lekarne morajo nemoteno izdajati zdravila na recept

Ljubljana, 26. 06. 2016 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na opozorila lekarniške zbornice, da od ponedeljka zaradi motenj določenih zdravil morda ne bo mogoče dobiti, so se odzvali na ZZZS. Opozorili so, da so lekarne dolžne nemoteno izdajati zdravila na recept in da so imele dovolj časa, da se pripravijo na nov način nadzora nad nabavno ceno zdravil.

Tablete
Tablete FOTO: Thinkstock
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) opozarja, da so lekarne tudi po ponedeljku dolžne nemoteno izdajati zdravila na recept. S tem so se odzvali na opozorila Lekarniške zbornice Slovenije, da bodo od ponedeljka zaradi uvedbe novega sistema kontrole nabavne cene zdravil možne motnje v preskrbi z nekaterimi zdravili.

ZZZS je že junija 2013 obvestil vse lekarne o uvedbi novih elektronskih kontrol o izdanih zdravil, med drugim tudi o zavrnitveni kontroli nad obračunano ceno zdravila, ki pa je ostala evidenčna. To kontrolo je zavod uvedel že 1. decembra 2013, s ponedeljkom pa ta kontrola postaja avtomatska zavrnitvena kontrola, so v sporočilu za javnost navedli v ZZZS.

Tablete
Tablete FOTO: Thinkstock

To pomeni, da bo zavod v okviru elektronskega poslovanja lekarni avtomatsko zavrnil obračun zdravila, katerega obračunana cena bo višja od cene za obračun v Centralni bazi zdravil na datum nabave zdravila. V ZZZS tako zatrjujejo, da ne uvajajo "sistema novih tehnologij", kot to navaja lekarniška zbornica, temveč zgolj spreminjajo dosedanjo evidenčno kontrolo v avtomatsko zavrnitveno kontrolo. Lekarne in ostali deležniki v lekarniški verigi pa so ob tem imeli več kot dve leti časa za ustrezne prilagoditve svojega poslovanja.

Navedena novost glede obračuna zdravil, o kateri so lekarne obvestili 8. junija, zato ne sme vplivati na izdajo zdravil na recept v lekarnah. Slednje so namreč skladno z veljavno zakonodajo in pogodbo z ZZZS dolžne izdajati zdravila in jih obračunati po nabavni ceni, ki ne sme biti višja od cene za obračun v Centralni bazi zdravil. Neizdaja zdravila iz razloga, ker bo ZZZS avtomatsko zavrnil lekarnam obračun zdravil po višjih cenah, kot so določene oz. dogovorjene, pa bi pomenilo kršenje pogodbe z ZZZS, z vidika zavarovanih oseb pa kršenje njihovih pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

ZZZS zato poudarja, da poslovnih tveganj, ki bodo morebiti nastala zaradi neustreznega načrtovanja zalog zdravil v lekarnah, ni dopustno prenašati na zavarovane osebe. ZZZS ocenjuje, da je poslovno nekorektno in do pacientov tudi etično sporno, če bi želeli posamezni deležniki v lekarniški verigi v prehodnem obdobju morebitno manjšo poslovno škodo iz naslova neustreznega načrtovanja zalog zdravil z višjo nabavno ceno prenesti na zavarovane osebe.

Če bodo zavarovane osebe po 27. juniju v lekarnah pri izdaji zdravil na recept deležne neustrezne obravnave, kot je neizdaja zdravila na recept oz. neupravičeno zaračunavanje doplačil, pa jim ZZZS svetuje, da se s pritožbo zoper konkretno lekarno in morebitnimi računi obrnejo na najbližjo območno enoto ZZZS. Ta jim bo v upravičenih primerih povrnila stroške, proti lekarni pa izvedla ustrezne postopke, ki lahko vključujejo tudi pogodbeno dogovorjene kazni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LazniviZares
26. 06. 2016 20.49
-1
Skratka najcenejsa se pravi najslabsa zdravila nam dajejo. Srednji vek pac slovenija.
batom@pinkponk.com
26. 06. 2016 19.31
+0
batom@pinkponk.com
26. 06. 2016 19.33
-3
Jz tut vsak mesec placam zavarovanje in zelim dobit zdravila brez zastojev.
Ramzess
26. 06. 2016 18.48
+1
Je pa zanimiv izbor zdravil za to ceremonijo.
batom@pinkponk.com
26. 06. 2016 20.09
+2
Ja, najbolj pomembnih ne bo mozno dobit...
macek_garfield
26. 06. 2016 18.16
+3
razen ljubljanskih lekarn, katerih stric v ozzadju je najbolj transparenten javno zasebni zupan, njim je dovoljeno vse brez sankcij