Tujina

10 napovedanih znanstvenih dosežkov v letu 2015

Washington, 12. 01. 2015 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na prodajne police bo prišel prvi humanoidni robot, v Cernu bo spet trkalo, podrobneje bomo spoznali pritlikava planeta Plutona in Cerero, spoznali našega najstarejšega prednika — gre za napovedane znanstvene dosežke, ki jih je mogoče pričakovati v tem letu.

V preteklem letu je znanost postregla z neverjetnimi dosežki. Človeštvo je odkrilo jezero na Marsu, pristali smo na kometu, našli kosti največjega dinozavra, ugotovili, da mlada kri obnavlja mišice in možgane, prvič v vsej zgodovini pa se je rodil otrok, ki se je razvijal v presajeni maternici. Neverjetno, kajne? Ob vsem tem je povsem razumljivo nestrpno pričakovanje letošnjih znanstvenih in tehnoloških novitet, ki bodo za vedno spremenile svet. Nekaj jih je že napovedanih.

1. Večkratna uporaba nosilne rakete

Iztrelitev rakete brez posadke - 5
Iztrelitev rakete brez posadke - 5 FOTO: Reuters

Po lanskoletnih neverjetnih podvigih vesoljskih agencij, se nam kar nekaj takšnih očitno obeta tudi letos. Že 10. januarja so iz Nasinega izstrelišča na Floridi uspešno izstrelili plovilo zasebnega podjetja SpaceX, ki je šestčlanski posadki na Mednarodni vesoljski postaji poneslo zaloge in opremo. Plovilo Zmaj (Dragon) je uspešno opravilo že štiri oskrbovalne polete na ISS, še sedem pa naj bi jih sledilo. Pri tokratnem poletu naj bi ameriško podjetje preizkusilo tudi novost in sicer večkratno rabo nosilne rakete, kar bi bil tudi prvi letošnji odmevnejši tehnološki dosežek.

Del nosilne rakete, ki naj bi ISS dosegla danes, bi moral po izstrelitvi in ločitvi od plovila pristati na plavajoči ploščadi v Atlantiku, nato pa bi ga ponovno uporabili. A prvi poskus se ni posrečil, saj je bil pristanek pretrd, da bi lahko raketo ponovno uporabili.

V omenjenem podjetju napovedujejo tudi predstavitev načrtov za sistem, s katerim nameravajo izvajati dostavo tudi do Marsa. Kot pravijo, bo ta povsem drugačen od sistema, ki ga uporablja Zmaj.

2. Na trg prihaja humanoidni robot C-3PO

Robot Pepper - 3
Robot Pepper - 3 FOTO: Reuters

Japonsko tehnološko podjetje SoftBank bo pričelo s prodajo humanoidnega robota, ki ga je izdelala francoska družba Aldebaran Robotics, ki je od leta 2012 v delni lasti japonske družbe. Robot, ki so ga poimenovali Pepper, je sposoben izražati čustva, hkrati pa lahko služi tudi kot varuška, medicinska sestra, reševalec ali pa dela družbo na zabavi. Razumel in tudi tekoče govori v japonskem, angleškem, španskem in francoskem jeziku.

3. Bo trkalnik pojasnil temno snov?

Cern
Cern FOTO: Reuters

S pomočjo velikega hadronskega trkalnika bodo znanstveniki v Cernu marca izvedli nov poskus. Nasprotni delci bodo tokrat trčili z dvakrat večjo močjo, kot pri zadnjih poskusih. Sicer še nihče ne ve, kaj novega bodo odkrili, a pojavljajo se ugibanja, da bi lahko prisotnost ali pa odsotnost določenih delcev med drugim bodisi potrdila ali pa ovrgla tako imenovano teorijo supersimetrije, ki med drugim dopušča možnost, da obstaja zrcalna galaksija naše, grajena iz nevidnih delcev.

4. Potrditev ali zavrnitev dela Einsteinove teorije relativnosti

Albert Einstein-2
Albert Einstein-2 FOTO: Reuters

Če fizikalnost deluje, kot je že leta 1916 predvideval Albert Einstein, bi lahko obstajali gravitacijski valovi. Letos bomo priča dvem poskusom zaznave teh valov. Julija bo detektor imenovan LISA Pathfinder izvedel test tehnologije, ki bi lahko zaznaval valovanje.

Gravitacijsko valovanje naj bi sicer bilo nekakšno nihanje ukrivljenosti prostora in časa, ki se kot valovanje širi stran od izvora. Letos bosta po omenjenem testiranju stekla dva poskusa, in sicer Advanced Ligo and Advanced Virgo. V teh poskusih naj bi bili zmožni prestreči dražljaje eksplozij zvezd.

5. Prvič podrobneje proučili Pluton in Cerero

Posnetek Plutona
Posnetek Plutona FOTO: Reuters

Misija New Horizons, v kateri so januarja leta 2006 sondo poslali proti Plutonu, bo letos dosegla vrhunec. Plovilo bo namreč 14. julija prispelo na najbližjo točko, s katere bo naredilo nekaj posnetkov nebesnega telesa, ki je leta 2006 izgubilo status 9. planeta našega osončja in dobilo oznako pritlikavi planet. Posnelo bo tudi njegovo največjo luno Charon.

Letošnjega aprila naj bi sonda Dawn, ki jo je Nasa izstrelila leta 2007, dosegla Cerero, najmanjši pritlikavi planet v našem osončju. Gre pravzaprav za največji asteroid v pasu med Marsom in Jupitrom. Verjamejo, da pod površino skriva zaloge vode.

6. Preprečitev širjenja smrtonosne ebole

Skrb za bolnike z ebolo
Skrb za bolnike z ebolo FOTO: Reuters

Epidemiji Ebole v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone ni videti hitrega konca. A testiranje zdravil in cepiv je v polnem zamahu, nekatera pa so se že izkazala za učinkovita. Z njihovo pomočjo in izboljšanimi zdravstvenimi ukrepi naj bi nam po mnenju strokovnjakov letos uspelo ustaviti najhujšo epidemijo te bolezni doslej.

7. Nove zaveze v boju proti onesnaževanju našega planeta

Pariz - 2
Pariz - 2 FOTO: Reuters

Decembra 2015 bo pod okriljem Združenih narodov v Parizu potekalo srečanje voditeljev držav, ki bo predstavljalo novo podlago za nadaljnje ukrepanje zoper onesnaževanja ozračja. Gre za nadaljevanje Kjotskega protokola, mednarodnega sporazuma, ki skuša zmanjšati emisije ogljikovega dioksida in petih ostalih toplogrednih plinov.

8. Spoznali bomo najstarejšega človeka

Sima de los Huesos
Sima de los Huesos FOTO: Reuters

Znanstveniki, ki so iz ostanka kosti noge iz jame Sima de los Huesos na severu Španije pridobili najstarejši človeški DNK, bodo to leto skušali z uporabo novih tehnik razkriti genom 400.000 let starega prednika človeka. Rezultati bi dodatno pojasnili kompleksno evolucijo neandertalcev in homo sapiensov, pravijo.

9. Korak bližje preprečevanju okužbe s HIV

Aids - rdeča pentlja
Aids - rdeča pentlja FOTO: Reuters

Aids je še vedno ena najbolj smrtonosnih bolezni, a so znanstveniki na dobri poti, da jim uspe razviti zdravilo, ki bi preprečilo širjenje okužbe. Čeprav že desetletja neuspešno poskušamo razviti cepivo, ki bi lahko ustavilo virus, znanstveniki zdaj pravijo, da nov vpogled v strukturo nekaterih proteinov HIV-a omogoča vse boljše razumevanje delovanja in širjenja, s tem pa so vedno večje tudi možnosti za razvoj pravega cepiva.

10. Podrobne študije umetne inteligence

Robot
Robot FOTO: Reuters

Ko bo enkrat ustvarjena umetna inteligenca, ki bo dosegla človeško inteligenco, svet ne bo nikoli več isti. Nekateri znanstveniki napovedujejo, da bomo to spoznali prej, kot smo mislili. V Seattlu bo znanstvenik Paul Allen tako zagnal svoj prvi projekt z uporabo umetne inteligence. Imenuje se Semantic Scholar, zasnovan pa je tako, da bo raziskovalcem in ostalim uporabnikom v pomoč pri spremljanju poplave rezultatov novih raziskav.

V letu 2015 bo predvidoma izdano tudi prvo poročilo študije znanstvenika Erica Horvitza s Stanforda glede morebitnih učinkov pojava umetne inteligence.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

owlic
13. 01. 2015 05.57
+16
letos bodo naši politiki odkrili da jim, glejga zlomka, manjka v blagajni 200 miljonov
spletni_nepridiprav
13. 01. 2015 01.23
-5
kot poznavalec kvantne mehanike in teorije relativnosti lahko z zagotovostjo zatrdim da v tem letu ne bo nikakršnih radikalnih odkritij saj je področje karseda možno že raziskano za novejša odkritja pa vsaj v bližnji prihodnosti ni za pričakovati. vsekakor se moramo najprej spopasti z matematičnimi izračuni teorije strune in kakšen vpliv bi njena obveljavitev imela na relativnost večih prekrivajočih dimenzij in črne materije oziroma temne enrgije in črnih lukenj ki povezujejo paralelne dimenzije medsebojno in hipoteze da dejansko samo dve dimenziji obstajata in da je tretja dimenzija samo utvara. vsekakor jaz kot laični astrofizik ne morem z zagotovostjo trditi da v letu 2015 ne bo kakšnih pretresljivih odkritij ampak sem skoraj prepričan da smo sedaj v nekakšnem parafiksu kar se tiče raziskovanj.
mikeTHEbike
13. 01. 2015 13.43
-2
mikeTHEbike
13. 01. 2015 13.44
+0
Philips Peja
12. 01. 2015 21.11
+7
Ko bo umetna inteligenca....kar bo kmalu do leta 2020, bodo roboti ..spoznali in na svoj nacin videli, vse to kar imamo mi pred nosom in kar mi ne vidimo! Ko bodo dosegli taksen nivo razmišljanja....se bo začela 3. svetovna vojna! Kdo pravi da 2 robota nemoreta imeti otroka ??? ;) se iskreno moti!!! :)
mikeTHEbike
12. 01. 2015 21.21
+5
Ja vo robot hotel imeti svojega nekoga ki ga bo ucil iz svojih izkusenj, smo končali kot vrsta!
Tone 12345
12. 01. 2015 20.16
+2
kar se tiče vesolja ni vse skupaj nič in tacajo na mestu že 50 let!Nimajo ne pogona učinkovitega- v bistvu nič da bi lahko prišli dalj od orbite zemlje!!in tudi pohod na luno se mi zdi neresničen!!če po 40 letih kot pravijo poleti na luno niso v stanju recimo nasa poslat človeka 1000km visoko veste da je bilo ha da ne govorim o nekem lunarnem vozilu vse nersnično!!
Kornfleks
12. 01. 2015 21.13
+9
hmm, nisi preveč dobro informiran, kajne? Človek 1000km visoko biva po več mesecev skupaj. Pristali smo na kometu, ki potuje s hitrostjo 30.000 km/h, pristali smo na marsu, ti pa goniš skepticizem o luni in nenapredku? Tukaj jaz vidim samo nekaj (ali enega) nenaprednega. Vemo koga ne?
asdfaasdfdss
12. 01. 2015 22.09
+7
roni2 je eden izmed mnogih ki po internetu radi širijo lastno nevednost in si mislijo, kako pametni so. O lunarnih pristankih ne bom razpravljal - kdor dvomi o njih, je v svoji ligi in s takimi se ni vredno ubadati, tako kot se ni vredno ubadati s kreacionisti. Zakaj NASA trenutno ne pošilja ljudi v vesolje? Zato ker ima proračun precej, PRECEJ manjši kot v svojih zlatih dneh, pa še vedno vodi cel kup misij. 2 roverja na Marsu, 3 sateliti okoli Marsa, sateliti okoli Saturna, sonde na Cerero in Pluton, satelit okoli Merkurja, satelit okoli lune, ogromno raziskovalnih satelitov okoli zemlje, vodenje mednarodne vesoljske postaje (80% sredstev prispeva NASA), razvoj programov za prihodnost, financiranje privatnih podjetij in še in še. Do leta 2017 pa bo NASA svoje astronavte še izstreljevala preko zasebnikov, saj bo tako precej ceneje in se bo lahko zato osredotočila na misije izven zemljine krožnice.
Ramzess
13. 01. 2015 11.07
+0
Kar se raziskovanja vesolja tiče, so uradni vesoljski programi zavajanje javnosti, medtem ko je dogajanje v ozadju z nezemljani vred nekaj čisto drugega.
asdfaasdfdss
13. 01. 2015 17.55
To ni novica o halucinogenih gobicah, Samos.
mikeTHEbike
12. 01. 2015 19.41
+4
Komaj cakam da se mi robot nastavi da ga focnem.... ko bo borba proti strojem ti bom ko đon konor! Moj najboljši frend pa bo ko kenu rifs iz matrice! Tučemo vse redoma
mikeTHEbike
12. 01. 2015 19.43
-1
artus
12. 01. 2015 18.16
+16
Tako v širnem svetu, kaj pa v Sloveniji? Še bomo kar tovornjakarjem na roke pobirali cestnino?
jung
12. 01. 2015 19.35
+15
V sloveniji prisegamo na naravne vire,kar pomeni,da pride v poštev bukova inteligenca.
wild.spirit
12. 01. 2015 16.57
+20
sam da ne bomo zdej ugotovil, da smo se pr fiziki ves čas narobe učil...
CandySkull
12. 01. 2015 16.47
+8
Umetna intiligenca zna bit fino fajna lahko gremo pa po poti terminatorja :-) Dokler AI še ni sposoben razvit svojega jezika in kod je še ok. Ko bo pa to stopnjo dosegu, se bo pa lahko povezu v mrežo in začel se bo I robot :-) Seveda če ne bomo že ljudje prej pod rušo.
kure bedne
12. 01. 2015 16.13
+14
Teh 10 ste že enkrat objavili ,samo pod drugim naslovom.ĐĐĐĐ.
CandySkull
12. 01. 2015 16.09
+6
C - 3PO Star Wars je postala resničnost :-D
nik500
12. 01. 2015 15.49
+8
V IT industriji se marsikaj zanimivega dogaja, pa se ne piše o tem.
mikeTHEbike
12. 01. 2015 15.31
+7
Totega roza robota ki se hinavsko smeji zgoraj bi kuj s batom po procesorji!
mikeTHEbike
12. 01. 2015 15.24
+2
Dvocevka, šmajser ak47, granate pa naj roboteki pridejo 1 na 1!! )))))
marjeticaas
12. 01. 2015 23.07
+3
mikeTHEbike
13. 01. 2015 13.45
+0
Ramzess
12. 01. 2015 14.47
+4
V glavnem še naprej zavajanje.
Ramzess
12. 01. 2015 14.45
-11
To omejeno Einsteinovo teorijo relatvnosti iz šolskih učbenik lahko mirno ovržejo, ... enako velja za Newtonove zakone iz učbenika, so ravno tako omejene, saj ne veljajo za več kot dve telesi.
Cmrlj3
12. 01. 2015 15.01
+3
daj, pojdi najprej študirat kaj relevantnega, potem pa pametuj.
ja_to_sem_js
12. 01. 2015 15.07
+1
mikeTHEbike
12. 01. 2015 15.26
-1
Ajnštajn ni več aktualen...ko bo umetna inteligenca prekosila naš um in sebe razvijala, bodo vse teorije postAVLJENE na GLavO!
sajtrga
13. 01. 2015 07.20
+3
Če se nebi odločil, da imaš po končani osnovni šoli dovolj znanja za ves širen svet bi vedel, da Newtonovi zakoni držijo. Kot primer: S pomočjo le teh je Halley napovedal pot kometa in približen čas v katerem se bo vrnil v bližino zemlje in bo viden, potem so tu še preračuni potrebnih izstrelitvenih hitrosti za pošiljanje raket v vesolje itd.
provocateur
12. 01. 2015 14.45
+34
Mene ne motijo ljudje, ki verjamejo v boga in to zadržijo zase. Motijo me ljudje, ki svojo vero rinejo v politiko in vse pore našega življenja. Predvsem islam v zadnjem času, ampak ne pozabimo, da tudi krščanstvo še ni reklo svoje zadnje besede, da o judovstvu, ki ima največji in najmočnejši lobij v US sploh ne govorimo. ... Sem že mislil, da bo največje odkritje leta 2015 to, da je kakršnakoli vera v nadnaravno poguba za človeški um. Oh ja ... Pa kdaj drugič, kajne? Naj bo do takrat prelito še veliko krvi in prerečenih še veliko grdih besed, dokler ljudje uvidijo, da živijo v zmoti. ... Če musliman ne bi bil rojen v Arabskem svetu, potem ne bi bil musliman. Če kristjan ne bi bil rojen v krščanski deželi, potem ne bi bil kristjan. Kdo pa odloča kateri bog je pravi? Jahve ali alah? Mogoče krišna z Indije? ... Toliko v razmislek ...
mikeTHEbike
12. 01. 2015 15.23
+0
Ne bit tak depresiven...glej, če si koli9ko toliko mlad, obstaja velika možnost, da se boš tepel 1 na 1 z arnoldovim modelom terminatorja! t800! hehehehe
pe?navodo
12. 01. 2015 15.55
-7
Saj ti nisi KRISTJAN pa si rojen v evropi ! Pa tud do zdaj je bilo veliko kristjanov po bližnjem vzhodu . Če se rodiš v evropi si praviloma ATEIST, brezbožnik .
upornik22
12. 01. 2015 14.45
-5
ruska specialna enota je najboljša na svetu..........francozi naj se učijo
ja_to_sem_js
12. 01. 2015 15.08
+6
pe?navodo
12. 01. 2015 14.36
-9
Predvidoma se naj bi letos razodel - ANTIKRIST. Napovedan hud pretres na borzah so fantje že speljali in uničili Rusijo ter vse države z nafto. Ta napoved iz lani se je že uresničila . Z tem povezan velik padec delnic in valut. Verjetni planirani datum za ww3 da jo spelje Putin. In napovedujem da če je ne bo speljal tako kot so to načrtovali da bo Putin ODSTOPIL , tako kot edini legalni papež Benedikt .
Ramzess
12. 01. 2015 14.49
+2
Svetovni zlom in sesutje sistema, kar se že itak dogaja.
Verbena
12. 01. 2015 14.34
+17
A bi še kej izumil za dobre človeške odnose ???
mikeTHEbike
12. 01. 2015 14.24
+12
Eto...terminatorji so tule ej....