Tujina

Na podnebnem vrhu v Parizu je na kocki usoda človeštva

Pariz/Peking, 30. 11. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/STA
Komentarji
130

Medtem ko v Parizu potekajo odločilna podnebna pogajanja, na katerih se mora 196 delegatov prebiti skozi 50 strani dolg osnutek in sprejeti takšne zaveze, ki bodo ustavile segrevanje ozračja, se sever Kitajske duši v enem najhujših smogov letošnjega leta. Ravni v Pekingu za kar 22-krat presegajo zdravju sprejemljive meje.

V Parizu se je tudi uradno začela podnebna konferenca, ki se je udeležujejo delegati 195 držav in predstavniki EU, med njimi tudi Slovenije. Pred delegati je napornih 13 dni, v katerih se bodo morali prebiti skozi 50 strani dolg osnutek. Pogajanja bodo težka, saj je cilj, ki so si ga zadali zelo ambiciozen. Hkrati zaveze, ki jih je okoli 150 članic še pred vrhom sporočilo ZN, ne sledijo temu cilju, kar pomeni, da bodo morale države v naslednjih dneh še popustiti.

Pred začetkom konference je francoski predsednik Hollande dejal: "Na tej konferenci je na kocki usoda človeštva. Po napadih v Franciji se moramo lotiti nujnih prioritet in se odzvati na izziv terorizma, a hkrati tudi delovati dolgoročno." Hollande je prepričan, da bo voditelje zgodovina sodila po dogovoru - ali odsotnosti dogovora - v Parizu.

Pariz ne sme postati drugi Kopenhagen

Tisti, ki so optimistični, pravijo, da se leto 2009, ko so propadla pogajanja v Kopenhagnu, ne more in ne sme ponoviti. Ni druge poti, kot da sprejmemo dogovor in rešitve, ki bodo zaustavile segrevanje ozračja. Da se ozračje segreva in da je k temu veliko prispeval prav človek s svojim energijsko potratnim načinom življenja, ni več dvoma. Obstajajo dokazi, prav tako se zaključuje leto, ki prinaša nove temperaturne rekorde. Prav zato poznavalci menijo, da so tokrat možnosti za dogovor bistveno večje kot v Kopenhagnu.

Sever Kitajske se danes duši v enem najhujših smogov letošnjega leta. Ravni v Pekingu za kar 22-krat presegajo zdravju sprejemljive meje, zaradi česar so v mestu razglasili drugo najvišje opozorilo zaradi onesnaženja.
Sever Kitajske se danes duši v enem najhujših smogov letošnjega leta. Ravni v Pekingu za kar 22-krat presegajo zdravju sprejemljive meje, zaradi česar so v mestu razglasili drugo najvišje opozorilo zaradi onesnaženja. FOTO: Reuters

Podpis dogovora s figo v žepu

Tisti, ki dvomijo v uspeh Pariza, niso toliko skeptični glede dogovora, kot pa glede tega, ali se bodo države resnično držale zavez. Koliko držav se bo podpisalo pod dogovor s figo v žepu, se sprašujejo. S prstom kažejo na Volkswagen in na njihovo goljufanje pri izpustih in opozarjajo, da nemški avtomobilski koncerni najverjetneje ni edini, ki to počne. Vsekakor je jasno, da brez učinkovitega dogovora in upoštevanja danih zavez drvimo v katastrofo. Posledice segrevanja so namreč že vidne, izmerjene in ovrednotene. Zanikanje tega zelo resnega problema, ki ga podcenjujemo še najbolj v tistih predelih sveta, kjer posledic še ne občutimo, tako ni več možno.

Cilj mednarodne skupnosti je omejiti dvig globalne temperature na največ dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo, s čimer bi se svet izognil katastrofalnim posledicam podnebnih sprememb.
Cilj mednarodne skupnosti je omejiti dvig globalne temperature na največ dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo, s čimer bi se svet izognil katastrofalnim posledicam podnebnih sprememb. FOTO: Reuters


13 od 14 najbolj vročih let smo imeli po letu 2000

V Pariz je odpotoval tudi slovenski premier Miro Cerar, celoten vrh pa poteka pod strogimi varnostnimi ukrepi.

Zadnje poročilo meteorologov ZN o podnebju govori o novih rekordih, ki smo jih letos dosegli. V poročilu navajajo, da bomo presegli pomemben prag, saj bo povprečna temperatura letos verjetno prvič stopinjo višja kot v predindustrijski dobi poznega 19. stoletja. Hkrati opozarjajo, da bo, tudi na račun El Niña, najverjetneje zelo toplo, če ne celo rekordno toplo, naslednje leto. Ameriška uprava za oceane in atmosfero (NOAA) je izračunala, da je bila povprečna temperatura na našem planetu oktobra višja za 0,86 stopinje Celzija glede na povprečje 20. stoletja. Kar osem od desetih letošnjih mesecev je imelo rekordno visoko povprečno temperaturo, od aprila do novembra, pa so se rekordi vrstili neprekinjeno.

V zadnjih 100 letih se je povprečna temperatura zemeljskega površja dvignila za okoli 0,85 stopinj Celzija, kar 13 od 14 najbolj vročih let pa smo zabeležili po letu 2000. Bo to dovolj za streznitev ali bodo največji onesnaževalci (Kitajska, ZDA, EU, Indija, Brazilija in Rusija, ki skupaj proizvedejo več kot 60 odstotkov emisij toplogrednih plinov) še naprej igrali dvojno igro - navzven kazali zavezanost zeleni politiki, za svojimi mejami pa pozabili na dane obljube.

Kako realen je cilj dveh stopinj Celzija?

Še pred začetkom vrha je 150 članic sporočilo svoje zaveze, na osnovi tega pa so strokovnjaki izračunali, da te svet peljejo na pot dviga temperature za 2,7 stopinje Celzija. To je daleč od cilja, ki bi ga radi dosegli v Parizu in s katerim, bi se svet izognil katastrofalnim posledicam podnebnih sprememb. Rast temperature globalnega ozračja je potrebno do konca tega stoletja omejiti pri 2 stopinjah Celzija nad temperaturo ozračja v predindustrijski dobi, je zapisano v enem od neformalnih ciljev, h katerim stremi ZN. Eni pravijo, da je takšen cilj nedosegljiv in se nagibajo bolj k meji 3 stopinj Celzija, spet drugi strokovnjaki pa opozarjajo, da bo prag 2 stopinj Celzija še premalo in da bi morali dvig temperature zaustaviti pri 1,5 stopinje Celzija, če se hočemo izogniti naravnim katastrofam, kot so poplave, neurja, dvig morske gladine in rekordne suše ter katastrofalni požari.

Ena od protestnic, ki se je udeležila nedeljskih protestov pred vrhom v Parizu svetovnim voditeljem sporoča, da je ta planet vse, kar imamo. Bomo dovolili, da propade?
Ena od protestnic, ki se je udeležila nedeljskih protestov pred vrhom v Parizu svetovnim voditeljem sporoča, da je ta planet vse, kar imamo. Bomo dovolili, da propade? FOTO: Reuters

Koncentracije CO2 še vedno rastejo


K segrevanju ozračja najbolj prispevata industrija in kmetijstvo. Kurjenje fosilnih goriv povečuje količino CO2 v ozračju, ki je glavni krivec za globalno segrevanje, hkrati smo pretirano izčrpavali gozdove in s tem zmanjševali naravne zmožnosti okolja, da uravnava količino ogljikovega dioksida v ozračju. Strokovnjaki opozarjajo, da je koncentracija CO2 v atmosferi višja kot kadar koli v zadnjih 800.000 letih, najvišjo raven pa je dosegla maja letos. Zato se v Parizu od držav pričakuje konkretne zaveze prav na področju zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov, pomemben del dogovora pa bo tudi zaveza razvitih držav, da bodo finančno pomagale državam v razvoju pri boju proti podnebnim spremembam in prilagajanju na njihove posledice.

Ker z ukrepi zamujamo in ker posledice segrevanja ozračja že občutimo, se bo drugi, po mnenju mnogih najpomembnejši del konference, osredotočal na sprejetje ukrepov, kako se prilagoditi podnebnim spremembam. Celotna družba se bo namreč morala spremeniti in prilagoditi. Segrevanje ozračja ne povzroča vsem enakih težav. Za nekatera območja trend globalnega segrevanja prinaša določene prednosti, ki jih bo potrebno v procesu adaptacije prepoznati in izkoristiti. Tudi Slovenija bi lahko imela koristi. Še vedno pa je več tistih regij, ki so zadnja leta podvržena katastrofalnim ujmam in med njimi so najbolj ranljivi manj razviti narodi.

Črna statistika naravnih nesreč: letno terjajo 30.000 žrtev

Naravne nesreče, povezane z vremenskimi pojavi, so v zadnjih 20 letih postale vse pogostejše. Po izračunih ZN je v naravnih nesrečah umrlo že več kot 600.000 ljudi. Okoli 4,1 milijarde ljudi je bilo poškodovanih. Po podatkih ZN, je bilo med letoma 2005 in 2014 zabeleženih kar 335 primerov naravnih nesreč povezanih z vremenom, kar je 14 odstotkov več kot v desetletju pred tem in hkrati skoraj dvakrat toliko kot med letoma 1985 in 1994. Vedno več je katastrofalnih poplav, plazov, pa katastrofalnih suš, vročinskih valov in obdobij ekstremnega mrazu, opozarjajo ZN. Večina ljudi, ki so jih prizadele naravne nesreče, živi v Indiji in na Kitajskem, saj so to najbolj gosto poseljena območja.

Kalifornijo že vrsto let zapored pestijo katastrofalne suše in požari.
Kalifornijo že vrsto let zapored pestijo katastrofalne suše in požari. FOTO: Reuters

Pretresljiv je tudi podatek, da naj bi naravne nesreče v zadnjih 20 letih skupno povzročile za nekaj manj kot 1800 milijard evrov finančnih izgub.

Od leta 1900 se je morska gladina v povprečju dvignila za 19 centimetrov, zaradi česar so ogroženi številni nižje ležeči obalni predeli in otoki. Strokovnjaki prav tako že dlje časa opozarjajo, da smo priča krčenju ledenega arktičnega pokrova. Ta naj bi leta 1980 meril še okoli 7,8 milijona kvadratnih kilometrov, danes naj bi bil obseg ledu ocenjen zgolj na 4,6 milijona kvadratnih kilometrov.

Brez ukrepov se bo ozračje segrelo za 4,5 stopinje Celzija

Če ne bomo takoj ukrepali, se bo ozračje do konca tega stoletja segrelo za 4,5 stopinje Celzija. V tem primeru nas čaka črn scenarij, saj se bodo vremensko pogojene katastrofe samo še stopnjevale. V primeru, da se držimo trenutnih zavez iz Kjotskega sporazuma, ki velja do konca 2020, bomo imeli do leta 2100 za 3,6 stopinje Celzija višje temperature. Tudi v tem primeru je naša prihodnost črna. Zaveze, ki jih je 150 članic sporočilo ZN, bi nam omogočile omejitev segrevanja na 2,7 stopinje Celzija. Še vedno premalo. Cilj mora biti vsaj prag dveh stopinj Celzija. To pa pomeni, da je pred udeleženci konference v Parizu zelo napornih 12 dni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
01. 12. 2015 16.08
inženirji vseh strok bi lahko (namesto da raziskujejo za orožja ipd)., svoje znanje izkoristili, da bi zgradili ekološka (SAMOZADOSTNA) mesta, v katera bi se naselili ljudje.....naravo, kolikor je je še ostalo, pa bi lahko spremenili v naravne rezervate.......kmetijstvo pa bi morali spremeniti v velike ,ekološko obvladljive projekte....amazonski pragozd bi bilo potrebno zaščititi.....pa ostre sankcije za onesnaževalce.....MARSIKAJ BI SE DALO UREDITI....recimo tudi omejitev rojstev na 2-3 otroke
zdrava.pamet
01. 12. 2015 16.08
Sicer pa ni pomembno,če si nekateri tukaj zatiskajo oči...čez deset let bodo na svoji koži začeli ugotavljati, da vrag šalo jemlje....
aaaaaa122121
01. 12. 2015 10.23
+0
kere bucke za ofce, ta k9nferenca je se.ena v vrsti ustanavljanja NWOja
vstajnik1941
01. 12. 2015 09.29
+4
Cmerči je s svojim referatom na nivoju piflarskega pokavca iz sedmega razreda OŠ spet presegel samega sebe. Ali res sam ne zna dveh stavkov sestaviti ali pa ima totalne fachidiote - produkte bolonjskega študija okol sebe
tron3
01. 12. 2015 08.47
+7
Vse skupaj je čisto zavajanje, voditelji so se pač prišli najest, to je bil edini namen tega srečanja, zakaj, na koncu bo imela zadnjo besedo mati narava, pa če je človečku prav ali ne!!! Samo lahko prosimo, da bo milostna, ob tem kar je od človečka doživela!!!
528Hz
30. 11. 2015 21.10
+12
Dokler bodo naftni lobiji in bankiri imeli takšno moč ne bo mogoče kaj prida spremeniti. Zato menim, da je na vsakem, ki ima vsaj malo pameti, da se dvigne iz stola in naredi temu konec, kajti usoda naših otrok in vsega živega na zemlji je v naših rokah. Free enegry je že od Nikole Tesla naprej in zakaj je še nimamo? Dokler bomo slepo verjeli tem lopovom se ne bomo premaknili z te točke. Delite znanje, ki ga imate zastonj med sabo le tako se jih, da uničit. Magnetna energija se že lep čas množi po omrežju zato jo poiskusite tudi sami doma in se grejte in bodite energijsko neodvisni, ta energija je zastonj in ne škoduje okolju. Medijem ne verjamite ker so ugrabljeni z strani tistih, ki vas držijo v škatli in vas imajo za gorivo. Upam, da moj post ne bo izbrisan in želim si, da bi padel na plodna tla. Poiskusite stvari, ki jih naredite delit z ostalimi zastonj in svet se bo obrnil na bolje.
ipit
30. 11. 2015 20.59
+10
Ha ha napornih 12 dni konference? kje bodo dobro jedli pa pilil pa naš denar zapravljali...a imajo slučajno kak app da pritisnejo za 2 stopinji manj Ha ha mi smo hempeki, ker še vedno samo prikimavamo. Saj pa jim treba v pariz a njihova letala grejo na vodo? vse ta politična smetana svetovno gledano je bolezen na svetu je odveč sam škoduje svetu pa vi NOVINARJI TUDI
Kollerik
30. 11. 2015 20.33
+8
popoln blef, ker v imenu profita za vsako ceno bo vendarle treba potolči še zadnje divjine, skopati in izčrpati še zadnji diamant in kapljico nafte, izloviti posldenjo ribo... in potem se bomo sesuli sami vase.
flojdi
30. 11. 2015 20.21
+5
.karkoliže bo sKlenilo 196 nekih tipov.. zagotovo NE bo Spremenilo NIČ. ( 196 =preMalo.
DuhSaSjekirom
30. 11. 2015 20.20
+3
Kar se ticekitajcev bodo itak smai sebi kitajsko najprej naredili totalno nevzdrzno. Sprejeli bodo del ukrepov da bodo v naslednjih 50 letih zmanjsali 10 procentov. In še tega se ne bodo drzali.
Kollerik
30. 11. 2015 20.36
čuj ti, v onem tvojem darkwoodu so menda tudi najdl nafto, tako da.... ;)
Ov3r9000
30. 11. 2015 20.59
+1
Poglej si rajši vodilne države v emisijah na prebivalca.
winner777
30. 11. 2015 19.50
+3
bomo pač lovci na nevihte naredili več slik :) tile butlji se itak ne bodo nič dogovorili...
odpisan2x
30. 11. 2015 19.34
+2
blužici oslove sence
zdrava.pamet
30. 11. 2015 19.03
+12
STVAR JE TAKA, DA SE ZEMLJA PRI EKVATORJU SEGREVA BOLJ MALO, PRI POLIH PA ZELO, TOPEL ZRAK SILI baje proti polom....tako da je sprememba pri ekvatorju 1 stopinja, na polih pa 7 stopinj celzija....IN LED JE KOT VEŠ PRAV NA POLIH.....TO PA DA LJUDJE NE BI BILI KRIVI ZA ONESNAŽEVANJE PA JE ILUZIJA, NAMNOŽILI SMO SE KOT MRAVLJE, VSAKA TRETJA ŽIVALSKA VRSTA IZUMIRA PRAV V TEM TRENUTKU....ker ne morejo živali nikjer več v miru živeti
dannyer
30. 11. 2015 19.39
-2
zdrava pamet ti pove da smo krivi za onesnaževanje voda itd ne pa za temperaturo .
flojdi
30. 11. 2015 20.26
+4
.adej. Elehtrika, pa avtki , etccc : GREJE. ( tudi , ko hladi, na drugi strani Greje. / zanima me , koliko je avtomobilov , pa klim pa x podobnega sr anja na Zemlji..( ob dinozavrih vsega tega NI bilo; semizdi
zdrava.pamet
30. 11. 2015 18.58
+11
inženirji vseh strok bi lahko (namesto da raziskujejo za orožja ipd)., svoje znanje izkoristili, da bi zgradili ekološka (SAMOZADOSTNA) mesta, v katera bi se naselili ljudje.....naravo, kolikor je je še ostalo, pa bi lahko spremenili v naravne rezervate.......kmetijstvo pa bi morali spremeniti v velike ,ekološko obvladljive projekte....amazonski pragozd bi bilo potrebno zaščititi.....pa ostre sankcije za onesnaževalce.....MARSIKAJ BI SE DALO UREDITI....recimo tudi omejitev rojstev na 2-3 otroke
Titan_
30. 11. 2015 19.11
-4
Ja, si pozabil na industrijo - ta je največji onesnaževalec. Me pa zanima, če bi se vsej industriji želel odpovedat?
zdrava.pamet
30. 11. 2015 19.13
+5
tam pa uvest nadzor nad odpadki, ne pa da tisti, ki služijo, mižijo na obe oči.....
flojdi
30. 11. 2015 20.29
+2
...OH..ke pa je pr ns še kej industrije...( jupi ...pol smo, zdej, mi pr ns čist nedolžni /bahh h
razocarani
01. 12. 2015 11.04
+1
fojdi ,,kar se tice nase industrije imas kar prav ,,a se tisto malo ki jo se imamo je zelooooo onesnazujoca ,,
pleomax20
30. 11. 2015 18.48
+7
A se sam en zdi butasto da o onesnaženju in o vedno bolj ekstremiih podnebnih spremembah ( za katere je kriv človek ) razglabljajo deligati oz ljudje ki majo k večjemu pravno šolo in ne strokovnjaki na tem področju pač ljudje iz naravoslovnih ved in bi bli ti politiki samo nekakšni posredniki za ukrepe ? povsod se štulijo pa nič koristnega ni od njih. Nasploh je pa problem tu sam človeški ego tistih ki majo v lasti tovarne, oljne ploščadi itd. + večanje svetovnega prebivalstva ne pomaga njabolj pa izsekavanje gozdov tut ne. Zapovnite si da se bo zemlja rešla na dva načina : 1. ko bo en iznajdu način kak služit z reševanjem sveta ( odpadki, plini, alternativna energija ) 2. svet oz narava se bo rešla sama, stem da bo 98% prebivalstva po**kalo. In kolk zgleda je tehtnica na drugi opciji. Dokler vladata ego pa denar ne bo nič !
dannyer
30. 11. 2015 19.41
-1
krivec za temperaturo ni povsem znan . sonce jedro sta glavna osumljenca
Prtegneniste
01. 12. 2015 08.27
+1
dannyer: lepo prosim, če se prostovoljno izločiš iz debate, o kateri ne veš niti prvošolskih osnov, ker samo "onesnažuješ" pomembno področje diskusije.
kure bedne
30. 11. 2015 18.36
+7
Naša usoda je že zdavnaj zapečatena. Človeški pohlep ne pozna meja. in mati narava nam bo hočeš, nočeš vrnila. In prav je tako.
Ov3r9000
30. 11. 2015 20.04
+2
Ne rabimo abstrahirati in prelagati odgovornosti na mati naravo, sami smo, bomo krivi, in odgovorni za posledice.
laznivec
30. 11. 2015 18.19
+3
Koja butasta izjava... Itak politiki povejo eno, da se potem dajo podkupiti in delajo drugo...
mraxxx
30. 11. 2015 18.18
+4
Jaz se ne bojim. Maestral in Tomos 4 je pripravljen, Šmarna gora pa tudi blizu.
felix58
30. 11. 2015 18.05
+2
prišlo bo tak daleč, da bom včeraj razmišljal kaj bom delal predvčeraj
popaj33
30. 11. 2015 17.22
+7
prišel bo čas ,ko ne bo več časa in ta čas bo vsak čas !!!