Tujina

Najstnica, ki se je pridružila IS, pravi, da se ne namerava vrniti

Raka, 26. 10. 2014 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

15-letna Dunajčanka Sabina pravi, da je življenje z borci islamske države odlično, domov se ne namerava vrniti. Strokovnjaki ocenjujejo, da je sprevržena ideologija IS privlačna predvsem za osebe, ki se čutijo šibke in spregledane, IS pa jim daje lažen občutek moči in sprejetosti.

Sabina pred in po spreobrnitvi v radikalni islam.
Sabina pred in po spreobrnitvi v radikalni islam. FOTO:

15-letna Sabina je ena od dveh mladoletnih Avstrijk, ki sta aprila pobegnili v Sirijo in se pridružili borcem samooklicane Islamske države. Pred časom je odjeknila novica, da sta dekleti noseči, naveličani vojne in želita nazaj na Dunaj. Vnela se je razprava, ali je sploh primerno, da jima država dovoli vrnitev. Zdaj se je izkazalo, da vsaj ena od obeh deklet nima nobenega namena, da bi se vrnila domov.

Kot piše nemški Focus, sklicujoč se na Paris Match, je dekle v telefonskem intervjuju najprej zanikalo nosečnost, nato pa dejalo, da namerava ostati v Siriji.

Povedala je, da s svojim partnerjem živi v 3-sobnem stanovanju v mestu Raka, ki velja za utrdbo islamskih vojščakov.

Najstnica, ki je tudi na seznamu oseb, ki jih išče Interpol, je v pogovoru dejala, da se med vojščaki, znanimi po najbolj grozljivih praksah ubijanja ljudi, počuti svobodno, življenje pa da je prijetno. Pohvalila se je, da tam uživa večinoma hrano, pripravljeno v skladu z običaji islama, da pa ji ne manjka niti "zahodnjaških priboljškov". "Imamo kečap, nutelo in kornfleks," se je pohvalila.

Prav tako pravi, da lahko končno svobodno izraža svojo vero, česar na Dunaju ni smela.

Dekleti sta ob odhodu z Dunaja za seboj pustili le poslovilno pismo, v katerem sta zapisali: "Sva na pravi poti, greva v Sirijo, kjer se bova borili za islam. Se vidimo v Raju."

Nekaj manj zadovoljna naj bi bila po pisanju tujih medijev med islamskimi borci Sabinina prijateljica Samra, ta naj bi bila zgrožena nad njihovo zlobo, krutostjo in željo po krvi.

Med islamske borce je sicer odšlo na tisoče Evropejk in Evropejcev. Strokovnjaki ocenjujejo, da je sprevržena ideologija Islamske države za njih privlačna, ker gre običajno za osebe, ki se čutijo šibke in spregledane, IS pa jim daje lažen občutek moči in sprejetosti. Ocenjujejo, da so za pripadnike IS, ki mlade iščejo na spletu, še posebej ranljivi tisti s slabo samopodobo in šibko osebnostjo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3