Tujina

16 let na begu: razkrili vse podrobnosti filmskega skrivanja Ratka Mladića

Beograd/London, 04. 04. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Ratko Mladić je na begu preživel 16 let. Čeprav je večina menila, da mu pomagajo zvesti prijatelji, so imeli pomočniki za sodelovanje še en močan motiv. Prejeli so fotografije svojih otrok kot opomin, kako draga bo neposlušnost.

16 let se je Ratko Mladić, general, osumljen vojnih zločinov, skrival v vojaških oporiščih, osamljenih vaseh in beograjskih stanovanjih. Njegov beg je bil uspešen tudi zato, ker je uporabljal svojo dobro znano taktiko – zastraševanje.

Iz tega je mož s kamnitim obrazom naredil celo kariero, ugotavlja britanski Guardian. Tri leta je nadzoroval oblegano Sarajevo. Bil je tudi v Srebrenici julija 1995 in paničnim ženskam zagotavljal, da bo z njihovimi družinski člani vse v redu. Medtem pa so njegovi možje poklali 8.000 moških in fantov v najhujšem pomoru, kar jih je Evropa videla po nacističnih časih.

Ratko Mladić
Ratko Mladić FOTO: Reuters

Po vojni se je umaknil v Han Pijesak na vzhodu Bosne, ko so leta 1997 Natove sile začele iskati vojne zločince, se je čez reko Drino izmuznil v Srbijo, kjer mu je zatočišče ponudil avtor etničnega čiščenja na območju nekdanje Jugoslavije Slobodan Milošević.

A kot ugotavljajo pri Guardianu, se je s tem njegovo begunsko življenje šele začelo. Opravili so številne intervjuje z ljudmi, ki so na tej poti Mladića ali srečali ali celo ščitili ter tako ustvarili jasno sliko njegovega gibanja v teh letih.

Leta bega so bila vse prej kot glamurozna. Ostal je svoboden, ker je zaupal le peščici, živel je v izolaciji, molk prič si pa je zagotavljal tudi z grožnjami.

Leta po vojni je bil njegov vpliv med srbskimi vojaki še vedno izjemno velik, če ne drugega, zavedali so se, da čuvajo mračno državno skrivnost.

Julija 1997 je srbski vojaški oficir Milan Gunj prejel sumljiv telefonski klic iz Beograda. Vojak iz enega od vojaških počitniških domov mu je sporočil, naj pride na srečanje z nepričakovanimi gosti. Med ducatom mož je bil tudi Mladić.

"Bil sem presenečen in zmeden," je med drugim povedal na sojenju v Haagu. "Vedel sem, česa ga obtožuje mednarodno sodišče. Bila je zelo nelagodna situacija," je še povedal. Malo več kot čez mesec dni je Mladić izginil tako, kot se je pojavil. Tiho, nepričakovano in sredi noči.

Enako kot prej se je pojavil v vojaškem oporišču blizu Kragujevca. Tam je imel na voljo bazene, mize za namizni tenis, celo živali za lov.

General Džordže Čurćin, Mladičev stari prijatelj, je opisal tipičen dan ubežnika. "Hodila sva po gozdu, se pogovarjala, igrala šah, karte in namizni tenis. Potem sva se spet pogovarjala," je povedal.

Sin Darko je Mladića obiskal v Haagu.
Sin Darko je Mladića obiskal v Haagu. FOTO: Reuters

Na začetku je bila politika srbske vojske do Mladića jasna – zagotoviti, da bo skrit mednarodni roki pravice, a da mu bo vseeno udobno.

V nekem trenutku so mu tako dodelili udobno stanovanje z 10 varnostniki, šoferjem, kuharjem in natakarjem, ki ga je spremljal celo na lovskih pohodih. V tem času se je lahko še vedno družil tudi z družino in celo obiskoval nogometne tekme v Beogradu.

Zunaj zaščitnega mehurčka pa je Srbija doživljala hitre spremembe. Milošević se je moral 5. oktobra 2000 odpovedati oblasti, naslednje leto ga je demokratična vlada pod vodstvom Zorana Džindžića dala aretirati in ga poslala v Haag. Mladić je bil pretresen.

"V noči, ko je bil Milošević aretiran, je zapustil stanovanje. Ko sem ga pozneje srečal, je bil globoko zaskrbljen za svojo varnost in varnost tistih, ki so ga ščitili. Bil je odločen, da se ne bo predal živ," se spominja Čurćin.

Miloševićevi prijatelji so mu takrat pomagali v novo vojaško bazo, tokrat v Krćmar blizu Valjeva. Baza je veljala za trdnjavo s podzemnimi bunkerji.

Kljub temu se je varnostni ščit okoli Mladića še rušil. Leta 2002 je bil razglašen za upokojenega generala, srbska vlada je uradno potrdila sodelovanje s sodiščem za vojne zločine v Haagu.

Aprila 2002 so mu zato generali dejali, da je čas, da zapusti oporišče, a je idejo zavrnil in tako sprožil notranje napetosti. Odšel je šele julija 2002.

Takrat pa se je začel manj udoben del bega. Vojaška mreža podpore se je skrčila na nekaj starih prijateljev iz vojne v BiH.
Prvi na seznamu je bil polkovnik, bosanski Srb Jovo Džogo, ki je sestavil načrt najemanja stanovanj po Beogradu. Najemal je specifična stanovanja, ki niso bila nikoli v pritličju ali na vrhu stavbe, vedno je izbral velike bloke, a brez varnostnikov, zaklenjenih vhodnih vrat ali varnostnih kamer.

"Ko mu je vojska odrekla podporo, se je selil med beograjskimi stanovanji. Stanovanja v tem času ni zapuščal, hrano in časopise so mu nosili v stanovanje, družina pa ga ni smela obiskati," pravi njegov odvetnik Miloš Šaljić.
Nekaj časa sta bila z drugim haaškim obtožencem Radovanom Karadžićem celo skoraj soseda, a se nista nikoli srečala.

V tem času je za njegove potrebe skrbela četverica "asistentov". Bil je zahteven gost. Pred jutranjo vadbo je zahteval vroče mleko z medom, hrana je morala biti sveža, kupljena isti dan, ko jo je pojedel.

Čeprav je bil v prostovoljnem ujetništvu, naj bi Mladić v tem času zelo skrbel za svoj videz. Znancem naj bi povedal, da ljudje videz pred smrtjo odnesemo tudi v posmrtno življenje.
Tako je Mladić živel do marca 2003, ko je bil premier Džindžić ustreljen. Boris Tadić je njegov umor pripisal tudi lovu na vojne zločince.

Mladić je postal še bolj previden. Selitve so bile pogostejše, varnostniki se z njim niso več redno selili. Dva, ki naj bi videla varnostni načrt, so našli ubita, nekaterim naj bi grozil s smrtjo otrok. Še posebej se je prestrašil, ko so na vrata v stavbi, v kateri je živel, potrkali policisti, ki so preiskovali z njim nepovezano nesrečo.

Mladića naj bi spremenila smrt hčerke Ane.
Mladića naj bi spremenila smrt hčerke Ane. FOTO: Reuters

Beograd je zapustil konec leta 2005, ko se je preselil v vas Ljuba ob Sremski Mitrovici. Kljub temu je bil Mladić še vedno na robu, tudi zato ker je bil Džogo leta 2006 aretiran.
Ker je bil prepričan, da je aretacija le še vprašanje časa, je na hitro razpustil svojo varnostno mrežo in potrkal na vrata svaka Krsta Jegdića.

Ta je odprl vrata, ker je menil, da gre za drugega svaka iz vzhodne Bosne. Mladić je vanj uperil pištolo, njegovemu sinu pa naročil, naj vozniku sporoči, da lahko odide. Medtem naj bi njegovemu očetu povedal, da je lahko življenje najstnika ogroženo, če ne bo poslušen.

Manj navdušena je bila nad situacijo Jegdićeva žena, ki je od pobeglega generala zahtevala, da odide. Od tam je odšel k bratu Miroslavu v Malo Mostanico. Njegova nedokončana trinadstropna hiša iz rdeče opeke z balkoni brez ograje je bila zapuščena, saj se je brat pred škandalom, ki ga je povzročila haaška obtožnica generala, raje umaknil v Makedonijo.

Hiša je postala Mladićevo zatočišče, dokler se ni na dovozu ustavilo terensko vozilo z agenti. Mladič jim je ušel skozi zadnja vrata v bližnji gozd. Po svoje stvari se je vrnil naslednje jutro, kam je odšel po tem, pa ni povsem jasno. Nekateri menijo, da v Lazarevo, kjer so ga na koncu ujeli, drugi, da je odšel v vas Gacko.

Jasno je, da se je njegov beg končal v Lazarovem na kmetiji bratranca Branislava. Tam je živel v popolni izolaciji, njegovo zdravstveno stanje pa se je tako poslabšalo, da je med drugim doživel infarkt, a sorodnikom ni dovolil, da bi ga odpeljali v bolnišnico.

Obiskov ni dovolil niti ženi Bosiljki niti sinu Darku, a mnogi menijo, da je bil na koncu prav odnos z družino tisti, ki je pripeljal do njegovega ujetja.

6. maja 2008 je sin Darko prišel na obisk v Lazarovo in s seboj pripeljal hčerki. Mladić ni smel dovoliti, da bi ga videli, a jih je opazoval skozi okno.

Ko je Darko izvedel, da je oče bolan, je v Lazarevo sorodnike, s katerimi prej skoraj ni imel stika, poklical dvakrat v treh dneh, kar je vzbudilo veliko zanimanje policije, ki je ves čas natančno nadzirala Mladićeve sorodnike.

Policiste so na preverjanje poslali le za "vsak primer", je trdil Tadić, ki je zatrjeval, da je prav skromna policijska akcija dokaz, da vlada ni ves čas vedela, kjer se skriva Mladić, kot jim je marsikdo očital.

Nazadnje je živel pri bratrancu Branislavu.
Nazadnje je živel pri bratrancu Branislavu. FOTO: Reuters

Ko so policisti vkorakali v sobo, so našli posteljo, za katero je bilo očitno, da je še pred kratkim v njej nekdo ležal, Mladića pa so odkrili v drugem delu sobe. Ko so zahtevali, da se identificira, je povedal, da je Ratko Mladić.

Čeprav se nikoli ni nameraval predati živ, na koncu moči za samomor ni zbral, je pa prosil Branislava, naj ga ustreli, če bi kdaj prišlo do aretacije. A bratranca ta dan ni bilo doma, poleg tega, trdi Mladićev odvetnik, nikoli ne bi zbral poguma za usodni strel.

Ko ga je odvetnik Šaljić srečal prvič po ujetju, je komaj verjel, da gre za Mladića. "Bil je dobesedno moder, njegove ustnice in obraz so bili nekako zapotegnjeni. Če bi ga srečal na ulici, ga ne bi spoznal," je dejal.

Šaljiću izročitve Mladića v Haag ni uspelo preprečiti, je pa sodnik izpolnil eno Mladićevo željo.

Pred izročitvijo je lahko obiskal grob hčerke Ane, ki naj bi se leta 1994 z Mladićevo pištolo ubila, ker ni prenesla, kdo je postal njen oče. Ta je uradno vedno trdil, da so jo ubili sovražniki. Kakor koli, tisti, ki Mladića poznajo, pravijo, da v njegovem življenju obstajata odbobji "pred" Anino smrtjo in "po" njej. Mladić naj bi namreč po tem postal "hladen, morilski stroj".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tadej Cener
05. 04. 2013 12.48
-1
resnica o srebrenici si poglejte na youtube jugoslav petrušić
bubsss
04. 04. 2013 19.12
+2
aja , " spet lazejo " ?!!
Juzni
04. 04. 2013 19.00
+8
Ugotavlja britanski Guardian. Hahaha... res bedno.
toni jajara
04. 04. 2013 22.44
+2
ljx
04. 04. 2013 16.40
+5
9-11,razlog da so Američani zasedli Irak in Afganistan,ter ostali vojško prisotni na Bližnjem vzhodu. Arabska pomlad ,razlog da so zasedli Libijo in destabilizirali Bližnji vzhod. Cony 2012,razlog da so poslali vojsko tja,kjer nimajo kej za iskat. Sandy Hook,razlog da so hoteli razorožiti Ameriško prebivalstvo. Srebrenica,razlog za napotitev mirovnih sil v Bosno in ustanavljane permanetnih NATO baz na njenem teritoriju.(pa če mi bo kakšen Bošnjak hotu kej napisat,mu rečem samo to ,da naj si mal prbere kakšne omejitve v oborožitvi so predpisali njihovi vojski.Lahko imajo samo to,kar jim Američani prodajo.)
ljx
04. 04. 2013 16.33
+4
Dejstvo je da je vojska izpolnila dolžnost do svojega generala,pa tudi sam general do države katera ga je čuvala. Dokler je Mladić bil pri močeh in še nekakšnem življenju,so ga čuvali in mu zagotavljali zaščito,takrat ko se mu je pa začelo slabšati,so pa ugotovili da je mogoče najboljše da ga predajo v Haag,kjer bo imel zdravniško oskrbo,pa tudi priložnost za njega da opravi še zadnjo nalogo v korist svoje države.Lah si mislite kar hočete,ampak meni je to jasno iz njegovega obnašanja in izjav na sodišču. Mladić je oficir šole JNA,eden tistih ki strogo in hladno in hladno upoštevali vojna načela,ampak če hočete razumeti pokol v Srebrenici,morate prvo pogledati poročila Arnaulta Van Lindena iz vzhodne Bosne. Jaz sem mišljenja da bi bilo bolje če bi Mladiću sodili v Sarajevu,ampak pod pogojem da je Naser Orić,pa še kdo drug na isti zatožni klopi z ramo ob rami Mladiću. Tele zgodbice,so pa samo propaganda ,da imajo presstituti razlog zaslužit plačo.
miha-ibr
04. 04. 2013 18.50
+1
Ko je hoto krepnti so ga spravili v Haag na zdravljenje, je..... ih on !
HAWX
04. 04. 2013 16.14
+8
Veste kaj vi vsi hinavci ... Tale general je obtožen najhujšega zločina ker je postrelil nekaj tisoč VOJAKOV kateri so izvajali brutalne zločine nad Srbi! Ameriški generali pa so vabljeni na razne mize kjer držijo pridige o demokraciji ter so vsi po vrsti odlikovani ker so pobili nekaj milijonov ljudi v glavnem CIVILISTOV in to z odkrito uporabo Osiromašenega urana, kemičnega orožja ( beli fosfor in še kaj..) neutronskih bomb... Oni pa so osvoboditelji! BOLANO! Torej uporaba prepovedanih orožij in umor milijonov civilistov se odlikuje, streljanje vojakov v vojni pa je genocid! OGABNO!!! GABITE SE MI VSI Z TEM LAŽNIM HUMANIZMOM!
PanterOL
05. 04. 2013 10.04
-2
Identificiranih trupel iz same Srebrenice je bilo okoli 270, daleč od tisoč, kaj pa šele od 8000 itd.
PanterOL
05. 04. 2013 10.05
+0
Naj v BiH naredijo popis prebivalstva, le zakaj ga še niso...
NeDiPR!
04. 04. 2013 15.31
+12
"Vsi" se dobro zavedamo, kdo je bil agresor leta 1991 nad Slovenijo ter kakšni so bili načrti. Lepo, da se nekateri Srbi, ki živijo v Sloveniji in po svetu, trudijo ohraniti vsaj malo čistega obraza. Na žalost, to pa počnejo z zanikanjem resnice oz. z lažmi. Vso srečo želim Bosni in Hercegovini.
NeDiPR!
04. 04. 2013 15.58
+2
Takšno "prdenje" in "smrdenje", nekatere, več kot očitno zelo boli in večno jih bo bolelo. Lep pozdrav vsem.
mmaarrkkoo
04. 04. 2013 16.06
-2
ma kej govoriš ti človek res..kake neumnosti.. dej malo si več preberi in boš vidu da govoriš bedarije.. tako kot nemorejo obsodit Voislava Šešelja nebojo upali niti njega zato ka sploh nimajo dokazov za te vojne "poboje".. to je samo napihnjeno s strani zahoda. Glej malo dokumentarce ne poslušat samo 24ur in ostale dnevnike in časopise kateri pišejo v prid Zda in pljuva po vzhodu. Bodi vsaj malo pametn pa pomisli kej sam ne sam bedarije okoli sebe poslušat ka ti perejo možgane
-G-
05. 04. 2013 12.03
+0
ne obsojam nobenga sam za to vojno k se je dogajala dol usi govorimo sam o bosni in srbiji, kle je še ena država ki je že nevem kok časa noben ne omenja je pa tud dost sranja nardila pa ozemlja uzela iz dons na jutr (Hrvaška) je pa res če je vojna da kle ni milosti pa ni važn na keri strani si, kdaj so pa vojaki rošce metal
bubsss
06. 04. 2013 01.11
+1
_LF_
04. 04. 2013 14.47
+6
Zakaj pa brišeš ta komentar, to resnico??? Če napišem, da sta za pokol v Srebrenici kriva Clinton in Izetbegović. In naj si ljudje pogledajo dokumentarec Srebrenica izdani grad na youtube.... Vsak, dan se mi bolj gnusite na 24urah!
takje
04. 04. 2013 15.48
+1
LF+++++++++++, ker tak je. Ko klikneš na DA, te kar ignorira, ker je v resnici tak, in ni tak po njihovem!! 24pur
sime sime
04. 04. 2013 14.37
+6
ma to amerikanci rekel tko morte napisat in potem rasposlal po teh ameriskih tv hišah. kdaj je pa katerakoli slovenski medij kaj resničnega napisal, čista propaganda zahodnjakov... plus še to ameri so rekel musličem da oni lahko posredujejo samo, če bo kaj velikega prvo je bla režija tržnice v sarajevu potem pa še srebrenica... nizozemski vojaki pa bi lahko preprečili dogajanja v srebrenici samo niso hotel ker to je pasalo amerom in muslimanom... pa še to obstaja video posnetek na youtube kako so muđahedini klali srbe pa še sam alija jih je podpiral in so bili v enoti vojske bih tega pa nebo noben objavil a mediji kak ste vi korektni jaz vam tko zaupam da res se kar iskri...brutalno zaklani z sekanjem glave z sekero so bili 2 srba in en hrvat tko, da to nebo noben dal v javnost... in nimam nič proti muslimanom vsak ma pravico živet samo ne pa, da se resnica zakriva vsi so bili krivi ker so bili nahujskani z strani Eu in amerike ker ameri pa nemci so hotel za razbijejo yugo na prafaktorje in so tud uspel potem so jo pa lepo zadolžili do vratu in tako je tudi prav vsak prebivalec bivše juge si zasluži bit suženj ker tok neumen narod ni vreden dostojneg življenja... in ok vsak ma zdej svojo državo srbi, hrvati, muslimani, slovenci samo kdo pa ima dostojnos in pravno državo kdo dela za pest riža koliko korupcije je v teh državah a se da živet od lopovov, ki dvigujejo ddv in nabijajo račune v višave....mah cel balkan ni vreden boljšeg življenja...
pomalpapomal
04. 04. 2013 12.59
+7
poglejte film na youtube-u izdani grad pa boste videli, da ni samo mladič in miloševič ampak še marsikdo.... mediji so....
obtoženi
04. 04. 2013 13.25
+3
ja sam o dogovorih med republikama je edin nasprotoval milošević in širu nacinalizem
Mars
04. 04. 2013 12.39
+1
Upam da posnamejo film o Mladiču in Karadžiču. Bi blo zanimivo videti te skrivalnice.
24vohomurckov
04. 04. 2013 12.31
+0
......a je nekdo knjigo prepisal?? ...slovenija ima problemov do grla,pa v štirinajstih dnevih ne sklamfate toliko informacij ,kot jih,zgoraj,lahko beremo o "narodnem heroju" mladiću!!!
Northwest
04. 04. 2013 11.45
+6
Ana je storila samomor,ker se je na studiju medicine zaljubila v bosanca,a oce te ljubezni ni odobraval... ...
Sistemskakorupcija1
04. 04. 2013 12.20
+13
No, saj to je to, ni prenesla, kdo je postal njen oče. Treba je vedeti, da pred to prekleto vojno delitev, vsaj ne tako izrazitih, kdo je Hrvat, Srb ali Musliman (po Ustavi SFRJ je bil Musliman narodnost oziroma republiško državljanstvo in ne verska opredelitev), ni bilo in se je pač punca zaljubila v Bošnjaka, oče pa je postal tak, kot je postal in se je punca žal ubila...
big brother
04. 04. 2013 12.33
-1
Mario71
04. 04. 2013 11.35
+3
sin obiskal v haagu? od kdaj pa imajo v hagu cirilico?
Martian
04. 04. 2013 11.39
+5
jack1992
04. 04. 2013 11.40
+9
To je že na srbskih tleh, najverjetneje na letališču, kaj ne vidiš policista z napol odpeto srajco in pomečkano, takšne stvari dejansko vidiš samo še na balkanu, pa ne narobe razumet, kajti na nizozemskem bi bili policisti porihtani v nulo :)
Sistemskakorupcija1
04. 04. 2013 12.22
-4
ma ne vem če je to policist, preb bi rekel, da je carinik, policisti so tudi v Srbiji porihtani v nulo, ker imajo nadrejene da bog pomagaj
BigLebowski
04. 04. 2013 11.02
-8
Njegova hčera je nardila samomor zaradi takih lažnivih člankov, ne pa zaradi očeta.
pravica00
04. 04. 2013 10.58
-5
Hvala bogu,zadalkansko klanje so jih vsaj nekaj obtozili, a za kumunisticne poboje po vojni vSloveniji ni bil obsojen se nihsce
takje
04. 04. 2013 10.53
+7
Mladič je bil zločinec! To je počel za takratni Miloševičev režim, bil je vojak in je vojak ostal. Miloševiča ni več, so pa ostali njegovi nasledniki, ki so za časa njegove vladavine bili njegovi ritolizniki ali pa skrite riti, ki so čez noč dobili krila in moč (podobno je pri nas). Politika, politični psihopati in režim sta kriva za vse zločine! Ljudstvo je bilo naivno, kot že več krat v zgodovini in nasedlo lažem in zlobnim namenom režima. Mladič je izdajal ukaze politike, za to je odgovoren! Ostal je vojak, zvest svoji zaprisegi in se nikoli ni obračal po vetru, kot se to dogaja recimo pri nas, ko so ljudje pripravljeni storiti vse za oblast, čez noč blatiti do včerajšnje kolege in se povsod prisliniti samo za neke svoje interese. To so podle izdajalske riti, ki ti vedno obrnejo hrbet in zabijejo nož! Mladič je kriv in obsojen. Mrtvih ne more obuditi, lahko pa pove vse tisto, za kar se je boril in je bilo narobe , da svet od njega izve še za tiste grozote, ki so ostale prikrite. Za Srbe se je boril, Srbi so ga izdali, on pa je ostal vojak, zvest vojaški zaprisegi in svojemu narodu!! Kaj pa oni, komu so zvesti oni, komu smo zvesti mi, vsi?
nina1994
04. 04. 2013 10.42
+6
ko se je začel skrivat je bil Ratko Mladić...zdaj je pa Mirko Starić.
Ka pa mislis
04. 04. 2013 10.41
+30
Pobil vec tisoc ljudi potem se pa skrival kot pizzda. Se vidi od kod prihaja. Skoda samo da ga biso bosanci nasli pred policijo.
julij1
04. 04. 2013 13.20
-6
thede
04. 04. 2013 10.33
+0
kr dej jim mamico... lepi