Tujina

Ruski potapljači prečesali jezero, o meteoritu pa nobene sledi

Moskva, 16. 02. 2013 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ni.J./STA/N.Š.
Komentarji
373

V ruski pokrajini Čeljabinsk so ljudje še vedno pretreseni zaradi meteorskega dežja. Na terenu je več tisoč pripadnikov reševalnih ekip, ki pomagajo ljudem in odstranjujejo posledice. En meteor naj bi padel tudi na Kubo, še enega pa so opazili na območju San Francisca.

Po poročanju tujih medijev naj bi meteor padel tudi na Kubo. Priče so namreč povedale, da so videle nekakšno ognjeno kroglo, ki je padla z neba, nato pa slišale glasno eksplozijo. Nekateri so povedali, da so se tresla poslopja. Strokovnjaki še preverjajo, ali je šlo za meteor in iščejo ostanke. Ni še jasno, ali je ta dogodek povezan z meteorskim dežjem, ki je pretresel Rusijo.

Dan po zastrašujoči in tudi spektakularni eksploziji meteorita v atmosferi nad rusko regijo Čeljabinsk tam poteka velika akcija čiščenja terena, v kateri sodeluje okoli 9000 ljudi.

V udarnem valu, ki je bil posledica eksplozije, je bilo poškodovanih 1200 ljudi, med njimi 200 otrok. Pomoč poškodovanim je že odredil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Nebesno telo je ob vstopu v atmosfero eksplodiralo devetkrat, nato pa na višini okoli 20 kilometrov ob 9. uri in 20 minut po lokalnem času dokončno razpadlo.

Zaradi udarnega vala je poškodovanih veliko zgradb, lomila so se okna in vrata, prav delčki stekla pa so poskrbeli za največ poškodb. Po prvih ocenah je v Čeljabinsku skupaj poškodovanih 4000 objektov. Škodo ocenjujejo na okoli 33 milijonov.

"Bilo je, kot bi 20 ali 30 minut preživel sredi bojišča," je za BBC povedal eden od očividcev. "Bil sem v pisarni in skozi okno sem nenadoma zagledal blisk in zavohal dim. Zagledal sem črto dima, kot sled letala, le precej večja je bila. Nekaj minut pozneje se je odprlo okno, zaslišal sem močno eksplozijo, ki ji je sledilo še nekaj šibkejših eksplozij," je še opisal dogajanje.

Regija Čeljabinsk je sicer od Moskve oddaljena okoli 1500 kilometrov, polna je tovarn, na tem območju pa sta tudi velika nuklearka in odlagališče jedrskih odpadkov.

Območje, kjer so čutili posledice eksplozije meteorita.
Območje, kjer so čutili posledice eksplozije meteorita. FOTO: NASA

Oglasili so se tudi iz Nase. Po njihovih podatkih je bil premer eksplodiranega nebesnega telesa med 15 in 17 metri, meteorit pa je bil težak od 7 do 10 ton. V atmosfero je vstopil s hitrostjo okoli 18 kilometrov na sekundo.

Eksplodiral je devetkrat, do prve eksplozije pa naj bi prišlo na višini okoli 55 kilometrov. Meteorit naj bi večinoma sestavljalo železo, njegovo razpadanje pa je trajalo pičlih 32 sekund. Dokončno naj bi razpadel na višini okoli 20 kilometrov.

Meteor so opazili tudi v bližini San Francisca. Kot so zapisali uporabniki družbenih omrežij, so na nebu videli modro svetlobo. Po prvih ugotovitvah ta dogodek naj ne bi bil povezan z dogodkom v Rusiji.

Nasa ocenjuje, da se je pri eksploziji sprostilo 30-krat več energije kot 6. avgusta 1945, ko je bila na Hirošimo odvržena prva atomska bomba. "Dogodki takšnih razsežnosti se povprečno zgodijo le enkrat na 100 let," je dejal Paul Chodas iz Nasinega programa za spremljanje nebesnih objektov, ki se približujejo Zemlji.

Ruski mediji so, sklicujoč se na uradne vire, poročali, da je največji del meteorita padel v zaledenelo jezero v bližini mesta Čerbakula. Kot je povedal tiskovni predstavnik ruske vojske, je tam nastal 6 metrov širok krater. Dele meteorita so v jezeru več ur iskali potapljači, a neuspešno, kot so pozneje sporočili z ruskega ministrstva za izredne razmere. V jezeru namreč niso našli nobene sledi meteorita, so pa potapljači povedali, da je bila vidljivost zelo slaba.

V analizo so sicer poslali tudi vodo iz jezera, a so analize pokazale, da so ravni radioaktivnosti ostale nespremenjene.

Ruski predsednik je sicer poudaril, da je izjemno vesel, da na poseljene dele prizadetega območja ni padel noben kos meteorita, se je pa razjezil na znanstvenike, ki niso pravočasno opozorili na nevarnost.

Znanstveniki so že zanikali možnost, da bi obstajala povezava med dogodkom na Uralu in asteroidom 2012 DA14, ki je letel mimo Zemlje včeraj na razdalji okoli 27.700 kilometrov, kar je izredno blizu.

Preberite še: Kakšna je razlika med asteroidom in meteoritom?

Meteorit naj bi povzročil škodo na domovih okoli 100.000 prebivalcev.
Meteorit naj bi povzročil škodo na domovih okoli 100.000 prebivalcev. FOTO: Reuters

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (373)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mikson1402
24. 02. 2013 10.28
nekaj se spet skriva....nešto mi smrdi ???
Silvester89
17. 02. 2013 19.29
+5
že sama luknja v ledu je sumljiva, in slika območja kjer so čutili posledice tudi, glede na to da je iz videa jasno vidno da meteorit ni padal pravokotno na zemljo... tako tudi to območje ne more bit okroglo.... poznavalci že vejo o čem govorim
Jimi1
17. 02. 2013 15.31
+5
Ne vem, če je komu jasno, kaj bi se lahko zgodilo.... V Čebljansku je namreč na prostem ogromno skladišče izrabljenega koncentriranega jederskega goriva iz elektrarn EU, Rusije, Avstralije...na prostoru 20 Ha. Če bi v te kontejnerje koncentriranega osiromašenega urana priletel predmet, ki bi sprostil cca 1000 Kiloton energije obstaja verjetnost, da bi energija trka zlila skupaj raztaljeno sredico in jo ob dejstvu ogromne mase zagnala v zelo veliko verjetnost nekontrolirane verižne reakcije.... Gledam iz fizikalnega stališča, kaj bi pa rekli na to jedrski fiziki ?
Misija1
17. 02. 2013 15.51
+5
Nemogoce, to pa zato, ker so ti jedrski odpadki premalo obogateni, da bi bili primerni za jedrsko eksplozijo. Za jedrske eksplozije je potrebno obogatiti uran vsaj do 90 procentov, americani pa so v 60 letih prejsnjega stoletja testirali slednje meje in jim je uspelo v jedrsko reakcijo "spravit" tudi 50 procentov obogaten uran. Ampak to je bila ze skrajna meja in zelo drag prezizkus. Jedrske elektrarne pa uporabljajo 3 - 7 procentov obogaten uran. Izrabljen (kot ta ki ga skladiscijo), pa je se manj obogaten. Bi pa res prislo do tragedije, ce bi v to skladisce priletel kaksen objekt, saj bi prislo do jedrske kontaminacije sirse okolice! Verjetno hujse kot pa v cernobilu, glede na to da bi pri trku taksnega objekta prislo do taksnih energij, kot so pri manjsih jedrskih bombah.
?unta
17. 02. 2013 15.17
+3
TO PA JE STREL V PRAZNO
Jimi1
17. 02. 2013 15.36
+1
Tukaj je zelo verjetno, da je blazno hitri delec ,ki je prebil ledeno skorjo pod njo povzročil parcialni pritisk pod ledeno skorjo, ki je parcialno bil dovolj visok, da je tekočina izsekala in izvrgla čep ledu mad seboj, podobno kot se zgodi če npr. z flobertom v vode polno piksno z HP strelivom ustreliš pa kljub zelo majhni luknjici razstrga posodo, kot da bi močna petarda v njej eksplodirala...
Jimi1
17. 02. 2013 15.06
+1
Zanimivo, tudi v kraterju jezera, ki je nastalo v Tanguski niso našli nobenega delca asteroida...
Ramzess
17. 02. 2013 14.22
-7
Nihče se (še) ne vpraša kakšen vpliv je imel dogodek, ki je prebil celo zvočni zid, z vsemi spremljajočimi efekti, na tukajšnje okolje, tako fizično, kot finosnovno, in kakšen vpliv je imelo in bo imelo valovanje, ki se razširilo do njega, na fizično in finosnovno okolje. Kakšne bodo posledice tega na in skozi magnetno polje planeta, ki niti ni stabilno. Bomo videli, ...
Ramzess
17. 02. 2013 14.36
-3
Princip metulja ni zanemarljiv, če bi kaj poznali zakone narave in vesolja.
No.onealive
17. 02. 2013 14.56
+1
pa človek kaj si ti doktor znanosti da vse veš, sicer pa za takšne stvari obstajajo forumi na katrih lahko razpravljaš o tem če že hočeš.., samo pusti normalni folk namiru tle s temi svojim pamfleti.., probi na rtv sam tam nemvem če boš dobo 5 plusov na svojo objavo...,
Misija1
17. 02. 2013 15.54
+2
@Samos: TI ocitno ne ves kaj pomeni efekt metulja. Tako se namrec ta teorija in izrek imenuje. Ne pa princip metulja. Ti si pa zrel za kaksno ustanovo, glede na to kaksne komentarje pises prakticno vedno :)
grmstrm
17. 02. 2013 16.42
+3
@NO.onealive V tvoji glavi sploh kej žvi??? Ker beton od mozga si pa ti, aj aj aj.
No.onealive
17. 02. 2013 17.26
+0
grmstrm
17. 02. 2013 19.25
+0
oprosti. Nism se mogu zadržat ;) Lej kaj si napisu
No.onealive
17. 02. 2013 19.52
+1
aha.., lej js se tud nism mogu zadržat, ker cele dneve nabija o nečem, to zame ni več teoretik zarote ampak paranoik.., :)
grmstrm
18. 02. 2013 11.07
+1
Če verjameš tem risankam. Tud največji skeptiki boste slej kot prej prisiljeni, preko dogodkov, dojeti RISANKO, ki nam jo slikajo LAŽNJIVI MEDIJI, POLITIKI, "ZNANSTVENIKI" in VATIKAN! Tale lukna v jezeru je glih tolk resnična kot vsi avioni 11 / 9. Dejte se mal potrudt in ne lažte sami seb pa poiščte tapravo lukno na NETu, k je velka za pou BTCja.
Ramzess
17. 02. 2013 14.19
-4
Zanimive teorije se pojavljajo, in ožajo pas okoli asteroida, ki naj bi letel mimo, pa menda sploh ni, temveč je padel dol, kar pa skušajo prikriti. Nekateri ki so gledali posnetek v živo, pravijo da je bilo z njim nekaj narobe, bil naj bi narejen v ponavljajočo zanko. Po vsem svetu so videvali ognjene krogle, ki so (1) lahko drobir, ki jih je ta asteroid povlekel s sabo, ali (2) delci tega astreoida. Drugi spet (tudi neki astronomi) trdijo da je planet šel skozi pas drobirja, in da je to bil šele prvi val, drugi naj bi sledil v tednu dni. Vse več rusov meni, da je šlo za ameriško vojaško orožje, in pojavila se je celo teorija da so ZDA poskušale začeti vojno z Rusijo. Od ljudi je odvisno ali bodo resnico iskali sami, ali bodo verjeli filtriranim sporočilo dvomljivih organizacij.
JežekTekaTeka75
17. 02. 2013 12.44
+1
En zanimiv podatek ... 2012 DA14 je bil ob najbližji točki le 17.000 km oddaljen od zemlje, heeee ... pa to ...
asdfghjklqwertz
17. 02. 2013 14.00
+0
ni ta "napadel" rusijo, ampak en povsem drug meteorit, ta je bil popolnoma neopazen in nepričakovan. Zanimivo je edino to, da se je to zgodilo ravno na dan, ko se je približal prvi nevaren asteroid.
Ramzess
17. 02. 2013 12.31
-2
Sicer pa že osnovni zakoni materialne fizike kažejo, da je skoraj nemogoče, da bi lahko telo letelo skozi atmosfero in polje planeta, ne da bi ga gravitacija planeta pritegnila k sebi. Telo bi moralo delovati v nasprotju s temi zakoni, in še kaj.
arto56
17. 02. 2013 13.39
+3
eeeee tlele si pa malo v temo brcnil. daj na tla postavi en močan magnet potem pa mimo njega frcaj železno kroglico. če bo kroglica dovolj hitra bo šla mimo magneta, če pa ne , jo bo magnet ujel. če bo pa radalja in hitrost prava , bo pa kroglica spremenila smer.
gozdar1
17. 02. 2013 13.52
+3
Poglej si kako se uporablja gravitacija planetov pri vesoljskih poletih...npr. do zunanjih planetov...
arto56
17. 02. 2013 13.53
+2
malo se pozanimajte kako sta zalet dobivala voyager 1 in 2. oba sta že zunaj našega planetarnega sistema
Samuellson
17. 02. 2013 11.57
+2
pa se to. ze na videu se vidi da je tale predmet letel nek pod kotom ajd recmo 45 stopinj. ze ce vrzes kamencek v sneg pd nekim kotom ta pusti cist drugacno sled podolgovato.
Samuellson
17. 02. 2013 11.50
+6
Tole ribisko luknjico v jezero naredi ze pol kile TNT-ja, ne pa deset tonska skala segreta na bogve kolko tisoc stopinj celzija pri hitrosti deset tisoc kmh. Res nevem komu prodajajo to pravljico za majhne otroke. No novica bo itak pozabljena v nekaj dneh pol pa lahk v miru delajo.
kapetan09
17. 02. 2013 11.38
+0
Na nebu divjajo vojne med Nezemljani in tu in tam prileti kaka stvar tud na Zemljo - to dobro vedo in Rusi in NASA , saj so bili nagnani iz LUNE ! Vojna med Nezemljani traja že miljone let za prevlado v vesolju . O tem pišejo staroIndijske vede in knjige , Kitajska stara zgodovina , Stari Egipčani , ki so Nezemljane tudi imenovali Stare legende in Biblija , ki jih natančno opisuje in njihova prevozna sredstva (prerok Ezekiel) , Lucifer najboljši pilot na nebu , ki se je uprl v "Božjem kraljestvu"- vodji (bogu ) z besedami : Mi tebi ne služimo ! Za tem je sam Bog s svojo ladjo odšel tja gor in ga kaznoval ! Vojne v vesolju so bile in bodo še v bodoče - tako to deluje kot obrambni mehanizem v človeškem telesu . Ko ga tujek napade se sproži obrambni proces - če zmaga tujek ( rak , bolezen smrt ,...) postane človek bolan in obratno - je ozdravljen ! Ali pa rdeča krvna lelesca - saj poznate to , a ne ?
Martian
17. 02. 2013 11.50
+0
malo manj zvezdne steze glej...pa ti bo kej bolj jasno
kapetan09
17. 02. 2013 11.52
+1
appollyon
17. 02. 2013 12.20
+4
Stari egipčani so vesoljce klical "Nefretu"
Ramzess
17. 02. 2013 12.28
+2
Baje da to popolnoma drži, le da je kontrolni sistem v tem svetu naredil svoje, in ljudje marsičesa ne vedi in se ne zavedajo.
pomlad14
17. 02. 2013 13.36
+0
Preveč filmov Vojna zvezd si pogledal, res si me nasmejal do solz s takšnim nesmislom, ki si ga navedel. Nezemljani so veliko naprednejši in sploh ne poznajo nasilja, kajšele, da bi se bojevali med seboj. Bog nikamor ni šel "tja gor", ker tam kjer je, je in mu ne more noben neposredno blizu priti.
Ramzess
17. 02. 2013 14.15
-1
Kapetan je glede vojne malo preveč posplošil, ...tukaj govorimo o vojni, tako nezemljanov federacije planetov, imenovano tudi belo bratstvo, skratka dobri fantje, kot človeka (tukaj trčimo tudi z določenimi interesi ego človeka), proti nezemljanom reptilom (skratka slabi fantje), ki skušajo prevzeti popolno kontrolo, skozi sistem, kar bi že vsakemu moralo biti jasno, glede na stanje sistema, in kam nas ta pelje, nad planetom in človeštvom, da bi ga izkoriščali. Zadeva je na višku, bojda, čas se jim iztega, saj je planet v tranziciji, s človeštvom vred, ki jim lahko v prehodu uide, kar pomeni svobodo zanj, ...predvsem gre za naše duše, ne telesa, in njihov cilj je ujeti duše tukaj, jih izkoriščati, da bi omogočili obstoj in razvoj svoje vrste, saj se namreč hranijo z nami, natančneje z energijo, ki jo proizvaja strah in spolna aktivnost, zato ni čudno da se vedno ustvarjajo okoliščine za strah in da spolnost, ne glede na vrsto, skozi zgodovino in danes, najbolj propagirana zadeva. Skratka zgodovina zelo dobro priča o vsem tem, le videti je treba.
franceljtancelj
17. 02. 2013 11.13
Ruska pokrajina Baškirija, meto Čeljabinsk. Ohujet!
wolf100
17. 02. 2013 11.07
+3
važn da so v san franciscu vidl modro svetlobo na nebu :D
Ramzess
17. 02. 2013 11.02
+5
Ruski potapljači ... ne pišite kot da gre civiliste, za slednje je območje zaprto in varovano.
hot-shot69
17. 02. 2013 10.54
-1
Dejte nehat bluzit že,nooooo!!!!!!!!!!!!!!
hot-shot69
17. 02. 2013 10.56
+2
Normaln ,da ga niso pokazal,sej niso bedaki!Vse to so normalni vesoljski pojavi-meteor pač.Upajmo,da nas ne bo kaj kmalu kaj večjega zadel,takrat pa ne bo fajn.
24vohomurckov
17. 02. 2013 11.56
grmstrm
17. 02. 2013 10.41
+15
Če verjameš tem risankam. Tud največji skeptiki boste slej kot prej prisiljeni, preko dogodkov, dojeti RISANKO, ki nam jo slikajo LAŽNJIVI MEDIJI, POLITIKI, "ZNANSTVENIKI" in VATIKAN! Tale lukna v jezeru je glih tolk resnična kot vsi avioni 11 / 9. Dejte se mal potrudt in ne lažte sami seb pa poiščte tapravo lukno na NETu, k je velka za pou BTCja.
Ramzess
17. 02. 2013 10.56
+3
številka89432
17. 02. 2013 10.31
+14
luknja v jezeru. kot da bi z žago odrezal . če bi priletela večja skala na led bi bil razbit vsaj 100m okrog. moje mišlenje.
Ramzess
17. 02. 2013 10.57
+9
Ravni robovi, ko bi morali biti dvignjeni, že zaradi valovanja, vode in udarca, ne bodo nikogar prepričali.
Nowotny
17. 02. 2013 11.41
+4
če bi priletela taka skala v jezero, bi tam okrog čisto drugače zgledalo. Dejansko vode v jezeru, nebi bilo. Dejansko ali bi del izparel, drugo bi pa udarni val vrgel iz jezera. No o ledu potem nima smisla več govorit! Tole me bolj spominja na motorko!
Jimi1
17. 02. 2013 14.39
+2
En malo balistike.... Če v okensko steklo prileti počasni kamen, se bo sesulo, če pa zelo hitra krogla, bo pa okroglo luknjico naredila.... Mimogrede v primerjavo....
JežekTekaTeka75
17. 02. 2013 10.18
+3
A že kej folk zboleva na teh lokacijah, pa to ...
hot-shot69
17. 02. 2013 10.11
+0
Sem znanstvenik, vem...imajo nas!