Tujina

2012 skozi oči znanosti: Skok z roba vesolja, potop v največjo globino, identificirana pošast ...

New York, 31. 12. 2012 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Leto 2012 je bilo za znanost vse prej kot dolgočasno. Čeprav znanstveniki pogosto delajo daleč od oči javnosti, se je to leto prav javnost skupaj z njimi veselila številnih dosežkov, znanstveni svet pa se je tudi poslovil od nekaterih velikanov, ki so premikali meje.

Leto 2012 si bodo zapomnili tudi v znanosti. Storjenih je bilo več velikih korakov na številnih znanstvenih področjih, spet drugi dogodki, tako ali drugače povezani z znanostjo, pa so odmevali tudi v širši javnosti.

Ljubitelji vesolja so se tako skupaj z Nasinimi znanstveniki veselili uspešnega pristanka roverja Curiosity na Marsu. Ta je na rdečem planetu pristal po 253 dneh potovanja, zdaj pa površje planeta raziskuje že pet mesecev. Splošno javnost je navdušil tudi po zaslugi spretne medijske strategije. Rover ima namreč celo svoj profil na Twitterju, kjer javnost kar v 'prvi osebi' redno obvešča o svojih podvigih, sporočilom pa prilaga slikovno gradivo. 2,5 milijarde dolarjev vredno vozilo na Marsu išče dokaze o tem, da je bilo na planetu nekoč mogoče življenje.

Rover Curiosity je uspešno pristal na Marsu.
Rover Curiosity je uspešno pristal na Marsu. FOTO: NASA

'Človeški obraz' Cutiosityjeve misije na Mars pa je zagotovo Bobak Ferdowsi, vodja poleta roverja, ki je bil ob uspešnem pristanku tako srečen, da je zajokal. Ljudem pa se je v spomin vtisnil tudi po zaslugi vpadljive frizure. Po uspešnem pristanku roverja je na Twitterju nabral okoli 50.000 sledilcev in je med znanstveniki torej pravi zvezdnik.

Med tistimi, ki so se najbolj veselili uspešnega pristanka, je bil tudi Bobak Ferdowsi.
Med tistimi, ki so se najbolj veselili uspešnega pristanka, je bil tudi Bobak Ferdowsi. FOTO: Reuters

Kar pet let pa se je na svoj podvig pripravljal avstrijski pustolovec Felix Baumgartner, ki je svet, potem ko je zaradi številnih zapletov z vremenom in opremo večina pričakovala, da bo projekt padel v vodo, tisti, ki imajo radi teorije zarot pa so sumili, da je bil cel projekt le potegavščina in nekoliko dražja reklama za Red Bull, osupnil s skokom z roba vesolja. Podrl je rekord najvišjega poleta z balonom, med prostim padom pa je dosegel najvišjo hitrost v zgodovini. Dosegel je hitrost 1342,8 kilometra na uro (1,24 macha) in prebil zvočni zid. Skočil je z višine 39.045 metrov. Baumgartner je po skoku povedal, da ni skočil le zaradi adrenalina in rekorda, njegova ekipa namreč načrtuje, da bodo s pomočjo velike količine podatkov, ki so jih zbrali med letom, pomagali oblikovati posebna padala, ki bi omogočala evakuacijo z velike višine.

Felix Baumgartner je po uspešnem skoku priznal, da je med podvigom preživel več dramatičnih trenutkov.
Felix Baumgartner je po uspešnem skoku priznal, da je med podvigom preživel več dramatičnih trenutkov. FOTO: Red Bull Content Pool

Precej manj odmeven, a nič manj pomemben ni bil dosežek medicinskih strokovnjakov, ki se ukvarjajo s preprečevanjem debelosti. Kljub velikemu pritisku bogatih korporacij jim je newyorško mestno oblast uspelo prepričati, da so v kioskih, restavracijah, lokalih in kinodvoranah prepovedali prodajo ekstra velikih gaziranih in sladkih pijač. Upajo, da bodo temu ukrepu sledila tudi druga ameriška in svetovna mesta, omenjene pijače namreč povezujejo z razvojem številnih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja ter celo demenca.

Strokovnjaki s področja varovanja zdravja so dosegli pomembno zmago nad proizvajalci nezdravih pijač.
Strokovnjaki s področja varovanja zdravja so dosegli pomembno zmago nad proizvajalci nezdravih pijač. FOTO: Reuters

Je pa znanstveni svet letos izgubil tudi nekaj velikanov. Med drugim je umrla prva in najmlajša Američanka v vesolju Sally Ride. Diplomantka univerze Stanford je bila stara le 32 let, ko je 18. junija leta 1983 v vesolje poletela na krovu shuttla Challenger. Velik del življenja je posvetila tudi promociji znanosti med mladimi, še posebej dekleti. Julija je umrla zaradi raka na trebušni slinavki, stara 61 let.

V letu 2012 sta se poslovila dva velikana poletov v vesolje: Sally Ride ...
V letu 2012 sta se poslovila dva velikana poletov v vesolje: Sally Ride ... FOTO: Reuters

Poslovil pa se je tudi legendarni astronavt Neil Armstrong. Prvi človek na Luni je umrl avgusta, star je bil 82 let. A še preden je s posadko Apolla 11 pisal zgodovino, je bil Armstrong testni pilot v ameriški mornarici, pilotiral je tudi vojaška letala med korejsko vojno. Kljub legendarnim dosežkom pa je vseskozi veljal za človeka, ki izjemno ceni zasebnost. Namesto da bi se po uspešni misiji sončil v soju medijskih žarometov, se je zato vrnil med raziskovalce in predavatelje.

... in Neil Armstrong.
... in Neil Armstrong. FOTO: Reuters

Ne le za rover Curiosity, leto 2012 je bilo izjemno uspešno za še eno vesoljsko plovilo. Voyager 1, ki je Zemljo zapustil že daljnega leta 1977, je 35 let kasneje vstopil v prostor med našim in drugimi osončji. Je na dobri poti, da postane prvi objekt, ki ga je izdelal človek, ki bo povsem zapustil naš sončni sistem. Ni pa povsem znano, ali se bo to zgodilo že v nekaj mesecih ali šele v nekaj letih.

Voyager 1 je uspešno na poti že 35 let.
Voyager 1 je uspešno na poti že 35 let. FOTO: NASA

Je pa Nasa letos po tridesetih letih končala program Space Shuttle. S tem so se upokojila tudi plovila Discovery, Atlantis, Endeavour in prototip Enterprise, ki so odslej na ogled v ameriških muzejih. Nasa sicer računa na razvoj nove generacije vesoljskih plovil, pri čemer pa se zanašajo predvsem na partnerstva z zasebnimi podjetji. Za polete na mednarodno vesoljsko postajo pa trenutno uporabljajo ruska plovila Sojuz.

Nasa po "upokojitvi" programa Space Shuttle računa na večje sodelovanje z zasebnimi podjetji.
Nasa po "upokojitvi" programa Space Shuttle računa na večje sodelovanje z zasebnimi podjetji. FOTO: Reuters

Da je morda kaj padlo iz vesolja, pa so julija pomislili Newyorčani, ko so pod brooklynskim mostom zagledali nenavadno bitje. Zmaličeno truplo 'nečesa' je več dni zaposlovalo spletne komentatorje in celo znanstvenike. Mnogi so bili prepričani, da večina pretirava, in da gre pravzaprav le za ostanke odojka. Na koncu je zoolog bitje brez dlake identificiral kot rakuna in javnost poučil, da najdba ni nič nenavadnega. A to ni povsem pomirilo javnosti, mnogi so se namreč kraju najdbe menda še dolgo izogibali.

Zoolog je zartdil, da ni bila ne pošast, ne nezemljan, ne trik, ampak rakun.
Zoolog je zartdil, da ni bila ne pošast, ne nezemljan, ne trik, ampak rakun. FOTO: YouTube

Novembra pa so znanstveniki objavili povzetek 20 let trajajočih obsežnih raziskav posledic vremenskih sprememb, ki jim bodo težko ugovarjali še tako zagreti skeptiki, topljenje ledu na Grenlandiji in Antarktiki je namreč tam predstavljeno v obliki znanstvenih dokazov. Zaskrbljujoč zaključek je, da na teh območjih zdaj vsako leto izgine trikrat več ledu kot v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. To pa pomeni višjo gladino morja, kar bo vodilo v poplavljanje številnih obalnih območij. Poleg tega je letos poleti arktični morski led dosegel najnižjo raven od začetka merjenj leta 1979. Podatki kažejo, da je arktični led 19. septembra 2012 pokrival 3,41 km2 – to je za vsaj 45 odstotkov manj kot leta 1979.

Znanstveniki opozarjajo, da se led topi vse hitreje.
Znanstveniki opozarjajo, da se led topi vse hitreje. FOTO: Thinkstock

James Cameron sicer ni znanstvenik, ampak filmski režiser, ki je svoje občinstvo navdušil s stvaritvami, kot sta Titanik ali Avatar, a da ga zanimajo morske globine, je dokazal že med snemanjem Titanika. Tokrat je okoli sebe zbral skupino strokovnjakov in se s podmornico Deepsea Challenger potopil do najgloblje točke pod površjem planeta, do Marianskega jarka, ki na najnižjem izmerjenem mestu sega 11,034 kilometra pod gladino Tihega oceana. Potop je seveda tudi posnel, gre pa za drugi potop do najgloblje točke na svetu. Prvi se je tja že leta 1960 spustil Jacques Piccard, švicarski oceanograf. Za razliko od Camerona, ki je tam ostal 3 ure, pa je njegov potop trajal le 20 minut.

Tik pred koncem leta, 21. decembra, pa je bil zagotovo marsikdo vesel, da se znanstveniki tokrat niso zmotili. Imeli so prav – izbruhnil ni noben vulkan, v Zemljo ni trčil noben zablodeli, neopaženi planet, svet se torej ni končal, kot so to napovedovali nekateri razlagalci majevskega koledarja, s katerimi se niso strinjali niti potomci samih Majev. Za Maje se je tako začel nov cikel, ki naj bi pomenil več duhovnosti, prijaznosti do ljudi in okolja. Preostali svet pa očitno še čaka kakšno znanstveno odkritje, ki bi pomenilo 'novo ero'.

Zlovešče interpretacije majevskega koledarja se niso izkazale za pravilne.
Zlovešče interpretacije majevskega koledarja se niso izkazale za pravilne. FOTO: Reuters


 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zzLovenec
31. 12. 2012 18.40
+1
Niti ene besedice o Higgsovem bozonu, največjem znanstvenem odkritju tega leta ??
24vohomurckov
31. 12. 2012 15.20
+5
ni pošast..je rakun....milijonkrat mutiran.....jaz pa butalski župan in hop cefizelj naenkrat!
jaka
31. 12. 2012 14.36
+12
Baumgartnerjev skok ne velja, ker je bil P R E S T O P ! ! ! !
jaka
31. 12. 2012 14.37
+8
jebac1981
31. 12. 2012 14.31
+1
ko jih je.....
decjun
31. 12. 2012 12.15
-5
Skoraj polovico stoletja nazaj je človek pristal na luni. Od takrat bi morali imeti najmanj manjšo kolonijo na Marsu. Seveda če bi bil interes... Kako me jezi ko zdaj cel svet dela stoječe ovacije "bebcu, ki je skočil s padalom" a.k.a. malo večji reklami za RedBull..
asgard
31. 12. 2012 12.17
+34
Bor Pirs
31. 12. 2012 12.39
+2
dejcun na marsu so skoraj nemogoči pogoji za življenje ni tako kot luni res pa da je po apolu11 luna totalno zastarala ampak konec koncev recesija je denar se lahko pametneje porabi
limc
31. 12. 2012 12.40
+5
daj zrihtaj vso opremo in denar pa grem v akcijo!
Die einemaister
31. 12. 2012 13.17
-2
decjun- pristal na luni?? Ja mogoče v Holywoodu zrežiran pristanek, Baumgartnerja smo pa usi vidli kako je skoču
RICHard32
31. 12. 2012 15.19
-2
Bor Pirs na marsu so definitivno boljši pogoji za življenje kot na luni. Planet ima
iTunes
31. 12. 2012 17.32
srpkladvo-ti si tak otrok ki verjameš vsem kar piše na internetu...
BURGA
31. 12. 2012 12.06
+11
Voyager 1 je že zdavnaj preletel naš sončni sistem in sedaj zapušča našo galaxijo, Cameron se je spustil 11 km pod površje oceana, pa nista srečala ne Boga, ne Hudiča, ovčice pa še kar verjamejo v pravljice in podpirajo najhujše svetovne zločinske organizacije.
asgard
31. 12. 2012 12.12
+14
A tud za silvestrovo moraš biti slabe volje. Marš po litr vina pa mal akcije :) Vesele praznike :)
Rolesx
31. 12. 2012 12.36
+2
Asgard nemorem pit sem brez ledvic ostal zaradi alkohola , ki ga prodajate otrokom.
3D-Flatland
31. 12. 2012 13.13
+5
Voyager 1 je zapustil naš sončni sistem ne pa naše galaksije. Preden bo Voyager 1 zapustil našo galaksijo bo preteklo še nekaj milijonov let, vendar mu bo kmalu zmanjkalo električne energije.
Shisui
31. 12. 2012 13.17
+5
"Voyager 1 je že zdavnaj preletel naš sončni sistem in sedaj zapušča našo galaxijo" Haha.
Helix Nebula
31. 12. 2012 13.18
+1
Voyager 1 zapušča našo galaksijo ? ne ne ne... mislim da si miso naš sončni sistem...
RichardDawkins
31. 12. 2012 14.25
+2
Burga teb tud mozgani zapuscajo naso galaksijo lol...
BURGA
31. 12. 2012 17.06
+1
Tiskarsji škrat. Zapušča naše osončje. Sicer je pa že to dovolj daleč, da bi lahko našel vsaj svetega Petra, če že ne bogeca.
RichardDawkins
01. 01. 2013 17.37
+1
Rolesx
31. 12. 2012 11.50
+0
Samo dobre novice,da so ljudje lačni zarad tajkunov pa nikjer! Bravo opice svet je čedalje lepši zarad vas
Svobodni Umetnik
31. 12. 2012 12.30
+6
če bi pa same slabe novice objavl, bi pa spet šimfu da ni nobene dobre.
Rolesx
31. 12. 2012 12.33
-5
Umetnik idi spat. Resnica boli jap, zato sami minusi
iTunes
31. 12. 2012 17.34
-1
ja, ampak vsak ki misli da tist kar ti govoriš ni resnica ti bo dal minus, če je resnica pa +... hm. vidim kok maš + ja :D
horhinjo
31. 12. 2012 11.27
+29
Največji uspeh je da se naši politiki in tajkuni še vedno prosto sprehajajo po Sloveniji kljub temu, da vsi vemo da se nebi smeli !!!
FIKRET BAUMGARTNER
31. 12. 2012 11.21
+0
Felix ga zmaga v letu 2012 usaj pomoje
Toiletman33
31. 12. 2012 11.08
+65
Pozabili ste tudi novico, da ste v letu 2012 izbrisali največ komentarjev, saj se bojite priznati, da ste vsi veliki IDIIOTI.
ave-cezar
31. 12. 2012 11.52
+28
Die einemaister
31. 12. 2012 10.43
+0
največji car 2012 je Felix Baumgartner in nč ni blo bol osupljivega kot skok iz roba vesolja, znanost in tehnologija gor al pa dol človek je še vedno pred vsem tem in Felix je dokazal kaj zmore vse človeška narava, CAR
mojcd
31. 12. 2012 10.53
-2
in nč ni blo bol osupljivega kot skok iz roba vesolja.....so izjave naših politikov
ave-cezar
31. 12. 2012 11.51
+3
Naša država je tud na robu!!! Ampak ekonomskega in dospodarskega potopa!!!
HoS
31. 12. 2012 13.23
+3
Kaj sploh pomeni CAR?! Takoj se vidi od kod si......Pa BTW za mene so velik večji"carji" oni ko so nardili kaj za človeštvo ne pa ta bebec......To kar je nardil on se upa še vsaj 100.000 drugih samo denarja nimajo.
moelmol
31. 12. 2012 10.37
+7
24 ur zakaj tako poveličujete tweeter?
jožagolikoža
31. 12. 2012 10.18
+22
novica leta Kim Kardashian je noseča to vam je pa ušlo
mojcd
31. 12. 2012 10.04
+37
Pozabili ste na Kim, Murkota, Tejo, La Toyo in svoje druge najboljše starlete
SBR
31. 12. 2012 09.43
+19
hahaha rakun :D ja ja in pol svizec zavije čokolado :p
Ivan_
31. 12. 2012 09.33
-12
Konec sveta bo 01.01. 2013...
Sputnik
31. 12. 2012 09.11
-15
Tik pred koncem leta, 21. decembra, pa je bil zagotovo marsikdo vesel, da se znanstveniki tokrat niso zmotili. ajde kaj zdej obračate zgodbo?? vsi tej pametni znanstveniki so rekli da bo konec, ker oni znajo brat njihove glife, znajo razumet koledar... ravno znanstveniki so rekli da bo konec!!! zdej se samo še manjka da bo en napisal da so maji rekli da bo vsega konec. mislim na današnje maje. naj vas že zdaj opomnem da so maji rekli da NE bo konca
Mawsyy
31. 12. 2012 09.39
+9
pismo si zatezu. dej chill down, danes se ga zura ^.^
Krokarcek
31. 12. 2012 08.56
+28
Kdaj bomo pa pri nas identificirali pošasti? Jaz sem jih že kar nekaj.......na Šubičevi
hillya
31. 12. 2012 09.00
-6
No Krokarcek zdaj pa se odpočij in v miru nazdravi novemu letu!
ZakoniZdravja
31. 12. 2012 08.20
+32
To je za vas znanost ? To je show.
Caterpillar
31. 12. 2012 08.16
+9
OK, vse lepo in prav, ampak s tem prepisovanjem člankov iz drugih strani ste že prav patetični. A je res tako težko napisati kaj od dogodkov iz Sklovenije? A je res težko malce sam pobrskati in spesniti besedilo?
Mawsyy
31. 12. 2012 09.40
+1
Ocitno da je. kakega novega nadebudnega sodelavca, recimo tebe, ki bi raziskoval sam na svojo pest, bi bili ocitno zelo veseli. :)