Tujina

Britanski policisti aretirali petega osumljenca, pri sebi naj bi imel sumljiv paket

Manchester, 24. 05. 2017 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Britanska policija je identificirala vseh 22 žrtev napada v Manchestru. Preiskava trupel žrtev bo sicer trajala še vsaj štiri do pet dni. Policija je sicer v povezavi z napadom v Manchestru prijela pet oseb, med njimi tudi brata domnevnega samomorilca. Njun oče naj bi bil pripadnik Al Kaide.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Mreža osumljencev?
    03:20
    Iz 24UR: Mreža osumljencev?
  • Iz 24UR: Identificirali žrtve
    02:38
    Iz 24UR: Identificirali žrtve
  • Iz 24UR ZVEČER: Napad v Manchestru
    02:17
    Iz 24UR ZVEČER: Napad v Manchestru
  • Iz 24UR ZVEČER: Damir Črnčec in Tristan Rigler o napadu v Manchestru
    06:46
    Iz 24UR ZVEČER: Damir Črnčec in Tristan Rigler o napadu v Manchestru
  • Iz 24UR ZVEČER: Javljanje iz Londona
    02:49
    Iz 24UR ZVEČER: Javljanje iz Londona
  • Iz SVETA: Kakšno je stanje v Manchesterju?
    01:04
    Iz SVETA: Kakšno je stanje v Manchesterju?
  • Iz SVETA: Nogometaši: To je prizadelo vse
    02:08
    Iz SVETA: Nogometaši: To je prizadelo vse
  • Iz 24UR: Manchester dan potem
    01:19
    Iz 24UR: Manchester dan potem
  • Iz 24UR: Kdo stoji za napadi?
    01:56
    Iz 24UR: Kdo stoji za napadi?

Britanska policija je identificirala vseh 22 žrtev napada v Manchestru, poroča britanski BBC. Obvestili so svojce in jim ponudili pomoč strokovnjakov. Preiskava trupel žrtev bo sicer trajala še vsaj štiri do pet dni, šele potem naj bi tudi uradno sporočili njihova imena, je sporočila policija. Doslej so v javnost prišla imena le nekaterih. Med njimi je osemletna deklica, 14-letni deček ter 15-letno in 18-letno dekle. Sicer pa je BBC objavil še imena osmih ljudi, najverjetneje staršev oziroma starejših, ki so bili na ponedeljkovem koncertu oziroma so tja prišli po otroke. Stari so med 28 in 50 let.

Manchesterska policija je sporočila, da so do tega trenutka v preiskavi aretirali pet oseb. Preiskujejo mrežo domnevnih vpletenih, še vedno izvajajo obsežne preiskave. Policisti sumijo, da je imel napadalec navodila, da izvede napad.

Mama najmlajše žrtve napada v kritičnem stanju: ’Ne zaveda se, da je hči mrtva’

48-letna mama osemletne deklice, ki je najmlajša žrtev napada, je še vedno v komi. “Deklica je umrla, njena mama pa tega še vedno ne ve. Grozljivo in srce parajoče, le molimo lahko za to družino,” tragedijo po tragediji opisuje Salman Patel, poroča časnik Independent. “Molim za to, da se mama izvleče iz tega in vzdrži ta nepojmljiv udarec.”

V napadu, ki naj bi ga po dosedanjih informacijah izvedel 22-letni Salman Abedi, sicer britanski državljan s poreklom iz Libije, je bilo še 64 ljudi ranjenih, od tega jih je 20 v kritičnem stanju. Namestili so jih v osmih bolnišnicah širšega okrožja Manchestra. Med ranjenimi je tudi 12 otrok, mlajših od 16 let. 

Vodja zdravstvenih oblasti v Manchestru Jon Rouse je pojasnil, da se soočajo z amputacijami okončin. "To so zelo travmatične poškodbe," je opisal Rouse in dejal, da bodo številni potrebovali veliko časa za okrevanje in vrnitev v normalno življenje.

Številne sicer še pogrešajo, med njimi tudi več otrok. Nekaj so jih sicer vmes tudi našli med ranjenimi. Policija je za zaskrbljene svojce vzpostavila tudi posebno telefonsko linijo.

Salman Abedi, 22-letni domnevni napadalec
Salman Abedi, 22-letni domnevni napadalec FOTO: AP

Britanska policija: Napadalec v Manchestru ni deloval sam 

Britanska policija je prepričana, da ponedeljkov napadalec na koncertu v Manchestru ni deloval sam, ampak da je bil del mreže. "Zelo jasno je, da gre za mrežo in to zdaj preiskujemo," je danes sporočil načelnik policije v Manchestru Ian Hopkins. Doslej so v povezavi z napadom prijeli pet ljudi.

Napad, v katerem je bilo ubitih 22 ljudi, še 64 pa jih je bilo ranjenih, naj bi izvedel 22-letni Salman Abedi, britanski državljan libijskega porekla. V napadu je bil prav tako ubit. Med prijetimi je tudi njegov 23-letni brat. Hopkins več podrobnosti iz preiskave zaenkrat ni razkril, je pa potrdil, da je bila med žrtvami napada tudi policistka, ki takrat ni bila v službi.

Da gre preiskava v smeri, da napadalec ni deloval sam, ampak da je bil del mreže, sta pred tem nakazali tudi britanska premierka Theresa May in notranja ministrica Amber Rudd. Vendar nista bili tako jasni, kot je bil zdaj načelnik Hopkins, ampak sta še govorili o tem, da je to verjetno oz. da je to možnost, ki je ne morejo ignorirati.

V Libiji so aretirali očeta in brata Salmana Abedija, za katerega sumijo, da je v ponedeljek zvečer izvedel napad po koncertu v Manchestru, so danes sporočili njuni sorodniki in varnostni viri.

Peti aretirani nosil paket, ki ga še preiskujejo

Policija je kasneje sporočila, da so danes prijeli še enega moškega, domnevno povezanega z napadi. Prijeli so ga blizu Manchestra, v Wiganu. V času aretacije je nosil paket, ki ga še preiskujejo. Tako je policija v povezavi z napadom od torka prijela skupno pet ljudi.

Danes je medtem več britanskih strank sporočilo, da bodo v četrtek nadaljevale volilno kampanjo pred junijskimi parlamentarnimi volitvami. Kampanjo so prekinile v torek po napadu.

Francoski notranji minister Gerard Collomb je medtem v Parizu razkril, da naj bi Abedi med obiskom v Libiji potoval tudi v Sirijo in da je bil radikaliziran. Potrjene naj bi bile tudi povezave Abedija s teroristično skupino Islamska država. Pri tem se je minister skliceval na navedbe britanskih preiskovalcev.

Nekdanji pripadnik libijskih varnostnih organov pa naj bi medtem dejal, da je bil oče domnevnega napadalca znani pripadnik teroristične skupine Al Kaida.

Manchester žaluje.
Manchester žaluje. FOTO: AP

Najverjetneje ni deloval sam, trdi tudi notranja ministrica

Britanska vlada tovrstnih informacij zaenkrat ni razkrila. Uradno je znano le, da je bil Abedi po poreklu iz Libije. Po besedah britanske notranje ministrice Amber Rudd, pa je bil "v določeni meri" znan obveščevalnim službam. "Prepričana sem, da bomo v prihodnjih dneh in tednih dobili več informacij o njem," je za Sky News dejala ministrica. Po njenih besedah se glede na dosedanje ugotovitve "zdi verjetno", da ni deloval sam.

Pojasnila je, da varnostne službe sicer "poznajo" veliko ljudi, a to še ne pomeni, da morajo zato prijeti vsakega. Dodala je še, da je ne preseneča, da je skupina Islamska država takoj prevzela odgovornost za napad, vendar pa še vedno nimajo potrditve o neposredni vpletenosti te teroristične organizacije.

Poostrena varnost v Manchestru
Poostrena varnost v Manchestru FOTO: AP

Ruddova pa je izrazila tudi nezadovoljstvo, da informacije glede preiskave napada v Manchestru prihajajo v javnost od drugih držav, s katerimi delijo obveščevalne podatke. Poudarila je, da je britanska policija jasno zahtevala, da želi nadzorovati tok informacij, da ne bi ogrožali preiskave. "Zato sem našim prijateljem povsem jasno dejala, da se to ne sme več dogajati," je še dejala ministrica za BBC Radio 4.

Te kritike naj bi letele predvsem na ZDA, saj so britanski mediji v torek ime napadalca objavili še pred uradnim obvestilom policije. Pri tem pa so se sklicevali na ameriške obveščevalne vire.

Najprej je bila pogrešana, zdaj so jo razglasili za mrtvo

Potem ko jo je včeraj obupana mama cel dan iskala s pomočjo medijev in družabnih omrežij, je bila 15-letna Olivia Campbell danes identificirana kot četrta žrtev ponedeljkovega terorističnega napada v Manchestru. "Počivaj v miru, moja draga, dragocena, čudovita deklica. Odšla si mnogo, mnogo prezgodaj. Poj zdaj angelom in ostani nasmejana. Mamica te ima neizmerno rada," je danes zjutraj na Facebooku zapisala njena strta mama Charlotte Campbell.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poljsko zunanje ministrstvo pa je medtem sporočilo, da sta med smrtnimi žrtvami tudi dva poljska državljana, ki sta veljala za pogrešana. Gre za starša, ki sta po koncertu prišla po hčerki. "Danes smo na žalost prejeli novico, da nista preživela eksplozije," je povedal poljski zunanji minister Witold Waszczykowski.

Še en poljski državljan pa je med ranjenimi, je dodal minister. Gre za očeta, ki se je skupaj z družino udeležil koncerta. V bolnišnici so ga operirali in naj bi bil izven smrtne nevarnosti, je še povedal Waszczykowski.

Samomorilski napadalec je bil "miren človek", študiral je management

Salman Abedi ima libijske korenine, a je bil rojen in vzgojen v Veliki Britaniji, je povedala britanska premierka Theresa May.

Akram Ben Ramadan, dolgoletni prijatelj družine Abedi, je Salmana, ki ga je poznal že od majhnega, opisal kot "mirnega otroka". "Njegov starejši brat Ismael je zgovornejši, Salman pa se je držal bolj zase," je po poročanju ameriške televizije CNN dejal Ramadan.

Zadnja leta Salmana niso pogosto videvali. "Sem pa opazil, da je začel nositi dolgo haljo in tipična muslimanska oblačila, pustil si je rasti brado," je povedal Ramadan.

Člani manchestrske libijske skupnosti pa so za CNN povedali, da se je Abedijev oče vrnil v Libijo leta 2011, ko je vzplamtela arabska pomlad. Mama je z otroki, tremi sinovi in hčerko, ostala v Veliki Britaniji. "Pred nekaj meseci pa se je tudi ona vrnila v Libijo," je povedal Ramadan.

Salman Abedi je bil sicer študent na salfordski univerzi, tretji največji univerzi v Manchestru, kjer je študiral poslovne vede in management. Vpisan je bil v drugi letnik, vendar zadnje čase ni hodil na predavanja, so povedali njegovi sošolci. Prav tako ni živel z njimi v študentskem naselju v Salfordu, temveč naj bi bil nastanjen v Južnem Manchestru.

Poostrena varnost na vseh koncertih in drugih prireditvah

Velika Britanija je včeraj zvečer sicer zvišala stopnjo ogroženosti pred terorističnim napadom na najvišjo oz. kritično, kar pomeni, da bi do napada lahko prišlo v neposredni prihodnosti. Kot je napovedala britanska premierka Theresa May, so na pomoč oboroženim policistom napotili tudi vojake.

"Ne moremo ignorirati možnosti, da obstaja večja skupina posameznikov, ki je povezana z napadom v Manchestru," je dejala Mayjeva.

Vojaško osebje bo po potrebi v prihodnjih tednih prisotno tudi na dogodkih, kot so koncerti. Kot je poudarila Mayeva, ne želi, da bi to javnost prestrašilo, češ da gre za "sorazmeren in razumen ukrep".

Bedenje pred mestno hišo

Več tisoč ljudi se je sinoči v središču Manchestra poklonilo žrtvam samomorilskega napada. "To je Manchester," je zapisal župan mesta Andy Burnham na Twitterju, ko se je začelo bedenje, ki so se ga na polnem trgu Albert pred mestno hišo v središču mesta udeležili pripadniki več verstev.

Bedenja so se udeležili tako krščanski kot muslimanski, judovski in sikhovski verski voditelji v tem mestu, ki je povezano z industrijsko revolucijo, glasbo in nogometom.

Udeležila sta se ga tudi notranja ministrica Amber Rudd in vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn. Manchestrski škof je prižgal svečo, množica zbranih pa se je z minuto molka poklonila spominu žrtev.

Načelnik mestne policije Ian Hopkins je zbrani množici dejal, da je bil današnji dan tisti, za katerega so vsi upali in molili, da ga ne bodo nikoli doživeli. "Držati moramo skupaj in ne smemo dovoliti teroristom, da nas premagajo," je še dejal.

Mnogi so nosili napise Rad imam Manchester in Manchester je enoten, drugi pa fotografije čebel, simbola mesta. Mnogi so zapeli in recitirali pesmi, nekateri so zapisali sporočila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Župan Burnham se je pred tem že zahvalil ljudem v Manchestru, ki so pomagali prizadetim po napadu v Manchester Areni na koncu koncerta pop pevke Ariane Grande. Poudaril je, da so samo nekaj minut po napadu mnogi "odprli svoja vrata tujcem in jih odvedli od nevarnosti". S tem so najbolje odgovorili tistim, ki nas želijo razdeliti, je še dodal.

Medtem so na posebni spletni strani, ki so jo vzpostavili za pomoč svojcem žrtev, zbrali že več kot 500.000 britanskih funtov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (769)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Diškor
24. 05. 2017 22.48
+3
Ne rabite iskat krivcev, so znani, komplet vse vlade Zah. EU in EU komisijo, oni so krivci za vse kar se je zgodilo in se še bo zgodilo.
DarkT
24. 05. 2017 22.55
+7
In pa mediji. "Saj pa so samo otroci toti mozaiki 18-30 let".
jožagolikoža
24. 05. 2017 22.36
+4
Ministrstvo za izobraževanje ne dovoli vrtca in šole, ki sta ju želela ustanoviti jezikovna šola Ambra in izobraževalni center Adriatik oziroma njegov direktor Muhammed Ali Isik. Kot so za našo televizijo potrdili na ministrstvu za izobraževanje, so zavrnili vlogi za vpis v razvid vrtcev in osnovnih šol.
periot22
24. 05. 2017 22.26
+29
Vse kar je prišlo zadnje leta v evropo izgnati nazaj!
pizzamargerita
25. 05. 2017 02.20
-2
ne samo zadnja leta. ti izmecki, stari 20-30, so se ze rodili v belgiji, franciji, angliji. Konje Japonska napadla pearl haubour, so zda aretirale VSE v zda zivece japonce!!! pa noben od njih ni niti priblizno bil nevaren.
Frane Šajn
24. 05. 2017 22.22
-11
če desničarju odbiješ oba roga bo še vedno desničar!
Profesormarck
24. 05. 2017 22.30
+15
..pa naj ne pozab straniščne školjke odstranit,ker oni "čučajo",pa dost govejega mesa si naj nabav.
DarkT
24. 05. 2017 22.57
+10
Udari se u glavo levičar. Mustafa ti je sejal smrt v MNC ti pa zdaj težiš z desničarji. Po takem podpiraš dejanje tega 22-letnega mustafa.
blazter
24. 05. 2017 22.11
-5
Strah tukaj živečih muslimanov, rojenih v Evropi, pred prišleki. Dela opravljajo za še manj denarja, izkoriščajo socialo, svojim sovernikom pridigajo o pravem življenju vernika. In potem fant, moški, eksplodira, na ta način protestira in želi prišleke odstraniti, omejiti. S povzročanje splošne fobije. In prav ima. SAMO NE NA TAK NAČIN.
pizzamargerita
25. 05. 2017 02.21
+3
johndoe35
24. 05. 2017 21.49
+20
kaj pa puščajo v državo obarvane in te ki nosijo rute
Profesormarck
24. 05. 2017 21.34
+33
že dolgo tega nazaj,sem gledal film, glavno vlogo je igral charrles bronson,nepridipravi so mu pobili družino,policija ni ukrepala in ni polovila storilcev,zato je vsak večer šel ven in oče naš ,kar sam pomolil...pomagalo je.
Draža
24. 05. 2017 21.34
+36
Enega po enega,potihoma,da ga ni čez noč,pa bi se spucal ta "narod" ki ga cel svet sovraži.
acim
24. 05. 2017 21.27
+25
jaz sem žalosten kaj nam delajo z Evropo.To je tako kot da bi sam svojo njivo krompirja posul z koloradskimi hrošči.
Frane Šajn
24. 05. 2017 21.34
-14
Kaj pa Evropa dela z njimi v okviri NATO vih petardic očitno tam po bližnjem vzhodu in severni affriki. Ne bit malenkostni ljudje poglejte resnici v oči pa če je še tako grda.
pizzamargerita
24. 05. 2017 21.35
+12
žalostno je ,da to delajo naši evropski demokratično izvoljeni oblastniki. Žalostno je, da obstaja folk, ki voli uničevalce naše lastne evrope!! Aja, tudi hitler je prišel na oblast po demokratično poti.
ernestocg
24. 05. 2017 21.22
+6
Naj zivi Evropa in njene vrednote.
pizzamargerita
24. 05. 2017 21.27
+9
vrednot se je treba zavedati in jih ceniti, zdaj pa je že skrajni čas, da se jih tudi začne BRANITI!!!
Frane Šajn
24. 05. 2017 21.38
-4
No če so ti te vrednote resnično všeč in ti nekaj pomenijo, glej ti jih privoščim toliko kolikor jih lahko dvigneš slep kot si očitno občutiš le težo! ernestoooo!
pizzamargerita
24. 05. 2017 21.13
+30
Dokler ne bo MIROLJUBNA MUSLIMANSKA VEČINA, ki bojda obstaja in je tako zelo ogromna, sama izločila in onemogočila extremistov, ne pa jih podpirala in skrivala, ne verjamem v nobene njihove krokodilje solze!!! Tu se solzijo, doma pa allah akbar tulijo v počastitev dejanj svojih mučenikov.
jebivoje
24. 05. 2017 21.19
+19
malo sem se pozanimal in v islamski veri nisem našel nič od mira, ravno nasprotno uči islam, seveda če nisem slučajno kaj spregledal.
Draža
24. 05. 2017 21.23
+14
draghci
24. 05. 2017 21.13
-37
Ja super, tudi 24 kur se je pridružila množični manipulaciji. Kako prikladno, lepi otroci, lepa mlada dekleta, polna svoje mladosti...... Porkaflik, že za dve so ugotovili, da sta še žive in najbrž bo isto z vsemi ostalimi. Vsi povrsti se pustite nategovat silam, ki hočejo ustvarit kaos s pomočjo islamizacije. Nič nimajo mislimani pri tem napadu, ki ga v bistvu sploh ni bilo. Malo raziskujte in uporabite zdravo pamet. Rečejo vam, da je bila v nekem prostoru eksplozija in da je 20 mrtvih, vi pa kar verjamete. Seveda, treba upoštevat sedaj zasebnost družin in nikakor oznanit kateri vsi so umrli pri tem. Pa za boga, naj mi kdo dokaže, da je sploh kaj res od tega. Vsaj en posnetek, ki bi me lahko prepričal. False flag totaln
pizzamargerita
24. 05. 2017 21.14
+25
draghci
24. 05. 2017 21.16
-22
Povej vsaj en dokaz, dragi ozemljeni zemljan
pizzamargerita
24. 05. 2017 21.18
+17
bogve če je zdajle res fuzbal tekma med Ajaxom in Mancaster United.. povej vsaj en dokaz
draghci
24. 05. 2017 21.22
-11
paradoxal
24. 05. 2017 21.22
+10
draghci a mate v Idriji vecer ko vam pustijo po netu surfat
caspera1
24. 05. 2017 21.30
+5
Saj ne vem, če prav razumem. Želiš dokaz, da se je to v resnici sploh zgodilo?
draghci
24. 05. 2017 22.28
-4
Ja, a je to kaj čudnega. Očitno so tebi z nečim dokazali. Tudi jaz bi rad videl s čem. pa ne, da verjameš prav vsem kar ti naložijo po TV in Radiu.
paradoxal
24. 05. 2017 21.12
+28
najbolj preprosto bi bilo za vsako taksno svinjarijo kaznovati sirso druzino storilca ...bi izmecki dvakrat premislili preden bi familijo v dr..k porinili
pizzamargerita
24. 05. 2017 21.15
+13
tako je. Izgnati/zapreti/ celo žlahto, ali pa kot pri raku, ko morajo izrezati znamenje z 2cm varnostnim robom... izgnati celo sosesko njihovih v radiju 50 kilometrov!!!
gremonadesno
24. 05. 2017 21.04
-1
2 procenta je zidov v usa , na harvardu jih je 35 procentov , medije obvladujejo 90 odstotno .
gremonadesno
24. 05. 2017 20.58
-4
hollywood je zreziral , Hitlerjevo zgodbo , nebi bilo toliko papirjev in knjig skritih ce bi govorili resnico .
gremonadesno
24. 05. 2017 21.00
-2
rdecemu krizu ni bilo dovoljeno v kampe , zakaj ?slabo za propagando , in navidezno amerisko herojstvo .
Uporabnik981904
24. 05. 2017 20.52
+14
Integracija in socializacija v novem okolju ...... Ne uspeva niti preko več generacij... Ktatkovidnost in nepremišlenost bo izstavila račun v maniri matere narave
JApajaDAja
24. 05. 2017 20.29
+19
od kod tem, ki nimajo niti evra za kruh, zdravila, zvezek, svinčnik......nekaj 1000 evrov za prevoz v eu?
greenthumb
24. 05. 2017 20.25
-5
a vas demokracija moti?
Frane Šajn
24. 05. 2017 22.17
+3
Ja kje si ji pa srečal, ti je kaj rekla kako bi se definiralo tole čemur pravimo v evropi demokracija!?
Frane Šajn
24. 05. 2017 20.07
+3
Kdo stoji za napadi (to pa ti je glupo kvejšen) ja tisti menda , ki jim je vojna posel. Sočutje in objokavanje žrtev in pa izgradnja ruševin je pa kot vedno v domeni "kanon futra!" pamet v glavo moji Slovenci.
dzek.the.ripper
24. 05. 2017 20.14
+7
Ja, tale libijec, ki verjetno libije še od daleč ni videl je verjetno trpel hude vojne grozote
Frane Šajn
24. 05. 2017 22.13
+3
Ja menda samo zato ker so Libijo tako grdo ozmerjali eh človek od kje ti sivi možgani? Hodiš pokonci to je važno ok.
MaldiniSLO
24. 05. 2017 20.03
+2
Mene samo zanima kako so tako hitro ugotovili za koga se gre?...že nekaj ur po napadu se je vedelo ime in vse o napadalacu
Naveli?anec
24. 05. 2017 20.03
+5
Frane Šajn
24. 05. 2017 20.09
-1
Tu je bilo celo videti nekaj krvi po tleh. Pred prvim napadom pred Hebronom niti kaplje so šli vsi v nebesa v šoku.