Tujina

280 letalskim prevoznikom v celoti prepovedano leteti v EU

Bruselj, 16. 07. 2013 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na posodobljenem seznamu letalskih prevoznikov, za katere velja popolna prepoved letenja znotraj EU, je 280 letalskih prevoznikov. Po novem pa lahko v zračni prostor EU prileti filipinski letalski prevoznik.

Afganistanska letalska družba je na črnem seznamu.
Afganistanska letalska družba je na črnem seznamu. FOTO: Reuters

Evropska komisija je objavila 21. posodobljen evropski seznam letalskih prevoznikov, za katere veljajo prepoved letenja ali druge omejitve delovanja znotraj EU.

Če letite zunaj EU, predvsem v katero izmed afriških držav, pred nakupom letalskih kart obvezno preverite seznam letalskih prevoznikov, ki ne dosegajo zadostnih varnostnih standardov, da bi lahko leteli v EU, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Na posodobljenem letalskem varnostnem seznamu je 278 prevoznikov iz 20 držav, ki jim je v celoti prepovedano leteti v EU. Gre za prevoznike iz Afganistana, Angole, Benina, Republike Kongo, Demokratične republike Kongo, Džibutija, Ekvatorialne Gvineje, Eritreje, Gabona (razen treh letalskih prevoznikov, ki lahko letijo pod določenimi pogoji in omejitvami), Indonezije (razen petih prevoznikov), Kazahstana (razen enega prevoznika, ki lahko leti pod določenimi pogoji in omejitvami), Kirgizistana, Liberije, Mozambika, Filipinov (razen enega prevoznika), Sierre Leoneja, São Toméja in Principa, Sudana, Svazija in Zambije. Na seznamu sta še dva posamezna letalska prevoznika: Blue Wing Airlines iz Surinama in Meridian Airways iz Gane. Vseh skupaj jih je tako 280.

Na seznamu je tudi deset letalskih prevoznikov, za katere veljajo omejitve delovanja in lahko zato letijo v Evropsko unijo le pod strogimi pogoji: Air Astana iz Kazahstana, Afrijet, Gabon Airlines in SN2AG iz Gabona, Air Koryo iz Demokratične ljudske republike Koreje, Airlift International iz Gane, Air Service Comores s Komorskih otokov, Iran Air iz Irana, TAAG Angolan Airlines iz Angole in Air Madagascar iz Madagaskarja.

Celoten seznam si lahko ogledate TUKAJ.

Enemu filipinskemu prevozniku so dali dovoljenje

Philippine Airlines je prvi filipinski letalski prevoznik, ki mu je po letu 2010, ko je za Filipine začela veljati prepoved letenja, znova dovoljeno leteti v evropskem zračnem prostoru, saj so pristojni filipinski organi izboljšali varnostni nadzor. Za vse druge letalske prevoznike, ustanovljene na Filipinih, prepoved letenja ostaja.

Tudi venezuelska letalska družba Conviasa ni več na črnem seznamu EU, saj je uspešno odpravila vrsto hudih pomanjkljivosti, zaradi katerih so ji aprila 2012 prepovedali leteti v evropskem zračnem prostoru. Boljša varnost in nadzor sta vidna tudi v Libiji, vendar so se libijski organi strinjali, da dokler varnostne zahteve Evropske unije ne bodo v celoti izpolnjene, libijski letalski prevozniki ne bodo smeli leteti v Evropo.

V nekaterih državah napredujejo

Ariana Afghan Airlines
Ariana Afghan Airlines FOTO: Reuters

Komisija je pohvalila napredek, ki sta ga dosegla Sudan in Mozambik. Zaveda se tudi prizadevanj nadzornih organov v Demokratični republiki Kongo, Indoneziji, Kazahstanu, Libiji, Mavretaniji, Mozambiku, Filipinih, Rusiji in Sudanu, da bi reformirali sistem civilnega letalstva in izboljšali varnost ter tako zagotovili uspešno uporabo mednarodnih standardov varnosti.

Črna lista letalskih prevoznikov
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roxy79
16. 07. 2013 11.08
+5
velja prepoved letenja tudi družbam z novim Boingom?? Ali samo družbam, kateri ne plačujejo podkupnin?
grmstrm
16. 07. 2013 09.55
+5
Me zanima kdaj bodo prepovedal neoznačena letala, ki nas posipavajo. Najbrž nikol, k ga skupi štrikajo.