Tujina

34 slovenskih reševalcev iz ene najglobljih jam v Avstriji rešuje poškodovanca

Eisenerz, 25. 05. 2018 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
4

11 članov Uprave RS za zaščito in reševanje in 23 pripadnikov slovenske Jamarske reševalne službe se v Avstriji udeležuje mednarodne reševalne vaje s scenarijem potresa in nesreče v jami. Iz ene najglobljih jam v Avstriji morajo pri le dveh stopinjah Celzija poiskati poškodovanca, ga namestiti v ustrezen bivak, kjer bo čakal transport, nato pa ga z nosili rešiti iz jame.

Na območju rudnika Erzberg v Avstriji te dni poteka mednarodna reševalna vaja slovenskih jamarskih reševalcev "ModEX Eisenerz 2018", namen katere je preverjanje usklajenosti delovanja in sodelovanja različnih reševalnih enot v mednarodni reševalni intervenciji s scenarijem potresa in nesreče v jami.

Kot nam je povedala jamarska reševalka Mateja Mazgan, na vaji sodelujejo tri mednarodne ekipe, ena od njih je slovenska enota Jamarske reševalne službe Slovenije, ki je usposobljena za posredovanje v tujini (Cave Search and Rescue-CaveSAR). Omenjena enota je vključena v Enoto za hitre intervencije, ki deluje v okviru Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR). Na vaji sodeluje 34 pripadnikov slovenske ekipe, od tega 11 članov URSZR, ki skrbijo za vodenje, koordinacijo, logistiko in zveze, ter 23 članov Jamarske reševalne službe Slovenije (JRS), katerih glavna naloga je reševanje poškodovanega jamarja iz jame Frauenmaurerhöhle.

Prva ekipa 12 članov se je na vajo podala s helikopterjem Slovenske vojske (AS AL 532 Cougar), s čimer je preverila tudi možnost hitre napotitve prve reševalne ekipe na težje dostopne kraje v tujini. Ostali reševalci so šli v konvoju do mesta Eisenerz, kjer stoji štab reševanja. Vaja bo aktivno potekala 36 ur, ekipe morajo biti pripravljene za stalno delovanje in morajo biti tudi pri oskrbi popolnoma avtonomne oz. samozadostne. Med vajo se prav tako preverja in ocenjuje interoperabilnost oz. možnost in sposobnost sodelovanja z ostalimi mednarodnimi reševalnimi ekipami na terenu.

Frauenmaureuhöhle, jama, v kateri dela slovenska reševalna ekipa, je visokogorska, globoka skoraj 600 metrov in je ena najglobljih jam v Avstriji.
Frauenmaureuhöhle, jama, v kateri dela slovenska reševalna ekipa, je visokogorska, globoka skoraj 600 metrov in je ena najglobljih jam v Avstriji. FOTO: Maks Merela

Frauenmaureuhöhle, jama, v kateri dela slovenska reševalna ekipa, je visokogorska, globoka skoraj 600 metrov in je ena najglobljih jam v Avstriji. Na vhodu je večji del leta led, temperature v jami so nizke, okoli 2 stopinji Celzija. Je del jamskega sistema, ki je dolg več kot 15 kilometrov.

Vajo, ki se je začela v četrtek in bo trajala do nedelje, izvaja konzorcij pod vodstvom Johanniter – Unfall – Hilfe e. V. iz Nemčije, financira pa jo Evropska komisija.

Ekipa jamarskih reševalcev deluje približno dva kilometra stran od vhoda v jamo. Zaradi dolgotrajnega dostopa morajo v jami tudi prespati, in sicer v posebnih bivakih. Prva ekipa je sestavljena iz sedmih reševalcev in zdravnice JRS, njihova glavna naloga je poiskati in oskrbeti poškodovanca ter ga namestiti v ustrezen bivak, kjer bo lahko čakal transport. Ekipa mora v jami tudi napeljati žico za komunikacijo ter pripraviti del jame z opremo za transport nosil. Naloga druge ekipe bo opremljanje tehnično zahtevnih odsekov jame z vrvno tehniko ter transport poškodovanca v nosilih iz jame. Pred jamo je stacionirana Baza, ki stalno skrbi za komunikacijo med ekipami v jami ter prek radijskih zvez sporoča vse pomembne informacije do štaba reševanja v dolini.

"S sodelovanjem na tej mednarodni vaji bo Uprava RS za zaščito in reševanje preizkusila organiziranost lastnih sil in postopkov v primeru aktiviranja enote Jamarske reševalne službe za mednarodno delovanje SI CaveSAR, ki je vključena v evropski nabor za nujni odziv mehanizma Civilne zaščite EU. Vaja bo istočasno tudi zaključna aktivnost v postopku certificiranje CaveSAR SI enote, ki je prva tovrstna enota za reševanje iz jam v mehanizmu Civilne zaščite EU. Ker vsakršna napotitev slovenske enote CZ temelji na konceptu Enote za hitre intervencije, bodo vse prepoznane dobre prakse in vrzeli pripomogle k razvoju novih zmogljivosti CZ, ki jih razvija Uprava RS za zaščito in reševanje," je povedal vodja CaveSAR enote Maks Merela.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaplja?
25. 05. 2018 22.47
-3
Naši so odlični v tej panogi!
Ramzess
25. 05. 2018 17.06
-1
Nekam veliko jih je za reševanje enega, šteti je treba še domače (avstrijske reševalce). A to je samo teoretična vaja, v resnici ne bi tako potekalo.
ArseneLupin
26. 05. 2018 13.55
-3
Kolikor vem je to mednarodna vaja; čas trajanja resevanja je odvisen od globine; zahtevnosti dostopa; stanja poškodovanca... Tipičen primer nedavnega reševanja je recimo je reševanje na Migovcu. Kolikor razumem gre tukaj tudi za preverjanje tako samostojnosti ekip kot tudi sodelovanja.
babicagrenajug
25. 05. 2018 13.25
+0