Tujina

VIDEO: Novozelandski rekorder v potapljanju na dah: z enim vdihom do globine 124 metrov

Nassau, 04. 05. 2016 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

35-letni Novozelandec britanskih korenin je v le treh dneh postavil kar dva svetovna rekorda v potapljanju na dah. Z le enim vdihom se je najprej spustil na globino 122 metrov, nato pa prekosil samega sebe in prišel do globine 124 metrov. Sapo je moral zadrževati kar štiri minute in 34 sekund.

William Trubridge je v le treh dneh postavil kar dva svetovna rekorda v potapljanju na dah. Na tekmovanju Verticle Blue, ki je potekalo v Deanovi modri luknji na Bahamih, se je le z enim vdihom najprej spustil na 122 metrov, le dva dni pozneje pa na 124 metrov.

Za lažjo predstavo: spustil se je precej globlje, kot bi segala Big Ben (96 metrov) ali Kip svobode (92 metrov), če bi ju obrnili na glavo.

V spodnjem videoposnetku si lahko pogledate, kako se je Trubridge spustil na globino 122 metrov, za kar je moral dih zadrževati štiri minute in 24 sekund. Ta rekord je le dva dni pozneje izboljšal še za dva metra.

35-letni Novozelandec britanskega rodu je za 124-metrski potop sapo moral zadrževati cele 4 minute in 34 sekund, s čimer je postavil svoj že sedemnajsti rekord.

Ko je priplaval na površje in naposled le vdihnil, je priznal, da je bilo precej težko. "Spust je bil lep, vse je šlo gladko, a vzpon je bil grozen." Na dnu je namreč zašel v težave, ko je na zastavljeni globini vzel oznako in jo hotel spraviti v žep na ježka na nogi. Ker je bila obleka mokra, mu to ni šlo in iskal je drugo mesto, kam bi jo zataknil. Tam je izgubil dragocenih pet sekund. Nekaj časa jo je držal v roki, potem pa ugotovil, da tako ne more plavati. "Nisem bil skoncentriran, z glavo povsem drugje, kot bi moral biti pri tako globokem potopu, da bi ga lahko zaključil samozavestno. Pravzaprav sem pričakoval, da se bom onesvestil, ko pridem na površje," je opisal.

Na ducate ljudi, ki je spremljalo njegov potop, je za trenutek obnemelo, ko so ga zagledali na površju, potem pa se je razlegel glasen aplavz.

Med opazovalci sta bila tudi Williamova starša David in Linda ter brat Sam, ki so na Bahame pripotovali samo zato, da bi ga videli izvajati te neverjetne podvige. To je bilo prvič, da je David prisostvoval pri kakšnem rekordu, ki ga je njegov sin podrl. "Deset let smo praktično živeli na jahti sredi oceana, to je bil naš dom in morje je bilo njegov vrt, njegovo igrišče. Tako da je to, kar počne, smiselno," je povedal David. Linda pa je povedala, da je to, da lahko vidi sina, ko počne to, kar najbolje zna, najbolj čudovita stvar.

Trubridge na svoji spletni strani opisuje, da je potapljanje na dah zanj kot neskončen sen. "Z globinami imam nek odnos. Odpeljejo me preko mojih meja, tema, mraz, tišina, pritisk ... Večna noč, neskončne sanje ..."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.