Tujina

365 žrtev ebole v Sierri Leone vodi do ene ženske s 'posebnimi močmi'

Freetown, 20. 08. 2014 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zdravstveni delavec iz Sierre Leone meni, da se morda ebola v to državo sploh ne bi preselila iz Gvineje, če ne bi bilo ženske v obmejni vasi, ki je trdila, da lahko ebolo ozdravi. V Sierri Leone je do zdaj umrlo 365 ljudi.

Žrtev ebole
Žrtev ebole FOTO: Reuters

Ebola se v Sierro Leone tokrat morda sploh ne bi razširia iz Gvineje, če ne bi neka ženska trdila, da ima posebne moči.

''Trdila je, da ima moči, da pozdravi ebolo. Oboleli iz Gvineje so tako hodili v Sierro Leone ( v obmejno vasico Sokoma), da bi našli zdravljenje,'' je dejal Mohamed Vandi, zdravstveni delavec na prizadetem območju Kenema v Sierri Leone.

''Ženska je zbolela in umrla. Med pogrebom so se okužile ženske iz drugih mest,'' je povedal.

Ebola je do zdaj ubila več kot 1220 ljudi v zahodni Afriki. V začetku leta se je pojavila v Gvineji in se najprej razširila v Liberijo, nato pa še na vzhod Sierre Leone.

Virus se širi prek telesnih tekočin. Tako so udeleženci pogreba zeliščarice sprožili verižno reakcijo: okužba, smrt, pogreb, okužba in tako naprej.

Na območju Kaneme so epidemijo ebole zaznali junija. Virusi so jih ujeli nepripravljene. Med mrtvimi je tudi 12 medicinskih sester izmed 277 smrtnih žrtev na območju. V državi so do zdaj sicer zabeležili 365 smrtnih žrtev.

Prva žrtev v bolnišnici Kenema je bila ženska, ki je splavila. Bolnišnica ima sicer zunanje prostore, v katerih se spopadajo s še enimi nevarnimi virusi mrzlice Lassa. Prav v teh prostorih so nato uredili 'center' za ebolo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
20. 08. 2014 18.59
+0
... da bi našli zdravljenje, ... ali ne morda ... da bi ozdraveli.
pomagajmo.si
20. 08. 2014 18.11
+1
poglejte na A kanal, tako kot sem napovedala, samo politikiin še ni
asgml
20. 08. 2014 16.07
+9
kaj krivite afričane? naj živijo v skladu s svojim razmišljanjem,hujši problem je WHO! svetovni izobraženci, ki pa še sedaj ne vidijo potrebe po zapori meje države!!! " zaenkrat še ni potrebno"-kako lahko nekdo, ki je odgovoren na svetovnem nivoju za sprejem določenih ukrepov, izusti kaj takega???? kaj ve en izobraženec o besedi karantena???? isto kot afričan, ki šole še od daleč ni videl
DivjaBrca
20. 08. 2014 14.39
+20
Če vidijo da se bolezen prenaša v krogih, ne vem zakaj so še tako tumpasti in presneto nehajo pokopavati žrve. Enostavno bi poklicali raziskovalce, ali kar koli so že te zdravniki v zaščitnih oblekah, ki bi jih sežgali oziroma izolirali od okolice. Ne pa da skačejo okoli trupla kot opice za banane! Ne rabiš 10.000 IQ, da dojameš nevarnost bolezni.
DieIsCast
20. 08. 2014 14.50
+11
...če še vedno hodijo lokalnim vračem na zdravljenje, kjer un potem skadi pipo, zapoje pesmico in preganja hudiča iz tebe, potem si pa zdrav... ne moreš pričakovati, da bodo pa kar naenkrat začeli glavo uporabljat...
DivjaBrca
20. 08. 2014 14.54
+3
Čakaj, da njihov vrač zboli za ebolo. Sploh pa, če na primer prideš okužen z ebolo k vraču in te "ozdravi", čez 3 dni si pa mrtev, bi tudi lahko malo simboliziralo, da tisti atek pač nima pojma o tem. Tudi, če zavrnejo pomoč naprednejšega sveta nas to ne bi smelo ustaviti. Zaradi njihovega izjemnega znanja o medicini lahko nastrada tudi naprednejši svet.
SleepyHollow
20. 08. 2014 15.24
+9
Ne dojamejo imam prijatelja ki zivi v Liberiji in ne pustijo pomoci sploh v vas saj mislijo da belci prinasajo z sabo to bolezen zakaj mislis da bi potem oni sli do njih po pomoc
DivjaBrca
20. 08. 2014 15.42
+2
Tu ne gre več "hočeš, nočeš našo pomoč". Situacija je preveč resna. Posledično bi tudi ostali nastradali in pospešili širitev virusa.