Tujina

5,5 milijona zaznamovanih: sirski otroci v krempljih vojne

Ženeva/Aman, 11. 03. 2014 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vojna uničuje celotno generacijo sirskih otrok. Milijon jih živi na obleganih in nedostopnih območjih v Siriji, do koder pomoč ne pride. Šole so zaprte ali porušene, zdravnikov ni, dogajajo pa se tudi takšni zločini, kot je namerno streljanje otrok in nisečnic.

Triletna Tasneem na gugalnici v damaščanski četrti Duma. Otroci tudi v vojni ostajajo otroci, a možnosti za igro je malo.
Triletna Tasneem na gugalnici v damaščanski četrti Duma. Otroci tudi v vojni ostajajo otroci, a možnosti za igro je malo. FOTO: Reuters

Tretje leto sirske vojne je za otroke še posebej tragično, število otrok, prizadetih v spopadih v Siriji, pa se je v zadnjem letu več kot podvojilo. "Za sirske otroke so bila zadnja tri leta najdaljša v njihovem življenju. Morajo res prenesti še eno leto trpljenja?" sprašuje izvršni direktor Unicefa Anthony Lake.

Unicef je danes objavil poročilo z naslovom "Oblegani – uničujoč vpliv triletnih spopadov v Siriji na otroke". V njem izpostavlja neizmerno škodo, ki jo je in jo še bo utrpelo 5,5 milijona sirskih otrok, katerih življenja zaznamuje vojna.

Prihodnost milijonov otrok znotraj Sirije in v begunskih taboriščih visi na nitki, medtem ko nasilje, kolaps zdravstvenega in izobraževalnega sistema, hude psihološke stiske in vse slabši ekonomski položaj družin skupaj uničujejo celotno generacijo otrok.

Streljali na otroke in nosečnice

Poročilo pozornost usmerja tudi na trpljenje več kot milijona otrok in njihovih družin, ki so že več mesecev ujeti na obleganih območjih. Odrezani so od pomoči, živijo v ruševinah in le stežka najdejo kaj hrane. Številni sirski otroci ostajajo brez zaščite, zdravstvene oskrbe in psihološke pomoči, z malo ali brez možnosti za nadaljevanje šolanja. V najhujših primerih so bili otroci in nosečnice namerno ranjeni ali ubiti s strani ostrostrelcev.

V državah, kamor se zatekajo begunci, je že 1,2 milijona sirskih otrok, ki živijo v taboriščih ali prenaseljenih gostiteljskih skupnostih. Imajo omejen dostop do čiste vode, primerne prehrane in šolanja. Unicef ocenjuje še, da eden od desetih otrok beguncev dela, ena od petih deklic v Jordaniji pa je prisiljena v otroško poroko.

Čas je za ukrepanje

Mama in hči v sosedski Duma.
Mama in hči v sosedski Duma. FOTO: Reuters

Unicefovo poročilo mednarodno skupnost poziva, naj nemudoma uresniči šest ključnih ukrepov; takojšnja prekinitev kroga nasilja v Siriji ter dostop do otrok, ki jih pomoč znotraj Sirije ne doseže. Otrokom je treba tudi zagotoviti okolje, v katerem bodo zaščiteni pred zlorabami in nasiljem, prav tako tudi psihološka pomoč in podpora. Potrebna so vlaganja v izobraževanje, hkrati pa zagotoviti pomoč gostiteljskim skupnostim in vladam, da ublažijo družbene in ekonomske vplive spopadov na družine.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Verbena
11. 03. 2014 15.16
+5
Vse to, kar se dogaja po svetu, zaradi interesov posameznikov, povzroči eno samo gorje, žalost za ostale!!,,in otroci, ki so povsem nemočni...kaj žene nekoga, ki se izživlja nad njimi, nosečnicami..??....in to so ljudje, ki ponavadi iščejo izgovor v enem ali drugem Bogu za svoja "dejanja"!!.....kako je vseskupaj zlagano!!... nikomur ne želim nič slabega, če mu že ne morem pomagati, ampak za vse te ubijalce, mi ne bi bilo čisto nič žal, če bi jih kje scvrli!!!....in, ko že toliko nekateri govorijo o nekih nadnaravnih silah....prosim, pričnite delovati, če ste že kje!!
enoh
11. 03. 2014 15.01
+5
... BORCI ZA SVOBOD TI PA RES LEPO PREUREDIJO DRŽAVO... LEPO NI KAJ... ME ZANIMA, ČE SE BO KARMEN ŠVEGL SEDAJ PRESELILA TJA, KO NJENI VRLI BORCI ZA PRAVICE PROTI ZLOBNEMU ASADOVEMU REŽIMU TAKO LEPO PREUREJAJO DRŽAVO,,,
Ka pa mislis
11. 03. 2014 14.25
+0
Osebno poznam cloveka ki je za 40.000$ sel se borit na strani upornikov. Placnik Usa.
Handschar
11. 03. 2014 16.50
dreko123
11. 03. 2014 14.00
+11
bravo amerika, izrael in savdska arabija - dobro ste poskrbeli da 5.5 miljona ljudi trpi!!! - hvala bogu za Rusijo in Putina da je preprečil še večji pokol in bombardiranje s strani amerike! Svetovljan Kerry in savdijci pa še vedno veselo naprej zalagajo financirajo islamske skrajneže ki napadajo suvereno Sirijo...
dreko123
11. 03. 2014 14.01
+6
Putin bi moral poslat svoj arzenal v sirijo da bi na hitro stamanili zahodne teroriste in vspostavili mir v državi