Tujina

Nemčija za reševanje evra obljubila 190 milijard, finančni trgi navdušeni

Karlsruhe, 12. 09. 2012 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./U.Z./STA
Komentarji
71

Nemški ustavni sodniki so pod vodstvom predsednika ustavnega sodišča Andreasa Vosskuhla odločili o ustavnosti medvladne pogodbe o fiskalnem paktu in pogodbe o ustanovitvi stalnega mehanizma za stabilnost evra ESM. Z nekaj popravki so dovolili ratifikacijo pogodbe o ustanovitvi ESM.

Finančni trgi, Evropa in svet so nestrpno čakali odločitev nemških ustavnih sodnikov. Ti so danes podali svojo odločitev v zvezi z ustavnostjo medvladne pogodbe o fiskalnem paktu in pogodbe o ustanovitvi stalnega mehanizma za stabilnost evra ESM.

Sodišče je pogodbi o ESM dalo zeleno luč z dodatnimi pogoji in omejitvami. Kot so odločili, mora vlada zakon o ESM popraviti tako, da bo jasno omejeno, kje se prispevek Nemčije konča. Sodniki so to mejo postavili pri 190 milijardah evrov. Vsako dodatno vplačilo v ESM bi moral potrditi bundestag.

Vlada pod vodstvom Angele Merkel bo morala nekoliko popraviti zakon o ESM.
Vlada pod vodstvom Angele Merkel bo morala nekoliko popraviti zakon o ESM. FOTO: Reuters

Kot je v obrazložitvi sodbe dejal predsednik nemškega ustavnega sodišča, so sodniki pri sodbi upoštevali mogoče posledice vseh možnih odločitev, ki v tem primeru presegajo le Nemčijo, po drugi strani pa ratifikacija pogodbe državo zavezuje k izpolnjevanju obveznosti, zato so želeli preprečiti težave, če bi se ESM izkazal za problematičen projekt.

Merklova: To je dober dan za Nemčijo in Evropo

Nemška kanclerka Angela Merkel je bila z odločitvijo ustavnih sodnikov zadovoljna. "To je dober dan za Nemčijo in za Evropo. Nemčija je poslala močan signal Evropi in svetu, da bo izpolnila svoje zaveze kot odgovorna članica evroobmočja," je dejala in ponovila, da brez močne Evrope ni močne Nemčije.

Predsednik koalicijskih liberalnih demokratov FDP in nemški zunanji minister Guido Westerwelle je odločitev nemških ustavnih sodnikov označil za pametno odločitev v "proevropskem duhu nemške ustave". "Prvič lahko vidimo luč na koncu predora. Ne smemo popustiti v naši odločnosti, da dolžniško krizo premagamo s proračunsko disciplino, usmerjenostjo h gospodarski rasti in evropsko solidarnostjo," je še povedal Westerwelle in pozdravil tudi omejitve, ki jih je v svoji odločitvi navedlo ustavno sodišče.

Luksemburški premier in šef evroskupine Jean-Claude Juncker je napovedal, da naj bi bil ESM operativen oktobra, uvodno srečanje sveta guvernerjev ESM pa načrtuje za 8. oktober.

Tudi gospodarski minister Philipp Rösler, znan kot velik zagovornik javnofinančne discipline in odgovornosti, je dejal, da je z odločitvijo ustavnega sodišča storjen pomemben korak k cilju ohranitve stabilnosti evra.

Iz urada nemškega predsednika Joachima Gaucka pa so sporočili, da se bo ta v najkrajšem možnem času odločil, kdaj po podpisal ratifikacijska zakona, vendar pa termina za zdaj še ni. So pa povedali, da je z današnjo odločitvijo odprlo pot k dokončanju ratifikacijskega postopka.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble računa, da bo ESM začel z delovanjem v nekaj tednih. Postopek ratifikacije v Nemčiji je lahko namreč sedaj zelo hitro zaključen. Iz finančnega ministrstva so sporočili še, da bo nemška vlada v okviru procesa ratifikacije zagotovila, da bo prispevek Nemčije v skladu z mednarodnim pravom omejen na trenutno predvideno vsoto 190 milijard evrov. Obenem bodo zagotovili še, da bodo spoštovane pravice nemškega parlamenta do obveščenosti.

'To je rojstna ura združenih dolgov Evrope'

Manj zadovoljstva je moč zaznati v odzivih nekaterih nemških opozicijskih strank. Prvi mož Levice Bernd Riexinger je na primer današnji dogodek označil za "rojstno uro Združenih dolgov Evrope". Menil je še, da bodo prvič v zgodovini morali revni plačevati za dolgove bogatih.

Zadovoljstvo pa veje iz evropskih inštitucij. Podobno kot Merklova je predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz današnji dan označil kot "dober dan za Evropo, dober dan za evro". "Bil je že čas," pa je ocenil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Zadovoljni so tudi v drugih državah z evrom, še posebej v tistih, ki bodo morda potrebovale denar iz ESM. Španski gospodarski minister Luis de Guindos je menil, da odločitev sodišča "kaže na pomen prizadevanj v smeri razrešitve krize v območju evra". "Zato mislim, da je to novica, ki bi jo morali vsi pozdraviti," je dejal. Italijanski premier Mario Monti pa meni, da gre za "odlično novico". Glede omejitev, ki jih je postavilo nemško ustavno sodišče, pa meni, da "ne predstavljajo zavore v procesu stabilizacije trgov".

Nemški ustavni sodniki
Nemški ustavni sodniki FOTO: Reuters

Odločitev nemških ustavnih sodnikov je navdušila tudi borze. Vrednost evra se je zvišala na najvišjo raven v zadnjih štirih mesecih. Rastejo tudi borzni indeksi evropskih držav, nemški Dax je splezal kar na 7410 točk. Španski IBEX je vrednost povečal za 1,3 odstotka, italijanski FTSE MIB pa je pridobil 0,9 odstotka. Evropski indeks FTSEurofirst 300 pa je dosegel najvišjo vrednost po juliju 2011.

'Pomembnejše od reševanja evra je demokracija'

Predlog za ustavno presojo zakona o 700 milijard evrov vrednem skladu ESM je sicer vložilo nemško Združenje za več demokracije. Pobudi združenja pa se je pridružilo 37.000 ljudi, med njimi tudi nekdanja nemška pravosodna ministrica Herta Däubler Gmelin. Združenje meni, da zakon vsebuje premalo omejitev in varoval.

V združenju so sicer pričakovali, da zakona s svojo pobudo, čeprav je ustavno presojo zahtevala največja skupina ljudi do zdaj, ne bodo ustavili, so pa že pred časom dejali, da bodo zelo zadovoljni, če bodo ustavni sodniki vlado prisilili, da v zakone doda nekaj omejitev izvajanja ESM, kar se je na koncu tudi zgodilo. V združenju še dodajajo, da obstaja še vsaj ena pomembnejša stvar od reševanja evra, in to je demokracija.

V preteklih dneh je sicer potekala debata o tem, ali bodo sodniki odločanje preložili zaradi nove pobude evroskeptika, poslanca Petra Gauweilerja, ki sicer prihaja iz vrst koalicijske Krščansko-socialne unije, a se to ni zgodilo.

Merklova bi bila seveda še najbolj zadovoljna, če ustavni sodniki ničemur ne bi ugovarjali. V tem primeru bi lahko Evropska centralna banka ECB in sklad za reševanje evra ESM zadolženim državam prosto začela namenjati milijarde pomoči. Pot k skupni odgovornosti za skupno valuto bi bila začrtana. Kratkoročno bi to borzam dalo nov zagon, obresti, ki jih morajo za zadolževanje plačevati najbolj prizadete države, kot so Italija in Španija in tudi Slovenija, bi se znižale.

Tretja, najslabša možnost je sicer bila, da ustavni sodniki rečejo ne. Verjetnost za takšno odločitev je bila minimalna. Ustavno sodišče mora namreč upoštevati tudi, kaj to pomeni na globalni ravni. V tem primeru bi bilo namreč konec pomoči za najbolj prizadete države, te bi morale zapustiti evroobmočje, svet pa bi zdrsnil v hudo recesijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
13. 09. 2012 17.03
+1
Nemčija ponuja 190 milijard. Ja normalno, da jih, če pa gre ta denar takoj nazaj v njihove denarnice. Nam pa ne ostane NIČ. Tako je to. Vse je za lase povlečeno.
majorb
13. 09. 2012 09.47
Nemci hočejo obdržat evro območje zaradi velikega denarnega vložka v države, katere so vstopile v Evropo. Ta denar hočejo nazaj z obrestmi vred, vendar ne vsega naenkrat temveč, da ga večno vračajo. Temu se reče naložba za boljšo prihodnost. Kdor ne bo sodeloval, bo kaznovan z embargom, raznimi boleznimi kot so (nore krave, ptičja gripa, nilska gripa ipd) v najslabšem primeru pa se bodo v takšni državi naredile teroristične organizacije, katere bodo z vojaškim posegom uničili in si državo podredili.
Arhitek
13. 09. 2012 09.06
+0
Upam, da pade SLovenija v še večjo krizo in, da Nemčija ne da niti centa. Edina država, ki drži EU še nekakor nad vodo vi kar pa edino znate in ste vedno le to znali je pa pljuvat čez nekoga. Kr tako dalje.
hotchilipoper
13. 09. 2012 07.44
+1
Obljube obljube obljube-laži
ce.ce.
13. 09. 2012 06.53
+1
Njabolj je da nas prodajo čimprej...une pa na tnale
kleopatra-1
12. 09. 2012 22.53
+3
Kar ni uspelo Hilterju z orožjem, bo Merklovi z denarjem. Dobra taktika. Denarju je malokdo sposoben reči ne, pa čeprav ve, da bo potem suženj. Žalostno, kaj so nekateri uspeli z denarjem in kaj drugi delajo zaradi denarja. Navadnega papirja, ki je prišel na svet samo zato, da bo lažja menjava dobrin med ljudmi. Ja, to dela pohlep.
Strelja?ko
13. 09. 2012 02.54
majorb
13. 09. 2012 09.49
Schulz-14
13. 09. 2012 20.34
Kako lahko primerjate EU z Hitlerjevim tretjim rajhom, ljudje božji kar trebezlate nekaj v tri dni.
krtaca15
12. 09. 2012 22.41
+2
korak za korakom lepo strumno korakamo v klavnico. Kot je rekel David Icke - pridi draga hitro, na tv ju je serija od paris hilton, potem bo pa se fuzbal. A je nintendo popravljen... Ocitno se bo zgodba ponovila se tretjic...
LepiBorut
12. 09. 2012 20.46
+2
Merkelova od kod p tebi €€€€€, če ste pa uradno zapufani do onemoglosti. ..... Ropate druge države, ki imajo podkupljive politike ali pa grozite z vojaško akcijo?
LepiBorut
12. 09. 2012 21.05
+2
minusi? Uradni podatki o nemški zapufanusti, vprašaj strica googla. Zbudite se že enkrat slovenske o..e.
LepiBorut
12. 09. 2012 21.18
+2
minusari razložite mi tole; Španski dolg je 73%, nemški 98% zakaj je španija v krizi, nemčija pa ne?
krtaca15
12. 09. 2012 22.31
+1
zato ker oni lahko printajo denar neomejeno, spanci pa ne smejo.
Arhitek
13. 09. 2012 09.05
-1
luckysss
12. 09. 2012 17.16
+9
Tale fotografija Merklove me je povsem vrgla iz tira...to sem nekje že videl, davno tega, črnobela fotografija, morda moški s čudnimi brki.. neverjetna podobnost (v miselnosti)...
BitterMan
12. 09. 2012 16.28
+3
190 milijard, je prdec proti temu kar so zmolzli od cele evrope v evforiji zapravljanja do leta 2008. Mal jih baše, ker 600 milijonski trg, kamor prodajajo svoje dobrine hira in špara.
Goldenmind
12. 09. 2012 15.25
-1
Ce bi vi vedeli cigava hci je Angele Merkel bi ze zdavnaj..vedeli kam pes taco moli. Konec konec so ti ljudje samo eni namisljeni brezvezdniki..kar bo v zelo kratkem casu znano vsem!
Schulz-14
12. 09. 2012 16.25
+3
Od tastarga Merkla hči je, to vemo že usi.
LepiBorut
12. 09. 2012 20.37
+0
tutankamon86
12. 09. 2012 13.42
+2
dejte se že povezat pa utrditi Evropsko ekonomijo in države....drugače bomo odvisni samo od ''China ekonomije'' -.-
vzhod
12. 09. 2012 12.51
+5
Tile sodniki in tisti v Hagu imajo prav taksne obleke kot bi imeli nek satanisticni obred.
Martian
12. 09. 2012 13.41
-2
oni in jaz pač ne vemo kakšne obleke imajo na satanističnih obredih...je pa lepo da si nam povedal...očitno si redni udeleženec satanističnih obredov in vse veš kaj se tam dogaja..
Johnyy Bravo
12. 09. 2012 12.37
+8
Bančni sistem je struktura osredotočena samo na to, da črpa energijo in trud vseh zemljanov, davki pa so kot parazit na trud in inovativnost. Zakaj gredo miljoni eurou za propagande, ki poneumljajo ljudi? Neskončno usposabljanje in manipulacije so mnoge prisilile, da čutijo strah in negotovost, zmedenost in nepovezanost. Strah je danes največji problem, zakaj, ker vpliva na vse kar mislimo, rečemo in naredimo. Vsa naša dejanja in reakcije lahko pridejo le iz dveh koncev iz strahu ali iz ljubezni vendar največkrat pridejo iz strahu večkrat kot bi si upali prznati.. Ne vmešavajte se v politiko, ker to hočejo, hočejo Vas imeti zaprte v strahu in v škatlici, potebujejo Vas v njigovi igri! Ljudje zbudite se iz te globalne hipnoze brez Vas niso NIČ, če imate radi sebe in svet se vaše življenje spremeni in naš svet se spremeni. Vsi smo nekako povezani med seboj samo mislit je treba zaačet drugace. Naredite stop negativnim stvarem in mislim, ker ovirajo Vaš potencial. Ampak ne pravim da je ves TV in internet slab!!! samo se to za konec ena misel, ki je stara par tisoč let in izvira iz kitajske...ljubezen lahko zgradi most med tvojim srcem in mojim, ljubezen lahko zgradi most - a se ti ne zdi da je že čas? Vedno več ljudi vpije DA na to vprasanje. Lep pozdrav ;)
Strelja?ko
13. 09. 2012 02.59
guncelj
12. 09. 2012 12.15
+2
Boj se Nemcev, ko eurčke talajo...
matic cad
12. 09. 2012 12.10
+2
Metanje denarja iz helikopterja se je že začelo
artifakt
12. 09. 2012 12.01
+10
nemčija diktira? ..nekam znano iz zgodovine...
Ramzess
12. 09. 2012 12.26
+5
Vrba Mario
12. 09. 2012 11.57
+9
Zdi se mi da je negdo pred cca. 40 leti takole mahal z roko.Zgodovina se ponavlja,sam da so prej hoteli s silo zdaj pa lepo kulturno politicno...
blaue-augen
12. 09. 2012 12.18
+5
pred 40 leti haha ti pa obvladaš matematiko ... al pa zgodovino
Schulz-14
12. 09. 2012 14.16
+1
tatanka44
12. 09. 2012 14.21
+0
RED_line
12. 09. 2012 11.52
-5
lep dokaz, da če bi bil hitler še živ, bi EU vsaj laufala. nemci vsaj vejo kaj delajo
ce.ce.
13. 09. 2012 06.56
+1
ill_be_back
12. 09. 2012 11.39
+4
zakaj so v rdečih halijah ?
tantadruj1
12. 09. 2012 12.10
+4
JezekTekaTeka47
12. 09. 2012 12.15
-2
krtaca15
12. 09. 2012 22.34
-1