Tujina

Erjavec: Slovenija bo sama šla po poti priznanja Palestine

Bruselj, 22. 01. 2018 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

EU je po besedah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa za Palestince prava partnerica in prijateljica, zato poziva članice unije k hitremu priznanju Palestine kot samostojne države.

Palestina
Palestina FOTO: AP
Zunanji minister Karl Erjavec je po pogovorih z Abasom in kolegi iz EU dejal, da bo Slovenija "sama šla po poti priznanja Palestine".

Palestinski predsednik Mahmud Abas je danes v Bruslju pozval članice EU k hitremu priznanju Palestine kot samostojne države. Med priznanjem Palestine in obnovitvijo mirovnih pogajanj z Izraelom ni protislovja, je še izpostavil pred srečanjem z visoko zunanjepolitično predstavnico unije Federico Mogherini.

EU je po Abasovih besedah za Palestince prava partnerica in prijateljica, zato poziva članice unije k hitremu priznanju Palestine kot samostojne države.

Mogherinijeva pa je Abasu zatrdila, da EU odločno vztraja pri stališču, da edina realistična rešitev konflikta med Izraelom in Palestino temelji na dveh državah z Jeruzalemom kot prestolnico obeh.

Izpostavila je tudi, da je za dosego tega cilja treba delovati modro, dosledno in odgovorno, ter vse strani pozvala k nadaljnji vključenosti v proces.

Abas se je danes v Bruslju sestal z zunanjimi ministri unije približno mesec po tistem, ko se je z njimi srečal izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Glavno sporočilo tedaj je bilo, da EU ne bo sledila ZDA, ki so priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela. Tudi danes EU Palestincem zagotavlja, da vztraja pri svojem stališču.

Ena od osrednjih tem današnjih pogovorov naj bi bilo vprašanje začetka pogajanj o novem sporazumu med stranema, imenovanem pridružitveni sporazum.

EU sicer poudarja, da lahko takšen sporazum začne veljati, šele ko bo Palestina država. Samostojno Palestino trenutno priznava deset članic unije: Bolgarija, Poljska, Portugalska, Švedska, Malta, Ciper, Češka, Slovaška, Madžarska in Romunija.

Slovenija za priznanje

Slovenija bo šla sama po poti priznanja Palestine, je dejal zunanji minister Karl Erjavec po pogovorih s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in kolegi iz EU danes v Bruslju. Erjavec konec meseca od zunanjepolitičnega odbora državnega zbora pričakuje zeleno luč, nato pa marca ali aprila obravnavo vprašanja na plenarni seji parlamenta.

"Slovenija ima samostojno zunanjo politiko in ne vem, zakaj bi kar naenkrat čakali še na nekatere druge," je poudaril Erjavec, ki o izidu domače razprave ne dvomi, saj da je zadeva koalicijsko usklajena.

Minister je prepričan, da se bo dolgoročno izkazalo, da je "Slovenija v pravem trenutku sprejela pravo odločitev", ter da bodo sledile tudi druge države. Na podlagi današnjih neformalnih razprav razume, da je dobro, da Slovenija napravi ta prvi korak.

Abas je po Erjavčevih besedah dejavnosti Slovenije pozdravil in dejal, da vidi v tem pomemben signal za druge članice EU, ki Palestine še niso priznale. Izrazil je tudi pričakovanje, da bodo Sloveniji sledile tudi nekatere druge članice, ki sedaj o tem še razpravljajo.

Erjavec je spomnil na svojo nalogo, da se danes o tem vprašanju pogovori s kolegi iz držav, kjer prav tako poteka notranja razprava o statusu Palestine. Povedal je, da se je pogovoril z ministri iz Francije, Portugalske, Belgije, Luksemburga in Irske.

Načeloma vsi podpirajo prizadevanja Slovenije, da prizna Palestino, je po pogovorih z omenjenimi kolegi dejal Erjavec. Nekateri zunanji ministri ocenjujejo, da je poteza Slovenije poteza v pravo smer, je še dodal.

Palestinski predsednik se je po Erjavčevih navedbah tudi na kosilu z zunanjimi ministri EU Sloveniji zahvalil za to potezo in ponovil prepričanje, da lahko priznanje Palestine samo prispeva k spodbuditvi nadaljnjega političnega dialoga.

Erjavec je slovenske načrte pojasnil z besedami, da je v Sloveniji ves čas od nastanka države prisotna razprava o priznanju Palestine, ker je pravica do samoodločbe za Slovenijo posebnega pomena.

Na vprašanje, ali ga skrbijo politične ali gospodarske posledice, minister odgovarja, da se ve, kako je bilo v preteklosti, ko so nekatere države priznale Palestino, a da posledice naj ne bi bile takšne, da tega ne bi smeli storiti.

S priznanjem dajemo Palestini močnejši, enakovreden položaj, ko gre za politična pogajanja, in branimo rešitev dveh držav, je še poudaril Erjavec in dodal, da je odločitev povsem usklajena s stališči EU.

ZDA selijo veleposlaništvo v Jeruzalem

Abas se je v Bruslju sestal z zunanjimi ministri unije približno mesec po tistem, ko se je z njimi srečal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Glavno sporočilo tedaj je bilo, da EU ne bo sledila ZDA, ki so priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela. Tudi danes EU Palestincem zagotavlja, da vztraja pri svojem stališču.

Ameriški podpredsednik Mike Pence je medtem danes v izraelskem parlamentu, knesetu, napovedal, da bodo ZDA premestile svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem do konca prihodnjega leta. Hkrati je Palestince pozval, naj privolijo v nova mirovna pogajanja z Izraelom.

"Palestinsko vodstvo pozivamo, naj se vrne za pogajalsko mizo. Mir je mogoče doseči zgolj prek dialoga," je dejal ameriški podpredsednik.

"V tednih, ki so pred nami, bomo napredovali z načrtom odprtja veleposlaništva ZDA v Jeruzalemu," je še dejal ameriški podpredsednik.

Arabski poslanci so danes v knesetu bojkotirali govor Pencea. Ko je ameriški podpredsednik začel z govorom, so ostro protestirali, zaradi česar so jih varnostniki pospremili iz parlamentarne dvorane. Penceov govor je "še en žebelj v krsto miru in sramotna podpora aneksiji, kolonizaciji in trajni okupaciji Palestine," so arabski poslanci zapisali v sporočilu za javnost.

Penceov obisk poteka v senci sporne odločitve predsednika ZDA Donalda Trumpa, da Jeruzalem prizna za prestolnico Izraela. Na palestinskih območjih je zaradi njegove odločitve prišlo do množičnih protestov.

Palestinsko vodstvo tako kot arabski poslanci bojkotira obisk ameriškega podpredsednika. Vodja bloka arabsko-izraelskih strank Aiman Auda je Pencea označil za "nevarnega moža", ki želi uničiti vse možnosti za mir v regiji.

Generalni sekretar Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Sajeb Erekat je Penceov govor v odzivu označil za "odrešeniškega" in "darilo skrajnežem". "Njegovo sporočilo preostalemu svetu je jasno: Kršite mednarodno pravo in resolucije in ZDA vas bodo nagradile," je na Twitterju še zapisal Erekat.

Izraelci so ameriškega podpredsednika navdušeno pozdravili. Izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je skupaj z judovskimi poslanci v knesetu navdušeno ploskal Penceovemu govoru, je Pencea ob prihodu v Izrael označil za "ljubega prijatelja" ter menil, da imata državi sedaj najtesnejše odnose doslej.

Jeruzalem je ena od osrednjih spornih točk med Izraelom in Palestinci. Slednji vidijo v Vzhodnem Jeruzalemu prestolnico svoje bodoče države. Izrael na drugi strani vztraja, da je njegovo celotno mesto.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
23. 01. 2018 21.06
+1
Interesantno, da se ta komedijant meša ravno tam, kjer ni prav nič v našem interesu, le eno je zagotovo, da jo bo dobila vsa Slovenija samo po glavi.
puspan
23. 01. 2018 21.09
+1
Mogoče se motim in Kohl s tem priznanjem misli na njegov Desus in samega sebe.
Jimi1
23. 01. 2018 16.11
+2
Ta penzionist se naj najprej za mejo pobriga, po tem, ko ne bo več Zunanji minister pa lahko priznava kogar koli.... Kako bi vse razen Slovencev in penzionerjev slednji Korelc "reševal"....
JE-BI-GA
24. 01. 2018 09.32
iGURT
23. 01. 2018 16.06
glede na to, da je Palestino priznalo več kot pol držav članic ZN, in da so nas oni priznali med prvimi, ne vem kaj se čaka?
BUONcaffee
23. 01. 2018 14.49
+3
Karel z svojo nepremišljeno politiko ne bo sam nič priznal brez parlamenta, bo pa spravil v slabo luč celo državo.
spletni Kritik
23. 01. 2018 14.13
+2
Vprašajte arabske ženske kje si želijo živeti. V izraelu ali "palestini" ? :)
BUONcaffee
23. 01. 2018 14.48
+1
Heretik1
23. 01. 2018 12.53
+3
Kot državljan Slovenije v imenu Slovencev priznavam samostojno državo Palestino z glavnim mestom Jeruzalemom!
Kollerik
23. 01. 2018 13.00
+2
Sirius.2
23. 01. 2018 12.18
+2
Kva se tale gre.Nič v mojemu imenu.
pbjr
23. 01. 2018 12.12
+6
Ta kahla nas bo sprl s celim svetom!
pbjr
23. 01. 2018 12.41
+3
In ko bomo naslednje leto iskali 1,2 milijardi za filanje pokojninske blagajne ne bomo dobili nič, oziroma bodo upokojenci ostali bosi! In vemo po čigavi zaslugi! Ker se ve v čigavi lasti so svetovne banke.
Heretik1
22. 01. 2018 22.39
+17
Od Palestincev pa mi pričakujemo, da bodo podprli arbitražni sporazum!
Kollerik
22. 01. 2018 22.48
+6
staridida
23. 01. 2018 11.22
+4
ni_mi_vse_eno
22. 01. 2018 22.38
+4
Izrael, edina država na svetu, ki je napadla svetovno vojaško velesilo ZDA in ostala nekaznovana. (USS Liberty, 1967). Le komu je ZDA dolžna 20,6 triljonov dolarjev? Le kdo je lastnik privatne korporacije FED, ki posoja papirčke celemu svetu?
ni_mi_vse_eno
22. 01. 2018 22.36
+4
Židje so lastniki dolga vseh držav, zato moramo vedeti, ali bomo hlapčevali nekomu, ki nam posoja potiskane papirčke za dolg in obresti, ali pa bomo postali svobodni, enakopravni.
ni_mi_vse_eno
22. 01. 2018 22.27
+1
To bi pa rad doživel. Bodimo pogumni in delajmo brez strahu tisto, kar mislimo, da je prav.
Ka pa mislis
22. 01. 2018 21.03
-6
Ena redkih pametnih a strani kahla. Na cifu te je treba delat pritisk, ce ne pohabijo svet.
CIGU MIGU
22. 01. 2018 20.46
+10
kdor se zameri židom je končal karijero na vseh odrih sveta
BUONcaffee
22. 01. 2018 20.01
+4
A policijske čolne je že kupil??????
pbjr
23. 01. 2018 12.13
DAEMONIUM
22. 01. 2018 19.39
+15
Zbrisali so me ker sem napisal da je zaj... arbitrazo in s tem skodoval Sloveniji sedaj pa bo s tem priznanjem skodoval se vsem drzavljanom Slovenije.
funk
22. 01. 2018 19.39
+8
Tak postaneš, če ti že od rojstva mekonij na možgane kaplja
HorstWiesel
22. 01. 2018 20.13
-3
a, zdej, k si na netu najdu razlago za mekonij
felix59 drugič
22. 01. 2018 19.28
+1
Le kakšno priznanje neki , če jaz ne dovolim ne bo nič !!
povanpireni
22. 01. 2018 20.04
+6
Kahl mora, da dobiva dodatek na pripravljenost, ker tako korajžno istopa, kot da je Slovenija najbolj pomembna...
BUONcaffee
22. 01. 2018 19.19
+7
Nič no bo od Kohlovega priznanja. On je samo zunanji minister in sam ne more nič.
encijandupli
22. 01. 2018 19.18
+21
Slovenski narod se bo zameril Judom, ki obvladujejo svet preko lastništva Ameriškega kapitala! Za tiste arabe misli SLO poslabšati odnose z ZDA? Pol se pa čudijo zakaj je v arbitražna razsodba šla v prid HR, ki ima dosti boljše in ogled pri Američanih. Tu pri nas pa se potomci šumskih banditov, še kar gredo OSAMLJENI sredi Evrope komunistično revolucijo in borbo zoper Ameriškemu imperializmom. Vse take igrice pa se pokazujejo na slabih plačah in pokojninah navadnih državljanov. Saj zahod ne vlaga v SLO gospodarstvo in zato po razvojo in blaginji tako močno zaostajamo za razvito Evropo! No kar pejte se še partizane in pluvajte po Ameriki, pa boste še ob tistih 500 eur penzije, ki jo imate sedaj, ko nam bo ZDA razveljavila razne izvozne pogodbe!
HorstWiesel
22. 01. 2018 19.28
-11
Ti se pa redno mažeš z vazelinom za ameriške..... kajne
encijandupli
22. 01. 2018 19.40
+14
ateistevroskeptik NO POVEJ MI KAJ BI TI OZ VI Luka Mesec ekipa RADI? Da se SLO vzpostavi komunizem in da se potem izoliramo od osalega sveta kod S. Koreja in Venezuela ter pokrepamo od lakote? Prosim povej kaj bi vi radi?
funk
22. 01. 2018 19.44
+11
ateistevroskeptik, a tebi tudi že od rojstva mekonij na možgane kaplja?
HorstWiesel
22. 01. 2018 20.10
-9
encian, pa kdo je omenil Mesca pa komunizem pa Korejo..... Samo cininično sem ti namignil, da ni potrebno tok amerikancem nekam lezit, to je vse.
encijandupli
22. 01. 2018 20.23
+10
Ja kaj bodo pa Angleži in Francozi rekli, ki so v praksi z ameriko ena država? Če hoče SLO uspet mora prijateljevat z ZAHODOM!
Kollerik
23. 01. 2018 13.13
-2
Treba je prodat koper kitajcem...in spet bo tam zavihrala rdeča zastava... :))