Tujina

Abe z veliko prednostjo ponovno zmagal na volitvah

Tokio, 14. 12. 2014 21.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonski volivci so na predčasnih volitvah, ki so veljale kot nekakšen referendum o politiki dosedanjega premierja Šinza Abeja z veliko prednostjo spet izvolili njegovo koalicijo. Dobila je namreč več kot dve tretjini vseh glasov.

Novi stari premier Šinzo Abe po zmagi na današnjih volitvah.
Novi stari premier Šinzo Abe po zmagi na današnjih volitvah. FOTO: Reuters

Na volitvah na Japonskem je bila ponovno izvoljena vlada dosedanjega premierja Šinza Abeja, ki je v parlamentu dobila dvotretjinsko večino. Po poročanju japonskih medijev je Abejeva Liberalno demokratična stranka (LDP) skupaj z budistično stranko Komeito dobila 325 od 475 sedežev v spodnjem domu parlamenta. LDP jih je od tega dobil 290, Komeito pa 35.

Gre za predčasne volitve in so predstavljale nekakšen referendum o Abejevi gospodarski politiki, ki predlaga številne reforme. Glavna opozicijska Demokratična stranka Japonske je dobila 73 sedežev, kar je 11 več, kot jih je imela do zdaj.

Abe je bil na položaj izvoljen sicer leta 2012 in je skušal obuditi gospodarstvo s povečanjem javne potrošnje in povečanjem denarja v obtoku. Po začetnem dvigu gospodarske rasti pa je Japonska v drugi polovici letošnjega leta spet padla v recesijo. Številni ekonomisti menijo, da je recesija posledica zvišanja davka na prodajo s 5 na 8 odstotkov.

Davek je leta 2012 zvišala še prejšnja vlada, ki je s tem želela zmanjšati zelo visok japonski javni dolg, ki je najvišji med razvitimi državami. Abe pa je volitve razpisal, ker želi odložiti ponovno zvišanje davka na 10 odstotkov, ki je predvideno za prihodnje leto. "Moja abenomika je šele na pol poti," je danes dejal Abe in dodal, da se vlada ne bo ustavila pri tem.

"Zavedam se, da je še vedno veliko ljudi, ki ne čutijo koristi. Vendar pa je moja dolžnost, da bodo koristi čutili vsi in verjamem, da so to volitve tudi jasno pokazale," je še pojasnil.

Glede na podatke Svetovne banke ima Japonska tretje največje gospodarstvo na svetu, v zadnjih letih pa je precej nazadovalo. Med drugim se je Abe zavezal, da bo pomagal ženskam priti do službe in jih tudi obdržati. To naj bi storil z zaostritvijo protidiskriminacijske zakonodaje.

ZDA pa si sicer želijo, da bi Abe okrepil tudi vojaško moč, s čimer bi lahko Japonska dobila pomembnejšo vlogo v zavezništvu med državama. Prihodnje leto se tako obeta vroča debata o spremembi japonske pacifistične ustave.

Udeležba na volitvah je bila zelo nizka. Na volišča je namreč dve uri pred zaprtjem volišč prišlo le 35 odstotkov volivcev. Poleg velike apatije, ki vlada med japonskimi volivci je verjetno razlog za tako nizko udeležbo tudi močno sneženje v nekaterih delih države.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.