Slovenija

V Sloveniji se pripravljajo na vzorčenje mesa

London, 15. 02. 2013 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na upravi za varno hrano menijo, da spornih izdelkov iz afere s konjskim mesom, ki dviguje prah v celotni EU, v Sloveniji ni. V Veliki Britaniji so aretirali tri moške, ki naj bi konjsko meso posredovali kot goveje, na Nizozemskem je stekla kriminalna preiskava, sporne izdelke pa so odkrili tudi v Avstriji.

Staro celino v zadnjih dneh pretresa škandal zaradi prisotnosti konjskega mesa v izdelkih, ki so sicer deklarirani kot goveji. V škandal je vključeno tudi podjetje Findus. Nekatere njihove lazanje so namreč vsebovale kar 100 odstotkov konjskega mesa.

Na upravi za varno hrano menijo, da spornih izdelkov v Sloveniji ni. Opravili so že preglede v vseh velikih trgovskih središčih, zdaj pa po posameznih trgovinah popisujejo vse sestavljene izdelke, zamrznjene in sveže, ki vsebujejo mleto goveje meso, ter se pripravljajo na vzorčenje in analizo.

Preberite tudi: Kako so se na afero odzvali na Zvezi potrošnikov Slovenije in na kaj opozarjajo?

Kot je pojasnila namestnica vršilca dolžnosti generalnega direktorja uprave za varno hrano Vida Čadonič Špelič, v aferi s konjskim mesom, ki je izbruhnila na Otoku, še vedno govorimo o poneverbah. "Afera torej še ni ogrozila zdravja ljudi," je dejala.

Glede novice iz Velike Britanije, kjer so v konjskem mesu odkrili sledi fenilbutazona, ki lahko pri človeku izzove resne krvne motnje, je pojasnila, da to ni povezano z omenjeno afero ter da te snovi v spornih lazanjah niso našli.

"Pripravljamo se na vzorčenje"

Testiranje mesa v spornih lazanjah
Testiranje mesa v spornih lazanjah FOTO: Reuters

Slovenski inšpektorji uprave za varno hrano so v tem tednu opravili najprej preglede v vseh velikih trgovskih središčih in preverili dokumentacijo. Zdaj pa po posameznih trgovinah že delajo popis vseh sestavljenih izdelkov, ki vsebujejo goveje mleto meso. "Tako bomo videli, kaj na slovenskem trgu je takega, kar bi lahko bilo pri nas potencialno nevarno. Pripravljamo se na vzorčenje," je pojasnila Čadonič Špeličeva.

Evropska komisija je namreč zaradi afere s konjskim mesom predlagala niz preverjanj govejih izdelkov in surovega konjskega mesa v vseh članicah EU. V Sloveniji bodo nenapovedano vzorčenje izvajali inšpektorji uprave za varno hrano, analize pa Nacionalni veterinarski inštitut. Polovico stroškov testiranj bo financirala EU. 

EU se je odločila, da bodo poleg DNK-analize, ki pokaže ali ovrže prisotnost konjskega mesa v izdelkih, analizirali tudi prepovedano substanco fenilbutazona.

Kot je pojasnila Čadonič Špeličeva, je fenilbutazon substanca v zdravilih, ki se uporabljajo za zdravljenje vnetnih sprememb pri športnih konjih. Te substance ne sme biti v prehranski verigi, saj je strupena. "Če bi jo dlje časa uživali ljudje, predvsem otroci in mladina, povzroča spremembe na kostnem mozgu, zaradi tega tudi dolgoročno aplastično anemijo – pod pogojem, da bi se ta substanca uporabljala dolgo," je dejala.

Kdaj bodo znani rezultati testiranj, Čadonič Špeličeva še ni mogla napovedati. Analiza DNK je sicer lahko narejena v enem dnevu, test na fenilbutazon v dveh dneh, vprašanje pa je, ali bo treba vzorce pošiljati v tujino.

V Veliki Britaniji aretirali tri ljudi

V Veliki Britaniji so včeraj v zvezi z afero zaradi suma goljufije aretirali tri moške, osumljene, da so konjsko meso posredovali kot goveje.

Dvojico domnevnih goljufov so aretirali v kraju Aberystwyth, kjer je sedež enega od predelovalnih podjetij, tretjega pa v kraju West Yorkshire na severu Anglije, kjer je policija v torek izvedla preiskavo v eni od tamkajšnjih klavnic.

Britanske oblasti so medtem sporočile, da so v okviru testiranj govejih izdelkov več kot odstotek konjskega mesa doslej odkrile v 29 od 2501 vzorcih. Med spornimi izdelki so med drugim lazanje in špageti z bolonjsko omako, ki jih prodajajo v verigi supermarketov Aldi in hamburgerji iz vodilne verige trgovin Tesco. Vse so že umaknili iz prodaje.

Sporni izdelki tudi v Avstriji

Avstrijska agencija za zdravje in prehransko varnost je konjsko meso odkrila v tortelinih nemškega proizvajalca Gusto, in sicer v enem od dveh vzorcev. Veriga trgovin Lidl, kjer jih prodajajo, je izdelek že začela umikati s polic. Družba Lidl Slovenija pa je sporočila, da ga ni nikoli imela v ponudbi.

Kriminalna preiskava na Nizozemskem

Na Nizozemskem so preiskali obrat za predelavo mesa na jugu države, ker naj bi mešali konjsko in goveje meso in ga nato prodajali naprej kot zgolj goveje meso. Kot na spletni strani navaja tožilstvo, naj bi v obratu kupovali konjsko meso z Nizozemske in Irske, ga razkosali in zmešali z govejim.

Prvi primer na Norveškem

Prvi primer konjskega mesa v zamrznjenih lazanjah so odkrili tudi na Norveškem. Kot so sporočili iz trgovinske verige NorgesGruppen, so potrdilo o vsebnosti konjskega mesa v lazanjah znamke First Price prejeli danes, medtem ko so zaradi dvomov, ki so se pojavili v drugih državah, izdelek že konec minulega tedna umaknili s polic.

Sporno konjsko meso tudi v Rusiji?

Ruske oblasti so sporočile, da obstaja verjetnost, da so sporni mesni proizvodi tudi na njihovem trgu. Zdi se jim skrb vzbujajoče, da je to sploh mogoče in da Evropska unija nima boljših varnostnih mehanizmov za preprečevanje tovrstnih nepravilnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NATO1999
17. 02. 2013 00.08
+1
Pripravljamo se na vzorčenje. Upamo da bodo potrošniki do takrat že vse pojedli.
GSMG
16. 02. 2013 20.45
+1
Druge države objavljajo rezultate testov, pri nas se pa pripravljajo na vzorčenje !!!!Pa kaj sploh delajo!? Nazadnje bojo pa tako in tako "ves ta gnoj" po akcijskih cenah prodajali po vsej jugovzhodni Europi.
kaverna
16. 02. 2013 17.13
+1
kaj to pomeni da se pripravljajo?! Naj predvidevam: -ko trgovci pri nas umaknejo sporne izdelke s polic ,potem bodo pa pripravljeni al kako?
24vohomurckov
16. 02. 2013 11.12
+2
....povsod je....v sloveniji pa ne.....jasno...kakopak!!!
cable
16. 02. 2013 08.12
+3
Človeški želodec marsikaj prenese,tudi te vursovce! Pa kaj je Čadonič-eva inventar na vurs al kaj?Ima doživljenski mandat?
sasko-1
16. 02. 2013 04.23
+3
Se pripravljajo??. Ja kaj pa so do sedaj delali, morda so izračunavali, da ne bi slučajno meteorit oplazin tudi našo spufano in okradeno državo v kateri je nekaj res hudo narobe! Pa tako zanesljive sledljivosti mesa od samega zakola pa do krožnika se nam pa dogajajo take stvari. Potrošniki res ne vemo kaj v resnici dajemo v lonce in na koncu pojemo saj papir vse prenese tudi lažne in ponarejene podatke!
tali?ni tom
15. 02. 2013 18.32
+1
v sloveniji jih verjetno res ni ker slovenija glede na vse ni na tem planetu kaj šele v tej dimenziji! vprašte ivana! drugače pa tudi če je konjsko meso s tem ni nič ne vem kako narobe samo da niso bli nafilan konji z amfetamini pa testoseroni! pol pa bop vic k bomo delal za tri ko bomo naspidiran! k uni ko so "domače" konjske salame pred meseci kupoval pr domačem mesarju konji so bli pa na dopingu!
povrsniste24kur
15. 02. 2013 18.01
+4
a ni vseeno ali je zmleto črevesje in hrustanci v tortelinih govejega ali konjskega izvora?
HooplaToopla
16. 02. 2013 00.13
+2
Dokler se kak pametnjakovič ne spomni, da nas bo filal s podganami, ker se najhitreje plodijo in je vzreja najcenejša je še vse ok. Ali pa kdo res misli, da v državi, ki je praktično propadla, trgovci izjemno resno mislijo z nalepkami o izvoru mesa, ki jih naštanca vsak prvošolček. Aja, točno .. Pardon! Saj jih inšpekcija polovi .... če ga kaj lomijo. -- Ampak spet, če človek bolj resno pomisli, se inšpektorji dandanašnji dobijo po ducat za jurja evrov. -- Ne! Ne! To pa že ne ... V Sloveniji pa že ne .....
jafalical
15. 02. 2013 17.02
+4
Kako zdaj, se pripravljajo na vzorčenje mesa? In kaj se je do zdaj delalo? Kaj je tudi tu delal vsak po svoje, pa dokler gre, gre...Kako se je pa to do zdaj vzorčilo in preverjalo, če se zdaj pripravljajo!?
piko112
15. 02. 2013 15.04
+4
In kaj naši čakajo da ne preverjajo? Čemu mora biti potem prisoten veterinar pri zakolu če se naprej dela kot svinja z mehom ta sledljivost?
janez6bbbbb
15. 02. 2013 12.34
+7
Spet sama naključja, teorije zarote ne obstajajo:) hehe uboge ofce, še verjamete da kdo dela za vaše dobro:)
drek_na_palci
15. 02. 2013 12.19
+1
Bog ne daj da bi bla svinjina...da vidis pol kak cirkus bi bil...
jezni_jezek
15. 02. 2013 12.29
bi adventisti nehali lagat pa zahrbtni bit če bi dobili porcijo svinjino notri
pgdpgd
15. 02. 2013 11.50
+5
Romune so hoteli naredit za glavne krivce. Vsakemu je jasno,da se meso prodaja,sploh če je vmes več posrednikov v celih govejih polovicah,ne pa že zfaširan.Strokovnjaki evropski,pri toliko predpisih in sledljivosti,kvazi, nimajo pojma.
KontraVolta
15. 02. 2013 11.14
+6
Glavno da je blo okusno.