Tujina

Afriški gozdni sloni bi lahko izumrli bistveno prej, kot smo mislili do zdaj

London, 31. 08. 2016 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Človek bo odgovoren za izumrtje še ene čudovite živali, če ne bo prišlo do drastičnih sprememb. Študija je pokazala, da je podvrsta afriškega slona veliko bolj ranljiva, kot so menili, saj je stopnja rodnosti precej nizka. Divji lov bi morali popolnoma ustaviti.

Sloni - 3
Sloni - 3 FOTO: AP

Nova študija je pokazala, da gozdni podvrsti afriškega slona grozi, da bo izumrla prej, kot si menili do zdaj. Vzroki tičijo v nizki rodnosti, divjem lovu in izgubi življenjskega okolja.

Četudi bi povsem omejili divji lov, bi moralo preteči kar sto let, da bi si populacija afriškega gozdnega slona opomogla od izgub v preteklem desetletju. Od leta 2002 se je populacija zmanjšala za kar 60 odstotkov. Podvrsta zdaj naseljuje manj kot četrtino svojega nekdanjega naravnega okolja v ravnicah Konga v Afriki.

Gozdni sloni so podvrsta afriških slonov, ki jih najdemo v osrednji in zahodni Afriki. Od svojih savanskih 'kolegov' so nekoliko manjši, prav tako imajo nekoliko bolj ravne okle, ki pa so trši od slonovine savanskih slonov. Trgovanje s slonovino je sicer prepovedano, a cveti črni trg.

Sprva se je domnevalo, da je rodnost gozdnih slonov podobna savanskim, vendar se je izkazalo, da obstajajo očitne razlike. Raziskava je pokazala, da mine 20 let, da se samice začno reproducirati, prav tako pa imajo mladiča le enkrat na pet oziroma šest let. Stopnja rodnosti pomeni, da je rast populacije kar trikrat počasnejša kot pri savanski podvrsti afriškega slona.

To seveda pomeni, da so gozdni sloni precej bolj občutljivi na posege ljudi. En od treh umrlih slonov je žrtev divjih lovcev, ki slone pobijajo zaradi oklov in mesa. Če se stopnja divjega lova ne bo zmanjšala in če se bo njihov habitat še naprej krčil na račun izrabe lesa in kmetijstva, bo človek odgovoren za izumrtje podvrste največje kopenske živali.

Kot poudarjajo strokovnjaki, so gozdni sloni izjemno pomembni za gozdni ekosistem, saj skrbijo za širjenje semen, kar je ključno za preživetje nekaterih rastlinskih vrst.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.