Tujina

AI: Imamo dokaze, da Rusija neposredno podžiga konflikt v Ukrajini

Kijev, 07. 09. 2014 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š./STA/M.M.
Komentarji
147

Mir na vzhodu Ukrajine je precej krhek. Čeprav še vedno velja, je slišati strele. Organizacija Amnesty International pa medtem opozarja na vojne zločine, ki se dogajajo na območju in Rusijo obtožuje podpihovanja konflikta.

Čeprav naj bi na vzhodu Ukrajine veljalo premirje, je bilo ponoči v okolici Mariupola, ki za upornike velja kot ključno mesto na poti na Krim, večkrat slišati strele, je s kraja dogajanja poročal dopisnik BBC Fergal Keane.

Begunci bežijo iz Luganska
Begunci bežijo iz Luganska FOTO: Reuters
Zveza Nato medtem nadaljuje vojaško vajo v vzhodni Evropi, s katero želi poslati Rusiji jasno sporočilo, da bo branila svoje članice. Na vajah sodeluje 2000 vojakov iz devetih držav.

Prav tako naj bi zagorela postojanka ukrajinske vojske. A ker večjih spopadov ni bilo, naj bi v petek sklenjeno premirje načeloma veljalo.

Je pa vprašanje, kako dolgo, proruski uporniki se ideji o odcepitvi od Ukrajine, kar je glavno jabolko spora, seveda niso odpovedali.

Tudi dan popolnega miru ni prinesel. Blizu letališča v Donecku je mogoče občasno slišati nove eksplozije in obstreljevanje, poročajo tuje tiskovne agencije. Separatisti iz Donecka poročajo o štirih ubitih civilistih, za kar pa za zdaj ni neodvisne potrditve.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP za zdaj ni jasno, kdo stoji za obstreljevanjem pri Donecku. Čeprav je mesto v rokah separatistov, letališče nadzorujejo ukrajinske sile. Strele in eksplozije je bilo moč slišati blizu letališča in iz bližnjega predmestja Avdijivka.

Dogajajo se vojni zločini

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je potrdil, da je Evropska unija pripravljena znova preučiti zaostritev sankcij, ki jih je napovedala proti Rusiji, če bo prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine trajna oziroma če se bodo začela mirovna pogajanja.

Dogajanje je medtem dodatno razburkalo najnovejše poročilo organizacije Amnesty International, v katerem piše, da sta tako proruska kot ukrajinska stran na vzhodu Ukrajine zagrešili več vojnih zločinov.

"Obe strani sta v konfliktu pokazali le malo spoštovanja do človeškega življenja in očitno kršita mednarodna določila," pravi sekretar organizacije Salil Shetty.

Ukrajinskim silam poročilo očita, da na slepo bombardirajo cele soseske, separatiste pa, da so ugrabili, mučili in ubili več civilistov. Prav tako poročilo obtožuje Rusijo, da priliva olje na ogenj spora. "Imamo dokaze, da Rusija neposredno podžiga konflikt," pravi Shetty, ki meni, da bi morala Rusija ustaviti dobavo orožja proruskim separatistom.

Rusija sicer še naprej vztrajno zanika sodelovanje v ukrajinskem konfliktu, vendar so Moskvo že večkrat doslej na laž postavili satelitski posnetki, še pišejo v poročilu Amnesty International.

Težave z dostavo pomoči

Potem ko so proruski uporniki zasedli Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, je v spopadih umrlo okoli 2600 ljudi, življenje na območju pa je izjemno težko. Tudi zato, ker so velike težave z dostavo humanitarne pomoči.

Mednarodni komite Rdečega križa je na Twitterju opozoril, da sta na poti na prizadeta območja obtičala dva tovornjaka pomoči, ki sta se morala zaradi nevarnosti obrniti in vrniti v bazo. Več podrobnosti o preteči nevarnosti niso razkrili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1063544
08. 09. 2014 10.31
+3
"Rusija sicer še naprej vztrajno zanika sodelovanje v ukrajinskem konfliktu, vendar so Moskvo že večkrat doslej na laž postavili satelitski posnetki, še pišejo v poročilu Amnesty International." Zakaj pa amnesty ne prizna da so do zdaj VSI posnetki bili zmanipulirani ???? Zanimivo kako se objektivno gleda na konflikt... Izgovor za sankcije proti Rusiji je bil padec letala MH17 zdaj pa je motiv raztegnjen na odcepitev. Kako dolgo je od tega ko so proruski karkoli-že predali črne skrinjice??? Kje so radarski posnetki leta tega letala itd???? Vse je šlo v pozabo, in v tem času se je strategija iz obtoževanja sestrelive letala preselila na obtoževanje podžiganja konfliktov. In še ena zanimivost med tem ko EU in vsi njeni pajdaši podpirajo z orožjem ukrajino je vse v redu.... (pred 14. dnevi se je kolega peljal po Avstrijski avtocesti in je naletel na KONVOJ šleperjev ki so vozili oklepnike kaj mislite kam???) Če pa rusija z orožjem podpre podpornike, pa je kriminal??? Cela evropa je v glavo sprana samo zato da nam Ruse predstavijo kot najhujšo grožnjo, v resnici pa če Rusije nebi bilo, bi nas ti Evrokrati popapali vključno s kostmi vred.. Samo poglejte kakšne floskule Bruselj uzakonja in objavlja, kako se med politiki lobira itd,.... Čisti fašistični režim če mene kdo kaj vpraša, vi pa to slepo podpirate. Da ne govorimo o pokvarjenosti ki jo izvaja NATO po svetu seveda v vašem imenu...
dreko123
08. 09. 2014 09.02
-1
AI - ahahahaha 24ur a ste resni... ta plačanska "gluma" od organizacije sponzorirana s strani zahodnih agencij... najbrž ima AI tudi svoje satelite v vesolju in so edini lahko zadeve slikali in dokumentirali... morda lahko predložijo še dokaze o sestreljenem malezijskem letalu ko jih nekako amerika "ne najde"... :)
zvit kot presta
08. 09. 2014 10.16
+3
Če bi ti Putin osebno povedal, da je Rusija vpletena v spopadev Ukrajini mu ne bi verje, a ne?
yarrick
08. 09. 2014 19.00
-1
Pa saj ni nor, da bi javno priznal da je rusija direktno vpletena v konflikt.Si predstavljaš odziv Eu oz amerike? če rusija to naredi, potem si je podpisala smrtno obsodbo, oz so posredno soodgovorni za ww3.mislim pa da si tega putin ne želi....
Kwaj
08. 09. 2014 08.19
+7
Gooo Putin......
LOPOVI V AREST
08. 09. 2014 01.10
+11
AI - je Ameriška propagandna organizacija o človekovih pravicah, katera ima financiranje v celoti 100% od Američanov. Tako, da takšne organizacije ne predstavljajo nobene kredibilnosti!
Ate_ist
08. 09. 2014 00.28
+0
No Rusija je uspela. Trojanski konj je postavljen. Ali bo cela Ukrajina ruska, ali pa bo Ukrajina v "EU in NATO" toda brez jugovzhoda.
piatin 1
07. 09. 2014 23.32
+15
Ukrainke enote se grupirajo in pet držav NATA (ZDA, Francija, Italija, Poljska in Norveška) obljubljajo pomoč z orožjem, inštruktorji in svetovalci. To ni nic mirotvorna poteza s strani NATA. Tudi izjava bivsega ukrainskega predsednika da je samostojnost področja Donjeci in Lugansk mozna samo če soglaša celotna ukraina ni na mestu glede na situacijo. Kako to da bodo za odcepitev škotske glasovali samo škoti in ne celotna Anglija?! Zakaj so za odcepitev Kosova glasovali samo prebivalci kosova in ne celotna Srbija?! Vidi se da je interesa za mir v ukrainskem vodstvu zelo malo. Res se je za zamisliti kje so vse vrednote ki jih opeva civiliziran zahod.....
MarsAudiac
07. 09. 2014 22.56
+14
Amnesty International se zadnje čase zelo rad oglasi,ko je treba popljuvati Ruse.In zmeraj izbere odličen trenutek v korist zahodne propagande.Tudi vi ste odšli k peklenščku,a ne!?No,ali pa od tam tudi prihajate,saj je vseeno.V mojih očeh ste že pred časom izgubili kredibilnost.Škoda.Nekaj časa sem vam bil kar naklonjen.Trenutek slabosti pač.
glej ovega
07. 09. 2014 22.53
+25
kdo še danes vrjame ameriki? naivni ljudje...kateri ima vsaj malo razvite možgane se hitro zave kdo je podžigal od leta 2001 dalje vojne..kdo je lagal,kdo je kradel in podtikal ter ponarejal dokaze...kdo je pobil 2.7 miljona ljudi od leta 2001? no za naivne..ne ni bla rusija...AMERIKA največja teroristična organizacija tega planeta...res si želijo vojne z rusijo? da..ker bo vojaški poligon kot vedno v evropi..amerika si zelo želi uničit rusijo in evropo...na tak način jim bo uspelo saj sta evropa in rusija zarad amerike že sprti..samo iskra še manjka pa se vojaški stroj zažene na polno moč... vsa zgodovina ki so jo nas učili v šolah o prvi in drugi sv.vojni je laž..te knjige se pišejo v ameriki da nas slepijo...resnica je kontra tega kar so nam govorili..lp
appollyon
08. 09. 2014 06.26
-9
Rusija je država ki je v zadnjih 30 letih zasegla največ ozemlja! Me pa še vedno zanima je si dobil podatke o 2.7 miljonov mrtvih s strani američanov? Mogoče RT news? hehe
Elias47
08. 09. 2014 08.27
+0
AnonimniSlo
08. 09. 2014 08.48
+3
@appollyon : joj.. ozemlje? Ozemlje sploh danes nima nobene veze. Kdor si lasti denar, lahko kupi celo državo. Mi recimo smo IDEALN primer. Slovenci imamo svojo državo. Na papirju nam pripada. Pravi lastniki pa so EU in centralne banke ki lahko pokupijo vsa podjeta, politike, medije itd. Si se kdaj prašal zakaj se nič nikamor ne premika? Oz. gremo še navzdol po tekočem traku? Odkar smo šli v EU in se odrekli razmišljanju z lastno glavo in presojo smo globoko zabredli.
zvit kot presta
08. 09. 2014 10.18
-1
yarrick
08. 09. 2014 19.03
Jaz ne zaupam putinu, ampak še manj pa zaupam Eu in ZDa ki so se v zadnjih 70ih letih dokazale kot ne ravno miroljubni inštituciji...Čeprav ima rusija veliko krvi na svojih rokah(ne govorim o sovjetski zvezi ampak o rusiji po padcu berlinskega zida) mislim da se lahko skrije pred zaghodnimi državami, ki so članice NATO pakta.Da ne omenjam IMF-a in njihovih ekonomskih embargov, ki so v bistvu še hujši WMD-ji kot pa je jedrsko orožje...
dog21
07. 09. 2014 22.40
+9
Samo še smešite se hahaha !
yarrick
07. 09. 2014 22.02
+17
Pa kaj se delajo norca sedaj iz nas?! Le zakaj zaboga bi se rusija odpovedala temu, da podpira upornike? zato ker je rekel AI oz OZN? Ja kdo je pa zakrivil konflikt v startu?! Brez puča in plačancev na maidanu nebi bilo pobojev civilistov in ruskega vmešavanja.Vsaj toliko krivde kot rusija nosijo tudi zahodne članice NATo pakta z ZDA na čelu.
RedRooster
07. 09. 2014 22.01
+15
Amnesty Inter. malo se po Gazi sprehodi, zaradi nafte so Američani odstranili Huseina in Gadafija; in kaj bodo sedaj imela tisočeletna plemena tam doli demokracijo, hahaa malo morgen, ko so oni obstajali je Krištof Kolumb še po jajcih skakal; sedaj se režejo oranžni vratovi, zločin do zločina, bravo in kaj boste sedaj pametovali še na ruski meji, kaj če pridejo Rusi na vašo mejo, boste v hlače kakakli, dejstvo je da je potrebno dobiti nove razloge za vojaške posege od daleč, skladišča so polna; mediji so zakon, z njimi se najlažje pumpa rajo za mline svoje politike! Ko enega obglavijo vsi vedo, ko brezpilotno letalo odvrže vodene rakete na civiliste ali šolo ne ve nihče, razen da je bil ubit skrajnež!
yokerxdinterfan
07. 09. 2014 21.40
+12
in folk še kar ne vidi 5 metrov pred sabo...glede na to meglo ki jim jo prodajajo kdo je zloben in kdo ne....seveda putin ali obama ne bo čutil poseldic...bo jih le navadn folk ki se ne zaveda svoje moči če stopijo skupaj
AtaAufbiks
07. 09. 2014 21.35
+26
Amnesty internacional je ameriška firma, ki podžiga nemire v Ukrajini, plačana pa je s strani CIE!
kiboko
07. 09. 2014 21.32
-17
Tudi Putinu je mesto v Haagu.
k-o-s-t
07. 09. 2014 23.04
+13
Da mu ne bo dolg čas mu bo družbo delal Obama !
IQ007
08. 09. 2014 00.39
+3
Elias47
08. 09. 2014 08.30
-1
ja, res mu je tam mesto, da bi tam lahko vsaj enkrat nekdo - Putin pravično sodil tem zahodnim zionistično masonskim zločincem
radependrek
07. 09. 2014 21.07
+12
M dajte nehat take bedarije pisat raj pišite mal o islamistih,ki se bodo počasi začeli vračati v Evropo Putin bo pred svojim pragom že pometel za razliko od usa in eu podložnikov, ki imajo en velik problem.
StrikeOne
08. 09. 2014 00.19
+4
Ne boj se islamistov ker to je načrt globalistov da te prestrašijo kot malo prestrašeno ovčko! Kaj pa ti lahko še Sirije ne morejo premagati ne pa da bi do sem prišli ne nasedaj propagandi!
Helmuth
07. 09. 2014 18.19
+40
Vsi drugi delajo vojne zlocine ....samo zda, israel , NATO ..nikoli kaksna dvolicnost kaksne lazi ......na bruhanje mi gre.....fujjj
dog21
07. 09. 2014 21.53
+5
Si nor ? NATO potem sploh nebi mogel obstajati, pa tudi ZDA bi slej kot prej padla zaradi patriotov ! Izraelci pa so na strani oblasti zaradi strahu pred raketami, ki si jih tisti ki so na oblasti tudi zaslužijo !
Krta?a 21
07. 09. 2014 17.21
+15
Tale amnesti intern.... Kakor koli ze je toliko kredibilen kot ne vem nimam primerjave. Sploh mu ni za verjet....
LockheedMartin
07. 09. 2014 17.55
-20
ja ja, kar nakladaj... satelitske posnetke so pa s photoshopom uredili a ne? sam neke brezvezne izgovore iščete, ko pa rusi dajo satelitske posnetke, pa takoj vse verjamete..
Klimova
07. 09. 2014 18.35
+16
..zgleda tko kot da bi otrok vojaške avtomobilčke parkiral...
kiboko
07. 09. 2014 21.34
-6
Klimova, vem ... sem videl FSB propagandno fotko z avtomobilčki. Ali res nimaš kakšen bolj pameten argument?
-9
Organizacija Amnesty Internatonal je objavila satelitske posnetke na katerih je vidno težko orožje separatistov... Separatisti so v zadnjih 24 urah uničili več pomembnih ukrajinskih vojaških položajev in s tem prekršili premirje... V napadu so zadeli in ubili civilista...
-5
Članice NATA - ZDA, Francija, Italija, Poljska in Norveška so sklenile dogovor z Ukrajino, in sicer navedene članice bodo v prihodnjih dneh v Ukrajino poslale večje število orožja in osebje, ki bo učilo vojake uporabljati sodobno orožje, ki ga bodo dobili... V Nemčiji, na Poljskem in v baltskih državah že potekajo vojaške vaje NATA...
-7
50 kilometrov od Donecka ukrajinska vojska zbira vojake in vojaško opremo... Trenutno naj bi bilo na položaju čez 50 tankov in še nekatera težka orožja...
T_one
07. 09. 2014 17.24
+16
zanimivo, da ni objavila tudi satelitske posnetke, kako so ukrajinska vojaška letala sestrelila tisto malezijsko potniško letalo... in kako so ameriški vojaški helikopterji transportirali tistih 20 ton ukrajinskega zlata, iz ukrajinskih državnih zalog, v ameriko... še najbolj zanimivo pa je, da ima amnesty International satelit, s katerim spremlja dogajanje v ukrajini... kaj je ta AI postala neke vrste novo NASA?!!
-11
AI ima dostop do mnogih podatkov, vključno z sateliti...
-4
Rusi odprli novo fronto v regiji ob Azovskem morju in poslali 2000 vojakov v Mariupol, Ukrajinska vojska pripravila 7 sistemov za izstrelitev balističnih raket...
yarrick
07. 09. 2014 22.08
+6
@LL ...Bog se usmili NATO članic, če bodo potegnili rusijo v konflikt.Ne samo ukrajina, potem bo padla še poljska, norveška in ostale.Si res želiš zaradi pohlepa ene in druge strani imeti ww3? Misliš da je rusija res neumna in bo kar spregledala tole kopičenje vojske na njenih zunanjih mejah? Raje upaj, da bodo vsi skupaj prišli hitro k pameti, drugače se nam(evropejcem) zelo slabo piše...
Ate_ist
07. 09. 2014 16.38
+6
slaba Rusija(Gorbačov, Jelcin) to je OK, močna Rusija (Putin) to je imperij zla. ZDA in EU to je raj na zemlji in edina pot v nebesa.
Leonardo09
07. 09. 2014 16.33
+21
ameriški satelitski posnetki?videli so celo premikajoče kemijske tovarne v iraku,potem so čudežno izginile he he....