Tujina

'Akcija za Galipoli je bila napaka, edini uspešen del je bila evakuacija'

Canberra/Wellington/Istanbul, 25. 04. 2015 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Turčiji se je ob stoti obletnici bitke za Galipoli na obalah polotoka zbralo več tisoč Avstralcev in Novozelandcev. Pri Galipoliju se je na strani t.i. antante - poleg britanskih, francoskih in drugih vojakov - boril tudi avstralsko-novozelandski korpus kopenske vojske, znan kot Anzac.

Galipoli
Galipoli FOTO: Reuters

V Turčiji se je danes ob stoti obletnici bitke za Galipoli na obalah polotoka zbralo več tisoč Avstralcev in Novozelandcev.

Slovesnosti so se med drugim udeležili avstralski in novozelandski premier Tony Abbott in John Key ter britanski princ Charles. Pri Galipoliju se je namreč boril tudi avstralsko-novozelandski korpus kopenske vojske, znan kot Anzac.

"Tako kot vsaka generacija doslej smo tukaj na Galipoliju, ker verjamemo, da je Anzac zastopal Avstralce po najboljših močeh," je dejal avstralski premier. Obenem je priznal, da je bila "akcija za Galipoli napaka; edini uspešen del je bila evakuacija."

Novozelandski premier pa je dejal, da so bili turški vojaki Otomanskega cesarstva takrat dobro pripravljeni braniti državo. Spomnil je na šok mladih vojakov iz vrst Anzac, ko so namesto odprtega prostranstva, ki so jim ga opisovali, pristali ob vznožju visokih hribov. A obenem je dodal: "Pred 100 leti sta obe strani ravnali tako, kot sta menili, da je prav in da je potrebno''.

Galipoli
Galipoli FOTO: Reuters

Zavezniki so morali priznati poraz

Pri Galipoliju se je na strani t.i. antante - poleg britanskih, francoskih in drugih vojakov - boril tudi avstralsko-novozelandski korpus kopenske vojske, znan kot Anzac. V devet mesecev trajajočih bojih tisoče kilometrov stran od doma je padlo 8700 avstralskih in 2800 novozelandskih vojakov, njihova žrtev pa je pomembno oblikovala identiteto teh držav.

Namen pomorske in kopenske vojaške operacije zavezniških sil je bil prebiti se skozi Dardanele, prisiliti Turke, da izstopijo iz vojne, in odpreti pomorsko pot do Rusije. A zavezniške sile so morale po devetih mesecih krvoločnih spopadov, v katerih je na obeh straneh umrlo ali bilo ranjenih 400.000 ljudi, priznati poraz in se umakniti.

Galipoli
Galipoli FOTO: Reuters

Med ključnimi poveljniki otomanskih sil na Galipoliju je bil Mustafa Kemal, kasneje bolj znan kot Atatürk - ustanovni oče Turške republike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macro
26. 04. 2015 00.27
Admin cohjen. Preveri preden brises. Lest we forget.
posiljatelj
25. 04. 2015 20.53
Tudi pri izkrcanju v Normandiji so prvi dve uri pošiljali najmlajše vojake v zanesljivo smrt pred nemške mitraljeze, iz bojnih ladij, ki bi nemške bunkerje s svojimi topovi z lahkoto razbile, pa so vse skupaj le opazovali z daljnogledi iz varne razdalje. DVE uri.
Infraping
25. 04. 2015 20.42
istorija se neće više ponavljati
gozdar1
25. 04. 2015 15.31
-1
Ideja pa je prišla od samega Churchilla.
dostojevski II
25. 04. 2015 15.21
+8
Akcija za Galipoli je bila napaka.... KONČNO !!! Po 100 letih so le priznali napako. Torej lahko od ZDA, VB, Avstralije, Francije... okoli leta 2110 pričakujemo priznanje, da so bili napake napadi na Afganistan, Irak, Libijo, Sirijo..
PonosenKomunist
25. 04. 2015 15.15
+3
Šele ob takih obletnicah vidimo da so popolnoma vse žrtve vseh vojn brez pomena. Zakaj umirajo ljudje, zaradi blesavih idealov, nacionalizma, namišljenih mej, politikov....vse brez pomena. Še nikoli nobena vojna ni prinesla sreče, vsaj ne na daljši rok.