Tujina

Govoriti o neodvisnem Kosovu sredi Beograda: provokacija ali realnost?

Beograd, 10. 11. 2014 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Srbske politike je zmotilo, da je albanski premier Rama med uradnim obiskom Srbije omenjal neodvisno Kosovo. Srbski predsednik Nikolić albanskega gosta sploh ni želel sprejeti, a Rama se brani, da je govoril o realnem stanju.

Zadnji albanski premier, ki je obiskal Beograd, je bil Enver Hoxha junija leta 1946.

Premier Albanije Edi Rama se je danes kot prvi predsednik albanske vlade po letu 1946 mudil na uradnem obisku v Srbiji. Gostil ga ke srbski premier Aleksandar Vučić, ki je obisk označil za nov začetek in napredek v odnosih tako med državama kot v celotni regiji. "Da se po 68 letih voditelja obeh držav srečata na tak način, je pomembna vest ne samo za Srbijo in Albanijo. Moram reči, da najini pogovori niso bili lahki, a sem prepričan, da lahko skupne težave rešujemo s pogovorom," je na novinarski konferenci po srečanju dejal Vučić.

Rekel je, da ve, da je danes tako v Srbiji kot Albaniji enostavno izzivati šovinistične in nacionalistične težnje in izgovarjati najtežje mogoče besede, ker to prinaša politične točke, a da on ni izbral populističnih in demagoških ukrepov. Želi namreč poskrbeti za gospodarski razvoj države in boljše življenje njenih državljanov, je dejal. "Ponosen sem, da obračano novo stran v prihodnosti odnosov med Srbijo in Albanijo in na naši skupni poti v EU," je dejal Vučić.

Zapletlo se je zaradi Kosova

Sprejem albanskega premierja
Sprejem albanskega premierja FOTO: Reuters
Rame bo sicer jutri obiskal tudi srbsko mesto Preševo, ki leži na skrajnem jugu države in ima večinsko albansko prebivalstvo. Obisk Preševa bo potekal izven uradnega obiska, kar pa ni po volji srbskim oblastem. Tamkajšnji prebivalci naj bi sporočili, da bodo Ramo sprejeli kot svojega premierja.

Čeprav je bil začetek obiska dober in pozitiven, pa se je kmalu sprevrgel v zapletenega. Pred televizijskimi kamerami sta se namreč premierja sicer zapletla v besedni dvoboj glede Kosova, saj so Vučića zbodle besede Rame glede tega vprašanja.

Albanski premier je dejal, da je Kosovo neodvisna država in da je to resničnost, ki jo je treba sprejeti. K njenemu priznanju je pozval tudi Beograd. "Pričakujemo, da bo Srbija naredila vse v tej smeri in to bomo vsekakor pozdravili," je dejal na konferenci, ki jo je neposredno prenašala srbska televizija, a zaradi tehničnih težav ni bilo prevoda.

Je pa Vučić dejal, da bo ob uradnem obisku Tirane zdaj, ko je Rama na takšen način sprožil pogovor o Kosovu, poudarjal, da je Kosovo del Srbije. Sicer naj bi se strani dogovorili, da se vprašanje Kosova ne omenja.

Vučić te besede označil za provokacijo

"Žal mi je, da je Rama izkoristil to priložnost, da govori o nečem, za kar se nismo dogovorili, a moja dolžnost je, da nikomur ne dovolim, da ponižuje Srbijo v Beogradu," je dejal Vučić in dodal, da od Rame ni pričakoval provokacije. "Kosovo je del Srbije in nikoli ne bo imelo nikakršne zveze z Albanijo," je poudaril.

Rama: To ni provokacija, to je realnost

Rama pa je pozneje izjavil, da sam ne bi imel za provokacijo, če bi srbski premier Vučić med obiskom albanskega glavnega mesta Tirana govoril o stališču Srbije do Kosova. "Počutil bi se dobro, saj bi gost imel svobodo, da pove, kar želi," je še dejal albanski premier.

V pogovoru za beograjsko televizijo B92 pa je dejal, da se mu zdi fascinantno, da so njegovo izjavo razumeli kot provokacijo. "To je realnost. Mnoge države, med njimi tudi velike demokracije, s katerimi sodelujete, so priznale Kosovo. Menim, da bi bilo dobro tudi za Srbijo, da prizna to realnost," je dejal.

Srbski predsednik Nikolić zavrnil srečanje z Ramo

Srbski predsednik Tomislav Nikolić se medtem danes ni hotel sestati z Ramo. Kot so sporočili iz urada Nikolića, je srečanje zavrnil, ker je bilo mogoče pričakovati provokacije. "Albanija se bo težko pridružila družini sodobnih evropskih držav, dokler se ne bo odrekla svojim sanjam o Veliki Albaniji," so sporočili. Poudarili so še, da si "Srbija že dve leti in pol prizadeva, da bi Balkan postal varna in cvetoča regija v Evropi, dokler pa bodo neodgovorni politiki, kot je Edi Rama, pa je jasno, da bo to težka naloga, polna izzivov".

Katere dogovore sta sprejela premierja?

Rama in Vučić
Rama in Vučić FOTO: Reuters

Premierja sta se na pogovoru sicer dogovorila o več sporazumih med državama. Med drugim bo za prečkanje meje med Srbijo in Albanijo za njune državljane po novem zadostovala osebna izkaznica. Dogovorila sta se tudi o programih za izmenjave za mlade, govoril pa tudi o gospodarskem sodelovanju, ki ga želita okrepiti.

Današnji obisk Rame so sicer že večkrat preložili. Nazadnje zaradi izgredov med nogometno tekmo med albansko in srbsko reprezentanco v Beogradu 14. oktobra, ki jih je povzročil prelet daljinsko vodenega kvadrokopterja z zastavo Velike Albanije.

Incidenta še niso osvetlili. Državi sta kljub nesoglasij glede tega, kako je do njega prišlo, poudarili, da ne smejo in nočejo izpustiti priložnosti za srečanje in prizadevanja za ohranitev stabilnosti v regiji. Državi želita obrniti nov list v političnih in gospodarskih odnosih, sta Rama in Vučić zapisala v skupnem sporočilu.

Obisk naj bi pokazal na otoplitev odnosov med državama, potem ko je Beograd ob posredovanju EU pristal na normalizacijo odnosov s Prištino, čeprav Srbija še vedno ne priznava kosovske države.

Zgodovinsko slabi odnosi med Albanijo in Srbijo so najnižjo točko dosegli v letih 1998 in 1999 v času konflikta na Kosovu med srbskimi silami in večinsko albanskim prebivalstvom. Podpora Tirane osamosvojitvi Kosova in to, da je februarja 2008 Albanija med prvimi priznala neodvisnost Kosova, pa je odnose med državama ohranjalo hladne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3