Tujina

Podobni napadi kot v Kölnu tudi v Avstriji, Švici in na Finskem, Slovaška zaprla vrata muslimanskim beguncem

Köln/Salzburg/Zürich/Bratislava, 07. 01. 2016 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.M./STA/J.S./U.Z.
Komentarji
857

Tudi v Salzburgu, Zürichu in Helsinkih je več žensk vložilo ovadbe zaradi spolnih napadov na silvestrsko noč. Ženske so bile tarče napadov, podobnih tistim v Kölnu. Nemška policija v povezavi s slednjimi preiskuje 16 moških, a ni še nikogar aretirala. Slovaška pa je sporočila, da ne bo sprejela več nobenega begunca muslimanske vere.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj menijo migranti?
    02:00
    Iz SVETA: Kaj menijo migranti?
  • Iz 24UR: Pozivi k odstopu šefa policije
    02:32
    Iz 24UR: Pozivi k odstopu šefa policije

Tudi v Avstriji, Švici in na Finskem je več žensk vložilo ovadbe zaradi spolnih napadov na silvestrsko noč. Ženske so bile tarča napadov, podobnih tistim v nemškem Kölnu, med drugim v Salzburgu, Zürichu in Helsinkih.

Kot je sporočila policija v Salzburgu, je več žensk vložilo prijave zaradi spolnih napadov na silvestrovo. Sklepajo, da so se na policijo z večdnevno zamudo obrnile zato, ker jih je je "opogumilo" dogajanje v Nemčiji in medijsko poročanje o njem. Policija preiskuje, ali so bili napadi organizirani oz. ali so bili napadalci med seboj kakorkoli povezani.

Dunajska policija je medtem najprej zatrdila, da v avstrijski prestolnici tovrstnih napadov na silvestrovo ni bilo, a je pozneje vendarle tudi sama prejela prijavo s strani treh prijateljic, da so bile žrtve napada, nadlegovane in oropane, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je že zatrdila, da bo policija v vsakem od teh primerov pokazala "ničelno toleranco". "Eno je gotovo: me ženske se ne bomo pustile omejiti v naši svobodi gibanja na javnih mestih niti za milimeter," je še poudarila.

V Švici naj bi bile ženske žrtev podobnega nasilja kot v Kölnu v Zürichu, kjer je potekala največja silvestrska zabava na prostem v tej državi. Kot poročajo tamkajšnji mediji, je policija prejela več kot 20 ovadb zaradi ropov, pri pogovoru s temi ženskami pa se je pokazalo, da jih je bilo več tudi žrtev spolnega nasilja. Tudi v Švici naj bi bili napadalci mladi moški iz severnoafriških in arabskih držav.

Kot poroča AFP, so se v več finskih mestih v zadnjih mesecih pojavile skupine skrajno desnih "prostovoljcev", ki patruljirajo po ulicah in domačine "ščitijo pred muslimanskimi vsiljivci". Finska vlada je te patrulje, ki naj bi bile povezane z neonacisti, ostro obsodila. Kot je poudaril notranji minister Petteri Orpo, ti ljudje nikakor nimajo pravice uporabiti sile in ne prispevajo k večji varnosti.
Finska policija pa je sporočila, da so tudi v Helsinkih na silvestrovo zaznali neobičajno visoko raven spolnega nadlegovanja. Varnostniki, ki so pomagali skrbeti za varnost na ulicah, so policistom povedali, da je bilo veliko spolnega nadlegovanja predvsem na osrednjem trgu v prestolnici, kjer se je na zabavi zbralo okoli 20.000 ljudi. Do treh napadov naj bi prišlo še na glavni železniški postaji, kjer se je zbralo kakih tisoč prosilcev za azil, večinoma Iračanov, piše AFP. Osumljence so prijeli. Finska policija sicer ni bila povsem nepripravljena na te dogodke. Že pred koncem leta je namreč prejela namige, da pribežniki načrtujejo napade. Povezav med napadi v Helsinkih in Kölnu pa zaenkrat še ni odkrila.

V Kölnu identificirali 16 osumljencev

Policija je po napadih na ženske na silvestrovo v Kölnu, za katere so okrivili priseljence, identificirala 16 osumljencev.

Žrtve napadov pred glavno železniško postajo v Kölnu so glede napadalcev dejale, da so bili severnoafriškega in bližnjevzhodnega videza. Policija je zabeležila 121 prijav spolnih napadov in ropov. Kot je razkrila danes, preiskuje 16 mladih moških, večinoma severnoafriškega izvora, a doslej še niso nikogar aretirali.

Moške prepoznali na fotografskih in video posnetkih

Večina od 16 osumljencev doslej policiji poimensko ni bila znana, a jih je bilo mogoče jasno prepoznati na fotografskih in video posnetkih. Nekatere izmed osumljencev, ki so vsi severnoafriške porekla, so za krajši čas tudi priprli, a predvsem zaradi kraj.

Policija je med preiskavo prišla do ugotovitev, da bi lahko bili ti kraj osumljeni moški povezani tudi z napadi na ženske na glavni železniški postaji v Kölnu. Dva moška, ki so ju v Kölnu prijeli že 2. januarja, sta zaradi kraje v preiskovalnem zaporu, preostale aretirane pa so po navedbah policije že izpustili na prostost.

Podobni incidenti so se namreč na silvestrovo dogajali tudi v drugih nemški mestih. Zato policija sklepa, da so bili napadi premišljeni, organizirani in usklajeni.

Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da je nujno opraviti temeljito razpravo o integraciji prišlekov.
Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da je nujno opraviti temeljito razpravo o integraciji prišlekov. FOTO: AP

Napadalci prosilci za azil?

Čeprav mestne oblasti in vodstvo policije v Kölnu vztrajajo, da zaenkrat ni dokazov, da bi bili napadalci prosilci za azil, pa se v nemških medijih pojavljajo poročila, ki namigujejo ravno na to.

Časnik Welt danes poroča o navedbah neimenovanih kölnskih policistov, ki so na silvestrovo popisali in tudi prijeli več osumljencev, ki naj bi bili del množice napadalcev. Okoli 100 oseb naj bi policisti preverili, nekaj tudi začasno zadržali, o čemer vodstvo kölnske policije ni poročalo.

Pri teh osebah je po navedbah posamičnih policistov šlo večinoma za sirske prosilce za azil, ki so šele pred kratkih prispeli v Nemčijo, le manjši del naj bi izviral iz Severne Afrike. To naj bi policisti po pisanju Welta ugotovili iz dokumentov, ki so jim jih predložili. Številni namreč sploh niso imeli osebnih dokumentov in so pokazali dokazila, ki so jih prejeli ob vložitvi prošnje za azil.

Tudi interni dokument kölnske policije iz 2. januarja, ki ga je prejel Welt in drugi nemški mediji, naj bi dokazoval, da večina obravnavanih osumljencev ni imela osebnih dokumentov in da je šlo za prosilce za azil.

Merklova za razpravo o integraciji priseljencev

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes poudarila, da mora Nemčija opraviti temeljito razpravo o integraciji prišlekov. Kot je menila, je treba spregovoriti tudi o "kulturnih temeljih našega sobivanja".

Poudarila je, da Nemčijo po teh napadih zdaj čaka nekaj "zelo resnih vprašanj, ki presegajo Köln". Napadi so po njenih besedah pokazali, da v "nekaterih skupinah prevladuje zaničevanje žensk", na kar se je treba odločno odzvati. Prepričana je, da ni šlo za izolirane oz. nepovezane primere, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kanclerka je še ocenila, da je zdaj potrebna tudi razprava o ukrepih pri izgonu tujcev, ki v Nemčiji izvedejo kazniva dejanja, oziroma premislek, ali bi bilo treba te postopke spremeniti, tako da bi tistim, ki ne spoštujejo nemškega pravnega reda, poslali bolj jasne signale.

Kritiki Merklovi očitajo, da so napadi v Kölnu posledica njene liberalne migrantske politike "odprtih vrat", zaradi katere je v Nemčijo lani prišlo skoraj 1,1 milijona migrantov, večinoma z Bližnjega vzhoda.

Policisti na kaj takega niso bili pripravljeni

Šef policije mesta Köln Wolfgang Albers je spregovoril o dogajanju na silvestrsko noč. Priznal je, da policisti niso bili pripravljeni na posredovanje v tako množičnem spolnem nadlegovanju, saj so se prvič soočili s čim podobnim.

"Imeli smo dogodek, ko se je velika skupina moških spravila nad ženske. Posredovali smo in pomagali. Toda priznal bom, da smo bili popolnoma zmedeni. Še nikoli se nismo soočili z incidenti, kot je bil ta, in na kaj takega nismo bili pripravljeni," je dejal Albers.

V mestu so poostrili varnost na ulicah, saj se prebivalci bojijo, da bi se lahko podobni incidenti znova zgodili.

Vse več je tudi pozivov k Albersovem odstopu.

Županja Rekerjeva in šef policije Albers.
Županja Rekerjeva in šef policije Albers. FOTO: AP

Zanimivo je tudi to, da je bilo prvo policijsko poročilo po silvestrovanju izredno pozitivno. Praznovanje v mestu je bilo praznično, sproščeno in skoraj brez incidentov. Policisti so v poročilu, ki so ga objavili 1. januarja, zapisali tudi, da je sproščeno vzdušje posledica tudi tega, da so bili policisti prisotni in vidni po vseh kritičnih točkah v mestu. Mediji o napadih niso poročali.

Nato pa je odjeknilo: množičen napad se je zgodil v središču mesta. Ženske so kričale, se branile in skušale zbežati. Napadalci so v ljudi metali petarde, jim kradli ...

Vse to se je v policijskih poročilih začelo pojavljati šele od 3. januarja naprej. Vse več je bilo prijav, vse več žrtev se je odločilo spregovoriti. 

Policija sicer preiskuje povezave s severnoafriško kriminalno skupino, ki jim je znana že poldrugo leto.

Zaradi tega so policisti tarča ostrih kritik, prav tako pa tudi županja mesta Köln Henriette Reker, ki je svetovala ženskam, kako naj se zaščitijo pred nasilnimi moškimi. Njeni "nasveti" so bili morda dobronamerni, a zveneli so, kot da bi bile žrtve same krive za napade. 

Bilo je kritično

Nemški tednik Spiegel, sklicujoč se na policijsko poročilo, ki mu ga je uspelo pridobiti, danes piše, da je pomanjkanje policistov in opreme na silvestrovo v Kölnu ustvarilo ozračje "najmočnejši preživi". Množica moških naj bi tako policistom fizično preprečila, da bi pomagali ženskim žrtvam.

Nemške oblasti sicer poudarjajo, da ni nobenih dokazov, da so storilci begunci, a omenjeno policijsko poročilo trdi, da so se močno okajeni moški policistom rogali, da so prosilci azila. Glede na poročilo, ki ga povzema Spiegel, se je policija bala smrtnih žrtev. Nadaljnjih podrobnosti tednik ne razkriva.

Slovaška zaprla vrata muslimanskim beguncem

Slovaška, ki že ves čas ostro nasprotuje obveznim kvotam za porazdelitev beguncev po EU in je zato celo vložila tožbo na Sodišču EU, doslej pa je sprejela zelo majhno število beguncev, je sporočila, da zaradi dogajanja v Kölnu ne bo sprejela več nobenega begunca muslimanske vere.

Bratislava odslej ne bo le nasprotovala kvotam, ampak bo tudi naredila vse, da prepreči nastanek neke strnjene muslimanske skupnosti v državi.

"Nočemo, da se tudi na Slovaškem zgodi kaj takega, kot se je v Nemčiji, da nekdo, ki živi in misli povsem drugače, v javnosti nadleguje naše ženske" je na na hitro sklicani novinarski konferenci po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril premier Robert Fico.

Kot je še nadaljeval, bi morali po terorističnih napadih v Parizu zdaj dogodki v nemških mestih ljudem dokončno odpreti oči, da varnostnih groženj, povezanih z begunskim valom, ne smejo jemati zlahka. Ideja večkulturne Evrope je po njegovih besedah odpovedala, "naravna integracija" beguncev - "drugačnih načinov življenja, drugačnega mišljenja, drugačnega kulturnega ozadja in predvsem drugačne vere" - ni mogoča.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (857)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FoglTunek
08. 01. 2016 13.26
+10
Čujte, nemško notranje ministrstv je reklo, da je med osumljenimi 31 identificiranimi napadalci v Kölnu na silvestrski večer tudi 18 prosilcef za azil...No, pa smo tam... Dobrodošli migranti !!!
Adolph
08. 01. 2016 13.46
+7
Po najnovejsih priznanjih polizije je bilo vec kot osemdeset procentov kontroliranih pijanih muslimanov v posesti formularja ki potrjuje da je prosil za azil . . .. .. . .
veliki svizec
08. 01. 2016 13.19
+11
A Angelca še kar welkomen,pa to.
+12
torej evropske države ne nardijo nič za zaščito svojih prebivalcev, prepovedujejo pa organiziranje samoobrambe.
MATEJ5321
08. 01. 2016 13.19
+3
Boknedaj, da nemčija prdne. Še jst si tega ne želim. Pa nisem musliman
lycan
08. 01. 2016 12.36
+16
Čudno da danes ne poročajo na 24ur o poslistvu 14 in 15 letnih deklet v Friedlingenu. Mogoče zato ker so bili Sirci ali pa zato ker bi bilo to nepošteno do njihove kulture. Kadar se ve gdo so izprijenci, so le domnevni, kadar so le osumljenci pa jih prikažejo kot zločince. Tu se prikaže njihova verodostojnost.
bubasvaba33
08. 01. 2016 17.55
+4
Si ne upajo pisati resnice! Šef ne dovoli!!! Laž je njihova resnica!!!
Timy15
08. 01. 2016 11.24
+8
Še vedno se samo govori kaj je treba napraviti v zvezi s prišleki,naredi pa še vedno nič.A bomo sedaj,ko smo v Evropi,nazadnje še bolj zaprti,kakor v času SFRJ.
mokocoko
08. 01. 2016 12.39
+6
v času SFRJ nismo bili zaprti...potoval si lahko v večino držav....
morjeblata
08. 01. 2016 11.21
+17
Bravo Slovaki ! Bravo Finske patrulje !
EnverHoxha
08. 01. 2016 11.05
+24
evo lepo vam folk govori da bo štalai!!!ampak naši zboljeni novinarji še kr ne dojemajo dokler nebo en od teh z nahrbtinkom pritekel v redakcijo 24 pol bojo tud oni začel dojemat!!folk bi moral sam na meje pa zapret če tile naši hlapci v parlamentu niso itak nič sposobni!
kbcz
08. 01. 2016 10.06
+18
lej dovoljeno komentiranje? da niso zboleli v redakciji?
opazovalec_
08. 01. 2016 10.46
+10
So na slabem glasu, resnica je več kot očitna in nimajo izbire! :=
Patrick72
08. 01. 2016 09.54
+15
A nas bodo v svetu spet kej s Slovaki zamenjali? Lepo bi bilo.
silberblack
08. 01. 2016 09.50
+12
Merklova misli, da so to kitajci ali črnci iz Afrike, ki so jih vozili na divji zahod in so bili poceni delovna sila. Ne to so krvniki. Zmotila se je. Hitler je to delal z orožjem, Merkova je poskusila z uvozom, zdaj naj jih pa ima. Naj jih ne poriva drugim, sama jih je vabila, nismo jih mi.
silberblack
08. 01. 2016 09.46
+18
Bravo SLovaki, vedo, kaj želijo in se želijo zaščititi pred temi krvniki. Cerar naj jih sprejme v parlament, pa da vidimo naše dame in ostale ali jim bo potem za multikulturno politiko.
LLLEPI
08. 01. 2016 09.10
+27
A se vam pocasi zacenja svitati koga ste spustili v EU in da pomeni to njen konec ce se bo se nadaljevalo.
opazovalec_
08. 01. 2016 09.38
+12
Komu to praviš, ker samo 24 ur, nekaj protestnikom in politikom ni bilo jasno!!
Patrick72
08. 01. 2016 09.08
+14
Mi jih pa z vlaki še kar naprej vozimo. Vsi, ki danes delajo zdrahe v Kölnu in množično posiljujejo nemočne ženske, so bili še pred par tedni pri nas.
LLLEPI
08. 01. 2016 09.23
+8
Ko dobijo papirje pridejo k nam na dopust.
PredsednikPepe
08. 01. 2016 10.03
+11
Na protestih proti žici na južni meji sta govorila tudi župan iz Buj in en italijanski župan! Kaj imata ta dva početi v Sloveniji. In ravno občina Buje je znana po nagajanju Slovencem, ki imajo vikende v Istri. Toliko o prijateljstvu. Pa Primorci naj se zamislijo nad dogodki na Silvestrovo po Evropi.
morjeblata
08. 01. 2016 11.23
+3
bojseme
08. 01. 2016 08.55
+11
Zradirat bagro črno!!!!
LLLEPI
08. 01. 2016 09.04
+18
Z vsakim prislekom se odpovedujemo EU in svoji drzavi tudi in jo spreminjamo v nemirno podrocje v katerem bo prepovedan vecirni sprehod preko dneva pa bo portrebno biti zelo oprezeen ,da se nam ne zgodi kaj slabega.Skratka adijo nasa svoboda na vsakem koraku pa vojska in policija ,ki bo poskusala vzdrzevati red.Kar pa ji ne bo uspelo z temi verskimi fanatiki
ecnarf
08. 01. 2016 08.30
+46
Bravo slovaki in madžari ,naši so se pa uklonili bruslju
anjerd
08. 01. 2016 08.34
+15
Nočejo se odrečti dobro plačanih služb, ker po volitvah množično rinejo tja gor in naenkrat postanejo strokovnjaki za vse.
silberblack
08. 01. 2016 09.48
+8
Naši se bojijo,da jih matična stranka v eu ne bi podpirala in so to storili za svoje stolčke. Verjamejo, da v eu prihajajo po tej poti kulturni ljudje, kot v dobrih časih v London, usa itd. Ne, sem prihajajo sedaj nepismeni, ki ne spoštujejo drugega kot silo, osvajanje in vero. Vsak mrtvi, ki bo , bo krivda na ramenih Cerarja, Merklove.
PredsednikPepe
08. 01. 2016 10.04
+6
Kaj delajo naši poslanci v Evropskem parlamentu? So lepo tiho in vlečejo dobre plače. Delajo kaj drugega?
opazovalec_
08. 01. 2016 08.28
+28
Politika je s pomočjo MEDIJEV uvozila v Evropo kriminal in ustvarja umetne ghetto-je!!!!
Verbena
08. 01. 2016 08.26
+42
Taka dejanja si zaslužijo najostrejše obsojanje in posledično najostrejšo kazen !!...ne vem, kam je skrenila Nemčija, sploh, ko vemo, kakšno politiko je imela pred leti takratna ZRN, ko je zaradi manjših prekrškov izgnala ljudi....poznala sem človeka, ki je gor delal več let, nekoč v malo vinjenem stanju povzročil manjšo nesrečo...kazen?..izgon iz države....kaj pa počnejo sedaj, pa tudi ne vem...jaz si pojem begunstva predstavljam povsem drugače...če bi morala pred bombami bežati sama, bi bila samo vesela, da mi nekje dajo streho nad glavo in en topel obrok na dan...pa nč me ne bi motilo, če bi mi prepovedali vsako sprehajanje po mestu..da pa danes puščajo prosto sprehajati vse te ljudi, ko nihče ne ve, kaj razmišljajo...je pa malo preveč pogumno dejanje....kar je še bolj žalostno je to, ko nekdo pri nas javno obsodi to dejanje in se nanj vsuje ploha besed nekih aktivistov...pa zaboga kdo so ti aktivisti, ki sedaj povsem odkrito kažejo, da imajo veliko več sočutja do tujih ljudi, kot do lastnih bratov, sester doma!!....so se ti aktivisti kdaj javno zavzeli za vse naše brezdomce, so pokazali kanček sočutja do njih...vsi namreč niso neki nepridipravi...premnoge so težke krivice izgnale na ulico...so pokazali kanček usmiljenja do ljudi okrog sebe, ki so delali po 20, 30 let..ostali brez služb, brez vsake odpravnine in so prisiljeni životarit s socialno pomočjo...kako naj z njo živijo in krijejo stroške za nekaj kar so si ustvarili prej z odrekanjem....Slovenija, zate res ni več pomoči, če se krešejo ostra mnenja, če so ljudje tako na dveh bregovih...eni zatajijo domače uboge ljudi in vidijo samo neke uboge tujce....da ne bo pomote..tudi jaz sem sočutna, a sočutna do tiste najranljivejše skupine..do otrok...zanje je najbolj grozno doživljat vojno in za vsakega si želim, da nikjer na tem svetu ne bi bil tega deležen!!!....zamislite se malo dragi sodržavljani...najprej je treba imet rad lasten narod, bit sočuten do njega...če to zmorete, potem zmorete tudi sočutje do vseh ostalih....ne dela se v obratnem vrstnem redu, ker to ni potem sočutje, to je prej neko nagajanje, vsiljevanje nečesa !!!
anjerd
08. 01. 2016 08.37
+8
In če je vsiljeno, se že vnaprej zavrača. To ni jasno samo našim privilegirancem, ki so se pravtako vslili in nam delijo brezplačne pravljice, ki so tako prozorne, da se skozi vidi.
kbcz
08. 01. 2016 10.38
+1
clovek ki si ga poznala ni bi musliman, to je razlika.
srebrnibreg
08. 01. 2016 10.45
+3
Verbena a nisi ti pred časom zelo zagovarjale te prišleke? Lepo, da si začela malo misliti ali so ti pa njihova dejanja dala misliti. Nas si zaradi takšnih napovedi obsojala in nam marsikaj očitala.
macek_garfield
08. 01. 2016 08.24
+24
kapo dol Slovakom, se Slovenija bi morala zapret mejo a kaj ko pa je trenutna oblast polna podpornikov teh emigrantov
LLLEPI
08. 01. 2016 09.05
+8
Slo politiki kleceplazijo pred bruslom in bi se lastno mater prodali za pest evrov
Explainator
08. 01. 2016 08.24
+23
vse to je fajn, samo namesto da jih dajo v zapore, naj jih pošljejo nazaj..ne vem zakaj bi jih mi futrali
anjerd
08. 01. 2016 08.25
LLLEPI
08. 01. 2016 09.08
+7
Pridejo lahko samo zato ker jim je to dovoljeno in ker je politika eu neucinkovita sicer kaj pa lahko pricakujemo od skorumpiranega Bruslja in njegovih vele politikov ki jih zanima samo denar
opazovalec_
08. 01. 2016 08.15
+26
24/2 a ste končno dobili zeleno luč, da objavite malo več resnice o težavah z migranti v Evropi?