Tujina

Namesto Nezemljanov odkrili bakterijo

Washington, 02. 12. 2010 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.R./U.Z./STA
Komentarji
535

Nasa je v kalifornijskem jezeru odkrila bakterijo, ki ima sposobnost, da preživi v arzenu, elementu, za katerega so znanstveniki verjeli, da je preveč strupen, da bi omogočal življenje.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je vendarle predstavila odkritje svojih astrobiologov. Vsi, ki so pričakovali, da je Nasa našla dokaz za obstoj zunajzemeljskih bitij, so zdaj najverjetneje razočarani, saj je vesoljska agencija sporočila nekaj drugega. A odkritje je kljub temu razburkalo znanstveno srenjo in odprlo nove možnosti za iskanje oblik življenja na Zemlji in drugod.

Bakterija, ki lahko preživi v arzenu.
Bakterija, ki lahko preživi v arzenu. FOTO: Reuters

Znanstveniki, ki so doslej verjeli, da so za življenje potrebni elementi ogljik, vodik, dušik, kisik, fosfor in žveplo, so namreč v globinah jezera Mono na vzhodu Kalifornije odkrili bakterijo, ki živi od arzena, ki velja za običajnim celicam strupen element. Povrh vsega ga vključuje tudi v svojo DNK in membrane celic.

"Kar je novo, je to, da je arzen pravzaprav gradbeni element v organizmu," je pojasnil Ariel Anbar, soavtor študije, ki jo je vodila astrobiologinja in Nasina sodelavka iz ameriške geološke raziskovalne službe Felisa Wolfe-Simon. "Doslej smo imeli predstave, da življenje potrebuje teh šest elementov in to brez izjeme. No, zdaj bomo morda morali narediti izjemo," je dejal v znanstveni reviji Science Express.

Bakterijo so našli v kalifornijskem jezeru Mono.
Bakterijo so našli v kalifornijskem jezeru Mono. FOTO: Reuters

Nasa je sicer ta teden napovedala, da bo predstavila "astrobiološko odkritje, ki bo vplivalo na iskanje dokazov za zunajzemeljsko življenje", kar je povzročilo pravi vihar med vesoljskimi navdušenci, češ da naj bi Nasa objavila dokaze, da v vesolju nismo sami. Astrobiologija namreč preučuje življenje v vesolju, med drugim njegov izvor in evolucijo, kje se nahaja in kako bi lahko preživelo v prihodnost.

Toda Anbar je opozoril, da gre pravzaprav za način razmišljanja, ki ga je vzpodbudilo odkritje arzenove bakterije. "Načeloma gre sicer za isto reč; moramo biti pozorni na izjeme. Doslej smo bili zelo obremenjeni z življenjem, kot ga poznamo in težko je vedeti, koliko to lahko razširimo. Kako drugačna je še lahko življenjska oblika, pa še vedno deluje?" je dejal.

Zanimivo je, da ne gre za kako novo bakterijo, ampak za znano, za katero pa doslej znanstveniki niso vedeli, da lahko fosfor zamenja z arzenom.

Anbar in Wolfe-Simonova sta skupaj s kolegom Paulom Daviesom sicer že lani začela raziskovati, ali bi bilo mogoče na Zemlji odkriti tudi kakšno obliko življenja, ki deluje drugače od uveljavljene. In že lani so domnevali, da bi arzen lahko zamenjal fosfor, ki je v periodnem sistemu takoj pod njim."Predvidevali smo, da bi biokemični sistemi, analogni tem, ki jih poznamo danes, lahko uporabili arzenat v enaki biološki vlogi kot fosfat," je zapisala Wolf-Simonova. "Poleg tega pa smo domnevali tudi, da so se takšne življenjske oblike razvile nekoč v zgodovini Zemlje in da morda obstajajo še danes v kakšnih nenavadnih okoljih," je dodala.

Odkritje je razburkalo znanstveno srenjo in odprlo nove možnosti za iskanje oblik življenja na Zemlji in drugod.
Odkritje je razburkalo znanstveno srenjo in odprlo nove možnosti za iskanje oblik življenja na Zemlji in drugod. FOTO: Reuters

Odkritje so na posebni tiskovni konferenci predstavili vodja Nasinega astrobiološkega programa Mary Voytek, Felisa Wolfe Simon, astrobiologinja Pamela Conrad in znanstvenik Steven Benner.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (535)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Katy Makovec
16. 02. 2011 20.05
-1
Jaa to sm pa že u časopisu brala xDD Čez milijon let bo iz teh bakterij nastal 'vesolček' :D
Katy Makovec
11. 01. 2011 12.27
+1
Hm... Ne razumm,..ampak sigurno je zanimivo
micofico
04. 12. 2010 18.31
Ja itk, zadnje čase je tega zmeraj več, pa še oddaje so zmeraj bolj detaljne oz. povedo več kot prejšna leta, zato je kr zanimivo gledati kako se zadeva razvija. Najzanimivejši časi v pozitivnem smislu šele prihajajo. Verižni tok dogotkov se začne po javnem priznanju obstoja drugih bitij, to za sabo potegne kolektivno spremembo zavesti, nove super napredne tehnologije na nivoju energetike, transporta, medicije , računalništva, ter kompletno nov sistem življenja( traba je vedeti da zadeve že vse obstajajo samo jih NWO organizacija ni spustila na plano. ko pade njihov sistem (zadnja faza njihovega padca se zgodi ravno po oznanitvi drugih civilizacij kdo vodi ta planet) Zato ko se civilizacija zave kdo so in kaj so počeli so jim dnevi šteti........ zato bodimo srečni da živimo v najzanimivejšem obdobju v zgodovinji ;)
schutzstaffel
04. 12. 2010 14.32
+1
Sicer je od mislim da od discovery-ja, ampak se mi je zdel kar vredu dokumentarec in sicer Ancient Aliens. 6 delov je, če koga zanima si naj ogleda in sam presodi.
schutzstaffel
04. 12. 2010 14.27
Hvala lepa Miha.
micofico
04. 12. 2010 10.30
Literature za to področje je zelo veliko, zato bom izpostavil le nekaj naslovov kjer boste lahko prebrali mnogo o teh zadevah. Je pa res da mora biti človek odprt saj drugače človek pade takoj v reakcijo zaradi zadev ki presegajo razmišljanje znotraj škatle. Že nekaj časa raziskujem to področje in vam lahko vam povem da vse kar je in vse kar bo daleč presega človekovo domišlijo na vseh nivojih, ker preprosto naša trenutna civilizacija glede razmišljanja in posledično obnašanja ne bi mogla biti dalj od resnice. Je pa res da smo z druge perspektive tik prek novo civilizacijo ki obsega nove poglede in nova spoznanja o nas samih o našem planetu ter o vsem kar je. divinecosmos stran velikega strokovnjaka na tem področju saviors of earth velik forum ki obsega vse možne nivoje v tej temi 1. European Exopolitics Summit 2009 - Dr. Steven Greer velika javna konferenca na temo razkritja obstoja nezemljanov Velika javna konferenca na temo odkritaja obstoja nezemljano iz leta 2001 UFO - The Greatest Story Ever Denied, Disclosure Project Pleiadian Message from The Galactic Federation ( ogled zelo priporočen) nadaljevanje na youtube 2012Evolution Ascend Yourself To The Next Stage of Evolution ( znanja o raznih zunajzemeljskih civilizacijah) ker stran ne podpira direktnih linkov si naslove prilepite na google ali you tube da vam najde rezultate. ok malo preglejte, ča pa kdo še kaj rabi pa sporočite. lp miha
schutzstaffel
04. 12. 2010 08.39
igor.gojcic 03.12.2010, 13:07 Drugače pa ni malo ljudi, ki so ji nezemljani odpeljanli na lastne planete, jim pokazali svoj svet, odgovorili na par vprašanj, ki so smela dobiti odgovor, in jih vrnili nazaj. Mnogi so dobili nalogo napisati knjigo o svoji izkušnji, in tako sporočilo prenesti svetu. Branje je zanimivo, neredko Lahko prosim poveš, kje se da to literaturo dobiti, mogoče celo naslov knjige, če obstaja?
Abacus
04. 12. 2010 02.04
Morda pa tudi nezemljani ,t.i. tuja bitja ne zelijo ,da bi navadni ljudje zvedeli za njih!? Ce bi res ta tuja bitja hotela ,da zvemo za njih bi z lahkoto zaobsli prepreke ZDA idr. vlad in se nam predstavili. Na to ni noben pomislil?
etis
03. 12. 2010 23.17
Mene ni niti malo presenetilo saj sem vedel da z priznanjem o obstoju zunajzemelske inteligence nebo nič! U.S.A. Vlada bo še zmeraj prikrivala dejstvo da v vesolju nismo sami. Te informacije katere so 2. 12. 2010 prišle v javnost so namig o.z. le delček informacij da v vesolju nismo sami . Bol me je začel zanimat datum konference bol ko vanj gledam bol vidim datum nekega prihajajočega dogotka ta datum katerega vidim je 20.10.2012 nam morda z zgornjim datumom skušajo kaj povedati?
g.noj
03. 12. 2010 18.58
igor.gojcic pa ima domišljija... ljudje živeli z dinozavri, zvezdna vrata... drugače so pa konec koncev za pomp poskrbeli mediji, ki so pisali blesave članke, da je nasa verjetno našla nezemljane, pol je pa normalno blo razočaranje, drugače je pa to v bistvu veliko odkritje...
nastiie.
03. 12. 2010 16.50
najdejo bakterijo,pa mislijo,da so carji xD
SLOVANSKI
03. 12. 2010 16.21
Martian mene samo cudi pri tebi kako imas lahko tak ozek spekter,da mislis da smo sami v vesolju in kako zagovarjas to kar je napisano v ucbenikih,si velik kritik in nebi rekel,da si kaj dosti razgledan..
Borut.Hood
03. 12. 2010 14.11
Igor, ali lahko priporočaš kakšno knjigo v zvezi s tem, kar si sedaj 2 dni razlagal ? Res me zanimajo te teme, pa če maš mogoč kakšno knjigo al pa film oz. dokumetarec ki bi ga priporočal .. hvala lepa
Martian
03. 12. 2010 14.00
igor.gojcic arheološke najdbe kažejo, da so 'ljudje' živeli že v času dinozavrov --- ti ljudje so imli zelo zanimivo življenje..polno adrenalina
najstnica_LOL
03. 12. 2010 13.46
Xspot: meni se zdi, da ti veš vse o vsem, sposoben si vsega, le en problem imaš: ko je to treba z jezika spravit v realnost, pogruntaš, da te je sam jezik. in da je tvoje življenje na bazi silicija, LCD-ja in LSD-ja. tule znaš zidat piramide bolje od egipčanov, za vse vesoljce veš, kdo in kje in zakaj so (malo spominjaš na Igorja!), vsi delci, polja in energije so ti mala malca; a ko bo treba zamenjat žarnico v špajzi, da boš najdu piškote, boš poklical mamico na pomoč. :)
Ramzess
03. 12. 2010 13.29
Jurjur="Preveč pompa so naredli zaradi enega brezveznega bacila. Očitno astrobiologi nimajo drugega dela, kot da rijejo po zemeljskem blatu." Astrobiolog ... na osnovi česa pa je prišel do tega naziva, če nezenljanov, in drugega, tam zunaj ni. Zvezdne steze so eno, v filmu so še drugi poklici povezani z vesoljem in nezemljani, ampak v resnici, nevem no, ni podlage, tiste prave namreč. Meni taki nazivi, na neki prozorni podlagi niso najbolj zanesljivi. Potem pa se kritizira študente, kako so prišli do diplom, v običajnih poklicnih smereh. Kako izgleda učbenik ali skripta za nezemeljsko biologijo, recimo? Potem pa k nezemljanu pokličejo botanika, ej kam gremo, ko pa tehnično na tem planetu sploh ni človeške osebe (strokovnjaka), ki bi poznala nezemeljsko bologijo in anatomijo, ter kar se iz tega navezuje. Mimo logike res ne gre, potem se ni čuditi posledicam. Na srečo nezemljani niso tako bresvestni in svojih ne puščajo tukaj, pač pa jih poberejo nazaj, četudi so bili zajeti. Znano je so zajeti nezemljani izginjali neznano kam, hkrati je v bližini bilo videti NLP.
alesmatejvxd@siol.net
03. 12. 2010 13.21
dajte nehat fantazirat o nekih nazemljanih,kje jih pa vidite razen v bolnih domiošljijah
Ramzess
03. 12. 2010 13.11
Sosa2="aja, pa razni fizikalni zakoni morda sploh več ne držijo, kot nas učijo v šolah, znanost napreduje, ampak preveč se lahko zruši, če bi danes recimo rekli da gravitacija ni odvisna od mase (kar me je prepričal en fizik)" Res je, in treba jih ali ovreči ali razšiti, ne pa, kar počnejo, skušajo nove reči stlačiti in predelati v star okvir zakonov in definicij le teh. To gre in potem je kup napak in zmot. Matematika, čeprav velja za eksatno znanost, ni brez napak, se prav tako poslužuje napačnih bližnjic, se bo tudi morala prej ali slej tem odreči, za vajo raziščite ali 'PI' 3,14 ali 3,16, oz. koren iz 10, se pravi smo že pri zlatem rezu, po katerem se ravna vse v naravi. Evklidova geometrija sama po sebi ni napačna, je pa napak, za njenimi elementi upodabljamo elemente narave, kar se že uči otroke. V naravi je vse orientirano, grajeno po fraktalni geometriji, povsod je moč najti enak vzorec, tudi v vesolju. Pasajnires="Na tem mestu je pač treba vedet kaj je v šoli potrebno učit in je bližje zemeljskim pojavom in kaj je toliko abstraktno, da nima smisla, ker pač ni pomembno za zakonitosti na tako malem območju kot ga sprejema in razume povprečna oseba. Ja, že, težava je v tem da je učenje neuporabno ker vsebuje preveč napak, ki niso ravno naključne, redko kera da. Nekateri učitelji so to že dojeli, in izstopili iz sistema, drugi imajo težave z otroci, z indigo otroci. Znano je da jih veliko, ves čas popravljajo, njihove napake in zmote namreč, zato neredko veljajo za moteči, zato mnoge starši šolajo doma, kar je navsezadnje čisto prav, obstoječ, omejen šolski sistem ni po njihovi meri. Njihovo znanje in vedenje o ... daleč presegata običajno ... običajnega človeka. Svet se nepovratno spreminja, naš svet in sistem se nepovratno rušita, kar je tudi njihova naloga, razumljivo je da se 'jih' določeni akterji bojijo, in jih omejujejo, na različne načine, zato so za njimi prišli kristalni, ki še lažje kljubujejo negativnim vplivom. Največ se govori o indigo otrocih, čeprav enako velja za kristalne otroke, tako jih nazivamo zaradi barve njihove aure. Pravijo, da je Jezus bil prvi indigo otrok na tem svetu, in če malo pomislimo, to marsikaj pojasni.
Ramzess
03. 12. 2010 13.09
Xspot="To je prvič v zgodovini človeštva, da je črnina nad nami oživela. Je pa res, da je lahko to dokaz tudi nečesa drugega..." Velika napaka, moral bi reči prvič v zgodovini te civilizacije, pa ne v zgodovini človeštva, ki sega precej daleč nazaj, ... arheološke najdbe kažejo, da so 'ljudje' živeli že v času dinozavrov, našli so ustreljena okostja dinozavrov, mamutov. Glede na dokaze, so se streljali celo praljudje, če gledamo skozi šolsko verzijo zgodovine. Skratka ogromno je dokazov, ki je zgodovina človeka in planeta precej drugačna kot nas učijo, in da tako ali drugače resnična zgodovina vključuje nezemljane in njihov vpliv. Jezek_FokaModa="ceprav ne razumem tocno stvari glede INDIGO otrok.. clovek ne more neko znanje podedovati ali prenesti na otroka,in tako ne vidim razloga da bi se lahko clovek nekako upgrejdal oz presel na visjo fazo.. rad bi vedel.." Spomina ne moreš dedovat, dočim ti. celični spomin pri transplantacijah (ki lahko koristi prejemniku, lahko pa škodi) je nekaj drugega, a tudi gre za psihološko plat, ki se v medicini sveto ignorira, pa pa kako ne razumejo težav, oz. jih napak interpretirajo. Pri indigo otrocih je um odprt, imajo vez z bazo znanja Akaši, kot se jo imenuje, s katere črpajo svoje znanje. Akaši je baza znanja, orgomnih razsežnosti, vsak pod nas jo ima, a nimamo vsi dostopa do nje, je tudi kolektivni spomin na energetskem nivoju, ki se nahaja v, tako pravijo, višjih plasteh energetskega polja okoli planeta. V Akaši je zapisno praktično vse, kar se je, se in se bo predvidoma, glede na 'preteklost' zgodilo. Zakaj bo, ljudje preden se zbova rodimo, imamo vpogled v v prihodnja življenja, izbor je omejen največ štiri, glede na pretekla življenja, lekcije (karma), ki naj bi jih opravili, vemo torej kaj naj bi izbrali. Nato se izbere, v življenju se razumljivo nič ne zgodi po naključju, vse je že na nek način določeno, lekcije, karma, a na vse imamo vpliv, lahko spreminjamo zadeve. Potem takem vemo že vnaprej kdaj in kako bomo umrli, a kljub temu to ni gotovo, lahko je prej lahko je kasneje, vse je odvisno od nas. Pri indigih večjih lekcij ni, ker so večinoma duševno čisti, oz. sploh so čisti, brez karme, zato je za naketere še toliko 'težji' in grob ta svet. Mnogi so danes odrasli, tudi med starejšimi generacijami lahko najdemo posmaznike, ki so imeli vez z bazo Akaši, mnogi med njimi so preroki, jasnovidci ipd.
Ramzess
03. 12. 2010 13.07
Martian="igor.gojcic ti k se bolj spoznaš na te zadeve..a si kej slišal o tem,da ima ameriška vojska zvezdna vrata..s pomočjo katerih potuje na druge planete in galaksije?" Projekt s takim imenom bojda imajo (vlada ali vojska, saj je končno isto), ne ga primerjat s filmom, a šlo naj bi za nekaj podobnega, misije na tuje planete, vendar ne z vrati, morda sličen portal, dimezijski, kar je itak mogoče. Potujejo pa s tujimi vesoljskimi ladjami, na tujem krovu, sami ne. Na spletu je možno najti podatke o neki misiji, na nek planet, ko se niso vsi vrnili, en ali dva sta celo ostala tam, ne spomnim se imena misije, malo čudno ime je bilo. Drugače pa ni malo ljudi, ki so ji nezemljani odpeljanli na lastne planete, jim pokazali svoj svet, odgovorili na par vprašanj, ki so smela dobiti odgovor, in jih vrnili nazaj. Mnogi so dobili nalogo napisati knjigo o svoji izkušnji, in tako sporočilo prenesti svetu. Branje je zanimivo, neredko naletimo na znane zadeve, ki nam kaj potrdijo ali pa še ne. Zanimivo je pravi tudi transkripte, ki nastanejo po komunikacijah z nezemljani, kanaliziranji. Marsikak odgovor se tam najde. Človek je zanimivi bitje, kako si 'zna' po nepotrebnem otežiti stvari, še posebej ko gre za nevsakdanje reči, in ko takole sledimo raznim virom, ugotovimo, da odgovori na različna 'težka' in 'zapletena' ali navidez nerešljiva vprašanja ali uganke, dokaj preprosti, če smo dovolj odprtega in širokega uma.