Tujina

Ali papež odhaja iz povsem drugih razlogov, kot jih navaja?

Rim, 21. 02. 2013 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Goljufije, korupcija, finančne nepravilnosti in gejevsko podtalno omrežje naj bi bili pravi razlogi, da se je papež Benedikt XVI. odločil za odstop, piše La Repubblica in dodaja, da Ratzinger v resnici ne odhaja zaradi slabega zdravja in starosti.

Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. FOTO: Reuters

Papež Benedikt XVI. naj bi odstopil zaradi spolnih škandalov in finančnih afer v Cerkvi, katerih dejanske razsežnosti naj bi pokazala notranja preiskava Vatikana, poroča italijanski časopis La Repubblica, ki se sklicuje na neimenovane vire.

Obtožbe o nepotizmu, korupciji in finančnih nepravilnostih, ki so pricurljale na dan ob izbruhu afere Vatileaks, so preverili trije kardinali, med njimi tudi nekdanji vodja vatikanske tajne službe.

Papež naj bi nato decembra lani dobil njihovo poročilo, ki obsega 300 strani, v njem pa naj bi bile natančno opisane nepravilnosti in goljufije, ki so se dogajale na Svetem sedežu. In prav ob branju tega poročila naj bi se Benedikt XVI. odločil, da odstopi.

Kot nadaljuje časnik, ki se sklicuje na neimenovani vir "zelo blizu" avtorjem obremenilnega poročila, sta omenjena zvezka polna informacij o "kršitvah šeste in sedme zapovedi". Gre za zapovedi "ne nečistuj" in "ne kradi".

Zaradi orgij bolj izpostavljeni izsiljevanju

Hkrati pa naj bi kardinali razkrinkali tudi podtalno gejevsko omrežje, katerega člani so na več prizoriščih v Rimu in samem Vatikanu organizirali srečanja, ki so jih spremljali spolni odnosi. Zaradi svoje spolne usmerjenosti so tudi bolj izpostavljeni izsiljevanju.

Med imeni, omenjenimi v poročilu, naj bi bilo tudi Marco Simeon, glavni urednik vatikanskega dopisništva italijanske državne televizije Rai, ki naj bi bil zelo blizu vatikanskemu državnemu tajniku Tarcisiu Bertoneju, drugemu najvišjemu uradniku Svetega sedeža. Govorilo se je celo, da naj bi bil Simeon Bertonejev sin.

Simeona se je v preteklosti že omenjalo v povezavi z afero Vatileaks – sodeloval naj bi namreč v zaroti, kako strmoglaviti nadškofa Carla Mario Vigana z mesta generalnega sekretarja vatikanskega governatorata, potem ko je skušal ta med vatikanskimi zidovi uveljaviti več finančne transparentnosti.

Poročilo poleg tega razkriva številne sumljive posle v vatikanski banki, na Inštitutu za verska dela (IOR), še piše dnevnik. IOR je minuli teden dobil novega prvega moža, nemškega odvetnika Ernsta von Freyberga, potem ko je bilo to mesto prazno kar devet mesecev.

Glede slednjega La Repubblica ni šla v podrobnosti. So pa pri časniku še zapisali, da naj bi Benedikt XVI. svojemu nasledniku osebno izročil zaupna zvezka – v upanju, da bo ta dovolj "močan, mlad in svet", da bo sprejel potrebne korektivne ukrepe.

Benedikt XVI. bo kot papež odstopil 28. februarja. V Vatikanu zatrjujejo, da je prvi odstop papeža po šestih stoletjih posledica starosti in z njo povezane izgube življenjske moči ter da ni povezan s spolnimi in finančnimi aferami, ki že nekaj časa pretresajo Cerkev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (202)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skdesni
22. 02. 2013 16.29
+1
Naveličal se je odpuščat grehe takim kot so Janša in podobni.
Pars
22. 02. 2013 15.19
+1
njegov oče in dedek sta bila tudi župnika, he he
Col. Danning
22. 02. 2013 08.51
+12
Kaj je verniki? Vedno trollate o vaših neumnostih. Zakaj se pa sedaj nihče ne oglasi in zagovarja RKC bagro? Vedno ste pametni in pljuvate čez bivši sistem, kaj pa sedaj? No, ovčice? A bo kakšen glas od vas? Beeeeee.... Očitno vas večina samo še brezmočno bleja in meketa, ker vam končno počasi curlja logika v zaznavo in ugotavljate da vrjamete v vero, ki jo zastopa lopove, goljufe, pedofile....., in očitno vrjame v denar. Tako da, jaz vam svetujem, da iz križa umaknete tistega gimnastičarja in namesto njega gor pribijete bankovec za 100 eur in počen kondom, pa se potem temu klanjajte. Pa še eno dejstvo. Očitno že leta 0 niste znali s denarjem delat, glede na to, da so vas dali židi na križ pribiti. :-)
KisloZelje333
22. 02. 2013 11.40
+2
bravo, pa so še na tem portalu ljudje, ki so sposobni razmišljanja z lastno glavo, še je upanje, bravo!
drahnreb
21. 02. 2013 22.50
+6
To podtalno omrežje ga je tako obdelovalo da ne more več zdržati.rajši grem-pravi
KisloZelje333
21. 02. 2013 22.30
+15
alo verniki, oz ne smem vam tako reči, saj tudi sam verujem, se pravi tesla, ki podpirate rkc in institucijo vatikan, a se vi zavedate, da ste posredno krivi za večino hudega na tem svetu, kar počne ta institucija zionistična, ste kdaj pomislili na to, pravi bog ali jezus upam da bosta reagirala tako kot je prav!
mihaga28
21. 02. 2013 23.03
-5
EJ DEJ JEZUS NI BOG ČLOVEK UMRL PRED 2000 LETI MAL MISL MRTVEC VLADA ALA KAJ
KisloZelje333
21. 02. 2013 23.08
+5
kaj bi ti rad povedal? resnica je o zionizmu malo pogooglaj, spodaj si napisal pomoje neko bedarijo, mi sploh ni za brat, spoznaj najprej resnico, potem se pogovarjaj s kislim zeljem!
mihaga28
21. 02. 2013 21.36
-1
mihaga28
21. 02. 2013 21.36
-3
krati pa naj bi kardinali razkrinkali tudi podtalno gejevsko omrežje, katerega člani so na več prizoriščih v Rimu in samem Vatikanu organizirali srečanja, ki so jih spremljali spolni odnosi. Zaradi svoje spolne usmerjenosti so tudi bolj izpostavljeni izsiljevanju.
mihaga28
21. 02. 2013 21.35
-2
PREBERI ČE TUKAJ NI RESNICA
mihaga28
21. 02. 2013 21.34
-3
Papež Benedikt XVI. (Foto: Reuters) Papež Benedikt XVI. naj bi odstopil zaradi spolnih škandalov in finančnih afer v Cerkvi, katerih dejanske razsežnosti naj bi pokazala notranja preiskava Vatikana, poroča italijanski časopis La Repubblica, ki se sklicuje na neimenovane vire. Obtožbe o nepotizmu, korupciji in finančnih nepravilnostih, ki so pricurljale na dan ob izbruhu afere Vatileaks, so preverili trije kardinali, med njimi tudi nekdanji vodja vatikanske tajne službe. Papež naj bi nato decembra lani dobil njihovo poročilo, ki obsega 300 strani, v njem pa naj bi bile natančno opisane nepravilnosti in goljufije, ki so se dogajale na Svetem sedežu. In prav ob branju tega poročila naj bi se Benedikt XVI. odločil, da odstopi. Kot nadaljuje časnik, ki se sklicuje na neimenovani vir "zelo blizu" avtorjem obremenilnega poročila, sta omenjena zvezka polna informacij o "kršitvah šeste in sedme zapovedi". Gre za zapovedi "ne nečistuj" in "ne kradi". Zaradi orgij bolj izpostavljeni izsiljevanju Hkrati pa naj bi kardinali razkrinkali tudi podtalno gejevsko omrežje, katerega člani so na več prizoriščih v Rimu in samem Vatikanu organizirali srečanja, ki so jih spremljali spolni odnosi. Zaradi svoje spolne usmerjenosti so tudi bolj izpostavljeni izsiljevanju. Med imeni, omenjenimi v poročilu, naj bi bilo tudi Marco Simeon, glavni urednik vatikanskega dopisništva italijanske državne televizije Rai, ki naj bi bil zelo blizu vatikanskemu državnemu tajniku Tarcisiu Bertoneju, drugemu najvišjemu uradniku Svetega sedeža. Govorilo se je celo, da naj bi bil Simeon Bertonejev sin. Simeona se je v preteklosti že omenjalo v povezavi z afero Vatileaks – sodeloval naj bi namreč v zaroti, kako strmoglaviti nadškofa Carla Mario Vigana z mesta generalnega sekretarja vatikanskega governatorata, potem ko je skušal ta med vatikanskimi zidovi uveljaviti več finančne transparentnosti. Poročilo poleg tega razkriva številne sumljive posle v vatikanski banki, na Inštitutu za verska dela (IOR), še piše dnevnik. IOR je minuli teden dobil novega prvega moža, nemškega odvetnika Ernsta von Freyberga, potem ko je bilo to mesto prazno kar devet mesecev. Glede slednjega La Repubblica ni šla v podrobnosti. So pa pri časniku še zapisali, da naj bi Benedikt XVI. svojemu nasledniku osebno izročil zaupna zvezka – v upanju, da bo ta dovolj "močan, mlad in svet", da bo sprejel potrebne korektivne ukrepe. Benedikt XVI. bo kot papež odstopil 28. februarja. V Vatikanu zatrjujejo, da je prvi odstop papeža po šestih stoletjih posledica starosti in z njo povezane izgube življenjske moči ter da ni povezan s spolnimi in finančnimi aferami, ki že nekaj časa pretresajo Cerkev.
leond1
21. 02. 2013 21.18
+2
marko simeom bertone sin kardinala bertonija
mihaga28
21. 02. 2013 20.36
-1
Ljudje pa bodte že t0olk pametni in ne nasedajte TEMU DA JE JEZUS BOG ker to ni človek človeku ne more bit bog ŠE ENKRAT BOGA NI , so le planeti ki nam krojijo usodo 200 LET NAZAJ ŠE LJUDJE ŠE NISO BILI TAKO PAMETNI KOT SMO DANES
mihaga28
21. 02. 2013 20.36
+2
srbin333
21. 02. 2013 20.27
+4
chuck norris mu je dal odpoved!!!
njihovamilostnagnada
21. 02. 2013 19.56
+8
Vsi, ki plačujejo darove in mislijo, da se s tem odkupujejo, so ubogi nevedneži, skrupulanti, pokvarjenci najpodlejše vrste, ker vedeti je treba, da je za zveličanje treba izpolnjevati SEDEM BLAGROV in ne dajati ničvrednega pleha in potiskanega papirja kot vstopnico za nebesa. To me spominja na redovnico, ki nas je v trdem socialističnem sistemu popolnoma brez vseh ovir učila verouk in nam je mlečnozobim otročajem za pravilne odgovore dajala izrezane križce iz papirja, v katerega so bili zaviti dobri bonboni. (Sveda bonbone je pojedla sama, nam je dajala ničvredne papirčke). Tak je tudi človek, ki za svojo revščino, pokvarjenost ponuja potiskan papir; užitke, naslade in požrtije si pa privošči z veliko žlico. Takole je treba povedati: Benedikt XVI. je med drugim povedal veliko resnico in morda je do nje prišel šele v visoki starosti - uporabil je besede "verska hinavščina". Koliko je tega med kristjani, je škoda govoriti. Farizejev kolikor hočete in zato imajo Jehovci verjetno prav, ko pravijo, da bo samo 144.000 zveličanih. Prav tako, kakor je pravilno navedla preprosta nuna, da je prebrala : "ti meni samega sebe dolguješ,..." in je vstopila k nunam. Bedaki ne slišijo in ne berejo, da piše: "...vam so tudi lasje na glavi prešteti,..." in ponujajo plehovje, pečenko, škrlat kot nadomestek za SEDEM BLAGROV. Res, strašna pokvarjenost.
01xxy
21. 02. 2013 19.25
+13
Če papež pogleda samo slovenske cerkvene "dostojanstvenike", mu le ob Mariborski nadškofiji postane slabo. Ni čudno, da jih noče več videti in ne slišati.
Ahmed ?u?ak
21. 02. 2013 19.18
+3
To je pač firma,oz delniška družba...ampak bom pometu pred svojim pragom...pr muslimanih ni papeža...pač so pa kardinalom in škofom podobni ljudje...z mojga aspekta,povem samo to...če verujem,tako kot je izvirno,ne rabim posrednika do Boga...sam bom z njim poravnal račune,kadarkoli,verjetn pa na unem svetu...za informacijo pa še to...čez 100 križarskih pohodov na srednjeveško Bosno je poslal Rimski Papež,ker je bla deželica Patarenska oziroma Bogomilska,skratka mel so zelo skromne molilnice oziroma Božje hrame...tolk cajta so vztrajal,da je Kralj prestopil v rimsko vero,da je pobiral davke,pa odpustke so zgleda tud prodajal,pol so pa itak prjahal Turki....
Pivojevoda
21. 02. 2013 19.23
+3
Bog nima neposredne veze z nami, on skrbi le, da nekje obstajamo, kaj pa tam počnemo, je naša svobodna volja.
k_komet
21. 02. 2013 19.17
+2
Kdor pozna zgodovino papežtva ve, da je vse zgoraj našteto le drobtinica priti tistemu, kar je ta institucija v zgodovini že doživela. To torej pomeni...RKC bo po tem odstopu samo še trdnejša in monolitnejša institucija, kot je bila do sedaj.
Elias47
21. 02. 2013 20.14
+1
prerokbe napovedujejo, da bo krščanstvo v tem času propadlo, ker bodo prišle na dan laži Vatikana, in resnica, ki je skrita v dokumentih v skritih knjižnicah Vatikana... napovedano je tudi, da bomo kristjani zaradi tega "tavali naokoli brez orientacije", brez pravega duhovnega vodstva, zaradi laži in zavajanj, ki jih je v zgodovini spočel Vatikan, ko si je namislil vse te oslarije, ki jih dandanes poznamo kot "katolištvo" oz. "krščanstvo"... naslednji papež bi naj bil zadnji papež.... oz. tisti, ki bi naj uničil krščanstvo oz. nekdo bi naj v tem času razkrinkal Vatikan kot "antikrista" oz. "glavo Zveri - 666".
k_komet
21. 02. 2013 20.46
+2
Takšnih in podobnih prerokb je bila v skoraj 2.000 letni zgodovini že vsaj kakšnih 10.000...in za pričakovati je, da se jih bo še kakšnih 20.000 pojavilo na novo....:)
UDŽAT
21. 02. 2013 19.12
+5
Kdo si želi imeti na \"tronu\"dementnega,senilnega,ter na srcu in še kje bolanega papeža-starega 85 let? Prejšnji papež je bil na koncu tako bolan,da je komaj sedel na stolu,iz ust se mu je cedila slina,ni mogel niti požirat,kaj šele govorit. Je pa tudi res,da te številne afere in svijarije-tudi blizu Vatikana-človeku še dodatno jemljejo moč in vero,-TUDI PAPEŽU! Tukaj bi moral Ratzinger oz.Benedict 16.pokazat svojo moč in odločnost,odstavit oz.izobčit te duhovnike.... Samo to je zgleda tako,kot bi zdravil človeka,ki ima raka v zadnjem stadiju z -aspirinom! Je pa to mogoče res začetek počasnega konca RKC!
Pivojevoda
21. 02. 2013 19.27
-3
Najboljša rešitev bi bila, če bi Vatikan okupirali scientologi, svet zgleda rabi uspešno globalno religijo, ki bo lepa tudi v modernem smislu.
KisloZelje333
21. 02. 2013 19.08
+11
in potem se tu še vedno...no kakopak, če bi ta %, ki sploh ni tako majhen bil sposoben dojeti, da za verovanje v boga ne rabiš nič plačevat, potem bi že davno spremenili svet, razprodali vatikan, z njihovim bogastvom nahranili ne ene ampak 7 afrik......mislim kako narobe svet, podpirajo papeža, tulijo čez nas, češ da mu ali ne privoščimo al nas majo za neke ateiste (verujem, pomoje veliko bolj, kot vi, ki vsako nedeljo pustite po 10 ali 20€ v pušici) mislim a mi razloži, pa vas še danes vprašam, če se lahko en tak pametnjakovič, ki v 2013 še vedno slepo podpira vatikan, obrazloži zadevo, pove čemu je vatikan na tem svetu, kaj je v teh 2000 letih naredil dobrega za človeštvo, glejte pač napišite dejstva, ker me res zanimajo, res me zanima vaš način razmišljanja, ker enostavno težko verjamem, da ste tako za časom...da sta vam pa rode in uran naročila, da naredite tu gor si usak po 5 profilov in pišite v dobro cerkve pa tudi dvomim....tako da res, čakam na en konstruktiven odgovor, ker glejte če so vas doma celo življenje učili same lepe stvari o cerkvi, bla bla bla bla bla....bla bla bla bla, tudi mene so, v 80ih ko sem odraščal, ko sem obiskal vatikan s šolo, se mi je zdelo to nekaj najlepšega, svetega. čistega...počaščen sem bil da sem bil lahko sploh tam....naj mi danes bog oprosti, AMPAK NISEM VEDEL, NISEM POZNAL RESNICE, KAKO PA NAJ BI JO, ČE JE NITI MOJI DOMAČI NISO POZNALI, AMPAK KDAJ PA MISLITE VI TO SPOZNAT LJUDJE? SE BOMO RES ŠE V NEDOGLED ŠLI VSE TO? VAM JE VSEENO ZA VSE LAČNE PO SVETU IN V AFRIKI, KI BI JIH LAHKO NEMUDOMA NAHRANILI, ČE OPRAVIMO S TEMI ZIONISTI ENKRAT ZA VSELEJ? Ravnate se po božjih navkih a podpirate vatikan......ampak veste kaj, ne da vam privoščim, ampak to se vam bo še vrnilo, od tistega pravega boga, ki OBSTAJA! Zato se čimprej zamislite kaj počnete!!!!!!!!
Pivojevoda
21. 02. 2013 19.07
+0
Papež je edini altruist na svetu, ki ga obsojajo, da je dal ljudem denar. Za razliko od naše vlade, on denar ni izgubil temveč ga je kvečjemu nerodno distribuiral med tiste, ki ga potrebujejo. On sam ga nima, to je najbolj pomembno, rit mu bodo drisale ostarele ženičke, ki mu ob enem tudi kuhajo, elektriko, komunalo in ostale stroške pa časti občina. Vse, kar ima, je staro kot svet, ampak ni še za na deponijo, ker bi mu mogli sicer od tam privleči novo kložuno, zakaj ne bi potem raje še naprej uporabljal ter vzdrževal obstoječo? Na računu ima verjetno le socialno penzijo, ki jo redno dviguje in tako pokaže, da mu je mar za vsak cent, po smrti pa bo itak vse zapustil cerkvi. Kakšna je torej razlika, kdo je sveti oče, nekdo se pač mora voziti naokoli s papamobilom in mahati iz balkona.
Pivojevoda
21. 02. 2013 19.13
+1
Katoliška cerkev ga je zelo polomila, ker so izvolili bivšega nacista, očitno še vedno ne vidijo podobnosti med hudičem in fašistom oziroma ne morejo razumeti, kaj pomeni cel družbeni sistem, zasnovan na samih dogmah in lažeh, za razliko od običajnih neumnosti in napak. Največji problem fašizma je od nekdaj prav etika, iz takih kombinacij raznih dualističnih načel je mogoč le en sam zaključek, če je temeljni in najpoglavitjnejši cilj fašizma odpraviti vso trpljenje razsvetljene nacije, potem je treba preprosto uničiti vso življenje.
Fer1
21. 02. 2013 18.56
+1
Pa z zdravjem kot razlogom nas res ne rabijo nategovat, saj nismo butasti, saj se vsi še spomnimo predhodnika, v kakšnem stanju je bil na koncu....