Tujina

Ali vulkan drema ali pa znova trdno spi?

Reykjavik, 24. 05. 2010 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz islandskega vulkana prihaja nekaj pare, a ni nobenega pepela. Ta mirnost lahko pomeni, da se je končno utrudil. Vendar znanstveniki opozarjajo, da se ne gre veseliti prehitro.

Islandski vulkan
Islandski vulkan FOTO: Reuters

"Aktivnosti v kraterju ni več. Magma se ne dviga," je po poročanju britanskega Sky Newsa dejal islandski geofizik Magnus Gudmundsson.

Islandska meteorološka postaja je sicer sporočila, da je vulkan le še minimalno dejaven. Iris Marelsdottir iz civilne zaščite je dejala, da iz vulkana prihaja nekaj pare, a nič pepela. "Prezgodaj je, da bi dejali, da je vsega skupaj konec, a v tem trenutku je vulkan miren," je povedala.

Strokovnjaki bodo vulkan sicer še naprej opazovali. Gudmundsson pravi, da bo, če ne bo novih potresov in nekih novih izbruhov, to znak, da se je zgodba končala. Je pa izpostavil, da je leta 1821 izbruh vulkana trajal kar 13 mesecev in dodal, da je zelo težko vedeti, da je to dejansko pravi konec.

Kot je znano, je vulkan izbrihnil 14. aprila, prvič po skoraj dveh stoletjih. In takrat se je začel kaos v zračnem prometu, ki ga letalski prevozniki, ki so utrpeli ogromno finančno škodo, in potniki, ki so imeli pokvarjene dopuste, še dolgo ne bodo pozabili.

Mirujoči vulkan se lahko nenadoma spremeni v aktivnega, tudi če so mu vulkanologi že odpisali aktivnost. Pri tem še dodajajo, da 'mirujoči' pravzaprav pomeni samo vprašanje časa, kdaj bo v prihodnosti izbruhnil. Po tej definiciji na svetu miruje na tisoče lepotcev. Izbrali smo deset, ki že dolgo mirujejo in bi se lahko že v bližnji prihodnosti nenadoma zbudili.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bibi266
24. 05. 2010 09.03
vulkani so kod ženske v 5 min. se lahko vse spremeni
trdoleska
24. 05. 2010 08.57
Očitno ga led močno motil. Sedaj ga je stopil in lahko zaspi za nekaj let, da se ledenik spet tvori.