Tujina

Bodo z manjšo kupolo bolj uspešni?

Lousiana, 10. 05. 2010 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zadnji poskus zaustavitve iztekanja nafte v Mehiški zaliv z uporabo kupole, ki bi nafto usmerila na tanker na površju, je spodletel. Podjetje BP pa ima že novo zamisel, kako zajeziti iztekanje nafte.

Strokovnjaki še vedno niso našli rešitve, s katero bi ustavili odtekanje nafte.
Strokovnjaki še vedno niso našli rešitve, s katero bi ustavili odtekanje nafte. FOTO: Reuters
Generalni direktor podjetja BP je danes predstavil nove možnosti, ki bi lahko zajezile katastrofo, ki je doletela Mehiški zaliv. Podjetje naj bi namestilo manjšo kupolo, ki bi zajezila odtekanje nafte. Ne bi bila tako uspešna kot prejšnja verzija kupole, toda kljub temu, bi lahko preprečili najhujšo ekološko katastrofo, ki grozi ZDA. V roku 72 ur bi jo lahko izdelali in namestili nad mestom, iz katerega uhaja nafta.
Vse od 20. aprila, ko je na naftni ploščadi Deepwater Horizon prišlo do hude eksplozije, ki je zahtevala enajst življenj, v Mehiški zaliv dnevno še vedno odteka več kot 800 tisoč litrov nafte. Tudi zadnji poskus, da bi nad luknjo 1500 metrov globoko na morskem dnu postavili kupolo, iz katere bi napeljali cev, preko nje pa bi večino nafte, ki uhaja, speljali na tanker na površju, je namreč spodletel.

Skoraj sto ton težko kupolo, ki je predstavljala najhitrejšo rešitev, so spuščali celih 12 ur, nakar so jo zajeli hidratni kristali, ki so zamašili zgornji del, kjer bi morali pritrditi cev za črpanje nafte.

Reševalne ladje so v zalivu namestile več kot 275 kilometrov dolg pas zaščitnih ograd.
Reševalne ladje so v zalivu namestile več kot 275 kilometrov dolg pas zaščitnih ograd. FOTO: Reuters
Bodo težavo rešile smeti?

Inženirji sedaj dan in noč iščejo nove rešitve, med katerimi pa se je v zadnjih urah pojavila tudi ta, da bi kupolo zapolnili z odpadki ter tako zatesnili odprtino, skozi katero uhaja nafta. "V kupolo bomo poskusili vstaviti močno stisnjene pnevmatike, žogice za golf in podobno,“ je medijem dejal poveljnik tamkajšnje obalne straže Thad Alen.

Naftni madež se širi

Prvi naftni madeži so v soboto že pripluli do otoka Dauphin nekaj kilometrov od obale zvezne države Alabame, kjer so na plaži odkrili temne krogle, ki naj bi nastale z mešanjem peska ter nafte. Pristojne državne institucije so izdale tudi novo opozorilo, da se bo zaradi vetra naftni madež pomaknil proti vzhodu, v torek pa lahko doseže delto Misisipija in druge otoke na tem območju.

Na stotine reševalnih ladij in čolnov je v zadnjih dneh v zalivu namestilo več kot 275 kilometrov dolg pas zaščitnih ograd ter porabilo okoli 300 tisoč litrov kemičnih tekočin, ki bi ustavile širjenje madeža. Obalna straža in prostovoljci, katerih število se iz dneva v dan povečuje, so že začeli z reševanjem vodnih ptic, ob obali mesta Waveland pa so prebivalci v morju opazili na tisoče mrtvih rib. Okoljevarstveniki ocenjujejo, da se Američanom v primeru nadaljnjega odtekanja nafte v morje obeta huda ekološka katastrofa, verjetno največja v zgodovini ZDA.

V primeru nadaljnjega odtekanja nafte se Američanom obeta največja ekološka katastrofa v zgodovini ZDA.
V primeru nadaljnjega odtekanja nafte se Američanom obeta največja ekološka katastrofa v zgodovini ZDA. FOTO:

Prebivalci Louisiane, ki jim glavni vir prihodka predstavlja ribolov, so pet let po orkanu Katrina zopet v velikem strahu. Na območju, od koder Američani pridobijo kar 30 odstotkov vseh morskih sadežev, so že zaprli približno 30 obratov, kjer gojijo ostrige, zaradi česar je brez dela ostalo približno 900 zaposlenih.

Ravnodušni pa niso niti predstavniki zvezne države Floride, ki se bojijo, da bi nadaljnja širitev madeža na vzhod pomenila hud udarec njihovemu turizmu.

Odškodnina bo ogromna

Preiskovalci še vedno ugotavljajo vzroke za nesrečo, ki je potopila ploščad z imenom Deepwater Horizon v lasti britanske energetske družbe BP, ki pa jo kongresniki v Washingtonu vse ostreje obtožujejo. Podjetje je sicer že pred časom prevzelo popolno odgovornost in potrdilo, da bo plačalo vso odškodnino in stroške čiščenja v maksimalni višini 75 milijonov dolarjev, a ameriški vrh pripravlja tudi spremembo, po kateri se bo odškodninska meja dvignila na 10 milijard.

Popoldne se bo na srečanju z ministri z zadevo in nadaljnjimi ukrepi seznanil tudi predsednik Barack Obama.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veselo-na-delo
11. 05. 2010 00.41
@kununurra--- imaš prav vse se lahko zgodi če ne ustavijo tega črnega madeža,če ne sedaj bo pa prišlo pozneje, lahko še v sredozemsko morje in naprej v jedran.
veselo-na-delo
11. 05. 2010 00.36
Tu je nekdo imel ziher prste vmes, ker tako bi lahko samo naenkrat vse potonilo? nevem??? Kaki so pa bli toti temelji vendar ne iz kock ki bi se ob exploziji tako zlahka zrušili??? Definitivno bi mogl to explozijo prenesti saj so spodaj in ne zgoraj kejer je počilo. Kako varna je pa sploh bila ta ploščad če se vse tako na hitro zrušilo? Potem bi jo kak orkan tud podrl, tako jo je pa še ne.Nevem kaj so tam imeli in zakaj je tako bilo.
Kimberley-Echo
11. 05. 2010 00.29
Mislim, da so pred največjim izzivom v zgodovini kako ustaviti katastrofo svetovnih razsežnosti. Kaj se bo zgodilo, če se madež začne pomikati proti zahodnemu Atlantiku? In to se bo zgodilo kmalu potem, če velikanska plast nafte doseže krožni tok v centralnem Mehiškem zalivu. Ta bo potiskal nafto proti južni Floridi in naprej v Atlantic in takrat pomagaj bog ne samo Ameriki, tudi obale Evrope so lahko sčasoma na vrsti, da ne govorim o razpadu morskega ekosistema.
Peter Kralj 1
11. 05. 2010 00.01
MAJHNO JE PRIJETNO - VELIKO NERODNO! ZARADI NARAVE SRČNO ŽELIM IN STISKAM PESTI, DA BI ČIMPREJ USPELI !!!!!!!!!
bron
10. 05. 2010 23.49
PA NAJ S KLOBUKOM PROBAJO.
w1s4
10. 05. 2010 23.26
glavno da se črpa pa služi €€€ oz. $ $ $ - ko pa pride do katastrofe, ki je se je v preteklosti naredila že neštetokrat pa ni plana, kako katastrofo preprečiti... "glavn daj dnar, tm nj pa kr vn teče pa nj vse pocrka."
kvapatebriga
10. 05. 2010 22.31
Glede na to kako izlivajo nafto v morje je je očitno na zalogi preveč. Kdaj bodo cene padle?
apiar
10. 05. 2010 22.21
Nafta bo tekla v morje tako dolgo, dokler ne bo odškodnina, ki jo bo američanom plačal ves svet, dosegla dovolj visok znesek.
kosez
10. 05. 2010 21.55
dober razlog bo tokrat imel Pahorček, da nasljedni torek dvigne nafte derivate! :)
blue05
10. 05. 2010 21.37
bolj zanimivo, a žalostno bi bilo prebrati članek o reševanju življenj živali, domačinov in rastlin.
blue05
10. 05. 2010 21.36
turizem pa odškodnina, ti tipi povsod vidjo le denar! Pa še mal ga jim bomo poslal..... Kmal ga bodo lahko samo še jedli. Izlitje nafte uniči ekosistem - najprej alge.....
MaxD
10. 05. 2010 21.17
Tole je pa že mal ironično. Pred 50 leti so lahko poslali človeško posadko na Luno, a zdaj ne morejo zamašit ene luknje na dnu morja, čeprav so jo sami izvrtal.
alduri
10. 05. 2010 21.09
bom jst plaču....ni panike
drekec123
10. 05. 2010 20.50
am tok inženirjev majo pa niso nč ugotovil pol pa ist samo vklopm 5% možganskih celic pa mi kapne na misel da bi še preden je ploščad potonila jo poskušali obdržati na površju in tako preprečiti katastrofo??? mislm a je to res tok težkomal prej mislt kai bi nardil v takem primeru???
lucky.bastard
10. 05. 2010 20.49
ja ker je to v mehiškem zalivu bo to pomoje še trajalo. Saj vete da se Severnjakom nikamor ne mudi
Indigo Pingvin
10. 05. 2010 19.07
Jaz se pa čudim, da američanom ni uspelo tega enostavno razstrelit, mislim, to je po njihovem najbolj učinkovita metoda, ne (sarkazem.press).
WikiX
10. 05. 2010 18.56
Kar je že, je in mogoče je čas za alternative. Mogoče bi lahko opremili ladje ali podmornice z nekakšnimi plugi, ki bi naorali dno, da bi zamašilo luknjo ali kaj podobnega, recimo kot so delali otoke v Dubaju. Nič ni slišati, kako so kaj navdušeni Mehičani ter ostala soseska, mogoče imajo ob vsem tem, kar jim naplavlja, tudi sami misel ali dve. Sicer se mi ne zdi pametno, ampak spomnil sem se zanimive ideje, da bi eksplodirali dno luknje, potem pa vanjo vlili na milijone ton tekočega železa, v katerem bi plavale sonde. Železo bi tonilo skozi lavo, sonde pa bi izmerile, kaj se nahaja v središču zemlje. Saj sem opozoril, da sem mi ne zdi pametno, ker lahko zemlja še zažari od sreče, da jo prišlo nekaj obiskat, ampak hej, saj gre za izkušene kolonizatorje.
SLOVENIASTAN
10. 05. 2010 18.43
75miljonov pa toje ja drobiz za tako katastrofo ko so jo povzrocli , privoscim jim propad BP-ju Za zivali mi je res hudo pa morje ter cel ekosistem ,sam americanom pa ne morm drugega kot da jim privoscim katastrofe
pika poka ježek
10. 05. 2010 18.38
In sedaj se bodo usmerili na črpanje nafte v arktičnem morju in na Antarktiki.
crysis
10. 05. 2010 18.37
in kdo bo plačal kazen