Tujina

Po prvih ocenah je Clintonova zmagovalka televizijskega soočenja, ki naj bi imelo rekordno gledanost

New York, 27. 09. 2016 06.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ameriška predsedniška kandidata Clintonova in Trump sta opravila prvo televizijsko soočenje. Na soočenje se je Clintonova bolje pripravila, na kar je vmes opozorila in dodala, da je za razliko od Trumpa pripravljena tudi na prevzem predsedniškega položaja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Iz oči v oči
    02:54
    Iz 24UR: Iz oči v oči
  • Iz 24UR: Najbolj nepriljubljena kandidata
    02:22
    Iz 24UR: Najbolj nepriljubljena kandidata
  • Preverjeno! - Predsedniške volitve v ZDA
    09:55
    Preverjeno! - Predsedniške volitve v ZDA
Zunaj območja kampusa univerze so v času soočenja potekale demonstracije pripadnikov ene ali druge strani, policija pa je opravila tudi nekaj aretacij. Za zapahe so šli večinoma podporniki kandidatke stranke zelenih Jill Stein, ki so se pustili aretirati, da opozorijo na izključitev kandidatov tretjih strank iz soočenj.

Ameriška predsedniška kandidata Hillary Clinton in Donald Trump sta svoje prvo televizijsko soočenje na univerzi Hofstra opravila v skladu s pričakovanji. 

Če upoštevamo vse veljavne standarde takih soočenj in mnenje večine televizijskih analitikov, bi morala zmaga pripasti Clintonovi. A na volišču ne odločajo oni, temveč ameriški volivci. Slednji pa znajo biti muhasti, pa tudi te volitve so nekaj posebnega.

Tokratne volitve so posebne zaradi Trumpa, ki tudi tokrat ni "razočaral". Republikanski kandidat je ves čas skakal v besedo svoji protikandidatki. Gre za nekaj povsem običajnega za Trumpa, uporabljal pa je tudi taktiko, "govori, kar pač želiš". Torej na vprašanja voditelja televizije NBC Lesterja Holta skoraj nikoli ni naravnost odgovoril, ampak je govoril to, kar je hotel.

In kaj je želel Trump povedati?

Trump se je tudi tokrat pačil in skakal v besedo.
Trump se je tudi tokrat pačil in skakal v besedo. FOTO: AP

Trump je tudi tokrat prepričal svoje podpornike, da je on pravi. Z njegovim nastopom so bili več kot zadovoljni. Ali si je s svojim nastopom priboril tudi kakšen dodaten glas, še ni popolnoma jasno.

Trump je poudaril, da je Amerika zaradi Clintonove in predsednika Baracka Obame ena sama razvalina, ki jo izkorišča ves svet, še posebej zavezniki in južna soseda Mehika ter Kitajska. Rusije v tem kontekstu ni omenil. Zaradi Obame in Clintonove ZDA sklepajo katastrofalne trgovinske sporazume, Clintonova je kriva za nastanek Islamske države ter propadanje gospodarstva zaradi regulacij in visokih davkov, ki jih namerava še bolj povišati.

"Že celotno odraslo življenje se boriš zoper IS," je Clintonovo zbodel Trump.

Clintonova vrača udarec

Clintonova ga je kar nekajkrat zgroženo pogledala.
Clintonova ga je kar nekajkrat zgroženo pogledala. FOTO: AP
Mislim, da me je Donald pravkar skritiziral, ker sem se pripravila na soočenje. Veste, na kaj sem se še pripravila? Da bom predsednica. Hillary Clinton

Na soočenje se je Clintonova bolje pripravila, na kar je vmes opozorila in dodala, da je za razliko od Trumpa pripravljena tudi na prevzem predsedniškega položaja. Američane je svarila pred nevarnostjo Trumpa blizu ameriškega jedrskega arsenala, celotnemu svetu pa je zagotovila, da Amerika drži in bo še naprej držala besedo. To je veljalo še posebej državam članicam zveze Nato, ki jim Trump grozi z izstavitvijo višjega računa za obrambo.

Tudi zbadanja ni manjkalo

Nasprotnika sta se nekajkrat učinkovito zbodla in sprožila navdušene aplavze pri občinstvu, ki se je večinoma držalo navodila, da ne sme razgrajati. Trump si je prislužil aplavz, ko je dejal, da bo objavil svoje davčne napovedi, če bo Clintonova objavila svojih 30.000 izbrisanih kosov elektronske pošte z zasebnega strežnika. Slednja se je znova opravičila za storjeno "napako" in poudarila, da zanjo prevzema polno odgovornost.

Demokratka pa je izzvala navdušenje pri svojih podpornikih, ko je zavrnila Trumpove kritike, da ni dovolj vzdržljiva za prevzem položaja predsednice. "Ko boš ti prepotoval 112 držav, se pogajal o sporazumih in talcih in vzdržal 11 ur zaslišanja v kongresu o Bengaziju, potem mi lahko govoriš o vzdržljivosti."

Prav tako je izpostavila Trumpov neprimeren odnos do žensk in vse žaljivke, s katerimi jih je obmetaval.

Kriva praktično za vse

Clintonova je v nekem trenutku celo dejala, da ima občutek, da jo bo razglasil za krivo za vse, kar se je kdaj zgodilo. "Zakaj pa ne," ji je odvrnil Trump in se spačil. "Saj res, zakaj pa ne," je dodala Clintonova in Trumpa pozvala, naj debato začini s še kakšno "noro izjavo".

Skoraj nič o konkretnih zadevah

Do konca kampanje sta še dve televizijski soočenji. Naslednje 9. oktobra na univerzi Washington v St. Louisu bo potekalo kot javna tribuna, zadnje 19. oktobra na televiziji Fox pa bo v Las Vegasu v podobnem formatu kot ponedeljkovo, to je dva kandidata in voditelj. Že 4. oktobra bo na univerzi Longwood v Virginiji soočenje podpredsedniških kandidatov republikanca Mika Penca in demokrata Tima Kaina.

Soočenje je bilo bojevito od začetka do konca, kratko pa so potegnili volivci, ki so hoteli kaj več izvedeti o politiki obeh kandidatov. Slišali so, da bo Trump znižal davke za bogate in menda povečal primanjkljaj za 5000 milijard dolarjev. Republikanec je dejal, da bodo nizki davki pomagali gospodarstvu, skupaj z odpravo regulacij.

Clintonova je dejala, da so davčne olajšave skupaj s pomanjkanjem bančnih regulacij povzročile zadnjo finančno krizo in recesijo, po kateri ZDA zdaj okrevajo. Pri tem ga je zbodla, ker ne objavi davčnih napovedi kot vsi predsedniški kandidati zadnjih 40 let. Vprašala je, ali je to zato, ker ni bogat, kot trdi, ni tako dobrodelen, kot trdi, ali pa ne plačuje davkov. Trump je odvrnil, da to pomeni, da je pameten.

Clintonovi je bilo vidno nelagodno

Trump je Clintonovo ujel pri vprašanju zadnjega trgovinskega sporazuma z Azijo TPP, ki ga je demokratka najprej podpirala, potem pa ga začela zavračati, ker je bil to pogoj za pridobitev Sandersove podpore. Ko je skušala poudariti svoje izkušnje, ji je Trump to priznal, vendar zatrdil, da gre za slabe izkušnje, ki Amerike ne bodo rešile. Ko je odgovarjala na te očitke, ji je bilo vidno nelagodno.

Rasizem

Trump si prizadeva Clintonovi odvzeti nekaj podpore med temnopoltimi volivci, vendar je to po soočenju vse bolj oddaljen cilj.

Clintonova ga je obtožila, da je bil glavni pobudnik rasističnih dvomov o kraju rojstva predsednika Obame. Republikanec je krivdo za to skušal zvaliti na Clintonovo. Pri vprašanju odmevnih primerov policijskega nasilja v ZDA pa je govoril o potrebi po več zakona in reda.

Razprave o njegovi pobudi za gradnjo zidu na meji z Mehiko in izgonu nezakonitih priseljencev ni bilo. Clintonova je opozorila, da je Trump ženske označil za prasice, psice in gnoj ter da bo nekdanja lepotna tekmovalka latinskoameriškega izvora, ki ji je rekel Miss sobaric, dobila državljanstvo in bo glasovala proti njemu.

Največja gledanost v zgodovini?

Televizijsko soočenje na univerzi Hofstra kakšnih 40 kilometrov stran od mesta New York naj bi imelo rekordno gledanost, morda celo do 100 milijonov ljudi, čeprav bo potrebno na rezultate tega še počakati.

Po prvih ocenah je zmagovalka soočenja Clintonova

Prva resnejša anketa takoj po prvem soočenju ameriških predsedniških kandidatov je izpostavila prepričljivo zmago Clintonove, podobnega mnenja so tudi vsi analitiki, razen izrazito strankarskih republikanskih, vendar to v tokratni predsedniški kampanji ZDA nikakor ni odločilno.

Kakšni so občutki ene in druge strani je postalo jasno takoj, ko so začeli strankarski operativci prihajati v tako imenovano "spin sobo", da medijem razložijo svojo resnico. Operativci Clintonove so bili razigrani in nasmejani ter celo nekoliko presenečeni, da se je vse izteklo tako dobro za njihovo kandidatko. Trumpovi ljudje pa so se medijem približali s kislim izrazom na obrazu.

Anketa CNN, ki priznava, da je bilo sicer več udeležencev demokratov, je ugotovila, da sta dve tretjini anketiranih menili, da je zmagala Clintonova, Trumpu pa je zmago pripisala le tretjina. Demokratki je zmago sicer pripisalo tudi 54 odstotkov neodvisnih volivcev. Clintonova je bolj prepričala s 53 proti 40 odstotkom glede iskrenosti, 57 proti 35 glede tega, kdo je bolje naslovil skrbi Američanov, 51 proti 47 glede gospodarske politike, 62 proti 35 odstotkom glede zunanje politike in 54 proti 43 odstotkom glede boja proti terorizmu. 47 odstotkov volivcev ni spremenilo mnenja po soočenju, 34 odstotkov ga je spremenilo ali si ga ustvarilo v prid demokratke, le 18 odstotkov pa v prid republikanca.

Ključni so neodločeni

Po zadnji anketi televizije ABC in časopisa Washington Post je namreč neodločenih le še okrog 20 odstotkov volivcev. Predvsem mladi, neodvisni in deloma tudi volivci Bernarda Sandersa. Kandidata, ki sta v anketah trenutno skoraj izenačena sta lovila te volivce in Trump si s pačenjem med nastopi nasprotnice, izmikanji odgovorom na vprašanja in skakanjem v besedo disciplinirani in vsaj na zunaj zelo sproščeni Clintonovi, ni pomagal.

Kandidata

In njuni družini

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (305)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resort
28. 09. 2016 10.10
Pa kaj nas briga ves ta cirkus. Saj ne volimo mi. Malo več pozornosti domačim temam, bo bolj koristno, le če ne bo samo kritika, kritika............
Bofur
27. 09. 2016 21.54
+15
Torej Clintonova je dejala, da je bolje pripravljena na soočenje in to naj bi kar veljalo kot dejstvo ??? Tako pristranskega poročanja v prid ene opcije, torej Clintonove, pa še ne. Za Slovenijo, za svet in nenazadnje za same ZDA je izvolitev Trumpa, vsekakor veliko boljša opcija kot pa izvolitev Clintonove. Kaj je zapuščine Clintonove in Obame - svet v ruševinah vojn, Evropa in Amerika na robu nove vojne z Rusijo, proti kateri so še vedno v veljavi povsem nepravične sankcije, po drugi strani pa denimo ZDA in z njo EU nista vpeljali sankcij proti Turčiji in Savdski Arabiji, ki dokazano podpirata islamske džihadiste in sta udeleženi v vojnah v Iraku, Siriji, Libanonu, Libiji, Jemnu. Napadi in izvensodne eksekucije z droni, to je zapuščina Clintonove, izvensodna usmrtitev Osame bin Ladna, Obama je preprečil, da bi svojci ameriških žrtev napadov na dvojčka v NY 11.9. tožili Savdsko Arabijo, rasni nemiri, policijsko nasilje, korporacijske mahinacije, to vse je Clintonova. Vključno s tem, da v njenem štabu skrivajo podatke o njenem zdravju.
Ka pa mislis
27. 09. 2016 21.46
+0
Še Bush izgleda normaln proti tema dvema
fafajonka
27. 09. 2016 21.43
+6
Jest sem rekel, da bom ameriški precednik, pa mi je dohtar rekel, da bom, sam če bom redn jemal zdravila pa pomirjevala, tko da je tale anketa kdo je zmagal, čista laž......:D
fafajonka
27. 09. 2016 21.40
+3
Poznamo manipulatorje, ki mahajo s plačanimi anketami in reprezentativnimi vzorci (dobljenih v Begunjah, Idriji, Polju, Vojniku....)
samuray1
27. 09. 2016 20.36
+10
Nagnus babji zgini v Irak ali pa v Srbijo izigravat lažno sočutstvovanje z žrtvami vojne katere ste ravno vi pahnili v tragedijo,tako kot si se nekoč tihotapila po BiH dokler se nisi posrala sredi letališča ko si zaslišala strel.Potem pa te je zobati Billi pelal na čevapčiče
nikhrast
27. 09. 2016 20.23
-14
Gledaš CNN, CNBC, BBC...., pa v glavnem vsi komemtatorji mislijo da se je Clintonova izkazala bolše, obnašala se kot predsedniški kandidat..., Fantje, Trump nima šanse, ne verjemem da je folk tako naiven da bi glasoval za Trumpa.
dannyer
27. 09. 2016 19.54
+9
Pohvalila se je da je bila 11 ur pred kongresom res pohvalno zato pa jo je ren pol ovadil zaradi krivo pričanja .
dannyer
27. 09. 2016 19.55
+10
OD skoraj 300,000 ga je 180,000 podprlo haloo pop od kod vam te ne resnice
TRUMPP
27. 09. 2016 19.40
+6
Kurniki nižje ne gre,...a ne,.......! Trump je car.
gremonadesno
27. 09. 2016 19.30
+11
24 a lahko objavite te ankete , ki vi pravite da so v veliki vecini naklonjene Hillary ?
ivica26
27. 09. 2016 19.13
+2
ce ni mogla billa zadovoljit tudi amerike ne bo :)
RoccoS
27. 09. 2016 18.40
+9
Clintonova je pripravljena za predsedniško mesto, države, ki jih misli napasti so: Iran, Severna Koreja in Rusija ( v kolikor bodo jih njihovi hekerji dalje napadali). Da ne govorimo o povzročanju kaosa po vseh državah tretjega sveta...
walter2
27. 09. 2016 18.45
+10
Tudi ona ni tako nespametna,da bi se zapletla v oboroženi spopad z Rusijo,ker potem sledi 3 svetovna vojna in nuklearna apokalipsa tudi za Ameriko kot preostali svet!
RoccoS
27. 09. 2016 18.37
+9
CNN in POP ima istega lastnika, zato realne ocene povzetka ni pričakovati, po vseh anketah (razen CNN-ovi) je Trump absolutni zmagovalec debate.
CestniKolesar370Wattov
27. 09. 2016 17.22
+38
Trump mora biti izvoljen že samo zaradi najpomembnejšega razloga, katerega naj bi spoštovali tudi liberalci. Hillary se bo šla hladno vojno z Rusijo, Trump pač ne. Motite se, če mislite, da če pride do vojne med RUS in ZDA, da bo le-ta potekala v direktno smeri med tema dvema. NE. Odvijala se bo v Evropi in niti en napad se ne bo zgodil na Ameriških tleh, na Ruskih tleh pa bolj malo. Navijajte za Hillary, pa da vam prva bomba prileti direkt na kurnik pred hišo.
BUONcaffee
27. 09. 2016 18.58
+4
JE-BI-GA
27. 09. 2016 16.54
+16
Ta goska pa res nebo nikoli predsednica, mogoče pri bejbah istih nagnjen
GreenHerb
27. 09. 2016 16.47
+27
ko je clintonova vprašala trumpa kdaj bo objavil davčno napoved, je on odgovoril ko bo una objavila vse maile
Gregi82
27. 09. 2016 16.41
+36
Bog nam pomagaj če zmaga Clintonova,...
DarkT
27. 09. 2016 17.36
+5
scipio
27. 09. 2016 16.16
-5
Trump je realitetni magnat, predsedniški kandidat in klovn. Amerikanci so ravno prav nori, da ga na koncu lahko še izvolijo. Ne da bi jaz to rad videl, a danes mi je bil všeč takrat, ko je pravil, kako v ameriki pod sedanjo oblastjo štiri-krat preplačujejo gradnjo avtocest. me je spomnilo na naš Šentvid, pa na Markovec, pa drugi tir. dejavu, pa mi smo pred ameriko!
JE-BI-GA
27. 09. 2016 16.56
+5
Pa umetne zaklopke srčne zaklopke, mafija pospravila debele miljone na račun bolnikov
ljx
27. 09. 2016 15.21
+9
Hilary bo v roku meseca pobral in bodo odpovedal volitve! Še naprej bo pa vladal Imperator Husein Obama.
Ferdo Crni
27. 09. 2016 15.14
+0
V ameriki ljudje ne nasedajo medijem tako kot v sloveniji. V sloveniji tole tekmo mediji spremljajo tako kot so navajeni iz domačih logov. Sovražnik revolucije je eden (princ teme, se pači, žre svoje otroke, ima kliniko v Avstraliji.....), druge pa se predstavi kot - jah... nimamo kej...ni idealno ampak samo da ni princ teme. Američani seveda niso slovenceljni in vedo kaj volijo.