Tujina

Ameriška vlada ponovno z denarjem za polno obratovanje

Washington, 23. 01. 2018 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški zvezni uslužbenci, ki so v ponedeljek imeli dan dopusta, se lahko danes vrnejo v službe. Ameriški kongres je namreč v ponedeljek potrdil predlog zakona za začasno financiranje dela vladnih agencij do 8. februarja, predsednik ZDA Donald Trump pa ga je podpisal. Senat naj bi v zameno kmalu začel razpravo o reformi priseljevanja.

V zameno za potrditev predloga zakona za začasno financiranje dela bo senat razpravljal o reformi priseljevanja. Predvsem o usodi skoraj milijona tako imenovanih sanjačev, ki so prišli v ZDA nezakonito, vendar kot mladoletni ne po lastni krivdi. To je vsaj demokratom in republikancem, ki so si od sobote zjutraj prizadevali za obnovo financiranja vlade, obljubil vodja senatne večine Mitch McConnell. Razprava se bo začela, njen izid pa je podobno negotov kot doslej, saj je vse odvisno, kako se bo odločil nepredvidljivi predsednik ZDA Donald Trump.

Dogovor o financiranju vlade in delni reformi priseljevanja je bil namreč v senatu že sprejet pred desetimi dnevi, vendar ga je Trump zavrnil ne glede na to, da je dva dni pred njim pred kamerami zagotavljal, da bo sprejel vse, kar mu prinesejo na mizo ne glede na politične posledice zanj pri njegovi volilni bazi. Posnetke njegove izjave ameriške televizije, ki jih predsednik označuje kot lažne, kar je vse razen televizije Fox News, sedaj vrtijo dan za dnem.

Bela hiša
Bela hiša FOTO: AP

Trumpa, ki se razglaša za največjega pogajalca v zgodovini, so senatorji od sobote naprej držali stran od pogajanj za ponovno financiranje vlade, čeprav je tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders trdila nasprotno, ker so hoteli doseči dogovor. Predsednik se je omejil na tvitanje o tem, da so mu pokvarili proslavo prve obletnice inavguracije, in o tem, da demokrati bolj podpirajo nezakonite priseljence in kriminalce kot pa ameriške otroke in vojsko.

Podobna zaprtja vlade so doslej trajala malce dlje, dokler ena stran ni ugotovila, da doživlja politično škodo, tokratno prekinitev financiranja vlade, ki jo je Trump krstil po vodji senatnih demokratov Charlesu Schumerju, pa je bilo zelo kratko. V prvi vrsti zato, ker so financiranje tokrat blokirali demokrati, ki so v ameriškem političnem dojemanju zagovorniki državne uprave in javnih uslužbencev.

Veliko republikancev, predvsem pripadnikov gibanja čajanke, se je namreč izčrpavanja državne "pošasti" veselilo podobno kot leta 2013, ko so s podobnim ukrepom nagajali vladi predsednika Baracka Obame.

Trump je demokratom dal vedeti, da se ne bo pogajal o ničemer, dokler mu ne obnovijo financiranja zvezne vlade in demokrati so v tej partiji pokra predčasno odložili karte na mizo. Javnost jih v to ni prisilila, saj so vse ankete kazale, da večina Američanov za zaprtje vlade krivi Trumpa in republikance.

"Demokrati so stisnili rep med noge zaradi vas," je svojim podpornikom po elektronski pošti sporočil Trump, ki je po ponedeljkovem dogovoru ponovno nakazal, da pot naprej ne bo lahka. "Vesel sem, da je demokrate srečala pamet, vendar pa bom podprl le takšno reformo sistema priseljevanja, ki bo v korist države," je sporočil Trump, ki si je preko Sandersove prisvojil zasluge za napredek.

Trump in demokrati si to, kar je v korist države, razlagajo po svoje in zapleti se bodo skoraj zagotovo spet začeli 8. februarja, ko poteče rok trajanja začasnemu zakonu, ki jih mora kongres sprejemati, ker ni sposoben potrditi rednega letnega proračuna.

Trump želi zid na meji z Mehiko, ukinitev sistema loterije za podeljevanje dovoljenj za delo in bivanje priseljencem iz držav, iz katerih ni navala za pot v ZDA, ukinitev možnosti, da priseljenci pripeljejo s seboj tudi sorodnike, več denarja za mejno varnost in še kaj bi se našlo.

Demokrati in tudi nekateri republikanci bi radi rešitev za vseh 12 milijonov nezakonitih priseljencev, ki so trenutno v ZDA, vendar so to v Trumpovih časih le pobožne želje, zato se trenutno omejujejo na zaščito okrog 800.000 sanjačev, ki so dobili naziv po kratici predloga zakona za njihovo zaščito pred izgonom iz ZDA – Dream (sanje).

Trump je tem sanjačem lani ukinil začasno zaščito, ki jo je uvedel predsednik Obama, in ta poteče v začetku marca, ko se bodo brez dolgoročne ureditve statusa morda začeli množični izgoni. Trumpova baza bi bila vesela, vendar pa podobe policijskega nasilja nad ljudmi, ki ne poznajo druge domovine kot ZDA, za republikansko stranko pred kongresnimi volitvami novembra ne bi bile priporočljive.

Na srečo demokratov so volitve še daleč, kajti v ponedeljek so nanje letele številne kritike njihove baze, da so popustili Trumpu. Ameriška zveza za državljanske svoboščine ACLU je sporočila, da so izdali ameriške vrednote in dovolili zmago strahu ter nestrpnosti. Podobno so se odzvale tudi druge sorodne organizacije.

V ponedeljek je najprej senat z 81 glasovi proti 18 dovolil nadaljevanje postopka sprejemanje začasnega zakona o financiranju vladnih agencij, za kar je bilo potrebno zbrati 60 glasov v 100-članskem senatu. Predlog je bil potem na glasovanju potrjen brez glasovanja. Nato ga je z 266 glasovi proti 150 potrdil še predstavniški dom, zvečer pa ga je podpisal v zakon predsednik Trump.

Večine Američanov dogajanje v Washingtonu ni ganilo, oddahnili pa so si zvezni uslužbenci, ki lahko vsaj do 8. februarja spet računajo na plačo in druge ugodnosti, ki izhajajo iz služb v zvezni javni upravi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
24. 01. 2018 12.33
Rusija zahteva mednarodno preiskavo glede uporabe kemičnega orožja v Siriji, amerika je proti.
Infraping
23. 01. 2018 13.10
Tut js bi prstavu lonček za ponovno polno obratovanje.
kurva2
23. 01. 2018 11.10
+1
Metuljev za barvo je zmanjkalo, zdaj pa gre spet ko so našli zaloge lol
frako
23. 01. 2018 10.50
Ful so pa za dolgo pokleknl, če do 8 februarja ne bo DACE bodo lahko rekl sej vidte da ne držite objub tko da bo zdej pa zaprto vse dokler se prvo ne zmenmo o daci.
trumpet2015
23. 01. 2018 08.59
+4
Levičarji so izsiljevali denar za ilegalne migrante in izgubili oz. spet pokadili kot vedno. Trump se ne da izsiljevati, Pri sanjaćih ne gre za mladoletne osebe, nikoli ni šlo za mladoletne osebe, tenveč za odrasle moške, ilegalne migrante, to je še ena laž levičarjev. Ženski marš v New Yorku je organizirala LInda Sarsour ,sicer redno organizira ženske marše proti Trumpu in jih tudi vodi, to je taista ženska ki je Trumpu napovedala sveto vojno oz. džihad, Linda je džihadistka in operativka hamasa, se pravi islamisti so se povezali s skrajnimi levičarji, saj v bistvu imajo podobne cilje, preplaviti zda z ilegalnimi migranti, oz. zagotoviti si hočejo volilno bazo za naslednje volitve,
Salamandros
23. 01. 2018 10.22
-1
Ja in? Kar naj propade ta agresorska drđžava, ki je 93% svoje zgodovine v vojni. To so zame samo dobre novice, sicer pa Američani že od 2sv vojne okupirajo EU. 200 baz po celi Evropi pa 15000 lobistov v Bruslju pol se pa pejt.
nikhrast
23. 01. 2018 15.49
-1
Trump se je pa zdaj skril, tih je, nič ni naredil, v senatu so se zmenili. Pa "shutdown" ni nekaj novega, poglej koliko smo jih že imeli.
rekapaka
23. 01. 2018 08.16
+3
So morali narediti 3-dnevni odmor, da so natisnili dovolj ničvrednih dolarjev
rossi66
23. 01. 2018 08.51
+1
rossi66
23. 01. 2018 09.41
+1
Ja, ker ce bi se tiskalo juane, rublje, pesose, bolivarje ali celo ojre, potemnje vse OK, za slovenske post-komunisteke, kaj? Sprijaznite se luzerji..., $ $ $ $ rock!
trumpet2015
23. 01. 2018 09.45
+0
dolar je edina valuta ki ne bo nikoli propadla, tega finančno nepismeni ne bodo nikoli razumeli
rossi66
23. 01. 2018 08.10
+3
Kje na zgornji fotki vidite Belo hiso? Je sicer ena bela, ne pa Bela...
ooResnicA
23. 01. 2018 08.06
+7
Zakaj ne napišete raje da je postala amerika ponovno velika, da je najnižja brezposelnost zadnjih 30 let, da je gospodarstvo v razcvetu, da se vlagajo milijarde, da je na milijone novih zaposlenih, da so črnci pod Trumpom v najboljšem položajo zadnjih 20 let, Trump je naredil red, zagnal ameriški stroj in sedaj je to grožnja ostalemu svetu, še posebej EU ker je direktni konkurent. Seveda to nikomur ne paše, še posebej ne EU levici. .....kaj bo naredila EU z pijanim junkerjem?
CestniKolesar370Wattov
23. 01. 2018 08.51
+3
Na visoke položaje v Beli hiši je zaposlil več žensk, kot katerikoli predsednik pred njim in bil je prvi predsednik, ki je zmagal z žensko na položaju vodje kampanje. Kar dobro za seksista.
trumpet2015
23. 01. 2018 09.35
+3
ne pišejo, ker so hlapci globalistov, so samo zrcalna slika CNN-a, STA samo prepisuje iz CNN-a in podobnih fejk medijev . nič novega
nikhrast
23. 01. 2018 15.46
-1
Nehaj, saj je brezposelnost nizka vsepovsod, v Kanadi že 41 let ni bila tako nizka, na tri leta pa sprejme čez milijon migrantov.