Tujina

VIDEO: Iran zanikal, da so na njihova tla padli ruski izstrelki. 'To je propaganda'

Washington, 08. 10. 2015 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Sirske vladne sile in ruska vojska so začeli veliko ofenzivo proti upornikom režima na zahodu države, s katero nameravajo zavzeti območja in mesta, ki jih ti obladujejo. Zveza Nato je sporočila, da je pripravljena na namestitev v Turčiji, če bo to potrebno.

Rusi nadaljujejo z vojaškim posredovanjem v Siriji.

Pri tem naj bi štirje vodeni izstrelki, izstreljeni z ruskih vojaških ladij v Kaspijskem morju, pristali v Iranu, so sporočili neimenovani ameriški uradniki. Rusko obrambno ministrstvo je navedbe o tem, da so ruske rakete zadele Iran, takoj zavrnilo. Kot so poudarili, vedno zabeležijo tarčo pred in po napadu.

"Ne glede na to, kako neprijetno ali nepričakovano je za naše kolege v Pentagonu to, da smo včeraj z izjemno natančnostjo obstreljevali infrastrukturo IS, dejstvo ostaja, da so vsi izstrelki z naših ladij zadeli svoje cilje," je povedal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

CNN je poročal, da so štiri izmed 26 raket zgrešile Sirijo in zadele Iran. Informacijo je posredoval neimenovan vir iz Pentagona. Čeprav je trdil, da ima za to dokaze, ni mogel povedali, kje natančno bi naj izstrelki pristali.

"V nasprotju s CNN se ne zanašamo na neimenovane vire," je dejal Konašenkov. "Mi raje pokažemo izstrelitev naših raket in cilje, ki jih zadanejo," je dodal.

Po poročanju portala sputniknews.com tudi Teheran nima informacij o tem, da bi na njihova tla padli ruski izstrelki, to zanika tudi iransko obrambno ministrstvo. Prepričani so, da gre za propagandno in psihološko vojno.

V napadu na sirske teroriste sodelujejo tudi štiri ruske vojaške ladje.
V napadu na sirske teroriste sodelujejo tudi štiri ruske vojaške ladje. FOTO: Reuters

Danes naj bi sirske vladne enote in ruska vojaška letala izvedle napad na planoto Gab na zahodu Sirije. Poveljnik sirskih vladnih sil je v izjavi za sirsko državno televizijo dejal, da so začeli z veliko ofenzivo, s katero nameravajo osvoboditi območja in mesta, ki so jih zavzeli teroristi, poroča Reuters.

Uporniki sirskega vladnega režima, med njimi tudi z Al Kaido povezana Fronta al Nusra, so območje zavzeli julija letos, s tem pa so se približali obalnemu predelu, ki je strateškega pomena za predsednika Bašarja al Asada. Direktor Sirskega observatorija Rami Abdulrahman je dejal, da so sirske kopenske sile napadle z izstrelki zemlja-zemlja, medtem ko ruska vojaška letala izvajajo zračne napade. Abdulrahman je dejal tudi, da napad, ki so ga sirske vladne sile s tujimi zavezniki izvedle na območju province Hama v sredo, ni prinesel pomembnejšega napredka. Umrlo naj bi 13 pripadnikov režimskih sil, v spopadih pa so ubili okoli 11 upornikov.

Planota Gab je pomembno območje tudi zato, ker naj bi bilo to srce mistične sirijske sekte alavitov, kateri pripada tudi predsednik Asad.

Rusko vojaško posredovanje v Siriji se je večinoma osredotočilo na zahodni del države, kjer si želi Asad povrniti in utrditi moč. Rusija še vedno trdi, da je njen primarni cilj vojaškega posredovanja, da se bori proti IS. A dejstvo je, da IS ni zasedla večjih območij na zahodu države, kjer poteka večina napadov.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so njihove vojne ladje sinoči izvedle 26 napadov proti Islamski državi in z Al Kaido povezani Fronti al Nusra. Zračne sile pa so ponoči zadele 27 ciljev IS v provincah Homs, Hama in Raka.

Abu al Baraa al Hamawi iz uporniške skupine Andžad al Šam je potrdil, da ruska letala od zore silovito bombardirajo območje. "Režim bi rad napredoval na območju, toda ta je še vedno pod našim nadzorom," je dejal v pogovoru za Reuters.

Uporniki trdijo, da so uničili oziroma onesposobili okoli 15 tankov in oklepnih vozil. Navedbe je potrdil tudi direktor Sirskega observatorija.

Rusko obrambno ministrstvo je objavilo posnetek napada z ruskih vojaških ladij na Kaspijskem morju. Izstrelki so prileteli na provinci Raka in Alep na severu in provinco Idlib na severo-zahodu, pravijo ruske oblasti.  


Juncker: Z Rusijo je treba pravilno ravnati

Zahod mora z Rusijo pravilno ravnati in jo nagovarjati kot enakopravno, je danes opozoril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ter kritiziral ameriškega predsednika Baracka Obamo, ki je Rusijo označil kot zgolj regionalno silo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Iz svojih pogovorov s (ruskim predsednikom Vladimirjem) Putinom vem, da ne pristaja na izraze, kakršna je bila izjava Baracka Obame, da je Rusija regionalna sila. Kaj to pomeni? O Rusiji ne moremo tako govoriti," je na nekem dogodku v Passau na jugu Nemčije menil Juncker in poudaril, da "moramo z Rusijo pravilno ravnati" in jo "obravnavati kot enakopravno".

Čeprav je predvsem terjal drugačen odnos Zahoda do Rusije, pa je prvi mož komisije tudi dejal, da mora Rusija na svoji strani veliko narediti, saj je njeno ravnanje, posebej na Krimu in vzhodu Ukrajine nesprejemljivo.

Stoltenberg zaskrbljen zaradi ruske eskalacije v Siriji

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg pa je znova opozoril, da je ruska vojaška vpletenost v Siriji zaskrbljujoča.

"V Siriji smo priča zaskrbljujoči eskalaciji ruskih vojaških aktivnosti. Ocenili bomo zadnji razvoj dogodkov in njihove učinke na varnost zavezništva. To je še posebnega pomena v luči zadnjih kršitev Natovega zračnega prostora s strani ruskih letal," je izjavil Stoltenberg.

Putina je pozval naj preneha podpirati Asadov režim in naj se bori proti IS.

Rusija je prejšnji teden sprožila letalske napade na teroristične cilje v Siriji. V okviru misije je pred dnevi kršila zračni prostor članice zavezništva Turčije, kar so članice Nata v začetku tedna že obsodile. Moskva je v sredo v podporo kopenski ofenzivi sirske vojske napade na tarče v Siriji še okrepila z izstreljevanjem vodenih raket z vojaških ladij v Kaspijskem morju.

Nato bo branil vse zaveznike, tudi Turčijo

Zveza Nato je danes potrdila zavezo, da brani svoje zaveznike. Nato je pripravljen na namestitev v Turčiji, če bo to potrebno, je bil odločen Stoltenberg.

"Povečali smo svojo sposobnost, da pomagamo vsem našim zaveznikom, seveda še posebej tistim, ki so resnično blizu nasilju, blizu vrelišča, ki smo mu, v tem primeru, priča južno od Turčije. Tako da če bo potrebno, bomo namestili," je povedal.

Vprašanjem, ali so ministri danes govorili o možnosti namestitve kopenskih sil v Turčiji, se je izognil z besedami, da "je Nato pripravljen braniti in zaščititi vse zaveznike nasproti vsaki grožnji, in to seveda velja tudi za Turčijo".

Po navedbah neimenovanih virov, ki jih navaja dpa, je turški obrambni minister Vecdi Gonul kolege danes zaprosil za močnejšo prisotnost Nata ter za sisteme zračne obrambe, ni pa zaprosil za posredovanje Natovih reakcijskih sil v Turčiji.

V Turčiji so zaradi spopadov v Siriji sicer že od leta 2013 nameščene rakete patriot, ki pa so jih nameravali odstraniti. Zaradi ruskih kršitev bi lahko po neuradnih informacijah njihovo namestitev sedaj podaljšali.

Nato se je za krepitev svojih reakcijskih sil na 40.000 pripadnikov sicer odločil zaradi vojne v Ukrajini, ki je močno zaostrila odnose med Rusijo in Zahodom, a teoretično bi te lahko bile nameščene tudi drugje. Kot se je v zvezi s tem izrazil Stoltenberg, bo Nato v prihodnjih mesecih preučil "nadaljnje potrebe vzdolž naših južnih meja".

Kot je sicer še dodal, za odvračanje potencialnih agresorjev dejanska namestitev reakcijskih sil niti ni potrebna. "Pomembno je, da bo vsak nasprotnik Nata vedel, da smo sposobni namestitve," generalnega sekretarja navaja dpa.

Izvršujemo največjo krepitev naše kolektivne obrambe od konca hladne vojne. Jens Stoltenberg, generalni sekretar zveze Nato

Navedel je tudi vzpostavitev sil za hitro posredovanje, ki bi morale biti operativne že s prihodnjim letom. Te sile, t. i. bojna konica, ki bodo štele okoli 13.000 mož, bi lahko namestili tako na vzhodu kot jugu, če bi bilo potrebno, je izpostavil Stoltenberg.

Ob tem je menil, da se zavezništvo v tem trenutku sooča z različnimi izzivi iz različnih smeri.

Ameriška vojaška letala se na daleč izogibajo ruskim nad Sirijo

Ruski bombnik
Ruski bombnik FOTO: Reuters video

Tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis je v sredo dejal, da sta se morali dve ameriški vojaški letali v zadnjih dneh usmeriti stran od cilja in nista izvedli napadov na položaje Islamske države (IS) v Siriji blizu mesta Raka, ker je bilo v bližini rusko vojaško letalo. 

Davis je dejal, da se koalicijske operacije v Iraku in Siriji nadaljujejo ne glede na Ruse, vendar pa se koalicijska letala usmerijo stran, ko so Rusi preblizu. Navodilo pilotom je, da se umaknejo, če je Rus bližje od 20 navtičnih milj, da ne bo prišlo do neljubih dogodkov.

ZDA in koalicijske sile so izvedle 23 zračnih napadov na položaje IS, pa so danes sporočili iz koalicije. Dvajset napadov so izvedli v Iraku v bližini mest, pri tem pa uničili orožje, poslopja in drugo infrastrukturo teroristične skupine. Tri napade pa so izvedli v bližini sirskega mesta Abu Kamal, pri tem pa so zadeli njihova naftna zbirališča.

Rusija v Siriji bombardira, kot pravi, položaje IS, vendar pa humanitarne organizacije na tleh, uporniki proti režimu Bašarja al Asada in ZDA ter drugi zavezniki trdijo, da napadajo vse drugo kot položaje IS. Tiskovni predstavnik State Departmenta John Kirby je v sredo dejal, da je bilo manj kot deset odstotkov ruskih napadov doslej usmerjeno proti IS.

Rusija želi ohraniti Asada na oblasti in zahod jo obtožuje, da pod pretvezo napadov na IS dejansko napada druge opozicijske sile proti Asadu in tako utrjuje položaj IS. Ameriški obrambni minister Ash Carter je to povedal v sredo v Rimu, kjer je zanikal, da bi se ZDA usklajevale z Moskvo o napadih. Imeli naj bi le osnovne tehnične pogovore o profesionalnih varnostnih postopkih, zato da poskrbijo za varnost koalicijskih pilotov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2449)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bruhalnica24
10. 10. 2015 12.11
Ha ha, ruševine po ruskih napadih.... Dragi 24 kurevci, a ste pomislili koliko ruševin je ostalo za Američani ?? Samo vprašam...
Bruhalnica24
09. 10. 2015 18.17
+1
AMERIKA Štaa ima novo,
Bruhalnica24
09. 10. 2015 18.22
+1
KladivoSi
10. 10. 2015 08.54
+1
Mogoče tista,da se isis hoče dokopat do jederskega orožja.
bakiras
09. 10. 2015 17.54
+2
Amije daje panika. Ne vejo vec kaj bi se še zlagali. Vedno vecje neumnosti kvasijo. Noben vec jim ne naseda.
blokbi
09. 10. 2015 15.25
+2
More ZDA spet prcat in delat zdrahe... Jao jao te scene z njihove strani so ze res smesne... Kaj vse si bodo se zmislili? Vse za vojno da se bo orozje dobro prodajalo in da bodo svojo bolno igro igrali se naprej...
srebrnibreg
09. 10. 2015 14.38
Pa tudi, če bi bilo res in bi rakete padle na Iran kaj ima s tem Amerika, če Iran ne moti?
ginger 1
09. 10. 2015 15.28
AAAAAAAAAAHAHAHAHAHA E,moj jelenko zelenko...tvoja plitkost je prav grozljiva...!!!
DarkT
09. 10. 2015 14.36
+1
Da bo Amerika vedla več kot pa Iran o svojem ozemlju?? Kdo še verjame Ameriškim lažem je pa res ultra zaostal. To se že dogaja vrsto let, da američani širijo svojo propagando a ludi še jim pa kr verjamejo. Naj se že postavijo na tla pa naj sami začnejo malo razmišljati pa naj ne berejo več tisti BBC pa CNN pa ostale podkupljene medije. Američani pa valda, da bodo v svojo prid na mizo BBC ali pa CNN dali lažne informacije, ker sta ti dve medijski hiši najbolj obiskani. Logišš. for mother Russia!
ginger 1
09. 10. 2015 12.57
-4
B-rusofili---crni dnevi prihajajo...ko se enkrat NATO masinerija zazene je NE IZKLOPI VEC NIHCE !!!
srebrnibreg
09. 10. 2015 14.39
Menda ne sanjaš o tem, da bi Ruse napadli?
ginger 1
09. 10. 2015 15.42
-1
Nikoli nisem na strani provokatorjev...za razliko od tebe stonickni...!!!
Bruhalnica24
09. 10. 2015 10.01
A so kake nove laži glede Ruskih ICMBjev, ki bi naj zadeli IRAN ??? Dajmo POP, vsaj izmislet nekaj, kot ponavadi.. Sploh ni veš zabavno brez laži...
Bruhalnica24
09. 10. 2015 11.30
prašek
09. 10. 2015 08.57
+0
So ameri že pričeli z ofenzivo proti IS ????
prašek
09. 10. 2015 08.58
+1
Morda pa čakajo, da jih Rusi najprej uničijo !
prašek
09. 10. 2015 08.56
+0
En nadvse lep dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
M_teorija
09. 10. 2015 08.48
+2
Če Saro Pelinkovo vprašaš bo rekla, da so zgrešil cel kontinent!?
prašek
09. 10. 2015 08.57
Bruhalnica24
09. 10. 2015 07.32
+3
Mislim, da je tudi amerika godna za porcijo Ruske demokracije ????? Ker ne znajo več poštukat vseh laži in ni več nobenega smisla... Propad Amerike, petrodolarja je edin način svet osvobodit iz teh Rothschildovih lovh dolga..
Dule Med
09. 10. 2015 07.29
+2
Rusi trgajo zahot se slini !!! Putin car !
ginger 1
09. 10. 2015 07.25
-3
Asad pripada sirijski misticni SEKTI ALAVITOV...LEVOSUCNI SLOVENSKI SEKTASI GA PA NEOMAJNO PODPIRAJO...AAAAAAAHAHAHAHAHA
Bruhalnica24
09. 10. 2015 07.30
+1
Očitno še nisi ugotovil, da je oblast sestavljena iz obeh ver..
Bruhalnica24
09. 10. 2015 07.30
+1
ginger 1
09. 10. 2015 07.34
+2
Boljsevisticni sektasi za muslimanske SEKTASE...LOL
ficfiric 1
09. 10. 2015 07.42
+2
Hahaha...moj komentar kot odgovor na gingerjev....hahahah.....vas ta bele boli al kaj? Ce smo ze ostali rdeci...
Masterbater
09. 10. 2015 07.17
+3
Amerika se dejansko bori za lastno preživetje na bližnjem vzhodu. Če izgubijo moč petrodolarja, njihova ekonomija pade (kar pusti posledice tudi na drugih, seveda). V ta namen ne bodo imeli nobenih zadržkov se posluževati tudi najbolj podlih dejanj in naj***l bodo pa ljudje, ki tega niso nič krivi.
tron3
09. 10. 2015 07.27
+5
wiwi v vsakem primeru bodo naredili sranje sebi in drugim, tole rožljanje z jedrskimi konicami ima tudi povratno informacijo, kar pomeni, da bomo spet v kameni dobi, tisti, ki bodo slučajno preživeli!!!
Masterbater
09. 10. 2015 08.33
+1
Tron, se strinjam. Kot kaže sedaj se nam nič dobrega ne piše.
bakiras
09. 10. 2015 07.15
+5
Rusiji je zgleda bolj pomembna EU kot pa EU sama sebi. Zavedajo se očitno, da če EU pade na kolena, bo njih še bolj udarilo kot EU samo.
ficfiric 1
09. 10. 2015 07.13
+3
Hahahahaha....spet novice dneva...amerika ima nek neimenovan vir(pri njih je vedno neznani ali neimenovani vir) ki trdi kako so bombe padle na irak...pol se pa oglasi ta napdena drzava irak in pove da o tem nic ne ve....hahahaha...kaksen fail od amerike...lahko bi vsaj prej podkupil iranske novinarje ali tiste za stike z javnostjo da bi lagali za njih....hahahahaha totalne merde so amerikanci pa se tist nato zraven ki jih vse tako zelo skrbi in hocjo kr turcijo zascitit...pred kom ze?? Aja sej res v evrop bo kmalu zima in ptice se selijo....lahko da so to misln...
Bruhalnica24
09. 10. 2015 07.29
+1
Ameriška propaganda bazira na domnevah...
ficfiric 1
09. 10. 2015 07.43
+3
Ko bi vsaj ble domneve....v bistvu so pa lazi in izmisljotine....JJ bi reku natolcevanja in politicni konstrukt...;-)
Bojan-F
09. 10. 2015 07.11
+4
Na enem posnetku iz leta 2012 se pripadniki Sirske svobodne armade hvalijo, da so zavzeli obmocje ob Evfratu ob Iraski meji ... nakar se tam nekaj mesecev kasneje rodi ISIS.
Bruhalnica24
09. 10. 2015 07.16
+3
FSA je ISIS, to je jasno ali ??? SAA je uradna ljudska armada...
tomazbodner
09. 10. 2015 07.04
+11
Sadam je zelel biti placan v Evrih. Gadafi je zelel biti placan v zlatih Dolarjih. Assad ni dovolil privatizacije naftne industrije. Saudska Arabija in Katar z veseljem sprejmeta USD. Lekcija - ce Americanom das, kar zahtevajo, te pustijo pri miru, tudi ce si najbolj okruten diktator na svetu. Celo njihov partner postanes. Ce ne sprejmes njihovega nicvrednega papirja ali ne dovolis prodaje svoje kure, ki nosi zlata jajca njihovim najbolj skorumpiranim bankam, ti pa takoj prinesejo demokracijo... Americani so od razdruzitve Sovjetske Zveze uzivali v vlogi glavnega frajerja na tej krogli. Medtem se je razvila Kitajska in ogromno vlozila v vojsko na eni strani, Ruse pa so namerno sprovocirali z obljubami Ukrajini, da se pridruzi Natu, za kar se je vedelo, da je za Rusijo nesprejemljivo, ker bi tako njihova juzna flota ostala brez izhoda na morje. To, da se je Rusija vpletla v vojno v Siriji je bilo pricakovano, z vec pogledov - v Siriji so bile Ruske vojaske baze, in to je bila njihova edina baza na bliznjem vzhodu. Torej jim je v interesu obdrzati Assada na oblasti, ali pa vsaj koga, ki jim je naklonjen. Od ZDA, Turcije ter Francije sponzorirana Free Syria Army to ni. Potem so tu sankcije - 2 stvari o tem: najprej, da bo zelo tezko Rusom sankcije podaljsati, ce se izkazejo kot resitelji Sirske krize, in drugo, da imajo na tak nacin EU v kotu - namrec bliza se zima, EU se vedno nima drugega dotoka plina in je energetsko zelo odvisna od Rusije; obenem pa je kmetijstvo v EU v krizi, ker je bila Rusija eden od najvecjih trgov. Kot zadnji udarec lahko Rusija z bombardiranjem Sirije (ki se bo verjetno razsirilo na Irak v zelo kratkem casu) se povecala stevilo beguncev, ki bezijo v Evropo, in tako destabilizirala EU, ki je ze itak tik pred razpadom. Ali je bilo to predvideno s strani ZDA pred Ukrainsko provokacijo, ne vem. Bo pa za to placala Evropa, z milijoni migrantov, ki bodo prej ko slej zaceli povzrocati probleme, ker vsi (oz. vecina) pac ne bodo dobili tega, kar so si predstavljali. ZDA torej vse po starem (financira opozicijo, da odstrani neposlusne oblasti), Rusija po novem starem (se kdo spomni Afganistana, kjer so se Rusi spopadali s Talibani, ki jih je podpirala ZDA?), Kitajska z novo mocjo hoce kar cel zahodni Pacifik. Veliki bullyji se igrajo. Mali placajo racun. Za tole bo placala Evropa, in seveda drzave, v katerih so igrisca za razkazovanje dolzine tretje noge.
ficfiric 1
09. 10. 2015 07.16
+1
Tocno tako...sam glede na to da ne kujes amerike v zvezde te bodo oznacili za rusofila....sej ves...slovenski demokrati...
DržavniSekretar
09. 10. 2015 17.06
+1
tomazbodner, +++++++++++++++++++++++++++++ čista + 10.
Jebi Veter 1
09. 10. 2015 06.52
+7
PA SAJ ŽE KRATICA POVE VSE.. NATO - SEVERNO ATLANTSKA TERORISTIČNA ORGANIZACIJA...