Tujina

Pence: Evropske države naj okrepijo obrambne izdatke

Bruselj, 20. 02. 2017 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H./STA/S.S.
Komentarji
23

Ameriški podpredsednik Mike Pence je ob obisku v Bruslju poudaril, da je Trump močno zavezan partnerstvu z Evropsko unijo. Izpostavil je pomen skupnega boja proti terorizmu in ponovil, da ZDA ne bodo popuščale Rusiji glede Ukrajine.

Podpredsednik ZDA Mike Pence in vodja zunanje politike EU Federica Mogherini
Podpredsednik ZDA Mike Pence in vodja zunanje politike EU Federica Mogherini FOTO: AP

Podpredsednik ZDA Mike Pence se je mudil v Bruslju, kjer se je med drugim srečal z vodjo zunanje politike Evropske unije Federico Mogherini. Pence je spomnil, da je že v okviru varnostne konference v Münchnu poudaril pomen strateškega zavezništva ZDA in Evrope, a dodal, da želi v imenu predsednika Donalda Trumpa v Bruslju – "domu EU" – posredovati še dodatno sporočilo o močni zavezanosti ZDA nadaljnjemu partnerstvu z EU.

"Kakršne koli že so naše razlike, naši celini delita enako dediščino, vrednote in cilj – spodbujati mir in blaginjo s svobodo, demokracijo in pravno državo. Tem ciljem ostajamo predani," je poudaril ameriški podpredsednik.

'ZDA in EU deli ocean, a združuje skupna dediščina'

Trump je med tem našel zamenjavo za odstopljenega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna. Na mesto svetovalca je imenoval generala HR McMasterja.

Izpostavil je pomen skupnega boja proti radikalnemu islamskemu terorizmu. Poudaril je tudi pomen obrambe suverenosti in ozemeljske celovitosti držav na stari celini. Ponovil je sporočilo iz Münchna, da ZDA ne bodo popuščale Rusiji glede Ukrajine, čeprav si bodo prizadevala za novo podlago sodelovanja z Moskvo, ter obe strani pozval k spoštovanju premirja.

Ameriška podpora EU je torej po Penceovih besedah trdna in trajna. ZDA in EU deli ocean, a združuje skupna dediščina, je še enkrat poudaril ameriški podpredsednik ter zatrdil, da bo njuna vez v prihodnje še trdnejša.

Juncker: ZDA potrebujejo močno, združeno EU

Pence se je sestal tudi s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, ki je po njunem "iskrenem" pogovoru poudaril, da je bilo to srečanje "resnično potrebno za vse", saj je bilo izrečenih preveč novih, včasih presenetljivih mnenj, da bi se lahko pretvarjali, da je vse tako, kot je bilo.

Tusk je Pencu zastavil tri vprašanja: ali se ZDA strinjajo o pomenu ohranitve obstoječega mednarodnega reda, o pomenu skupne varnosti v okviru zveze Nato in ali lahko evropska stran računa na "nedvomno podporo" ZDA ideji o združeni EU. Odgovor na vsa ta vprašanja je bil po Tuskovih besedah "da".

Tako Tusk kot predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, s katerim se je Pence prav tako sestal, sta izpostavila pomen združene EU za ZDA. Globalna stabilnost je odvisna od dobrih odnosov med ZDA in EU, ZDA potrebujejo močno, združeno EU, je poudaril Juncker.

Oba sta tudi izpostavila potrebo po krepitvi finančnih izdatkov za evropsko obrambo, k čemur že vseskozi pozivajo ZDA. Juncker pa je opomnil, da je ameriško gospodarstvo bolj odvisno od EU, kot si misli marsikdo v ZDA.

Pence opozarja članice Nata

Na sedežu zveze Nato v Bruslju je Pence ponovil sporočilo ameriške zavezanosti čezatlantski vezi kot poziv h krepitvi obrambnih izdatkov evropskih zaveznic do konca tega leta. O tem, kaj se bo zgodilo, če napredka ne bo, ni želel ugibati. Opozoril pa je, da potrpljenje Američanov ni večno.

"Če še nimate načrta, ga pripravite," je pozval zaveznice, ki še nimajo nacionalnega načrta za krepitev obrambnih izdatkov. Ob tem je opozoril, da tudi nekatere največje evropske zaveznice ne uresničujejo Natovega cilja dveh odstotkov BDP za obrambo.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če evropske zaveznice ne bodo zagotovile otipljivega napredka, Pence odgovarja, da je to vprašanje sicer pošteno, a da ne pozna odgovora nanj. "A potrpljenje Američanov ni večno," je posvaril.

Mike Pence in Jens Stoltenberg
Mike Pence in Jens Stoltenberg FOTO: AP

Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg ob tem poudarja, da je peti člen Severnoatlantske pogodbe o skupni obrambi nedotakljiv in brezpogojen. Ta člen določa, da v primeru napada na eno zaveznico pomagajo vse preostale zaveznice.

Pence moral odgovarjati tudi na vprašanja o svobodi medijev 

Medtem ko Pence ob obisku pri institucijah EU ni odgovarjal na novinarska vprašanja, je imel na sedežu Nata skupaj s Stoltenbergom tudi novinarsko konferenco, ne le izjav za medije.

Novinarji so ga med drugim vprašali, komu naj glede na precejšnje razlike v njunih sporočilih Evropa torej verjame - predsedniku Trumpu ali njemu. Odgovoril je, da je v Bruslju v Trumpovem imenu in da zastopa njegova stališča.

Glede na trenja med Trumpom in mediji je Pence dobil tudi vprašanje o svobodi medijev, na katero je odgovoril, da oba s predsednikom močno podpirata svobodne in neodvisne medije, a da Trump ne bo okleval popravljati napak v medijih, če se bodo te pojavljale.

V povezavi z afero zaradi odstopa svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna pa je Pence izrazil neomajno podporo Trumpu pri vseh njegovih odločitvah v povezavi s tem vprašanjem. Trump je medtem tudi že našel zamenjavo za Flynna. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viejo cabron
21. 02. 2017 08.08
Spelji se Američan. Gre ti samo za vojno industrijo in zaslužek ter klanje nedolžnih ljudi po svetu
Viejo cabron
21. 02. 2017 08.08
Danica Krajnc
20. 02. 2017 21.40
+0
Sem že kupila fračo.....kamenja je pa dovolj...... ja lok s puščicami imam tudi,......lesa za nove puščice ja pa tudi dovolj,....torej smo maksimalno oboroženi..... vse je domače,.......oh pa še se bi našlo kako skrito orožje....to pa naj ostane presenečenje za napadalce..........muholovc,......katapulk,.........
Relin Quish
20. 02. 2017 21.31
+5
ZDA ponovno sili EU v vojno stanje. To počnejo že en čas pod pretvezo nevarnosti iz vzhoda.
Našvasan_zob
20. 02. 2017 21.13
+2
Bomo Mike.. takoj ko spokate svojo vojsko iz EU:. torej NIKOLI....
Našvasan_zob
20. 02. 2017 21.12
+1
Bomo bomo.. Si že naročam eno Katano z Ebay...
frako
20. 02. 2017 18.39
+0
Jst sicer mislm da se prpaula amerika na neko velko vojno, pa rabi močne zaveznice. glede na to da hočjo svoj vojaški proračun še povečat k več kt naslednjih 15 držau skup je očitno premalo.
Mauzahecmauzares
20. 02. 2017 19.27
+0
don Trump zahteva visjo premijo za nudenje varnosti
Mauzahecmauzares
20. 02. 2017 18.38
+4
ZDA si zeli da se spor ne bi nikdar resil ....da upravicujejo embargo Rusiji...
frako
20. 02. 2017 18.36
+5
Ja bemuš ne bote kupval naše orožje al naute.
frako
20. 02. 2017 19.00
+2
Amerika drgač proda tolk orožja kt naslednjih 6 držav skupej, s tem da rusija pokrije polovico od teh šestih.
Uporabnik113189
20. 02. 2017 17.07
+10
Rusiji je za Ukrajino popolnoma vseeno. Zanima jo ( poleg ruske manjšine) samo njena strateška lega, da se tja ne naseli NATO s svojo vojsko, ker v tem primeru bo reagirala. Pri tem ne bo izbirala sredstev, to so jasno in brez vsake dlake na jeziku že vsemu svetu razložili. So vsi butasti? Ampak nekateri si tega celo želijo ali ne? Tudi Napoleon si je želel, pa Hitler. Zakaj si enake želje ne bi v današnjih časih omislil nek kavboj?
LLLEPI
20. 02. 2017 16.26
+3
Pa bo eu ponovno uvedla sankcije sama proti sebi. Vazno da imajo bruselski politiki koristi od tega
contadino
20. 02. 2017 15.52
+6
Kakor koli obrnemo , je Trump mnogim državam pomešal karte . Velikih sprememb v ameriški zunanji politiki ni pričakovati , je pa zanimivo , da se tisti, ki ga najbolj kritizirajo , nikoli niso oglasili , ko je Amerika z znanimi pomagači, sejala smrt po državah , ki si jih je izbrala za žrtev . Kaj bo Trump delal v bodoče, še ne vemo , a teško bo prekosil svojega predhodnika , nobelovca za mir, po ameriških merilih .
nikhrast
20. 02. 2017 15.22
-4
Pa saj skoraj vsi podpirate Trumpa v Sloveniji, pa kaj je narobe če podpira NATO. Ne vem kaj ste kadili če mislite da je Trump Putinov prijatelj.
mastaflash
20. 02. 2017 15.14
+3
a so ze sli iz ZN? bil bi ze skrajni cas
vsismosužnji
20. 02. 2017 14.52
+1
zda je tiger ki ima vsak dan kakšen zob manj!!
CestniKolesar370Wattov
20. 02. 2017 14.44
+2
Mike "Deus Volt" Pence!
kurva2
20. 02. 2017 14.00
+2
ZDA ne bodo popuščale Rusiji glede Ukrajine...vic dneva. EU razpade v roku 5-10 let.
Nightyfly
20. 02. 2017 13.59
+4
Juncki je ze odstopil ali ne !?
Frane Šajn
20. 02. 2017 13.30
+3
PENCE ŽAL NA NAS NE RAČUNAJ!
razerznak
20. 02. 2017 13.13
-1
hahahaha smehi , ko pa bodo tappali ambasadorja za eu , taisti ki je pomagal uničit sovjetsko zvezo ahahha, sej pa vsi že vejo da je eu rakov tvorek, sam oni v bruslju ne
Iluzionist
20. 02. 2017 13.09
+4
te potrditve zavezanosti eu in natu so popolnoma nepotrebne in zavajajoče, jasno je,da so američani zavezani, če je pa eu njihov protektorat, problemi bi nastali, če bi eu hotela izstopiti, ne pa, če bi se američani hoteli umakniti