Tujina

Ameriški vojak Bergdahl se je po zdravljenju v Nemčiji vrnil v domovino

Washington, 13. 06. 2014 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški vojak Bowe Bergdahl, ki so ga talibani v Afganistanu po petih let zadrževanja v ujetništvu izpustili v zameno za svojih pet vodij, se je danes vrnil v domovino. Zdravljenje bo nadaljeval v vojaški bolnišnici v Teksasu.

Ameriški vojak Bowe Bergdahl, ki so ga talibani v Afganistanu po petih let zadrževanja v ujetništvu 31. maja izpustili v zameno za svojih pet vodij, se je danes vrnil v domovino. Kot je sporočilo ameriško obrambno ministrstvo, je Bergdahl z vojaškim letalom prispel iz Nemčije v Teksas.

28-letnik se je po izpustitvi najprej zdravil v ameriškem letalskem oporišču Bagram severno od prestolnice Kabul, nato pa so ga prepeljali v ameriško vojaško bolnišnico v nemškem Landstuhlu, kjer se zdravi večina ameriških vojakov, ranjenih v Afganistanu.

Po več kot enem tednu v Nemčiji bo zdaj zdravljenje in proces ponovne vključitve v družbo nadaljeval v vojaškem kompleksu v San Antoniu v Teksasu. "Tam bo začel naslednjo fazo zdravljenja. Za ta proces ni neke časovnice. Zdaj se osredotočamo na njegovo zdravje," je povedal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Po navedbah Pentagona se Bergdahlovo zdravstveno stanje po izpustitvi iz ujetništva izboljšuje, vendar pa pred javnost najverjetneje ne bo stopil niti med zdravljenjem v Teksasu.

Izpustitev ameriškega vojaka - 3
Izpustitev ameriškega vojaka - 3 FOTO: Reuters Video

Medije sicer zelo zanimajo njegova pojasnila. Pripadniki njegove enote namreč trdijo, da so Bergdahla talibani zajeli, potem ko je zapustil svoj položaj v oporišču na vzhodu Afganistana.

V sredo in četrtek pa so na dan prišla Bergdahlova pisma iz leta 2009, ki kažejo, da ni zaupal svojim poveljnikom. "Smo skoraj brez vodstva," je tako omenil v pismu svoji družini iz ujetništva. Če bo vojska ugotovila, da je krivo ravnal, bi ga v domovini lahko čakali disciplinski ukrepi.

Izmenjava pred petimi leti ugrabljenega Bergdahla za pet talibanov, ki jo je pomagal izpogajati Katar, je v ZDA sprožila val kritik. Nekateri ameriški politiki so jezno izražali bojazen, da bi se peterica lahko vrnila na bojišče v Afganistan in tako ogrozila Američane v tujini.

Dogovor sicer predvideva, da morajo talibanski voditelji najmanj leto dni ostati v Katarju. Zaradi izmenjave so bili jezni tudi v Afganistanu, predvsem v delih, ki nasprotujejo talibanom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.jest
13. 06. 2014 16.03
+0
Kaj pa mu je, da ga morajo zdraviti? Najverjetneje je zbolel po izpustitvi. Zahodna demokracija je resnično škodljiva za zdravje ljudi.
ustup1d
13. 06. 2014 13.53
+0
Bergdahl še en navaden terrorist
ULTRA PLUS
13. 06. 2014 13.25
+0
Kaj, tako prestrašeni so vojaki. To je služba. In mi nismo posrani od strahu, ko gremo v službo.
Ramzess
13. 06. 2014 15.59
+1
Nekateri spoznajo da služenje ideologiji, politiki in interesom elite, pač ni prava pot, ...
luckyss..
13. 06. 2014 12.25
+2
Ima pogled kot Breivik...ta bo doma bolj nadzorovan kot je bil v ujetništvu...
Ramzess
13. 06. 2014 15.57
+0
Zakaj pa misliš da so ga dali v vojaško bolnišnico, ...tam ima nadzor vojska.
petervodeb
13. 06. 2014 11.11
+0
ga bojo mal spral... da bo sel nazaj v afganistan
gavranea1
13. 06. 2014 09.53
+7
Če bi se američani za sebe brigal....se to ne bi dogajalo...oni so s tem posegom naredili škodo Iraku/Afganistanu... in tudi sebi;)