Ameriški vojak priznal pokol v dveh afganistanskih vaseh

Višji vodnik ameriške vojske je priznal, da je lani v dveh afganistanskih vaseh pobil 16 ljudi, večinoma ženske in otroke. Med pokolom je bil pod vplivom alkohola in mamil. Sodnik ga bo podrobno zaslišal, nato pa se bo odločil, ali sprejme priznanje v zameno za dosmrtni zapor.

Višji vodnik ameriške vojske Robert Bales je danes vojaškemu sodniku v oporišču Lewis-McChord priznal, da je 11. marca lani v dveh afganistanskih vaseh pobil 16 ljudi, večinoma ženske in otroke.

Bales se je marca lani zgodaj zjutraj prikradel najprej v vas Alkozaj na jugu države v provinci Kandahar in s pištolo ter avtomatsko puško pobil več ljudi. Nato se je vrnil v oporišče Belambay in kolegu povedal, kaj je storil. Vojak mu ni verjel in je šel nazaj spat, Bales pa je odšel v drugo vas, Nadžiban, in ponovil pokol.

V tem času je bil pod vplivom alkohola in mamil, v olajševalno okoliščino pa mu štejejo tudi dejstvo, da je bila to njegova že četrta napotitev na vojno območje, čeprav je bil ranjen v glavo in je trpel za posttravmatičnim stresom.

Robert Bales

Robert Bales (levo) je priznal pokol. (Foto: Reuters)

Njegovo dejanje je sprožilo hude demonstracije in ameriški vojski, ki je morala ustaviti bojne operacije proti talibanom in teroristom, nakopalo kup težav. Preiskovalci so lahko na kraj dogodka prišli šele tri tedne po pokolu.

Sodnik Jeffrey Nance bo Balesa podrobno zaslišal o pokolih, nato pa se bo odločil, ali sprejme priznanje v zameno za dosmrtni zapor. Sorodniki in preživeli pokola v Afganistanu, ki so na sojenju v zvezni državi Washington pričali preko videopovezave, si želijo, da bi mu sodnik prisodil smrtno kazen.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 34
 
ONniON 06.06.2013 20:33:16
niso vse države članice nata , hvalabogu , tudi slovenija mora izstopiti iz nata in uvesti naborniško vojsko
Več komentarjev