Tujina

Thaci: Mednarodna skupnost zlorabila potrpljenje Prištine

Priština/Beograd, 02. 08. 2011 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kosovski premier je napovedal nove akcije proti tihotapcem in paravojaškim formacijam na severu Kosova. Nato je že zaprosil za okrepitve. Na prehodu Jarinje pa pripadniki Kforja zavračajo vsa vozila s tovorom.

Hashim Thaci ostaja neomajen in napoveduje nove akcije.
Hashim Thaci ostaja neomajen in napoveduje nove akcije. FOTO: Reuters

Kosovski premier Hashim Thaci je dejal, da je mednarodna skupnost zlorabila potrpljenje Prištine glede severnega Kosova. Skupaj s predsednico Atifeto Jahjaga je v Slatini pri Prištini obiskal posebno enoto ROSU, pri tem pa napovedal nove akcije proti tihotapcem in paravojaškim formacijam na severu Kosova. "Vrnitve nazaj ne bo," je hkrati zatrdil. "Pripadniki posebnih policijskih enot Kosova imate popolno podporo vlade in drugih institucij glede akcij, ki bodo sledile v prihodnjih dneh," je še povedal pred okoli 600 pripadniki omenjene enote.

V intervjuju za ameriško agencijo AP pa je pojasnil, da Priština ne bo delala kompromisov glede varnosti v državi, pri tem pa poudaril, da so mednarodne institucije več let zlorabljale potrpljenje Prištine glede severnega dela države, kjer živijo pretežno Srbi. "Spremembe tega položaja ni več mogoče ustaviti," je dejal na koncu.

Nato zaprosil za okrepitve

Natove sile na Kosovu, ki delujejo pod imenom Kfor, so zaprosile za napotitev okrepitev na Kosovo, je dejal predstavnik Kforja Dieter Wichter.

"Razmere lahko nadzorujemo, imamo dovolj vojakov. Ne gre za to, da ne bi bili sposobni nadzirati razmer. Naši vojaki na terenu potrebujejo počitek in potrebujemo nove sile, ki bi jih zamenjale," je pojasnil Wichter.

Slovenski vojaki v bližini kosovske vasi Rudare
Slovenski vojaki v bližini kosovske vasi Rudare FOTO: Reuters

V silah Kforja na Kosovu je trenutno več kot 5900 vojakov. Po navedbah Wichterja so zaprosili za dodaten bataljon vojakov, ki običajno šteje okoli 500 vojakov. Natančnih podatkov o dodatnih vojakih v zavezništvu ne dajejo.

Nemška vojska je sicer na svoji spletni strani objavila, da je pristojni štab Nata v Neaplju v ponedeljek odredil napotitev t. i. bataljona ORF (Operational Reserve Force) na Kosovo. V njem je 550 nemških in 150 avstrijskih vojakov. Bataljon naj bi na Kosovo napotili v prihodnjih dneh. Okrepitve je po navedbah nemške vojske zahteval poveljnik Kforja Erhard Bühler.

Na slovenskem obrambnem ministrstvu pa so potrdili, da Slovenija ne načrtuje napotitve dodatnih sil v sestavo Kforja. Kot so pojasnili, Slovenija v tem obdobju ne sodeluje v operativnih rezervah, iz katerih bo Nato napotil dodatne vojake na Kosovo.

V 23. slovenskem kontingentu Kforja na Kosovu je 317 pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske. Večino kontingenta predstavljata manevrski četi 10. motoriziranega bataljona, v katerih so tudi pripadniki pogodbene prostovoljne rezerve in logistični vod, pet skupin za povezavo in nadzor, helikopterski oddelek ter nacionalni podporni element.

Nekaj pripadnikov delo opravlja v poveljstvu operacije Kforja v Prištini in regionalnem poveljstvu Zahod v Peći. Pripadniki SV delujejo v občinah Peć, Klina, Istok, Vučitrn, Leposavič, Skenderaj in Priština.

Oster nadzor na Jarinju

Ameriški vojaki na mejnem prehodu Jarinje
Ameriški vojaki na mejnem prehodu Jarinje FOTO: Reuters

Po poročanju srbske televizije RTS so na prehodu Jarinje, ki ga zdaj nadzorujejo Kforjeve sile, zavrnili več vozil, ki so poskušala na sever Kosova uvoziti osnovna živila. Dodajajo, da je nadzor vozil na prehodu Jarinje, ki je zadnje dni vzbujal pozornost svetovne javnosti, zelo oster, na prehodu Brnjak pa takega nadzora ni.

Dopisnik RTS je poročal, da Kforjevi vojaki na prehodu zavračajo vsa osebna vozila, ki prevažajo živila, zdravila, gorivo in celo tiskane medije. Zato so slednje na sever Kosova prepeljali po alternativni poti. Kot poročajo vozniki, ki so jim zavrnili vstop na Kosovo, naj bi jim ameriški vojaki pojasnili, da imajo ukaz, da preprečijo vstop vsakemu vozilu, v katerem je blago, vstop pa je dovoljen le avtomobilom brez tovora. Na prehodu Brnjak pa so osebna vozila brez večjih težav vstopila na Kosovo, čeprav so prevažala kruh in mleko.

Noč na severu Kosova je minila mirno. Kosovski Srbi v mestu Zupče, ki je na poti do prehoda Brnjak, še vedno vztrajajo na barikadah, prav tako pa vztrajajo tudi v vasi Rudare in v Leposaviću, ki vodita do prehoda Jarinje.

Na Kosovu so tudi srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović, vodja srbske pogajalske skupine Borislav Stefanović in svetovalec srbskega predsednika Jovan Ratković, ki naj bi se sestali s poveljnikom Kforja Erhardom Bühlerjem. Stefanović in Bogdanović sta se včeraj želela srečati z njim, a je on to zavrnil, ker sta na Kosovo prišla nelegalno. Pozneje sta se na jugu Srbije v Raški sestala s posrednikom EU Robertom Cooperjem.

Srbi želijo svoje po mirni poti

Dogovorili so se, da bodo pogajanja nadaljevali danes, sekretar na srbskem ministrstvu za Kosovo Oliver Ivanović pa je dejal, da je treba rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani, najti po mirni poti. Pri tem pa je poudaril, da bo kriza trajala, vse dokler ne bodo izpolnjene zahteve Srbov.

Srbi vztrajajo, da bodo na barikadah, dokler ne bo dogovora.
Srbi vztrajajo, da bodo na barikadah, dokler ne bo dogovora. FOTO: Reuters

"Albanci in kosovska carina za zdaj ne morejo biti na prehodih na severu Kosova. To bi lahko bila le posledica pogajanj v Bruslju, dokler pa tega ni, morajo biti stvari take, kot so bile pred 25. julijem," je dejal. Dodal pa je še, da so take zahteve ljudi, ki že osem dni vztrajajo na barikadah. "Tu ni prostora za ugibanja. Prepričani moramo biti, da nas specialne enote ROSU ne bodo vznemirjale in da ne bo nasilnih poskusov spreminjanja trenutnega položaja," je zaključil.

Prehoda na severu Kosova so Kforjevi vojaki zasedli po 27. juliju, ko so prehod na Brnjaku uničili, na Jarinju pa požgali srbski skrajneži, ki jih je razjezila akcija kosovskih posebnih enot. Te so namreč 25. julija poskušale zavzeti prehoda, a je pri tem prišlo do spopada, v katerem je umrl pripadnik albanskih sil.

Na MZZ zaskrbljeni

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve pa je sporočilo, da z zaskrbljenostjo spremlja razvoj dogodkov na severu Kosova. ''Ministrstvo poziva obe strani, da se vzdržita vseh enostranskih in nasilnih dejanj ter dejanj, ki bi vodila k stopnjevanju napetosti in zaostrovanju razmer. Ministrstvo ravno tako poziva strani, da predstavnikom mednarodne skupnosti omogočita nemoteno izvajanje njihovih nalog,'' so zapisali v sporočilu.

Rešitev odprtih vprašanj je treba iskati v okviru že vzpostavljenega dialoga med Beogradom in Prištino pod okriljem EU, ki ga je treba brez odlašanja nadaljevati, menijo. Ministrstvo zato poziva obe strani, da izkoristita obisk posebnega predstavnika EU Roberta Cooperja v regiji za dogovor glede zmanjšanja napetosti in vrnitve za pogajalsko mizo, z namenom olajšanja vsakodnevnega življenja ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3