Tujina

IS zavzel poveljstvo kurdskih sil v mestu Kobane, smrt preti 13.000 civilistom

Ankara/Washington, 10. 10. 2014 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./B.G./STA
Komentarji
62

Sirski observatorij za človekove pravice poroča, da so skrajneži v mestu Kobane zavzeli poveljstvo kurdskih sil. Nadzirajo že 40 odstotkov mesta. ZDA poziva Turčijo, naj v Siriji posreduje, a Turki želijo usklajeno skupno akcijo.

Eksplozija v mestu Kobane po napadu ameriških letal.
Eksplozija v mestu Kobane po napadu ameriških letal. FOTO: Reuters

Zjutraj so ameriški uradniki poročali, da so usklajeni napadi ameriškega letalstva s kurdskimi borci skrajneže samooklicane Islamske države (IS) pregnali na obrobje mesta Kobane. Na območju mesta Kobane je ameriška vojska izvedla devet zračnih napadov, v katerih so uničili vozila in stavbe, v katerih so bili skrajneži. "Vse kaže, da kurdska milica še naprej nadzira večji del mesta," poročajo.

Sirski observatorij za človekove pravice pa poroča, da so skrajneži Islamske države zavzeli poveljstvo kurdskih sil. Kot so sporočili iz observatorija, poveljstvo obsega vojaški kompleks, sedež lokalne administracije in mestni zapor. Skrajneži sedaj nadzirajo že 40 odstotkov mesta, potem ko so vanj vdrli v ponedeljek. Prodirajo z juga in severa.

Iz observatorija so še opozorili, da bo zavzetje poveljstva omogočilo IS prodiranje proti mejnemu prehodu s Turčijo severno od mesta. Če ga bodo zavzeli, bodo obkolili kurdske borce v Kobaneju.

Džihadistov je več in bolje so oboroženi

Boji so neuravnoteženi, saj je džihadistov veliko več in so tudi bolje oboroženi, napredujejo pa kljub letalskim napadom zaveznikov pod vodstvom ZDA. Kot so opozorili v observatoriju, so v letalskih napadih namreč uničili njihova vozila in položaje, niso pa preprečili dostave orožja iz trdnjave IS v Raki in Alepu.

Sirski Kurdi na begu v Turčijo - 5
Sirski Kurdi na begu v Turčijo - 5 FOTO: Reuters
Zbežalo 300.000 prebivalcev, v mestu ujetih 700, v okolici pa še 13.000 civilistov

Od začetka ofenzive IS na Kobane 16. septembra je bilo v mestu in njegovi okolici ubitih okoli 500 ljudi, večinoma borcev na obeh straneh, IS pa je zavzel 70 vasi. 300.000 prebivalcev je zbežalo, od tega večina, okoli 200.000, v sosednjo Turčijo.

Odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura je danes v Ženevi Turčijo pozval, naj dovoli Kurdom, ki so pribežali v Turčijo, da se vrnejo v Kobane in pomagajo pri njegovi obrambi. Pozval jo je, naj dovoli odhod vsaj prostovoljcem z opremo.

Ankaro je tudi pozval, naj s svojega ozemlja, kolikor lahko, podpre operacijo zavezniških sil.

Svoj - za Združene narode, ki si običajno prizadevajo za nevtralnost v konfliktih, nenavaden poziv - je de Mistura pojasnil s kočljivimi razmerami v mestu. Kot je dejal, je v Kobaneju ujetih okoli 700 ljudi, večinoma starejših. V bližini mesta pa je 10.000 do 13.000 civilistov. Če bodo mesto zavzele sile IS in se premaknile še malo dlje, jih bodo verjetno vse pobili, opozarja.

Pozivi Turčiji

Zato ZDA še naprej pozivajo Turčijo, naj se pridruži boju proti IS, ki je zasedla obsežne predele ozemlja na severu Sirije in Iraka. V Ankari sta se v četrtek mudila ameriški odposlanec za koalicijo proti IS, upokojeni general John Allen in odposlanec za Irak Brett McGurk, ki sta poskušala prepričati Turke, naj se priključijo boju proti skrajnežem.

Washington je prav tako sporočil, da se bo prihodnji teden v Ankari sestala ameriško-turška vojaška ekipa, ki bo govorila o boju proti IS. "Ni vprašanje, da je Turčija na pravem mestu za prispevek" na različnih področjih, tudi pri vojaškem sodelovanju, je izjavila predstavnica zunanjega ministrstva Jen Psaki. Ob tem je dodala, da "to ni situacija, v kateri bi postavljali zahteve".

Namestnik iranskega zunanjega ministra Amir Abdolahian je medtem sporočil, da je tudi uradni Teheran v stikih s Turčijo glede rešitve za Kobane, ki ga že tri tedne oblegajo džihadisti, a ga je kurdskim borcem za zdaj uspelo braniti. "Upamo, da bo Turčija igrala pomembno vlogo," je dejal iranski predstavnik.

Vendar pa Turčija ne želeli sama pomagati kurdskim branilcem mesta. Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je novega šefa Nata Jensa Stoltenberga pozval, da bi nad Sirijo prepovedali vse polete in tako prizemljili tudi sirska vojaška letala. Turčija si želi tudi usklajeno akcijo proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, saj bi z akcijo proti IS največ pridobil prav njegov režim.

Kurdski uporniki napadajo
Kurdski uporniki napadajo FOTO: Reuters

Med kurdskimi protesti v Turčiji umrlo najmanj 31 ljudi, 360 je poškodovanih

V štirih dneh nasilnih protestov Kurdov proti politiki turške vlade do Sirije je bilo ubitih najmanj 31 ljudi, 360 je bilo poškodovanih, je danes sporočil turški minister za notranje zadeve Efkan Ala. Poleg tega sta bila v četrtek zvečer v mestu Bingol na jugu države s strelnim orožjem ubita dva policista, ki sta spremljala proteste.

Minister je potrdil, da so varnostne sile ubile pet domnevnih "teroristov", ki so ubili policista. "Ta spirala nasilja se mora takoj ustaviti," je pozval Ala.

Kot je navedel v sporočilu za javnost, so nemiri izbruhnili v 35 mestih, poškodovanih pa je bilo 221 civilistov in 139 pripadnikov varnostnih sil. Pridržanih je bilo več kot 1000 ljudi, od tega je bilo uradno aretiranih 58 oseb. Med protesti je bilo poškodovanih 212 šol, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemiri, ki so zajeli predvsem jugovzhodno Turčijo, pa tudi Carigrad in Ankaro, so bili najhujši v državi v zadnjih letih. Med lanskimi množičnimi protivladnimi protesti je bilo ubitih osem ljudi.

Kurdi že več dni protestirajo na ulicah mest na jugozahodu Turčije, kjer je večinsko kurdsko prebivalstvo, pa tudi v Carigradu, ker so prepričani, da bi lahko vlada v Ankari storila več za obrambo sirskega mesta Kobane.

Kurdi v Turčiji so že posvarili, da bi lahko padec Kobaneja končal mirovni proces med Ankaro in Kurdsko delavsko stranko (PKK). Ta je tri desetletja vodila upor za samoupravo na jugovzhodu države.

Turški predsednik Erdogan je danes obljubil, da bo Turčija v svojih prizadevanjih storila vse, da se s turškimi Kurdi vzpostavi mir. Za dogovor se bo zavzemal do zadnjega diha, je napovedal in dodal, da je v tem mirovnem procesu tvegal svojo glavo. Kot je dodal, je spopad med kurdskimi borci in islamskimi skrajneži za sirsko mesto Kobane le izgovor za tiste, ki želijo škodovati mirovnemu procesu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sikirlyMan
11. 10. 2014 10.08
acim
11. 10. 2014 00.30
-1
Vse je to zrežirano od strane Američanov.....
Langlais
10. 10. 2014 23.41
+1
dokler Turčija dobiva nafto iz Sirije po polovični ceni se ji splača malo počakat mislim pa da bo v parih mesecih mogla svojo politiko spremeniti.Drugače se pa ve kdo jih je ustvaru pa kdo ima protistrup za te borce...
ljx
10. 10. 2014 22.30
+6
Zavlačevanje ki Turkom koristi,ampak PKK jim tega ne bo spregledal.Še preden bodo Turki šli v Sirijo,bodo imeli probleme doma.
WW3
10. 10. 2014 22.18
+6
3 svetovna vojna se začne na blliznjem vzhodu kasneje so vkljucijo še velesile to je blo že vnaprej splaniran!
I Res
11. 10. 2014 05.52
+0
že poteka. vodijo jo židi z pomočjo zda. a ta svetovna vojna poteka drugače od 2 sv
KlubPravilnoPretepenihŽena
10. 10. 2014 22.06
-13
Rezultat bitke med turki in Islamsko državo je jasen kot dan, islamska država plača svojo vojsko z 2000$ mesečno, motivacija podprta z velikimi osvojitvami in dokazanimi uspehi, orožja ne manjka pri turkih je pa tako, vojska tehnično podprta, motivacija, da bi šli v vojno za Kurdistan je na absolutni 0, bombardiranje iz zraka lahko samo razjezi Al Bagdadija pa pošlje 1000 samomorilcev v Istanbul ali pa mogoče v nemčijo
WW3
10. 10. 2014 22.16
+11
kako te ni sram da mas to zastavo gor a tvoji starši vedo kva kle pišeš jim bomo povedal otrok neumen !
majorb
10. 10. 2014 21.00
+8
ISUS in Ebola v Afriki delujeta z roko v roki, tu nekaj smrdi
kaverna
10. 10. 2014 20.46
+1
škodovati mirovnemu procesu????!!!.Ta se dela ali pa je ...
User792410
10. 10. 2014 20.42
+6
Mislim,da danes vsi preveč podcenjujejo moč in potencial IS ! Turki kalkulirajo,da bo IS,namesto njih,dokončno opravila z Kurdi na tem področju,ampak se še ne zavedajo,da se namere IS še zdaleč ne končajo na njihovi meji ! Danes bi Turška vojska z konkretno akcijo čez mejo,z lahkoto pometla z džihadističnimi fanatiki,kako bo pa čez nekaj let pa je veliko vprašanje !? Tako kot ZDA,najbrž tudi Turki menijo,da jih bodo lahko brzdali znotraj območja,ki so ga že zavzeli in da se bo nadalje z njimi v glavnem ubadala Sirijska Al Asadova vojska,ki ga bo tako ali drugače,"kot manjše zlo" začel podpirati tudi zahod. Kaj pa potem,ko pred IS pade tudi njegov režim in pride v njihove roke še Sirijsko letalstvo ???
kaverna
10. 10. 2014 20.52
-2
pol ne bo problem ker je turčija članica nata in bo zahtevala posredovanje ali pa odpre navidezno zaprte meje za IS.Recimo,ne?.
Iniesta
10. 10. 2014 23.06
+2
Ce IS napade Turcijo, je avtomatsko v vojni tudi Slovenija kot clanica NATA ...
antiXfashizmXeuXgso
10. 10. 2014 20.42
+6
Kaj pol zdej, a smo evropejci, ki smo v natu, proti ISIS ali za ISIS glede na to, da Turčija, ki je v natu, podpira ISIS
Leonardo09
10. 10. 2014 20.34
+2
sumim ,da turki oborožujejo tele skrajneže isis
kapljač1
10. 10. 2014 20.29
+1
Nedosledno delo angloameričanov. Turki so bli pa že skoz "izdajice" . Je za počakat kdaj Evropa povabi poleg Ukrajine za članico še Turčijo.. , da bomo popolni.
johndoe35
10. 10. 2014 20.22
+3
Najbolj srečni so sedaj turki
johndoe35
10. 10. 2014 20.20
+0
ISIS nekdo na veliko oborožuje. To so ali rusi ali pa kitajci.
Leonardo09
10. 10. 2014 20.24
+11
tali?ni tom
10. 10. 2014 20.18
+10
torej vendarle ni bilo pod ASSADOM tako hudo kot so tvezile zda in ostali podrepniki in ko so hoteli in so ustvarjali is teroriste ki so destabilizirali državo in sedaj veselo pobijajo ljudstvo tako SIRIJE KOT IRAKA katerega je že prej ukradla amerika! ASSAD je lepo opozarjal da so to teroristi in evo! isti šmoren je nato z ameriko zakuhal v Libiji! kako je tam danes?? nikjer nič po občilih odkar so umorili Gadafija! seveda , svet ne sme izvedet da se tam dogaja dejansko iztrebljanje plemen med seboj in vse to zaradi tega ker Gadafi ni hotel več šenkavat nafte v ničvrednem dolarju! se mi zdi , če bi bilo pošteno to tako opevano "mednarodno" sodišče za zločine proti človeštvu v haagu bi lepo poklicalo na pogovor amere in ostale ki vsakodnevno na vse načine ustvarjajo kaos v malo bolj in malo manj mirnih državah! samo da se krade nafta in ostala naravna bogastva! da lahko v ameriki avto pije trideset litrov in je bencin tolk tank kot pr ns pica! v prenesenem pomenu seveda!
sir. Oliver
10. 10. 2014 18.17
+7
VSAKA PALICA IMA DVA KONCA
appollyon
10. 10. 2014 17.40
+0
Kje so pa Rusi in Kitajci ah sm pozabu njim tako paše ker vsem municijo prodajajo!
glej ovega
10. 10. 2014 16.28
+7
prvo jih ustvariš pol pa jih napadaš...heh tipična amerika..
WW3
10. 10. 2014 14.24
+4
Is zavzel ze 40% Mesta zavzeli so tudi KOMANDNI center
veliki svizec
10. 10. 2014 16.21
+3
Komandni center bojda še ni pado so pa is borci odaljeni sto metrov vstran in potekajo srditi spopadi.Tak vsaj pišejo drugi mediji.
jagermeister1
10. 10. 2014 13.11
+45
zakaj Turki ne napadejo IS ?.......zato ker imajo od IS-a preveč koristi , saj Turčija kopiči gromozansko velike količine nafte , ki jo po zelo ugodni ceni kupuje od IS-a................če bi bilo potrebno napasti Kurde , bi Turki takoj napadli , tako pa nočejo ker Turkom IS delno rešuje tudi " kurdski problem "..............te vojne kmalu ne bo konec , in bojim se , da se bo samo še širila ! ! !
Iniesta
10. 10. 2014 15.55
+20
appollyon
10. 10. 2014 17.40
+10
Rusi in kitajci tudi, zato se pa ne vmešavajo!
sir. Oliver
10. 10. 2014 18.16
+5
Iniesta 10.10.2014 15:55:52 7 7 dobro razmišljaš ... EDEN OD REDKIH TUKAJ............... KAR VERJEMI MI