Tujina

Ameriško pravosodno ministrstvo: policija v Fergusonu je do temnopoltih pristranska

Ferguson, 03. 03. 2015 22.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je po smrti temnopoltega 18-letnika v Fergusonu v ospredje prišla razprava o diskriminaciji temnopoltega prebivalstva, je sedaj tudi ameriško ministrstvo za pravosodje našlo dokaze o rasni diskriminaciji. Med drugim naj bi policisti pri temnopoltih uporabljali prekomerno silo.

Ameriško ministrstvo za pravosodje je našlo dokaze o rasni diskriminaciji na policijski postaji v mestu Ferguson, ki se je v središču pozornosti znašlo, ko je belopolti policist Darren Wilson ustrelil 18-letnega Michaela Browna.

Po poročanju ameriških medijev naj bi preiskava razkrila, da policisti pri temnopoltih uporabljajo prekomerno silo. Poleg tega naj bi še razkrili, da temnopolte motoriste bolj pogosto ustavijo in preiščejo kot belopolte. Med drugim naj bi poročilo tudi razkrilo, da je manjša verjetnost, da bo sodnik zavrnil primer, v katerega je vpleten temnopolti posameznik. Uradno poročilo bodo predstavili v sredo.

ZDA so po smrti temnopoltega 18-letnika zajeli protesti.
ZDA so po smrti temnopoltega 18-letnika zajeli protesti. FOTO: Reuters

Ferguson - simbol rasno razdeljenih v ZDA

Potem ko je velika porota odločila, da ne vloži obtožnice proti belemu policistu Darrenu Wilsonu, so ZDA zajeli protesti, ki so ponekod prerasli v izgrede. Wilson je sicer kasneje dal odpoved.

Dogajanje v Fergusonu je v ospredje ponovno potisnilo razpravo o diskriminaciji temnopoltega prebivalstva ter o človekovih pravicah. Ferguson, neizrazito, do sedaj neznano ameriško predmestje, je postal simbol rasno razdeljenih v ZDA.

Anketa televizije CNN je ugotovila, da je večina belcev po ZDA za to, da se policista oprosti, večina temnopoltih pa, da se ga obtoži vsaj za nekaj.

Velika porota je slišala dve nasprotujoči si različici tragedije. Policija trdi, da je Brown napadel 28-letnega policista, ko mu je ta ukazal naj se s prijateljem umakne z ulice na pločnik. Brown naj bi potem Wilsona napadel in mu skušal odvzeti pištolo. Druge priče dogodka pa pravijo, da je Brown bežal pred policistom in na koncu dvignil roke v zrak, vendar ga je Wilson vseeno ustrelil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

br.0001s
07. 03. 2015 01.15
sami so si jih navozili iz pohlepnih nagenj. dans pa jok in stok. nigeri bodo preplavili belce kot so ti rdečkarje.
sebograhh
04. 03. 2015 06.27
+0
Američani ali čokollešnik
Bofur
04. 03. 2015 00.09
+1
V ZDA očitno potrebujejo nov milijonski marš po institucijah za človekove pravice. ZDA še nikoli niso bile tako rasno razdeljene kot zdaj, ko je milijon in pol afro-američanov zaprtih v zaporih, je nekaj narobe z ameriškim kapitalizmom kot takim. Ameriški pravosodni sistem je narejen tako, da ščiti bogate, najbogatejši del prebivalstva in predvsem belce, temnopolti pa so že vnaprej kriminalizirani. V ameriškem krivosodju imajo največjo veljavo odvetniki, kjer velja pravilo, več plačaš, več dobiš, dejansko se lahko v ZDA pravica in prostost kupita, in takšen sistem želijo prenesti tudi k nam, V zaporih pa denimo ne sedi nihče od tistih, belih kapitalistov, ki so povzročili največji zlom borze, uničenje avtomobilske industrije v Detroitu, ki se je spremenil v post-apokaliptično mesto duhov. Posledica vsega tega pa je tudi dejstvo, da so ZDA zelo militarizirana družba, da so ZDA že več kot 20 let v stanju permanentne vojne, najprej Irak, pa Afganistan, pa Libija, pa alKajda, pa Sirija, pa IS .... Interna politična vprašanja, boj proti diskriminaciji, revščini, socialna enakost, pa so zanemarjena.
HAILWOODmike
04. 03. 2015 07.04
+3
Mil?007
04. 03. 2015 12.01
-2
Američani se delijo predvsem na dve kategoriji na te ki delajo in živjo od svojega dela in te, ki ne delajo nič in ne živijo od dela ampak od socijale in kriminala.
ficfiric 1
04. 03. 2015 15.24
+2
Tiwtih ki delajo da zivijo od svojega dela je tud vsak dan manj.....pozabu si tiste, ki kradejo oziroma izkoriscajo ostale in zivijo od tega...to je bolj american way...
Bruhalnica24
03. 03. 2015 22.43
+7
Ej admin, a bo Obama obsodil ravnanje policije ????
tali?ni tom
03. 03. 2015 23.52
+2