Tujina

Ples snežink opazovali tudi v Parizu in Londonu

Celovec, 28. 04. 2016 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Aprilska pošiljka snega je pobelila tudi dele Avstrije. Rdeči križ je zvečer priskočil na pomoč več sto ljudem, ki so obtičali na avtocesti proti predoru Karavanke, številni so ostali brez elektrike, škoda na poljih je ogromna. Snežilo je tudi v Nemčiji, Franciji, Veliki Britaniji ...

Na avstrijskem Koroškem in Štajerskem, kjer je v sredo zapadlo precej snega, se danes razmere umirjajo. Na Koroškem je bilo zjutraj brez elektrike še 9000 gospodinjstev, nekatere ceste so še vedno zaprte, znova pa je vzpostavljen železniški promet. Na Štajerskem pa največ škode pričakujejo v poljedelstvu.

Na avtocesti proti predoru Karavanke je v sredo zvečer obstalo veliko vozil z več sto ljudmi, ki jih je oskrbel Rdeči križ. Na avtocesti med Celovcem in Beljakom pa so morali vozniki čakati tudi šest ur in več, preden so lahko odpeljali naprej.

Na Karavankah je po podatkih avstrijskega meteorološkega zavoda (ZAMG) od 70 do 80 centimetrov novozapadlega snega. Na Ljubelju so izmerili od 30 do 40 centimetrov snega, v Celovcu pa 15 centimetrov.

Na Štajerskem je danes več kot 6000 prizadetih gospodinjstev spet dobilo elektriko. Razmere na cestah so se umirile in vse ceste so normalno prevozne. Največja škoda na zahodu in vzhodu Štajerske se kaže v poljedelstvu in sadjarstvu. Član štajerske deželne vlade, pristojen za kmetijstvo, Hans Seitinger je škodo ocenil na več deset milijonov evrov.

Pomlad se je zimi umaknila tudi v Nemčiji, od koder prav tako poročajo o obilnem sneženju, na Nizozemskem, Finskem ...

Aprilski sneg v Nemčiji
Aprilski sneg v Nemčiji FOTO: AP

Snežilo je v Franciji, kjer se za glavo držijo predvsem poljedelci in vinogradniki.

 

In v Veliki Britaniji, za Škotsko so izdali opozorilo, saj napovedujejo še več snega.Težave pričakujejo predvsem v prometu. Ceste so poledenele, živo srebro se je marsikje spustilo pod ledišče, zjutraj pa so v nekaterih krajih namerili celo šest stopinj pod ničlo.

 

Pravo veselje pa je sneg prinesel prebivalcem Londona in Pariza, kjer je sneg redkost celo pozimi.  

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tir1
28. 04. 2016 16.22
+4
"Na avtocesti med Celovcem in Beljakom pa so morali vozniki čakati tudi šest ur in več, preden so lahko odpeljali naprej." Da ne boste spet govorili, kako je v tujini vse drugače. Dostikrat je v tujini še slabše, tudi brez oznak itd.
123dddd
28. 04. 2016 16.42
+2
123dddd
28. 04. 2016 13.37
+2
katastrofa jaz sem 10 ur čakal na avstrijski strani predora brez vode pa hrane o rdečem križu ni bilo ne duha ne sluha....
staridida
28. 04. 2016 21.36
-2
So pa o rdeči zvezdi pri nas govorili včeraj...