Tujina

Aretirali nečaka Anisa Amrija in še dva islamska skrajneža

Tunis/Berlin, 24. 12. 2016 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tunizijske oblasti so aretirale nečaka glavnega osumljenca za teroristični napad v Berlinu. Poleg njega so aretirali še dva islamska skrajneža. Vsi trije so bili člani teroristične celice. Vse pa kaže, da je bil Amri na begu sam. Pri sebi ni imel niti telefona niti osebnega dokumenta, ko so ga ustavili.

V Tuniziji so aretirali nečaka Anisa Amrija, glavnega osumljenca za ponedeljkov teroristični napad s tovornjakom v Berlinu, ter še dva islamska skrajneža, ki sta povezana z Amrijem, je sporočilo tunizijsko notranje ministrstvo. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so bili vsi trije člani "teroristične celice, povezane s teroristom Anisom Amrijem, ki je izvedel napad v Berlinu".

Danes aretirani so stari med 18 in 27 let, aretirali pa so jih v pokrajini Kairouan v osrednjem delu Tunizije, od koder bil doma Amri.

Amrijev nečak je priznal, da ga je osumljenec za berlinski napad pozival, naj se pridruži skrajnežem Islamske države, ter mu po pošti poslal denar za pot v Nemčijo, je sporočilo tunizijsko ministrstvo. V stiku sta bila, da bi se izognila policijskemu nadzoru, preko kriptirane aplikacije Telegram.

Sin Amrijeve sestre je še priznal, da je bil stric "emir" džihadistične skupine s sedežem v Nemčiji, znane pod imenom brigada Abu al Vala.

Amrija so ustrelili na obrobju Milana. Pri sebi je imel vozovnico za vlak iz Francije.
Amrija so ustrelili na obrobju Milana. Pri sebi je imel vozovnico za vlak iz Francije. FOTO: AP

Medtem pa je so iz italijanskega urada za boj proti terorizmu sporočili, da vse kaže, da je bil Amri na begu sam ter da je v naglici spakiral svoje stvari. Pri sebi je imel 1000 evrov, zobno krtačko, peno za britje ter nahrbtnik. Poleg tega pa je imel oblečene kar tri pare hlač. Ni pa imel telefona, niti osebnega dokumenta, ko so ga ustavili, poroča CNN.  

Se nemške oblasti niso ustrezno lotile preiskave?

Medtem je nemški notranji minister Thomas de Maiziere v pogovoru za nedeljsko izdajo časnika Bild zavrnil kritike, da se nemške oblasti niso ustrezno lotile preiskave in Amriju niso preprečile pobega iz države.

"Neprimerno bi bilo govoriti o napaki varnostnih služb. Seveda pa bomo zadevo natančno preučili in pripravili ustrezno poročilo," je dejal de Maiziere.

24-letni Amri je v Nemčijo iz Italije prispel lani, nemške varnostne službe pa so ga od marca spremljale, ker so sumile, da pripravlja napad, vendar so septembra nadzor opustile. Prošnjo za azil so mu zavrnili, a ga niso mogli izgnati iz države, ker od Tunizije niso prejeli njegovih dokumentov.

Nemške oblasti zdaj preiskujejo tudi, kako mu je uspelo po napadu v ponedeljek zvečer pobegniti iz države oziroma ali je imel pomagače.

Ustrelili so ga na obrobju Milana

Kot smo včeraj poročali, je Amrija med rutinsko kontrolo na obrobju Milana ustavila policijska patrulja in ko sta ga policista povprašala po dokumentih, je brez oklevanja izvlekel orožje. Enega policista je ustrelil in ga ranil v ramo. Policista sta odgovorila s strelnim orožjem in ga ubila.

Prvi mož nemškega tožilstva Peter Frank je dejal, da se bo preiskava po njegovi smrti nadaljevala. Osredotočila se bo na to, ali je imel osumljenec sostorilce ali podporno mrežo, ali je bil poljski voznik tovornjaka ubit s pištolo, ki jo je uporabil v Milanu, in kako mu je uspelo pobegniti iz Nemčije v Italijo.

Tiskovna agencija Amak, povezana s skrajno skupino Islamska država (IS), pa je objavila video posnetek, na katerem Amri prisega zvestobo vodji IS Abu Bakru al Bagdadiju. V posnetku je napovedal maščevanje za kri muslimanov, ki so umrli v napadih zahodnih sil.

Identificirali žrtve

Med tem so v Nemčiji identificirali vseh 12 žrtev ponedeljkovega terorističnega napada v Berlinu, je potrdil nemški zvezni kriminalistični urad. Med mrtvimi je bilo sedem Nemcev, ostale žrtve pa so bile češke, italijanske, ukrajinske, izraelske in poljske narodnosti.

Zaradi varovanja osebnih podatkov pristojni v uradu v Wiesbadnu niso razkrili spola ali starosti žrtev. So pa pojasnili, da med žrtvami ni otrok.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DržavniSekretar
24. 12. 2016 20.01
+20
Velja se zahvaliti Kučanu, SD , ZL , Fajonovi in cmerovi vladi s Šeficem na čelu, ki so nam pripeljali multikulturo v našo državo. Angela ima že krvave roke, Hollande že nekaj časa, česa vsega so sposobni ti Dr in iženjeri si poglejte kako ravnajo z muslimani, kako bi šele z drugimi. Nori džihadisti za zabavo zažgali dva turška vojaka.
antirepresija
24. 12. 2016 19.30
+36
ŠEST KOMADOV točno takšnih kot je tale zgoraj na sliki, so kolegici naselili v sosednjo hiso. Sosed zivi drugje seveda. Ocitno je pograbil denar od drzave, ki ga ponujajo ljudem, v zameno, da naselijo v svojo hiso te neznance iz tretjega sveta, brez ali pa s ponarejenimi dokumenti. To so te kvote, ki nam jih je vsilila brezhrbtenicna vlada. A niso govorili o nekih DRUZINAH?? 6 KOMADOV s temi njihovimi klasicnimi prebodajocimi pogledi (brez nasmeska seveda). Seveda ne znajo besede slovensko, druzijo se samo s temi svojimi. Nekateri nosijo tudi te njihove cepice na glavah, dva ali trije imajo brade, kot da bi gledal kaksen posnetek iz Sirije na Youtube-u. Sploh si ne upa vec sama do hise zvecer, ko pade tema, Zadnjic jo je eden izmed njih opazil zvecer, ko je sla od doma (je bil slucajno tudi zunaj), se ustavil ,nic rekel in samo gledal s tistim pogledom (kot zgoraj na sliki!). Vmes pa samo meterska zicnata ograja. In kdo lahko zdaj garantira, da se ne bo kateremu izmed njih enkrat odpeljalo? Strah jo je biti samo doma. Verjetno bodo nabavili tudi alarm. TO JE NASA PRIHODNOST? Da se v lastni ulici, v LASTNI HISI in na lstni PARCELI vec ne bos pocutil varnega in domacega? To so te DRUZINE, ki so nam jih obljubljali, potem pa vidis samo 6 bradatih moskih med 20. in 30. letom s cepicami na glavi?? Ce se bo to tako nadaljevalo v naslednjih letih / desetletjih, nas bodo cisto preplavili. Kam bomo pa potem mi sli? Ali bomo se imeli svoj zivljenski prostor nekje, brez da te cez ograjo gleda bradati Afgranistanec / Pakistanec s kilerskim pogledom, da ne bos upal pustiti otrok zunaj pred hiso? Najhuje bo za mlada dekleta. Mislim, da se bodo morala pocasi zaceti oborozevati ,tako kot Nemke. Tam so vse zaloge orozja za samoobrambo posle. Taksne NOROSTI kot se danes dogaja v Evropi ze stoletja svet ni videl.
Morana7
24. 12. 2016 19.35
+11
Ironično bi ob enaki zgodbi in 6 slovencev, ki srepeče gleda eno zakrito muslimanko tekla kri.
funk
24. 12. 2016 19.04
+5
nečaka in ostala dva znanstvenika takoj na ladjo in čimprej v džermani
antirepresija
24. 12. 2016 20.03
+9
Saj ze imajo 1.3 Milijona taksnih necakov zgoraj ,ko nikdar ne ves ,kateri je samo podpornik ,kateri pa se bo dejansko tudi odlocil za device...
Mich Diam
24. 12. 2016 18.46
-3
Podarim tovornjak TAM, še uporaben do akcije za IS!
Antropozofija
24. 12. 2016 18.29
+15
Dejstvo je, da so teroristi že v Evropskih prestolnicah (speče celice). Ne razumem, kako lahko Avstrijci kontrolirajo meje, ko prihajaš iz Avstrije v SLO je pa vse odprto. Saj nam največja nevarnost preti iz bolje razvitih evropskih držav. Ne razumem kratkovidne slovenske politike, saj nas ne ščitijo pred terorizmom, niti nimamo poostrenih mejnih kontrol.
DržavniSekretar
24. 12. 2016 20.04
+9
Po drugih državah bodo zganjal kriminal in teror k nam bodo po azil hodil, zato Šefic gradi centre, da jih bo zaščitil.
mona
24. 12. 2016 17.30
+11
Kar tri pare hlač, torej je bil v šestih(6) hlačah. Še dobro, da je lahko hodil in je bil bolj vpadljiv za policaje.
emilzapata
24. 12. 2016 17.18
+9
dokler bodo imele Somalijke, Nigerijke, Sudanke, Sirijke,in tudi ostale iz BV in Afrike ter azije povprečno 6 otrok, Evropejke pa 1,3, se temu pritisku na Evropu, in celo daljnoročno njeni okupaciji s strani drugih ras, ne bo mogoče izogniti. Pa čeprav celotno evropo ogradimo s Kitajskim zidom visokim 50 metrov. Na meji med Kitajsko in sibirskim delom rusije je ograja, radarska antena pri anteni, na vsakih 50km vojaška baza oziroma letališče s Suhoji, pa vendar bo prej kot v 100 letih v Sibiriji prevladovalo kitajsko prebivalstvo. V vsakem oddelku šole ali vrtca je vsaj 4-5 poševnookih.
Antropozofija
24. 12. 2016 18.23
-5
Dokler se bo beli človek vmešaval z orožjem v politiko tretjih držav bomo imeli sr..nje.
antirepresija
24. 12. 2016 18.40
+13
@Antropozofija: NE, tocno tako je kot je napisal 'mojkomentar'. To je vojna preko rojstev. Oni nas bodo preplavili z rojstvi. Saj je ze Gadafi rekel, da bodo Evropo v naslednjih nekaj dekadah spremenili v Islamski kontinent. Enostavno nas bodo preplavili.
NiVzdevka76
24. 12. 2016 16.12
-1
Ta bul prjatli..... :))))))))))))))
kam_to_pelje
24. 12. 2016 16.07
+24
zanimivo da sedaj želi Merklova pospešiti izgon oziroma deportacijo tunizijcev... Ja menda ne misli da so tunizijci glavno zlo.... Res je da so nesramni. Jaz sem to doživel na dopustovanju v Tuniziji ko so žallilli tedanje moje dekle in bi se z njimi resnično rad takrat pogovori na blizu na moj način. Vendar je bilo takrat zaradi njene varnosti najbolje se umakniti. Pri nas tega nebi trpel in niti ne bom trpel. Mislim da bi bilo potrebno hitro deportirati vse migrante, ki nimajo zaposlitev in ne ustrezajo vsem varnostnim standardom v naših EU državah.
Megaclite
24. 12. 2016 17.11
+14
antirepresija
24. 12. 2016 18.42
+10
@kam_to_pelje: Varnostnim standarom ne ustreza skoraj noben. Kulturnim pa NOBEN.
Mich Diam
24. 12. 2016 18.48
+11
daj to povej cerarju, pahorju da je treba deportirati to navlako, potem si pa nestrpen!
bogdajmir
24. 12. 2016 15.53
+6
V sloveniji bi jim dali zastonj stanovanje, vec socialnih podpor, olajsave, saj so potencialni volivci levice
korintos23
24. 12. 2016 16.01
+1
Samo bedak trdi da tujci v Sloveniji volijo!
bodi
24. 12. 2016 17.26
+3
korinto to je nova volilna baza saj rdeč...karji izumirajo
antirepresija
24. 12. 2016 19.48
+7
@korintos23: Tisti ,ki se v SLO rodijo, dobijo drzavljanstvo, lahko volijo pri 18. Pa vsi tisti, ki jih preko kvot sprejemamo (za eno letalo mesecno), bodo scasoma tudi lahko pridobili drzavljanstvo. Vracat jih ne mislijo nikdar vec. Torej jih bodo dali drzavljanstvo. Njihovi otroci pa definitivno so volilci skrajne levice v prihodnosti. To je tem izdajalcem ocitno investicja v prihodnost. Seveda, ko jih bo dovolj tukaj, bodo ustanovili svojo stranko in takrat bodo volili Islamsko stranko. Ko pa bodo v vecini, pa postane drzava tako ali tako slej kot prej Islamska. Evropa postaja Islamski kontient, tako kot je Gadafi rekel, da oni ne rabijo nobenih napadalcev, ne rabijo 'Meca', ampak bo 40 milijonov muslimanov preko rojstev spremenilo Evropo v Islamski kontient v naslednjih nekaj dekadah.
JApajaDAja
24. 12. 2016 15.47
+17
evidentno je, da dosegajo svoj namen, vedno bolj! vrstijo se prepovedi,omejitve, "nasveti" kako živeti, jesti, piti ....na naših tleh, vse v "!interesu varnosti" eu naroda....naj se odpovemo vsemu, le da njih ne "zrevoltiramo"!? NE bo šlo!
korintos23
24. 12. 2016 16.01
-2
ficfiric 1
24. 12. 2016 16.07
-4
Baje da ja...pol cez 10let pa spet vsi tulit kaj gor rinejo...zakaj ne zaminirate vsega tukaj..pa ne bo nobenga vec gor? A ni lazje in hitreje?
modrook
24. 12. 2016 19.13
+6
Bombardirat? Komot, samo tokrat treba zadevo prepustiti rusom da opravijo po njihovo. Rezultat garantiran!
Elias47
24. 12. 2016 15.40
+34
Ne pozabiti aretirati tudi Anđželo Merkel, pepeša Frančička, Đžorđža Sorosa, Obamo Osa-mo in vse one tavelike r´`t-a-rde v Bruslju in Beli hiši, ki sodelujejo pri tem organiziranem genocidu evropskega prebivalstva. Vsi ti r´t-a-rdi so prejemniki nagrade Cudenhove Kallergi; nagrado poimenovano po r`t-a-rd-iranem luciferjanskem ustanovitelju Zlate Zore na začetku 20 stoletja in avtorja programa "Ge-nocida evropskega prebivalstva".... Musli-heppani so le eno izmed njihovih sredstev, s pomočjo katerih bodo ti luciferjanski EU/ZDA r`t-ar-di skušali doseči svoj ge-nocidni cilj evropskega prebivalstva. Zato pa jih že leta in leta tako pridno uvažajo in načrtno prikrivajo umore in desettisočera množična posilstva, ki so jih v preteklih letih izvedli migratje-đžihadisti v Evropi. Aja; vi skorumpirani mediji v rokah luciferjancev ne smete razkrivati njihovih zarot... čeprav so tako očitne da le tanajbolj ne-umni tega ne vidijo... Brezskrbi; mu-sliči ne bodo opravili le z nami, ampak tudi vi preidete na vrsto; takrat boste spoznali resničnost tistega starega rekla: "kdor drugemu jamo koplje, tudi sam vanjo pade"...
Diškor
24. 12. 2016 20.09
+4
tedoVV2HCmedo
24. 12. 2016 15.12
+13
Dajte mir s temi gipsy gobci! Koga briga za njih?
1airbus
24. 12. 2016 15.13
-2
korintos23
24. 12. 2016 15.00
+4
Sedaj bodo še ugotovili kdo mu je kupil vozovnico za vlak, schnellzuk, Berlin-Milani?!?
ONniON
24. 12. 2016 14.46
+44
in zaradi vseh teh dejanj bo državljanskih svoboščin vse manj, vse večji nadzor v imenu varnosti namesto da bi zaprli meje ! prenehali dajati dovoljenja in azil za ljudi ki pač v našo kulturo ne sodijo ne versko ne kulturno in amen ,.hvala za razumevanje in upam da admin ne bo sovražen do drugačnega mnenja
Mich Diam
24. 12. 2016 18.51
+3
zmagal si, admin je na božični večerji in te je spregledal! BRAVO!
brabusednet
24. 12. 2016 14.31
+22
A zdaj pa vedo za tolpo,prej pa ne.
BigBoss
24. 12. 2016 14.31
+29
V Sarajevu se tudi spreminjajo časi odkar so tja začeli vlagati bogataši iz Katarja in Dubaja. V Saraje so lansko leto prepovedali dedka mraza letos so prepovedali alkohol torej v Sarajevu ne bo možno nazhrdaviti za novo leto še v Turčiji niso tako strogi.
JApajaDAja
24. 12. 2016 14.38
+6
pa 300 arabcev so nagnali, ker....niso plačevali davkov! še al capone je padel radi njih!
poluks25
24. 12. 2016 15.44
-7
kardinal spet prbijas brez zebljev... imam prijatelje iz sarajeva in to kar trdis nikakor ni res - edina resnica je ki pa velja ze nekaj casa da v arabskih stavbah (te ki so jih zgradili sejki iz katarja in dubaja) ne mores kupit alkohola....
ajdova kasa
24. 12. 2016 16.16
+7
Pa napisi trgovin, lokalov... vedno vec arabscine.
hohoho
24. 12. 2016 14.12
+33
Mene samo zanima zakaj ne napišete nobene novice in date kakšen video kako v Allepu ljudje zdaj praznujejo Božič??? Aja ne morete, ker ste non stop zagovarjali teroriste mislim rečti vaše ljubkovalno poimenovane upornike. Poglejte si video posnetke people in Allepo celebrating Christmas poglejte kaj je naredil hudobni Assad, ko je pregnal teroriste z Allepa ljudje zdaj trpijo in praznujejo Božič to je kriminal.
omega _v6
24. 12. 2016 14.20
+25
Tako pač izgleda izvoz "demokracije"! Podpirajo "zmerne" teroriste,da odstranijo "diktatore" (legitimno izvoljene)!! Poglejte si Iraq in Libijo!! Še sreča,da so Rusi podprli Asada!!
JApajaDAja
24. 12. 2016 14.39
-1
mene zanima božičevanje v mosulu, za alep vemo, vidimo.....o mosulu pa niti črke več?!
290ktober
24. 12. 2016 14.52
+9
V Mosulu je prevč mrtvih civilistov zato ne smejo poročat
poluks25
24. 12. 2016 15.45
+5
omega ce je demokraticno izvoljen pol ni diktator ali pac? ...
wolfterier
24. 12. 2016 15.47
-8
Še noben komunist ni bil demokratično izvoljen,tudiAsad ne...
Viggen
24. 12. 2016 16.37
+8
Morana7
24. 12. 2016 16.55
+5
wolf a temu je 100% tako, ker to pravijo Američani, UN, Nato??? Poglej še kak prispevek novinarke Eve Bartlett ali pa mogoče pojdi sam dol in se prepričaj, kaj se dogaja. Assad je bil izvoljne z 74% kdaj je kdo pri nas, kjer imamo kao demokracijo dobil takšno večino in zakaj ne? A si kdaj pomislil, koliko časa so zavezniki potrebovali za osvoboditev Evrope v času 2 sv. vojne? Sirijo osvobajajo že skoraj odkar poteka vojna to je 6 let, pa jim še ni uspelo kljub neprimerljivo boljši tehnologiji!!!!!
spletni_nepridiprav
24. 12. 2016 14.10
+12
vse njegovo biližnje in daljše sorodstvo bi morali u arest dat
Borec21
24. 12. 2016 14.11
+9
ne sterat od tam kjer so prišli pa s enaj z njimi ubadajo njihovi sotrpini če hočejo imet še turizem
omega _v6
24. 12. 2016 14.22
+18
Treba je odstranit glavnega krivca,ki je omogočil vstop teh zločincev v Evropo brez dukomentov!!
290ktober
24. 12. 2016 14.53
+7
omeg ..glavni krivec je Obama sokrivi pa so Merkel ,Cerar itd
bema1201
24. 12. 2016 14.06
+25
Živimo v času, ko bi bilo potrebno ponovno uvesti kontolo na mejah in potem se ne bi kriminalci, teroristi in drugi nepridipravi tako svobodno sprehajali iz države v državo. Shengen je po moje napaka, ker odprte meje so za ljudi, ki spoštujejo zakone, ve se pa koliko je danes krminala, terorizma ipd.