Tujina

Aretirali skrajneže, ki so napadli Malalo

Islamabad, 12. 09. 2014 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Pakistanu so ujeli deset islamskih skrajnežev, ki so leta 2012 napadli šolski kombi, v katerem je bila borka za pravice deklic do izobraževanja Malala Jusafzaj. Skupina je načrtovala tudi napad na 22 drugih vidnih aktivistov v Pakistanu.

Pakistanska vojska je sporočila, da je aretirala osumljence za napad na mlado pakistansko borko za pravico deklic do izobraževanja Malalo Jusafzaj. Malalo so leta 2012, ko je bila stara 15 let, na poti v šolo napadli islamski skrajneži in jo hudo ranili. General Asim Bajwa je pojasnil, da so aretirali deset  pripadnikov frakcije Šura, ki spada pod pakistanske talibane.

Šlo je za skupno akcijo vojske, policije in obveščevalnih služb, našli pa so tudi seznam 22 vidnih aktivistov iz območja doline Svat, ki so jih osumljenci želeli napasti.

Malala Jusafzaj
Malala Jusafzaj FOTO: Reuters

Na Malalo so skrajneži streljali sredi belega dne. S sošolkami je bila na poti v šolo, ko je njihov šolski kombi padel v zasedo. Malala je bila ranjena v glavo – krogla je prebila lobanjo, a je zgrešila možgane. Talibani so takrat sporočili, da so napad na Malalo izvedli, potem ko so jo večkrat opozorili, naj neha govoriti proti njim.

Malala je napad preživela in postala simbol upora proti talibanom. Zdaj se šola v Veliki Britaniji, saj se domov zaradi groženj talibanov ne more vrniti. Še naprej zagovarja pravico deklic do izobraževanja in človekove pravice nasploh, lani pa je prejela nagrado Saharova za svobodo misli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.