Tujina

Aretirani par nič več osumljen in je že na prostosti

Gatwick, 23. 12. 2018 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ti.Š. / STA
Komentarji
4

47-letni moški in 54-letna ženska, ki ju je britanska policija aretirala v zvezi s preleti dronov, zaradi katerih je bil dalj časa popolnoma ohromljen promet na letališču Gatwick, sta oproščena vseh obtožb in že na prostosti. Policisti medtem nadaljujejo preiskavo, letališče Gatwick pa je za informacijo, ki bi vodila do aretacije odgovornih, ponudilo 50.000 funtov nagrade.

Moški in ženska, ki ju je britanska policija aretirala v zvezi s preleti dronov, zaradi katerih je bilo najprej zaprto letališče Gatwick, nato pa dalj časa še vedno zelo moten promet, sta oproščena vseh obtožb, poroča BBC.

Kot so sporočili sussekški policisti, par ni niti več med osumljenimi. "Oba sta v celoti sodelovala s policijo," je dejal preiskovalec Jason Tingley in dodal, da pristojni medtem s polno hitrostjo nadaljujejo preiskavo.

Letališče Gatwick pa je hkrati za informacijo, ki bi vodila do aretacije odgovornih za prelete in povzročeni kaos na letališču, ponudilo nagrado v višini 50.000 funtov (dobrih 55.000 evrov).

Droni na letališču Gatwick
Droni na letališču Gatwick FOTO: AP

47-letni moški in 54-letna ženska, ki prihajata iz kraja Crawley blizu letališča, sta bila aretirana v petek zvečer, na podlagi suma "kriminalne uporabe dronov" oziroma "motenj storitev civilnega letališča z namenom ogrožanja operacij ali oseb".

Promet na enem najprometnejših letališč na Otoku ustavili v sredo zvečer

Letališče Gatwick je bilo zaprto več kot 36 ur, potem ko so v sredo zvečer v bližini vzletno-pristajalne steze opazili dva drona.

Droni zelo ogrožajo letalski promet, saj bi lahko med drugim med letom trčili v potniško letalo ali pa bili posrkani v motor letala, kjer bi njihova močno vnetljiva litijeva baterija lahko povzročila katastrofo.

V četrtek je nato letališče ostalo skoraj ves dan zaprto, v petek pa je bilo večinoma odprto, vendar promet zaradi številnih odpovedi še ni mogel v celoti steči normalno. V soboto so se razmere normalizirale.

V času, ko je bilo letališče zaprto, so zabeležili kakih 40 poročil o dronih. Prizadetih je bilo več kot 140.000 potnikov, odpovedanih pa več sto letov.

V Veliki Britaniji je od konca julija prepovedano upravljanje dronov v krogu enega kilometra od letališča. Za ogrožanje varnosti letal z dronom je predvidena do petletna zaporna kazen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

elrocco77
24. 12. 2018 09.27
+2
Še par dni počakajte in odkrili bodo da so bili nedvomno Rusi, droni pa so bili opremljeni še z novičokom.
ecnarf
24. 12. 2018 08.17
+2
kako nesposobni so da ne najdejo teh drončkov
topo
23. 12. 2018 20.18
+1
To so bili marsovci..
Neutrino
23. 12. 2018 14.34
+11
Če bi se to zgodilo ba letališču v Moskvi bi drone že zdavnaj sestrelil multipraktik Pantsir S1. Zahodnjaki pač tega luksuza nimajo.